Bästa Mini!

Först och främst; Tack för alla fina kommentarer, både här och på Facebook, och mejl angående mitt ”Snäll häst”- inlägg. Härligt att se att vi är många som uppskattar en hanterbar pålle.. ?

Senaste veckan har Mini dels fått agera läromästare åt Ellen i stallet. Hon provar att rida Mini lite och det har gått jättebra! Jag har även provat en ny strategi i vår träning, efter ett tips från Anki att bland annat Lussan tränar en del hästar så. Istället för att värma upp i sadeln så tömköra jag! Toppenbra grej och ännu bättre att min tömkörningsgjord går att slänga över sadeln! ? Mini kommer igång på ett helt annat sätt, hon går även att trampa på töm vilket får igång bakbenen ännu mer, samt att hon samlar sig bättre. 

Idag på träningen fick jag först en liten tömkörnings-lektion av Anki, sen red jag sista 20 minuterna. Mini kändes så himla bra!! Helt samlad, kort i formen och galopperade i en galopp som Anki påstod var 8-mässig! ? 

Jag ska verkligen lägga in mer tömkörningspass, både innan jag rider och hela pass. Det verkar vara En träningsform som passar Mini! ?
/Emma

Härliga helg!

Hej på er!

Här sitter jag med Equipe online bredvid mig på mobilen medans jag bloggar. Jag har koll på Hannah och Ellen som är i Kumla och tävlar. Hannah och Elton red en Lätt A:2 igår på över 68%, så jag tror att de höjde sin procent till att kvala in till SM. Idag fick de 63% och kom tvåa i samma klass!

Montana gick två klasser igår på drygt 64%, det är ju 65% som är kval till SM så det är så retligt nära. De rider just precis nu så jag uppdaterar för fullt! Ellen red Rocky nu på morgonen och han var superduper laddad så där blev det många missar men nästan 61% i mästerskapsprogrammet. Vad ska det bli när de sätter allt och Rocky är lagom laddad? 🙂 Rocky ska gå en klass till lite senare så jag håller tummen! Rainy tävlade igår en Lätt A:1 och fick 63%, men han hade varit lite loj. Jag tycker att de ska vara supernöjda med insatsen!

Jag var med mamma och syster på Lillerud igår och tittade på treårstest. Det var väldigt många fina hästar där på plats och det var ett litet gäng som fick diplom. Jag tittade bara på 6 av hästarna. Det var Jacobs fina häst Filiocous (stavning är lite oklart), den fick diplom med 7, 9, 8,5 på gångarterna. Jag såg även vår tränare Ankis fina Sixten som även den fick diplom med 7, 9, 8 på gångarterna. I höstas var jag och tittade på fina Swen uppe i Torsby hos Gerd. Han var med igår och heter egentligen Soprano. Han är 169cm men väldigt smäcker. Han skötte sig exemplariskt och fick 7,5, 8, 8 på gångarterna och även fina betyg i hoppningen med fina lovord. Även Swen fick diplom! Sist ut var ”Penny” som heter Independece Day. Hon fick också diplom och 7,5, 8,5, 9 på gångarter. Hon liksom Swen gjorde ett väldigt coolt och lugnt intryck!

Nu red precis Hannah med Montana lagtävlansprogrammet på 65,256%! YES! Härligt 🙂 Det får avsluta mitt blogginlägg 😀

Penny!

Swen!

Filiocous!
/Maria 

Tjohej!

Jag skrev ett låååångt inlägg i morse från min mobil, tryckte på publicera och åkte till jobbet. När jag under dagen gick in på bloggen så såg jag att inlägget inte var postat, det fanns inte ens kvar bland utkast-inläggen. Knäppt! Jag får skriva om!

Häromdagen var jag iväg och red Rainy och Elton på Grava-Rud. Elton ska tävlas i helgen, Kumla tror jag bestämt det var. Rainy var det lite oklart med om de skulle efteranmäla till någon tävling. Det var honom jag red först och valde utebanan. Det var lite småkyligt men perfekt ridväder enligt mig. Det var ett litet tag sedan jag red nu så jag var lite förväntansfull och ville prova hur mycket utvecklats sedan sist.

Jag provade lite övergångar mellan galopp och skritt. Från skritt upp till galopp gick det riktigt bra. Visst kan han samla sig lite bättre och sätta under sig något mer, men det fattas lite styrka än. Från galopp till skritt hade han det lite jobbigare så där blev det något/några travsteg, men det fick vara okej. Med mer styrka så kommer det där bli jättebra. Jag gjorde en del sidvärtsrörelser över ridbanan och red på i friskare tempo, han bromsar något i skänkelvikningarna så just därför brassade jag på lite framåt!

