Klippt igen!

Världens snällaste Mini stod näst intill blickstill i nästan 3 timmar och fann sig i att jag kröp runt bland benen på henne med den stora klippmaskinen, att jag klippte henne under hakan, bakom öronen och i alla virvlar. Det är tredje gången jag klipper henne i år, lika många gånger som jag har klippt henne utan droger, med bara lite bomull i öronen. Igår fick jag för mig att klippa hela benen också, något jag aldrig gjort på någon häst tror jag. Men det blev väldigt mycket finare, och jag tänkte att det kan vara praktiskt att ha det så nu när lerperioden är på ingång. Men OJ vad mycket längre tid det tog! 😀

Efter dessa tre timmar så skulle vi ut och rida en sväng på utebanan. Det började redan skymma lite så de fina, soliga höstbilderna som skulle tas, blev lite grådassiga istället. Mini var SÅ TAGGAD efter att ha stått still så länge, hon flög ut ur stallet och låg på som en ångvält i början. Men hon är så himla rolig när hon är på det humöret (så länge jag inte har tänkt att rida ett seriöst pass, då kan jag bli lite trött… 😉 ), och vi lattjade mest runt för motionens skull.

Idag ska vi träna för Anki, och förhoppningsvis inte bli sjösvettiga, det var enormt mycket päls som skalades av kan jag säga!!

img_6508 img_6511-1 img_6517-1

//Emma

Söndag!

Jag sitter i soffan med kaffekoppen i högsta hugg och tittar på livesändning från Elmia, gissar på att Maria sitter i samma ställning – vi kommenterar ritterna via sms. ?

Jag blir supertaggad på att åka till stallet och rida ett pass på utebanan i det fantastiska höstvädret, men innan det ska Mini klippas, för 3:e gången denna höst. Vi kämpar mot varandra där Mini och jag. Hon vill tydligen se ut som en luddboll, jag är inte helt med på det! ?

Tänkte lura in kameran i handen på Erik så kanske vi kan få till lite soliga bilder idag!

//Emma

Kämpiga dagar!

Mini har fått bekänna färg senaste veckan! I måndags jobbade vi vidare med lösgjordheten, det var kämpigt tyckte Mini, men oj vad bra det är för henne! Hon blir så fin mellan varven, men än så länge orkar hon inte vara ”där” hela tiden. Det är mer arbetsamt för henne i galoppen där hon gärna blir lite styv och svårreglerbar. 

Idag var vi ut till Anki och tränade. Vi fortsatte måndagens arbete och fokuserade mer på galoppen. Jag fick rida i förvänd galopp på en liten volt för att där kunna ändra henne i ställning utan att hon försvann åt något håll. Jag fick även rida på fyrkanten i förvänd galopp och ändrade steglängd, även det utan att Mini fick dra ut sig eller lägga sig på handen. I slutet av passet så fick jag henne verkligen mellan skänklarna, jag kunde driva med båda benen och känna hur jag slöt om runt henne. Härlig känsla och hon var så fin! Men så trött!! Helt skummig och inte en torr fläck på hela hästen.

Jag ska fortsätta arbetet imorgon tänkte jag, men sen blir det uteritt och en vilodag för damen!

?

/Emma

Få stopp på Mini…

Senaste veckornas projekt har varit att få stopp på Mini. Hon vill gärna lägga sig på i handen när jag lägger om benen, jag å andra sidan vill vara mjuk i handen och kunna driva fram till den. Resultatet blir något obalanserat (?) och häromdagen lyckades vi med bedriften att skena i trav… Men när hon accepterar att inte få hänga framtill, och låter mig komma ann med skänklarna, då blir hon så fin! Vi måste komma till den punkten, hela tiden! Energi har hon gått om iallafall. ?

Vi har också varit hos tandläkaren, där fick hon bra betyg, kallades för ponny pågrund av sin munstorlek och höll på att få följa med veterinären hem. Hon har ett gott öga till Mini och påpekar varje år vi kommer in hur fin hon är. Min Mini! ?

Idag red vi ut i skogen med ponnymaffian, pensionär-Yoghurt (snart 31 år) och en cykel, inga konstigheter tyckte Mini. Imorgon ska vi träna igen.

Och nu ska jag åka till stallet för tredje gången idag, stalljoursdag med allt vad det innebär! (Tur att det blir så många resor varje dag…?)

img_6109Om en måndåd är det dags för årets sista start! En Msv A:1 i Örebro. Hoppas inte att vintern har kommit då..?

/Emma

Flyinge!

Hej hej! Jag har smält Flyingeveckan nu och tänkte dela med mig om vad som hände där nere 🙂

Penny skötte sig suveränt. Åt, drack och sov toppenbra. Det är mycket intryck för en treåring att vara där nere. Det mesta är nytt och det är väldigt mycket folk, hästar, lastbilar, vimplar, flaggor och rörelse. Vi hade hästarna i det permanenta stallet vilket var helt fantastiskt. Där var det lugn, toaletter i stallet, uppbindningsmöjligheter etc. Ska jag dit med en häst igen tänker jag utan tvekan önska om att få stå där igen.

