Men HALLÅ!

Oj, vad jag glömmer bort att titta in här. Jag kan tyvärr inte blogga från mobilen längre, eller jo det kan jag men utan att få med bilder = ingen bra blogg. 😉 Jag sitter inte alls lika mycket vid datorn efter att jag slutat plugga, så därför blir bloggen lite lidande! (Men ni kollar väl in vår Instagram? Den är mer aktiv! 😛 )

Mini och jag var iallafall till Sunne och red en Msv A:1 i lördags. Dagarna innan hade jag inte varit så där jättenöjd med känslan, men efter lite rannsakning så kom jag fram till att det inte var så konstigt. Först 2 veckor utan bett och utan att ha hittat ett lämpligt alternativ till huvudlag, och sedan var jag bortrest i nästan två veckor. Så det var bara sista veckan innan start som jag red ordentligt.

Men jag var ganska så nöjd med starten ändå! Hon kändes ganska fin på framridningen, trots trång bana och många hästar. Inne på banan kändes hon framåt och pigg, däremot blev hon lite ”stretig” i formen och lite styv i sidorna. Två stora missar blev det i ett byte efter en sluta, där hon kändes bajsnödig och tog då inte hjälpen (Mini!!), och i serien bytte hon före mig i början, men sen blev resten bra. Vi låg på runt 65-67% fram till missarna i galoppen, så det är vi supernöjda med! (Eller jag är iallafall, jag tror Mini är det med! 😉 .) Totalt blev det nu 62,8%, jämna domarsiffror och fina ord.

Inte vår bästa prestation, men med tanke på förutsättningarna så är jag nöjd! Nästa start blir 13 november, sista för året. Då ska vi ha hunnit träna lite mer innan! 🙂

Ser ni förresten färgskillnaden?! Vem har bytt färg på min häst.. Hon ska vara LJUSBRUN!!

14467127_10155375258932575_2119070756_o (Jag står och håller i ett täcke, jag har inte blivit en ballong)14483892_10155375258947575_1930294441_n

Från i augusti:
IMG_5868

//Emma

Hej!

Tjohej! Nu ni närmar sig Flyinge med stormsteg och Penny sköter sig fint. Vi red för Anki igår och hon tycker att vi är redo 😉 

Igår fick vi för första gången öka traven längst med långsidorna och det gjorde hon minsann som en riktig stjärna. Jag behövde inte driva en gång, hon är pigg den där damen. 

Jag fick i slutet av passet träna på att rida rätt upp på medellinjen och det tyckte Penny var lite konstigt. Det måste jag öva mer på. Eftersom det var i slutet av passet var hon också ganska trött så jag ska öva det i veckan när hon har lite krut kvar. 

Imorgon ska vi tömköra tänkte jag, sedan blir det nog två dressyrpass för att trimma på det som tränad på för Anki. Fyra pass i veckan med ett på töm har fungerat bra. Jag vet att många kör på ”3 pass för 3-åringar, 4 pass för 4-åringar”. Det fick jag tips om av Anki att inte följa nu inför flyinge, istället blir det fyra kortare pass och det har fungerat bra för oss 🙂 Alla hästar är olika med olika bakgrund, så alla vägar fungerar inte lika bra för alla individer!


/Maria 

Tävlingsvecka!

Nu är jag hemma från min semester och imorgon väntas det jobb igen. Det känns som jag har varit ledig i en evighet så det är helt okej att komma tillbaka till verkligheten igen!

Mini bestämde sig för att ta på sig vinterkostymen under de 4 daggarna jag var i Norge, jag fick en smärre chock när vi kom tillbaka. Vem hade bytt färg på min häst!?

Innan vi åkte:14163796_10155274566367575_1491572001_oNär vi kom hem:14408286_10155341878037575_1256966179_oSå igår tog jag fram klippmaskinen, bad en tyst bön, proppade Minis öron fulla i fetvadd och började klippa. Jag tror det är 4:e gången i Minis liv hon klipps, de andra 3 gångerna har jag drogat henne. Men hon har ju blivit så cool  med allt nu, så jag tänkte att vi måste prova utan! Och ja, Mini rörde inte en fena under de två timmarna jag höll på. Jag klippte magen, benen och bakom öronen, inga problem! Den här gången klippte jag inget på huvudet, det var inte så mycket päls där, men jag tror faktiskt att det skulle gå bra det med! Min duktiga Mini! 😀

På lördag är det tävlingsdags igen. Vi kanske inte har haft den bästa förberedelsen inför det, jag kommer knappt ihåg när jag tränade för Anki senast. Det är dessutom DM, så det är många duktiga med!

Idag ska vi iallafall träna, kul och väldigt välkommet! 🙂

Nyklippt Mini:

14375408_10155341877782575_961951914_o 14393945_10155341877737575_1088371983_o

//Emma

Torsdag!