Elton värmde Hannah under tiden och de är ju bara så söta tillsammans. Det såg ut som att Hannahs ben hade växt 3 dm sedan jag såg henne sist. Hon har bara två hål kortare läder än mig, kan ni fatta? Hon kommer snart ikapp mig! Det var ju inte längesedan hon knappt nådde nedanför sadeln. Elton fick jag, när jag satte mig upp i sadeln, korta ihop lite. Då menar jag hela kroppen från bakben och framåt. När jag försökte få honom lite kortare så blev han lite slö bak, så jag fick aktivera utan att han för den sakens skull fick bli lite lång och framtung. Risken när man ska aktivera Elton är att han blir lite stark, så att växla lite snabbt mellan galopp och skritt fungerar fint för att få honom aktiv men inte tung och lång.

Något jag måste påminna mig själv om, är att ta lite fler pauser. Det är lätt hänt att man kör på. Nu blev det en del avbrott ändå för Elton för vi övade en del skrittpiruetter, där han gärna står över något steg med bakbenen. Elton var tydligen fin igår (jag red i förrgår) för Hannah så arbetet kanske gjorde gott 🙂


/Maria 

Jag vill ha en snäll häst!

Jag fick en kommentar på mitt senaste tävlingsinlägg häromdagen som fick mig att tänka till lite. Den handlade om svårigheten att kombinera tävling i svår klass med att samtidigt kunna ägna sig åt vanlig hederlig ”hobbyhästhantering”.

Jag har många gånger läst bloggar/inlägg om ryttare som måste minutiöst planera sin hästs vardag, rida enligt vissa system och inte går att rida ut på utan att ha all möjlig säkerhetsutrustning på sig, då endast för att kunna skritta ett varv runt gården. Om inte detta följs blir hästen ohanterbar, stressad och allt arbete riskerar att bli förstört.

Jag vill verkligen inte ha det så! Jag vill ha en snäll häst! Jag vill tro att det går att kombinera känslan av att ha en aktiv, ridbar och fin ridhäst som kan vara framgångsrik i svåra klasser, med att ha en häst jag kan galoppera snabbt på ute i skogen utan att sätta livet på spel. Om jag inte skulle kunna låta vem som helst hantera min häst, låta den vila ett par dagar utan att den blir galen, då skulle det inte vara roligt längre.

Jag är nästan där. Jag och Mini är kanske inte det mest framgångsrika ekipaget som finns, men vi har ändå segrar och placeringar i Msv A, har startat St george med godkända procent och har deltagit i Breeders på Flyinge. Men vet ni? Jag har nog världens snällaste tävlingshäst! 

Mini var väldigt nervös som unghäst, hon var som en liten bomb på tävlingsplatsen och även ibland på hemmaplan om rutinerna inte följdes. Men jag valde tillslut att utmana henne lite. Rubba rutinerna och få henne att förstå att även om inte allt alltid är på samma sätt, så är jag där och visar att ”du, detta går fin-fint ändå!”. Numera går min icke-hästvana sambo runt med henne på tävlingsplatsen innan start, Mini tar aldrig så mycket som ett snedsteg vad som än händer runt henne.

Hon kan lätt vila i flera dagar i sträck, och jag kan sen sätta upp vem som helst på henne och vara helt trygg i att hon inte kommer att göra något oväntat.
Förra sommaren vilade hon i över en månad. Dagen när hon skulle sättas igång, sadlade jag som vanligt, skrittade henne för hand i 5 minuter, sen satte jag upp och skrittade på långa tyglar i 20 minuter – utan så mycket som ett takt-inslag.
Mini är även hästen vem som helst kan leda ut eller in från hagen, vare sig hagkompisarna är kvar ute eller har gått in, och hon bara går där. Hon är helt trygg med vilken människa som helst och hon vet vi har läget under kontroll.

Jag kan även numera rida ut, galoppera i full fart och vara säker på att min häst inte kommer att få frispel. Det är värt så mycket för mig, och detta vill jag kunna kombinera med att tävla på hög nivå. Jag kommer aldrig tumma på det och den dagen jag måste göra det, då är det dags att börja fundera.
Jag vill att min häst ska få vara just en häst, inte en inlindad, systematiskt planerad tävlingsmaskin. Kanske är det därför jag aldrig kommer att nå toppen, men vet ni – jag är helt nöjd med det! Jag har iallafall en snäll häst!

img_0698 IMG_8835 IMG_89511 1917103_469642929827208_7690159904720256280_n IMG_5719 IMG_9434 IMG_9053-0

Världens bästa Mini!

