Överben…!

Ett par dagar innan vi skulle tävla i Lidköping så hade Mini lite väl roligt i hagen och trampade sig rätt rejält överallt. Hon var lite svullen i ena frambenet, men hade samtidigt sår där, så jag tänkte att de hörde ihop. Det tog ganska lång tid för svullnaden att gå ned, men hon var aldrig varm eller öm.

Ett par veckor efter dök det upp jordens största överben, jag skojar inte det hände över en natt! Men jag har läst på och tolkar det som att det 1) kan komma jättesnabbt 2) inte är farligt så länge det inte är varmt och ömmar (aktivt). Mini är totalt obrydd men det ser ju för tråkigt ut… Hon har verkligen världens smalaste ben annars, så det ser nästan groteskt ut i vissa vinklar ? :


Nästa gång vi åker till doktorn ska jag fråga om det, men eftersom hon är totalt oöm och det är stenhårt (=ben) så tänker jag inte hetsa upp mig i onödan. Vilket jag kan vara ganska bra på annars… ?

/Emma

Skogsridning och tramp!

Igår hade jag och Mini ytterligare en härlig kväll i skogen! Två gånger i rad nu, börjar hon bli vuxen kanske?! Jag är fortfarande lite nervös för den dagen vi möter en travhäst i skogen när vi är själva. Men samtidigt kan jag inte förstå varför det skulle vara så farligt? Hon blir ju inte rädd när det kommer en häst med ryttare på, hon är inte rädd för varken cyklister, bilar, stavgångare eller blåbärsplockare… Så varför skulle en häst med en sulky vara farlig? Men när vi mötte en förra sommaren så blev både hon och Arras skräckslagna, men frågan är om inte det var farbror Arras som skrämde upp henne mest… ?

Jaja! Igår gick det iallafall utmärkt och vi galopperade på den långa ”rakan” fram och tillbaka i lite varierade tempon. Mini var jättelycklig och sprang med spetsade öron och försökte smygöka farten, men nu räcker det med att jag med rösten säger åt henne att lugna sig, så lyder hon så fint. ?
På vägen hem så provade jag att trampa henne lite i skritten och det gick förvånansvärt enkelt. Det är lite (mycket) lättare i skogen när hon har så mycket framåtbjudning, men jag tror att bara hon förstår hur hon ska göra kommer det gå lättare på ridbanan också.

Idag ska Emma rida henne så jag är helt hästledig. Dock ska jag iväg till praktiken snart för ett kvällspass, som följs av en tidig morgon imorgon. Jag gillar verkligen inte att jobba kväll-dag, men det är bara att finna sig i det när man arbetar inom vården. Ingen vila här inte! ?

img_1219-1

Min bästis! ❤️

/Emma

Måndag!

Måndag och ny vecka, som avslutas med 1 maj! Härligt! Jag börjar min VFU idag, 6 veckor på Näva på sjukhuset står på schemat. Jag är redan superduper-nervös för ”bedside-bedömningen”. Den kan man jämföra med en dressyrtävling, man ska förbereda sig, planera och träna sen är det en 3 timmars uppvisning där du visar vad du kan. Bakom ryggen på dig går det en domare och sätter betyg på allt du gör. Låter kul va? 😉 (Man har hand om en patient under en förmiddag, planerar arbete och utför åtgärder. Som en vanlig arbetsdag alltså! 😛 )

Nåväl! Anki-träningen var inställd idag och jag passade på att ge Mini en två-dagarsvila under helgen. Jag gör det mellan varven så hon får återhämta sig lite. Idag red jag ett jogging-lösgörande pass på utebanan. Det är så härligt att kunna rida där ute nu, innan insekterna kommer. I början av passet var Mini lite styv och ville helst springa fort med halsen rakt upp, men efter lite arbete med att lossa sidorna, flytta för sänkeln och massor av övergångar så blev hon riktigt fin! När jag rider de här passen så har jag medvetet halsen och nosen lägre än normalt. Mini vill antingen spänna överlinjen och släppa ryggen, eller så böjer hon in huvudet och släpper stödet. Jag vill ha henne i ett mellanläge, där hon är loss över ryggen men med ett stöd i bettet.

Jag fick en väldigt härlig känsla i henne idag, och hon kändes pigg och glad! I morgon ska jag rida ett liknande pass och på onsdag får hon gå en sväng i skogen. Nästa vecka är det tävlingsvecka igen, så då får vi börja slipa på tävlingsformen. Kul!

IMG_5591En bild från ett par veckor sen!

//Emma

Snart maj!