Hejs svejs! Idag har jag och Penny jobbat tillsammans på utebanan. Vi fortsatte på jobbet vi gjorde för Anki och där låg fokus på att jag ska bestämma tempot. Penny ska inte få dra iväg med älgkliv och bli opåverkbar!

I vänster varv är det lite svårare och har nog varit hela tiden. Inte alls konstigt, både hästar och människor har en starkare och en svagare sida. I vänstervarvet har hon ökat farten litegrann ur hörnet och Anki sa till mig att hon får något försök på sig (då jag provar att bromsa normalt och proar), men sedan måste du säga till henne konsekvent så hon förstår att det är du som bestämmer. Så idag gjorde jag så att jag testade först: Vi kom i trav genom hörnet i vänster varv och Penny började då öka tempot och länga steget. Hon breddar sig då bak och blir lite framtung. Jag proade och gjorde halvhalter. Hon lyssnade inte 100% tyckte jag, så nästa varv saktade jag av till skritt och gjorde halt.

Vi fortsatte sedan på volten och nästa varv när vi red genom hörnet, upprepade jag samma procedur. Jag saktade av till skritt och gjorde halt. Penny är smart, hon fattade vinken och nästa varv så ökade hon inte längre farten (!). Tänk så härligt det kan vara när man alldeles själv kommer på en bra lösning 😀

Idag var jag noggrann med att hon skulle gå i det tempot jag valde. Det är bättre att hon är lugn, harmonisk och avslappnad än går på fart och att hon blir spänd. Tyvärr kom det bara med trav från dagens pass, galoppfilm finns på min mammas mobil. Men här kommer ifallafall en glimt av passet, oklippt och oredigerat.

/Maria

Ankiträning med Penny!

Tjohej! Vilken härlig sensommarvärme vi har nu. Jag njuter i fulla drag, det är så härligt att ha häst just precis nu tycker jag.

Innan jag skriver om Ankiträningen så måste jag ju meddela er att Penny fick hoppa med Elin i sadeln i lördags. Hon har bara blivit löshoppad förut så vi visste inte alls hur detta skulle gå. Men hon travade över bommar och skuttade över hinder som att hon aldrig gjort något annat. Nemas problemas, sa Penny och tuffade på som tåget. Så himla häftigt!

Nu till Ankiträningen 🙂 Jag hade bytt tid med en annan tjej så jag fick 45 minuter. Det var bra för då kunde jag och Anki prata igenom tiden innan Flyinge utan att behöva stressa.

Vi började i trav, lättridning. Anki noterade att Penny är bättre i vänstersidan sedan vi drog ut tänderna. Vilket jag också tycker. Hon tar stöd bättre på bettet istället för att vika in näsan och jobbar bättre över ryggen. Det var mycket som var positivt med Penny på träningen, men hon visade också lite humör vid några tillfällen 😉 Hon vill gärna ånga på i ett sjujäkla tempo. Anki bad mig att bromsa och lugna ner steget, då tyckte Penny att jag skulle sluta lägga mig i, haha. Det visade hon genom att sträcka upp nosen till taket under några steg, för att sedan gå med på mitt förslag om att springa i ett litet mer normalt tempo.

Jag fick prova att sätta mig ner i traven och ojojoj vad bekvämt det var. Som att sitta i en mjuk soffa. Inte skumpig det minsta och kul var också att Penny verkade tycka att det var en bra idé att jag satt ner. När hon också gick med på att hålla ett något lägre tempo (det tempot ryttarinnan valde), då kunde jag komma till lite drivning och DÄR blev hon kanonfin!! Hon kortade in bakbenen, jobbade över ryggen och fick en väldigt fin form. Dit vill jag sträva efter att komma framöver. ”Nu är lärakänna-perioden över” sa Anki. Nu är det dags att börja arbeta henne lite mer!

Vi övade på övergångar mellan trav och skritt snett igenom ridhuset, eftersom det är med på treårsprogrammet på Flyinge. Vi övade också lite galoppfattningar och att göra dom på olika ställen i ridhuset. Penny lättar lite med baken i fattningarna så det ska jag jobba lite med framöver.

Nyttigt och bra pass tycker jag. Penny kommer nog ha lite träningsvärk imorgon 🙂

Här har vi avslutningsloppet, det högsta för dagen 😉

/Maria  

Mitt i semestern!

Hej på er! Jag njuter av mina lediga dagar, kunde inte ha prickat in bättre väder! Jag gillar inte supervärme eller att ligga på stranden i timmar, så den här soliga hösten är perfekt för mig! ☀️?Jag och sambon har varit en sväng över till Helsingfors. Trevligt, men lite gungigt på havet under första natten, blev inte bättre när jag googlade om Estonia-katastrofen klockan halv tre på natten=definitivt ingen sömn! ?
Imorgon åker vi till Norge för fyra dagars bilande upp mot Trollstigen, Eidsdal och Geiranger! Ska bli grymt kul och jag ser mycket fram mot att äntligen få se den naturen!
Mini då? Hon springer på fint. Nästa tävling blir den 24:e september, sen kanske vi kommer iväg till Örebro i mitten av november, men det får vi se. Ekonomin sätter lite stopp för att åka till Falkenberg tyvärr, det blir så dyrt med box, boende och bensin. Finns annat att lägga pengarna på just nu! ?

