Mjuk!

Jag vill ha tips hur du Maria gör för att mjuka upp Arras ordentligt i sidorna. Min lilla häst är kort i kroppen har väldigt lätt för samling men svårare att böja ordentligt i skutorna. Tips på övningar och ‘tänk’?

Min herre har alltid varit mjuk och är väldigt sällan stark om man jämför med många andra hästar jag ridit. Det vi har haft svårt med är att han ska vara mjuk, ställd, böjd och förflytta sin kropp åt sidan samtidigt. Öppnor har jag själv lätt för så de brukar vi göra bra, men slutorna är desto svårare.

Vi har fått jobba mycket med lösgörande arbete med Arras. Rakt fram kan han springa riktigt fint, men när vi ska börja böja och flytta så har han tappat lite schwung och bärighet. Vad det gäller slutorna har jag fått göra många olika varianter när jag tränat.

Dels variera tvärning, sedan kan man öva på att göra slutan i trav men sakta av till skritt – sätta gång i trav igen (att göra slutan i skritt är enklare och då får man ordning på böjningen i sidan). Göra slutor som man avbrytar med öppna (sluta – öppna – sluta igen). Göra slutor som avbryts med en åtta/tiometersvolt och sedan fortsätter i slutan. Vi har gjort slutorna bättre längst med långsidan så jag får tänka som att jag har en vägg bredvid mig när jag rider slutan diagonalt. Det är svårt men det funkar, alternativt att man drar en linje som man ska följa diagonalt genom ridhuset. Det jag fått träna mycket på är ju lösgörande övningar så som:

* Öppnor, slutor, volter i olika storlekar, stora och små serpentiner, förvända slutor, mycket sidvärdsrörelser.

Jag själv gillar övningen då jag rider låt oss säga i vänstervarv längs med långsidan och ställer och böjer Arras i högersidan, nosen mot sargen och flytta baken innanför spåret för högerskänkeln. Den gymnastiserar bra tycker jag.

Man märker ju om hästen är helt loss när man rider på en åttvolt och man kan ledigt och  lätt ställa hästen från höger i högervolten över till vänster i vänstervolten. Om jag märker hästen är stel och inte vill mjukna i innersidan, lättar jag gärna av på ytterhanden så att den inte känner motstånd från min ytterhand. Att samtidigt flytta den lite för innerskänkeln tycker jag brukar fungera bra. När den ger efter klappar jag med innerhanden och fångar upp mer och mer med ytterhjälperna. Det här är ju viktigt sedan när man ska rida sax i trav och galopp då hästen enkelt ska ställa och böja över till nya ”färdriktningen”.

IMG_9851IMG_9973

/Maria

2 reaktioner på ”Mjuk!”

 1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Johanna skriver:

  Vad är sax?

  Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798
  1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 dressyrsnack skriver:

   Nu ska jag försöka förklara här…

   I nästa klass jag ska rida så rider man upp vid A i galopp, man rider en galoppsluta till vänster 4 galoppsprång (ställer om och byter) och gör en sluta till höger med 8 galoppsprång, (ställer över och byter galopp), gör en galoppsluta till vänster 8 galoppsprång (ställer över och byter) och gör en sluta till höger 4 galoppsprång. Var det skapligt pedagogiskt? Svårt att förklara tycker jag!

   /Maria

   Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798

Lämna ett svar Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *