Snö, igångsättning och mycket mer


Nu var det ett tag sen jag uppdaterade här! Det har hänt en del, men ändå inte. 😉 Fiffi hade ju slagit sig i hagen sist jag skrev, sedan dess har hon blivit mycket bättre (eller ja, helt bra!) och har fått promenera ca 30 minuter varje dag. Det kan ju lätt bli spännande i en unghästs liv, som dessutom skulle stå i liten hage, men jag upptäckte att hon var mycket lugnare att gå med ute, så vi har traskat runt på utebanan så gott som varje dag.

Nu har hon återhämtat sig såpass att det är dags för lite lugn igångsättning. Veterinären tyckte att jag skulle skritta uppsuttet, men jag avstår det tror jag… Så jag har börjat longera henne lite försiktigt och då bara i trav. Min ”nya” metod är att försöka hålla henne lugn och fokuserad. En avspänd Fiffi är en bra Fiffi! Så nu har jag i två dagar longerar i ridhuset (alldeles för mycket snö ute!!) och hon har varit väldigt avspänd. Jag kör ganska kort och avslutar med en bra känsla i kroppen hos oss båda, och även om då Fiffi blir rädd för något, blir reaktionen så mycket mildare när hon i grunden är avspänd. (Känner mig klok! 😀 )

Finaste, tokiga, Fiffus

Igår fick hon även skor bak, med snösulor, brodd och hela grejen! Inget mer omkullramlande i hagen tack. Hovis sa även att det var dags för skor bak, hon hade slitit mycket på hovväggen nu. Jag var lite osäker på hur det skulle gå, hon är ganska känslig om bakbenen, men det gick verkligen över förväntan. Liten reaktion när han slog i skon, men ändå bra!

Små söta hovisar!

Annars då? Jag rider lilla Delle en gång i veckan ungefär. En oerhört trevlig ponny, men med ett oerhört märkligt temperament stundtals. Hon kan med lätthet springa över presseningar, få flaggor över huvudet och rör inte ett öra när hon travar förbi paraplyer som ligger på backen. Men om det ligger en snöklump inne i manegen, eller ett täcke i en stol, då avlider hon nästan av skräck. Delle är en c-ponny (Hannahs, som även har Montana och Justice) och har tävlat de högsta klasserna i dressyr. Hon har helt fantastiska gångarter, och när hon är med på noterna är hon svårslagen. Väldigt rolig att rida, fast man kliar sig i huvudet ibland och försöker förstå hur hon tänker. 🙂 Som tur är så är hon relativt lättövertalad.

Jag tyckte att en fux minsann skulle kunna ha rosa på sig, så det fick hon ha! 😛

Och till slut, om någon har missat det så har det kommit lite snö i Sverige! Vi har fått nästan 4 decimeter på kort tid, helt galet! Vi hade stalljour i morse, det var lite svettigt eftersom det inte var plogat än! 🙂

Fiffus är nöjd..
…och får massor av morötter av husse

Vinterland!

Hej på er!

Jag bara älskar vintern. Gör ni? Så länge snön får ligga kvar är det ju underbart med det vita. Det ljusar upp så härligt tycker jag.

Just nu är jag påväg till Branäs för skidåkning. Jag ska åka Öppet spår och Stafettvasan i år så jag åker en hel del skidor. Utöver skidåkningen rider jag fortsatt en dag i veckan på fina Justice.

Det vankas första start för Hannah så nu gäller det att toppa formen 😉 Lille skutt är pigg som en liten bomb och energin bara spritter i gossen. Jag red igår och jobbade med ungefär samma som förra veckan. Jag värmde upp och när Justice ville öka takten valde jag att rida svaga öppnor eller ställa lätt in mot sargen, flytta honom svagt för skänkeln.

Detta gjorde jag för att då ”bromsar han upp sig själv” istället för att jag ska behöva bromsa med händerna. Då sög han ta i bettet ganska bra upplevde jag.

Han blev väldigt taggad i galoppen och även där flyttade jag honom för skänkeln och bad honom att jobba på för att jag skulle komma till drivning. Det är svårt med så laddade hästar, just att komma till drivning. Arras var likadan speciellt som ung. Då fick jag ha samma tänk som med Justice igår.

Jag jobbade också med att forma bålen. Alltså att han inte enbart ska vara böjd i halsen utan också att kunna forma och flytta bogarna.

I galoppen övade jag även på att galoppera spikrakt framåt på 3/4 linjen utan att höger bak ska sticka något till höger. Då tog jag spegeln till hjälp. Det gick fint.

Ha en fin helg!

/Maria