Ellen ska ta hand om henne den här veckan, och ska även få rida för Anki imorgon. Spännande tycker jag! ?

/Emma

Fredag!

Hej!

Snart är det helg igen, Wihooo! Penny har gått med mig i sadeln vid två tillfällen och blivit tömkörd en dag. Igår red jag i ridhuset i ungefär 20 minuter sammanlagt. Hon var väldigt lugn och nästan lite såsig till en början. Det uppskattar jag, hellre lugn och tillfreds en hoppig och studsig. Det är nämligen så att hon kommer igång och får mer energi en bit in i passet.

Innan vi drog ut tänderna kunde hon i övergångar och när jag svängde vänster, streta emot lite mot bettet. Igår var dom tendenserna som bortblåsta. Hon tog bättre stöd i bettet än tidigare och var samtidigt mjuk och fin i övergångar/volter etc. Det kändes toppenbra och jag hoppas att det fortsätter precis såhär 🙂


/Maria 

Ny vecka, nu kör vi!

Hej på er!

Penny har nu vilat en vecka efter tandläkarbesök där vi drog ut två gaddar. Igår red jag igen och det gick fint. Lite svår att svänga till vänster men det ska vi ju se till att öva på så ska det inte vara några problem. Jag har kikat lite på programmet för de treåriga hästarna, så nu ska vi öva lite på trav på medellinjen, sakta av till skritt snett i genom och lite sådant!

Nu är det träning inför Flyinge som gäller och det ska bli SÅ spännande 🙂

Svettigt!

Penny tycker att det kliar såååå mycket när hon är svettig, så när sadeln hade åkt av så tog det ungefär en sekund innan hon rullade sig!

/Maria

Semester!

Sista jobbhelgen segade sig fram, men nu är den äntligen här, min efterlängtade semester! 2 hela veckor ska jag vara ledig, och lagom till det så har jag blivit förkyld! 😛 Men det går nog snart över, jag brukar aldrig vara förkyld mer än ett par dagar.

Mini har fått tagit det lite lugnt senaste tiden. Tyvärr har det inte funkat med bettlöst på henne, vare sig träns eller hackamore. Hon får skav av allt helt enkelt, det spelar ingen roll hur mycket ludd jag sätter på. Förmodligen skulle jag gjort det redan innan, men det är lätt att vara efterklok ibland.

Idag ska jag rida på bett igen, och hoppas att såret är ordentligt läkt. Imorgon åker jag och sambon till Stockholm och kommer hem igen på torsdag kväll. Ellen ska rida Mini under tiden, superbra när det finns personer i ens närhet som gärna vill rida Mini-häst! Ellen är så duktig också, så det känns tryggt. 🙂

Om någon är sugen så säljer vi vårt bettlösa träns! Det är från Hööks, kostar 450 kr nytt, vi säljer det för 350 kr el. högstbjudande! 😉
Mini hade ju skav redan innan jag satte på detta träns, Penny har också gått med det men hon har inte fått något, så jag vill inte skylla på tränset. Mini är väldigt känslig i fäll-tider helt enkelt!

14194378_10155274566397575_244715073_n

/Emma

 

Snart helg…igen!

Jag sa det till min sambo igår, jaa du, nu är det snart helg IGEN! Så säger jag varje onsdag. När det är onsdag brukar det bara rasla till och vips, så är det fredag och helg. ”Det gör inget att veckorna går fort, men helgerna får gärna gå långsammare” sa han då. Jag håller med. Men oftast så vill man ju passa på att göra massa saker som inte hinns med under vardagarna. Så helgerna går ju ganska snabbt de med 🙂 

Penny är ganska så mitt inne i en liten viloperiod nu. Jag har lagt in den just nu eftersom jag ändå inte kan rida på träns, plus att det inte är någon Ankiträning på måndag så då gör det inget att hon får några dagar. Hon har liksom vaknat till liv nu, hon har gått över från HÖ till hösilage och fått bättre kondis. Så hon är ju lite mer likt en ”vanlig” unghäst nu som kan busa lite och så. Inte alls konstigt. Så nu när hon vilar så drar jag ner på kraftfodret så det inte ska spinna till allt för mycket i huvudet. Till veckan drar vi igång igen med ridningen. 

Till helgen är det Toughest i Oslo som jag har bokat in mig på. Vi åker redan imorgon och sover över på ett ställe i närheten av banan som vi ska springa. Just nu har jag dock känningar av förkylning så jag kör med huskur delux. Så jag hoppas och ber om att jag ska vara okej på lördag morgon. Håll tummarna!


/Maria