Första dagen jag kom ner gick vi till veterinärbesiktningen. Bara att ta sig dit med en energifylld treåring var ett träningspass. Men det gick bra och hon blev ”godkänd”. Jag red båda dagarna innan start. Inte något långt pass men ville ändå att hon skulle få röra på sig. Hon var pigg men snäll!! Dagen innan start visade jag Penny banan och hon skötte sig super!

När det var dags för start kändes det bra i magen. Penny hade fått aklimatisera sig och sett banan kvällen innan. Vi gick in med två ekipage till så ingen behöver vara ensam där inne. Penny skötte sig helt otroligt bra. Hon var cool lugn. Vi fick ta täten och rida de olika momenten domarna ville se. Så bra som hon gick inne på banan vet jag nog aldrig om hon gått. Hon var så avslappnad och fin. Något steg kände jag i traven att det blev lite obalans/ojämnt men la inte så mycket fokus på det.

När vi ridit våra 15 minuter berättade domarna först om de andra två ekipagen och gav dem betyg och omdömen. När det kommer till mig och Penny säger de att de är lite osäkra och tyckte sig se någon liten ojämnhet i traven. Domaren pratade engelska så jag hade lite svårt att höra vad hon sa. Men hon frågade mig om jag kände av någon liten ojämnhet i traven och jag nickade, eftersom jag hade känt något steg att hon var lite i otakt. Sedan fortsätter domaren på engelska och jag uppfattade det som att hon frågade om ”borde vi ha avbrutit dig under ritten” – något sådant. Jag nickade för jag tänkte att om de tycker att hon är oren så är det ju klart att de ska be oss sakta av, inte genomföra ritten. Om hon sa det här var oklart (ingen verkar ha hört), så de tackade för sig och vi fick lämna arenan. SNOPET? Jag fattade det som att de tyckte hon var oren och därför fick jag inga betyg. Men varför lät de mig rida hela ritten?

Jag var så kluven när jag kom ut för jag var så glad över hur Penny hade presterat där inne, jag var så stolt!! Men var hon halt? Hade hon gjort sig något?

När vi kom tillbaka till stallet åkte vi iväg till Barbro, veterinären som var på plats. Hon kollade upp Penny och vi fick springa igen. Hon tyckte att de inte alls Penny var halt. Däremot är hon bara tre år, har inte balans och styrka som en mer vuxen häst så hon tyckte inte att det var så konstigt att hon ibland var lite ojämn. Jahapp? Penny var alltså okej enligt veterinär men vi fick ändå inga betyg eller omdömen från domarna. Ni förstår nog att allt blev så himla snopet… Vi fick åka hem, med en Penny som sprungit så fint, inte halt enligt vet, men enligt domarna var hon inte helt 100%. Nu står Penny hemma hos sin ägare Ewa och vilar kropp och knopp efter några månaders träningsläger på Grava-Rud. Det är hon värd. I magen ligger en liten bebis. Pappa heter Touchdown och honom såg vi nere på Flyinge, så fin och cool hingst!

Fredagen var starten med Penny, jag åkte 05:15 på lördagen till Göteborg och sprang Toughest, kom på 13:e plats av 1348 personer och vann kvalgruppen till Elite. Snacka om händelserik vecka….


 

/Maria 

Laddar…

Jag sitter nu och laddar för att klippa Mini igen. Det är ju ändå typ 2 veckor sedan sist… Men hon är alldeles luddig på halsen och blir verkligen sjösvett när jag rider, så jag tror hon mår bäst av att bli av med pälsen igen. Vi får se hur många gånger till i vinter det blir, men det är ju himla skönt om jag slipper droga henne. Sist var hon ju jättesnäll utan! 🙂

Som jag skrev så gick träningen i måndags kanon. Jag fortsatte med samma arbete dagen efter, fast utomhus. Mini gick verkligen HUR BRA SOM HELST! Lösgörande arbete är verkligen melodin på henne och jag måste komma ihåg att lägga ned tid på det och inte stressa iväg och göra massa rörelser. Lösgjord häst först -> rörelser sen. Nu kan ju Mini de grejerna vi ska kunna, så just nu är det ju inget nytt vi ska lära oss, bara bli bättre på det!

Jag är så taggad att fortsätta med den här träningen nu, när det har gett sådant fint resultat efter bara två pass. På måndag ska vi till tandläkaren med och kolla så allt står rätt till i munnen, hon hade ju ett sår där i början av september och jag vill ha lite råd hur jag ska tänka kring betsling och så vidare.