Det är ju helt otroligt. Det är snart maj, galet och underbart!  Igår var jag på Grava-Rud och trimmade ponnyerna. Det har kommit upp speglar i ridhuset så Hannah valde att vi skulle rida där. Jag red Montana först, Hannah startade med Elton och sedan bytte vi efter 20-30 minuter ungefär.

Montana jobbade jag en hel del i galopp igår. Till en början (efter uppvärmningen) tyckte jag att han behövde bli lite mer aktiv bak och sedan arbeta lite mer över ryggen. De gånger han är lite för oaktiv bak, släpper han ryggen lite och blir så lite fyrtaktig i galoppen. Det funkar allra bäst när han får gå lite rund i formen och sedan jobbar jag med lite små växlingar i steglängd. Han är så fin att rida Montana, tänk om alla pållar vore som honom. Hannah berättade att Montana hade trampat bakåt i halten i uppridningarna, så jag gjorde detta några gånger. Det gick bra! Hannah var väldigt nöjd med honom när hon satt upp efteråt, så det var skoj.

Elton var ju helt fantastisk sist jag red, han var bra även igår men kanske inte riktigt lika super som sist (då är jag lite sträng kanske). När jag red Elton hade jag ganska mycket fokus på Hannah och Montana så jag gjorde så gott jag kunde 😉 Elton vill jag ju ha mjuk i den höga fina formen. Han är lite åt det starka hållet så för att få honom att lägga vikt på rätt ställe och lätta lite i fronten brukar vi göra många övergångar. Galopp till skritt och tvärtom fungerar mycket bra!

Om det var någon som gjorde min dag igår så var det Rainy. Han gör sådana framsteg just nu och igår fick han määängder av beröm. Han är mjukare, bärigare och lyssnar riktigt bra för hjälperna. Det var himla kul att rida honom igår. Med honom gör jag lite öppnor, skänkelvikningar och i galoppen gjorde jag inga svåra moment. Där vill jag ha honom följsam och mjuk!
  
  
  
/Maria

Fina dagar!

Dagarna flyger iväg som vanligt! 🙂 Men nu är det ju hur skönt som helst ute, ljust långt in på kvällen, värme och fågelkvitter. Underbart!

Jag är extra glad just idag, för igår red jag ut på kvällen, ensam, med Mini. Ni som följt oss vet att vi har haft lite problem i skogen… Mini vill helst ta kommandot och skena i full fart, medan jag har suttit på och försökt med all min kraft att få stopp på ångvälten. 😛 Sedan ett par månader har jag provat ett annat bett och igår var alltså premiären i skogen, utan något trygg svans att styra in i. Mini var pigg och glad, precis som vanligt. Men det stannar faktiskt där nu! Hon blir inte hysterisk och försöker öka tempot till livsfarliga hastigheter. Hon pinnar på, men är helt kvar hos mig hela tiden! Jag kunde galoppera långa sträckor, skritta och sen galoppera igen. Hur skönt som helst!!! Vi galopperade på den långa ”rakan” två gånger, sen red vi en runda runt en sjö som är ett par kilometer, där vi travade och galopperade en hel del. Jag kunde till och med ändra tempot på henne, det har liksom aldrig inträffat förut?! Äntligen kan jag också rida ut själv utan att vara livrädd för om jag ska komma hem eller inte! 😀

Träningen i måndags gick också riktigt bra. Vi försöker tänja lite på gränserna nu när det inte är någon tävling på ett tag. Anki tog i lite extra när hon helt plötsligt sa; Och så gör du två byten i varje! Varpå jag svarade; Det kan jag inte!! Men vi testade några gånger, jag var alldeles för långsam och Mini fattade inte riktigt. Två gånger fick jag till något som liknar, men i första bytet bytte hon bara fram för att sen göra ett rent. Däremot fick vi till fina byten i vartannat, alltid något! 😉

I slutet av passet fick vi till ett härligt gung i traven, Anki hojtade att ”det här måste jag nästan filma!”. Då vet man att det är bra. (En snutt finns på vår Instagram; Dressyrsnack heter vi där!)

Nästa start blir på Hammarö den 5-6 maj, då rider vi en Msv A och en St george. Sen har jag anmält mig till Strömsholms stora tävlingar i juni, men jag vet inte om jag kommer åka. Vi suger på den lite! 😉

img_0690

//Emma

Kul igår!