//Emma

En fin kväll!

Det gäller att ta vara på de fina kvällarna, jag och Mini gjorde vårt bästa genom att köra lite konditionsträning på sandvägarna i kvällssolen! ? Vi har så himla underbara ridvägar!

Vi avslutade med att beta några grässtrån nere vid hagarna!

Vi gillar vårt stall! ?☀️
//Emma

Tankar efter helgen

Nu har jag landat lite efter helgen. En helg som vart helt underbar faktiskt, sol, värme, ledig i 4 dagar! Perfekt! Jag har till och med nästan glömt bort tävlingen i fredags, men tänkte bara lite snabbt dela mina tankar kring den.

Vi var alltså iväg och skulle rida en regional Msv A. En klass vi känner oss ganska säker i nu. Mini kändes fin på framridningen, kanske hade man önskat lite mer aktivitet i galoppen. Inne på banan gör vi en, enligt mig, helt okej ritt. Inga missar. Inte ens ett byte blev fel och vi satte faktiskt serien! När jag kom ut och mötte Maria så sa både hon och jag att ja, detta var bra! Jag var nöjd med känslan och Maria tyckte det såg jättebra ut.
Det tog ett tag innan poängen kom och när jag sen stod där och såg procenten så var min första tanke ”Men va fasen, var hon halt?!”. Vi fick 59,8%. Det sämsta vi någonsin fått i Msv A. Sämre än den gången hon stannade i piruetterna och gjorde tre byten i serien. Domarna var något ojämna, en hade oss på strax över 58% och hade inte lämnat en enda positiv kommentar på hela protokollet, utan allt som stod var att Mini rörde sig för hastigt och var för lång. De andra två domarna hade oss på 60 och 61,8%.

Ungefär där gav jag upp allt som hade med tävling att göra, strök mig från lördagens start och bestämde mig för att inte tävla något mer på en lång tid framöver. Det kändes både fruktansvärt pinsamt och lite förnedrande, herregudars jag har ridit i nästan 30 år (!) och trodde att jag åtminstone hade någon känsla för vad som var bra och inte, men så var tydligen inte fallet. Jag förstod och förstår ingenting, dock ska tilläggas att jag tycker inte att vi har blivit orättvist bedömda på något sätt, det de har skrivit stämmer med att hon måste samla sig mer och komma ihop mer i formen. Men jag trodde inte att det skulle dra ner så mycket på betyget och när jag såg filmen så tyckte jag nog att man även kunde se saker vi utförde bra, som kanske kunde ha kompenserat upp det lite.

Mini kommer aldrig bli en häst som sprattlar med benen uppe i hakan eller ökar traven så att framskorna flyger av. Det har jag accepterat sen länge. Men jag vet att hon har andra kvalitéer som kan väga upp. Nu ska jag inte tävla henne på ett tag, utan vara fokusera på träning. Jag vet att hon behöver mer styrka och jag vet att hon ska samla sig mer.
Men detta var inte en ritt som var värd under 60%, det står jag för! (Tjusningen med bedömningssport…).

Men! Vi ska allt visa dom att vi kan! Vänta bara… 😉 

IMG_5716 IMG_5719 IMG_5724

//Emma

Tävling till helgen!

På fredag och lördag styr jag och Mini mot Hammarö och till deras nationella tävlingar! De pågår i tre dagar och det är klasser upp till Grand Prix! Vi ska starta en Msv A:1 på fredag och en St George på lördag. Hur formen är? Njaa… Vi har inte vår absoluta topp nu direkt. Som Anki påtalade igår på träningen, vi är mellan två ”samlings-faser” nu, där vi försöker eftersträva lite mer schvung och samling, men där hon inte riktigt orkar än. Hon blir då lite snabb i takten i stället och när jag försöker dämpa takten, så försvinner framåtbjudningen och hon blir lite tom i handen. Men mellan varven glimtar hon till, och blir så där himla fin – det finns där men styrkan saknas just nu!

Jag har även lite problem med piruetterna, speciellt åt vänster. Jag måste vara jättenoga med att hon inte kastar sig in med bogen, utan verkligen stannar kvar på yttertygeln.
Men det ska bli kul iallafall och jag hoppas vi får en bättre upplevelse än på förra tävlingen. Efter denna start är det lite oklart när det blir tävling igen, jag har inte fått mitt sommar-schema än, men jag vet att det kommer bli en extremt intensiv sommar (min första som sjuksköterska!!!) och vi jobbar ju varannan helg så det gäller att pricka in de lediga dagarna.

img_1336-1Min fina! 🙂

//Emma