Sen håller vi alla tummarna för Maria och, en något överladdad, Penny imorgon! Det går att se live, jag måste åka tidigare till jobbet för att hinna kolla, men det är det värt! 😀

img_8720Det har hänt lite med Penny sedan första uppsittningen på Grava Rud för några månader sedan! 🙂

//Emma

Trött efter träning!

Mini fick gå ett hårt pass för Anki igår! Anki hade varit på Carl Hester-clinicen i lördags och var taggad att lära ut de nya erfarenheterna! ? 

Minis största ”problem” är hennes korta rygg. Det gör att hon har inga problem att samla sig men desto mer bekymmer att bli helt lösgjord och komma igenom ryggen. Vi ska lägga upp framtiden nu med ett par veckor med bara lossande arbete, sen siktar vi mot intermediaire-rörelserna! Men som Anki sa; 75% av alla våra pass ska vara lösgörande, det är där vi måste bli bra. ?

Jag fick rida mycket med stilla hand och verkligen lägga band på mig själv att inte ta åt mig den när Mini vill lägga sig på och springa iväg. Då får jag rida några öppna steg istället, bara med hjälp av benen! Lättare sagt än gjort! Mini kan ibland uppfattas som en lite trög häst, så är verkligen inte fallet! Hon kan däremot låsa in sig i en liten bubbla när hon är lite spänd, men sen finns där en energi som aldrig tar slut! ?

När jag väl fick lite hejd på henne – med hjälp av sits och ben- då blev hon så fin! Det är dit vi måste komma och det är den känslan jag ska eftersträva nu under våra pass. Jag är supertaggad inför vinterträningen och till våren ska vi vara smidigare, starkare och förhoppningsvis redo för lite större uppgifter!??

Men jobbigt var det…:

?❤️

//Emma

Energi åt hela skåneland!

Hej å hå säger jag. Penny har fått energi så det räcker och blir över… Jag red för Anki igår, ett litet genrep innan Flyinge och jag har aldrig ridit henne när hon varit så pigg förut. Det var som en stubin som sattes eld på. Ändå longerade jag henne innan jag skulle rida. Och hon blev inte lugnare ju mer vi red, snarare tvärtom. Huh, just nu känns det lite svettigt inför fredagen. Det kan bli underhållning på hög nivå! Anki sa det att under de gånger vi tränat för henne har hon nog aldrig blivit riktigt trött. Hon har energi till tusen och verkar dessutom ha fått ganska bra kondis 😉

Och jag som senast i lördags tänkte ”Fasen, det här kommer nog gå bra, hon känns ju i toppform”… och så kom kylan och energin rinner över kanten. Haha! Hon blir ju så svår att reglera när hon blir sådär pigg. Styrförmågan och framförallt; förmågan att stanna, minskar drastiskt. Jösses, håll tummarna för att hon inte lägger in den växeln på fredag!!

Anki peppade mig lite och sa att om hon är såhär så kommer domarna se att hon blir svår att nå fram till, för energin flödar litegrann över. De kommer inte tänka ”oj vad hon rider dåligt”. Lugna….långsamma….andetag….lugna…..långsamma….andetag….

14522359_10153710761597811_1270554171_o

/Maria

Miljöträning!

Idag har jag, Penny, mamma och pappa varit till Segerstad för lite miljöträning. Vi prickade in en dag med fantastiskt väder och dessutom vindstilla. Det har ju blåst som bara den i Karlstad de senaste dagarna, så mycket så att vi har fått stänga både fönster och dörrar till stallet…

Penny tyckte det var SÅ spännande att vara på Segerstad. Hon var riktigt pigg till en början, tittade/spanade på allt spännande runt utebanan. Jag longerade henne för att hon skulle få bralla av sig lite. Hon är verkligen kass på att bocka men försökte lite tappert. Jag lät henne springa av sig några varv i båda varven. Hon var inte helt lätt att sitta upp på. Eller jag säger så här, hon hade inte tid att stå still! Men till slut så – var jag uppe i sadeln!

Hon var superduktig och jag red litegrann i båda varven, i alla gångarter och bensinen tog slut ganska snabbt, så jag red inte speciellt länge. Jag ville att det skulle bli en bra upplevelse för Penny. Resa och alla intryck gör ju att hon blir lite trött och det viktigaste var att få lite miljöträning. Hon skötte sig alldeles utmärkt och fick högsta betyg av oss. Vi tog in henne en sväng i duschspiltan och jag passade på att skrubba man, svans och ben. Vi hade med slickstenen och Penny stod och vilade på ett ben undertiden jag pysslade med henne. Jag vet faktiskt inte om hon blivit badad tidigare, men hon tyckte inte att det var alls speciellt läskigt!

Imorgon får Penny vila både kropp och huvud. På måndag rider vi för Anki och på tisdag åker hon neröver landet. Jag åker ner till Flyinge på onsdag. Det ska bli så himla kul. På onsdag blir det nog bara promenad för Pennys del och på torsdag ska vi försöka visa banan…

/Maria