Hej på er! Hoppas alla dressyrsnacksläsare mår fint. Jag har varit förkyld, jag överdriver inte nu, HUR länge som helst. Men nu börjar jag repa lite bättre och har faktiskt börjat träna lite smått. Klättring och något löp pass har det blivit. Igår red jag och det var himla kul och mysigt att vara tillbaka på häst igen <3

Montana först, sedan Elton och sist Rainy. Samtliga ponnyer skötte sig otroligt fint, därav dubbel lycka. Kul att rida, gött att rida ute och roligt att hästarna gick så bra 🙂 Sådana dagar blir jag väldigt sugen på att ha en egen liten unghäst att trimma. Jag håller fortfarande ögonen öppna. Just nu är det väldigt mycket ston till salu. Jag har aldrig haft ett sto! Det gör mig inget om det är en häst runt 165 cm, gärna kort i kroppen och av nättare modell. Jag är ute efter en häst som är inriden, gärna 3-4 år med tre lätta och bra rörelser. Jag är inte främmande för att ta en fin pålle på tillridning. Fastnar jag för någon pålle till rätt pris och uppfyller de krav jag har, då slår jag till..

   
    
  

/Maria 

Hallå!

Tiden rullar iväg och hjälp vad dagarna går fort nu! Jag har alldeles nyss lämnat in uppsatsen, och nu väntar den fruktade NKSE-tentan på fredag! Det är sluttenta för mitt program, tre års studier ska examineras. Men inte är det slut efter det inte, nästa vecka väntar ytterligare en tenta och sedan en hemtenta. 🙂

Mini springer iallafall väldigt fint nu, och känns så himla pigg och glad. Hon har fått gå utan täcke i 2 dygn och är förmodligen mest nöjd i världen just nu. Hon hatar verkligen att ha täcke på sig, det är enda gången hon vänder rumpan mot mig i boxen – när jag kommer med täcket. 😛

På träningen i måndags fick jag träna på att behålla samma takt hela tiden, vare sig jag red i mer samlat tempo, eller mer framåt. Mini är väldigt lätt att ändra takten på, vilket resulterar i att hon blir väldigt snabb i fötterna istället för att få lite luft i stegen. Jag fick vara noga med att faktiskt ha kvar henne i ramen, och känna samma takt hela, hela tiden. Detta satt vi och lekte med hela lektionen, i alla gångarter och hjälp vilken skillnad det blev! Hon blev riktigt bra i formen, samlade sig fint på bakbenen och jag kunde rida igenom olika register i både trav och galopp, där hon var kvar hos mig hela tiden.

Jag provade även några diagonaler med seriebyten, fast utan att räkna. Enda fokuset var att hon skulle ha samma takt mellan bytena, och när jag väl tänkte på detta så blev det mycket lugnare, mycket rakare och hela tiden i en bra form. Mini vill gärna dra ut sig i formen och ta fart framåt, vilket brukar sluta med att de sista bytena inte blir av en superkvalité direkt… 😉 Mycket bra och givande träning!!

Igår red jag och Tina ut i skogen på kvällen, i strålande sol, på glada hästar och på våra fantastiska ridvägar! Precis utanför stallet börjar sandvägarna, de går hur långt som helst och underlaget är perfekt för att ligga i långa sträckor i galopp och träna kondition. Vi tog det lite lugnt igår, Mini blev lite väl taggad mellan varven, men hon är väldigt snäll ändå. Mitt nya bett funkar superbra i skogen, och även om hon ligger på så blir det ingen dragkamp, samt att jag faktiskt kan stanna henne när jag vill.. 🙂

Här är några bilder från de fina ridvägarna, fast inte nytagna:

IMG_3011.JPG IMG_3026.JPG

//Emma

Tjohej!

Inte helt oväntat blev jag dunderförkyld efter Romresan. Jag kände hur bacillerna flödade i flygplanet och personer bredvid mig satt och hostade som tokar. Som gjort för att dra på sig en förkylning. Jag var dålig innan lovet, sedan blev det lite bättre och vips, så fick jag stanna hemma från jobbet igen. Nu är jag däremot piggare och på benen igen!

På fredag ska jag rida Rainy och på eftermiddagen åker jag till Stockholm. Jag flänger runt, jag vet, men hade jag haft häst så hade jag såklart inte åkt iväg var och varannan helg 🙂 

Min Box på Grava-Rud blev den sista boxen upp i stallet, eftersom att jag inte haft häst på G. Men nu står den där och det ser riktigt bra ut! 

  
/Maria 

Tävling igår – träning idag!

Igår var jag och Mini iväg och startade en St George. Jag hade vart ganska nöjd med henne dagarna innan och även på framridningen kändes hon relativt aktiv och bra. Serierna vet jag ju om att de är lite ”sköra” och de kan lika gärna bli jättebra, men absolut lika gärna bli total pannkaka.
När vi kom in på banan och jag skulle rida ett varv runt så visade det sig att det var jättedjupt underlag på hela ena kortsidan. Mini snubblade och höll på att lägga sig, hon liksom grävde med frambenen ned i backen. Jag provade att snedda lite, med det blev med nästan samma resultat igen. Efter detta blev Mini väldigt spänd och tappade all framåtbjudning. Inte så konstigt såklart. Jag vågade inte alls rida ut i de hörnen, utan red som på en volt på den kortsidan, vilket resulterade i att alla rörelser ur det hörnet inte blev förberedda överhuvudtaget.
På något sätt tog vi oss igenom programmet, jag var mest orolig över underlaget, Mini ville helst gå ut därifrån och ingen av oss koncentrerade oss på den faktiska uppgiften… Mycket 6:or genomgående, någon 7:a på en öppna (faktiskt den svåra!). Jag är nöjd med piruetterna, speciellt den åt höger, där fick vi en 7:a av en domare. Första serien blev ändå helt okej, miss i ett byte på mitten som drog ner. Nästa serie låg efter den dåliga kortsidan, så utan förberedelse och ett svårt moment gjorde att det blev…rätt dåligt! 😉 Hon bytte första bytet, sen tog hon inte hjälpen förrens mot slutet, så jag tror vi fick in två byten kanske?

Slutresultatet på denna katastrof blev iallafall 60,1%. Jag har inte kollat på filmen än, och vill inte göra det heller. Efter starten bestämde jag mig först för att aldrig mer tävla, sen lugnade jag mig lite och beslöt mig för att stryka alla tävlingar jag redan anmält oss till, för att ta upp det i sommar igen. Men vi får se, så här ett dygn senare kan jag nästan tänka mig att åka till Hammarö om en månad som jag har tänkt. 😛 Men fy tusan vad dålig jag kände mig efteråt, även om jag vet vad känslan berodde på.

Idag fick Mini iallafall springa för Anki, och vi fokuserade på lösgörande arbete. Jag ville även se så hon var okej efter igår, så inte ben eller senor hade tagit stryk. Hon var lite stapplig början, men det gav sig efter ett tag, så Anki trodde helt klart att hon bara var stel och hade spänt sig igår, och att det satt i. Vi fick till ett riktigt bra pass idag, otroligt skönt!

Jag har även en ovisad film från förra veckans Anki-träning, där vi bland annat rider igenom St George!

img_1123

/Emma

Bra dag!!

ÄNTLIGEN! Slutversionen av C-uppsatsen är äntligen inskickad och livet kan börja återgå till det normala igen. Utan överdrift har jag nog spenderat 50-55 timmar i veckan de senaste veckorna på den och drömt om den på nätterna… Huuu! Men nu är det över! ?

Mini och jag firade med att rida på utebanan idag, och hjälp vad taggad hon var! Men vad rolig hon blir då, lite väl snabb i fötterna kanske, men så ”med” hela tiden. Härlig känsla! Red igenom St George och det gick bra fram till serierna där hon exploderade lite. Men då hade hon redan taktat igenom hela den ökade skritten så det var väntat att det skulle slå över nån gång! ?

På söndag är det tävling! KUL!

  Se så fin hage Mini har, ingen lera och det är ändå den lerigaste månaden på året. Vi gillar! ?
/Emma

Spanar lite!

Hej på er!

Nu har jag kommit hem från Rom. Vi åkte i måndags och kom hem igår kväll. Precis när vi skulle åka hörde vi att Landvetter var bombhotat så vi var rädda att vi inte skulle få åka hem, men när vi mellanlandade i München så visade det sig vara grönt i Göteborg. Skönt!

Jag har faktiskt börjat kika lite efter unghästar igen. Suget börjar återvända mer och mer. Det är spännande att spana tycker jag, men otroligt svårt. Jag hade ju två finfina pållar på gång i höstas men som det tyvärr inte blev något köp. Luften gick ur mig men nu känner jag mig peppad igen. 

Jag är faktiskt öppen för förslag även när det kommer till tillridningshäst och det vore lite roligt att visa någon tre eller fyraåring. Jag har såklart även Emma till hjälp, vi kikar på Hästnet och håller ögonen öppna  🙂 Hojta till om ni ser något som kanske skulle passa mig. 

Här kommer lite bilder från Rom:

   
    
    
Vi råkade besöka Peterskyrkan samtidigt som Påven var där! Haha, lite otippat.

   
Tillbaka i Sverige igen!

/Maria