Både toppen och botten!

Efter en riktigt intensiv jobbhelg var det riktigt skönt med en vanlig, grå måndag igen. 😉 Mini fick nya skor idag, och ”tyvärr” även en vilodag då jag hade min brorsdotter med mig i stallet idag, och hon är inte riktigt så lydig att hon stannar kvar på ett ställe om jag skulle rida… 😛

Mini vilade nämligen i fredags och var överjäkligt jobbig dagen efter! Hon var så otroligt töntig inne i ridhuset, hoppade och skvätte lite här och var. Droppen var när en papperslapp åkte ner bakom henne och hon nästan ramlade omkull av skräck. Jag fick verkligen tänka på att inte hetsa upp mig själv, är det något jag har svårt för så är hästar som skvätter för minsta lilla – speciellt när de inte brukar det. Sen var det bara stenhård fokus på lösgjordheten, liksidighet och att hela tiden ge henne en uppgift. Mini tyckte nog att jag var asjobbig, men jag gav mig inte. Så intensivt och noggrant var det (tyvärr) längesen jag red och det var inte fokus på några svåra rörelser överhuvudtaget.

Och det gav resultat (såklart)!

Igår var hon faktiskt helt magiskt fin! Det var längesen hon kändes så mjuk och så otroligt loss och bra. Hon låg alldeles perfekt i handen och jag kunde ändra henne och aktivera utan att hon la sig på. Extra tydligt kändes det i galoppen, speciellt faktiskt i seriebytena (som jag provade på långsidorna istället), där fick jag tillbaks henne redan i steg ett efter bytet, då är det så mycket lättare att fortsätta (skräll va!?).

Läxa till mig: mer fokus på lösgjordhet!! Det finns lite filmklipp ute på vår instagram! 😀

IMG_0849 IMG_0857

Fina bakben i bytena!

//Emma

Lov!

Nu befinner jag mig i Göteborg och har tagit lov. Det känns helt okej 🙂

Idag red jag Rainy och Rocky. Två helt olika typer av ponnyer och det tycker jag är utvecklande för mig som ryttare. Rainy blir bättre och bättre upplever jag men han är inte någon enkel ponny att rida alltid. Han har sina små egenheter, men när han släpper till och jag har honom mellan hjälperna så är han verkligen superfin. Jag var väldigt nöjd med Rainy idag och red några svaga öppnor i trav för första gången, det fattade han och gjorde bra tycker jag! 

Ellen var krasslig idag så hon ville ha hjälp med Rocky. Han är en känslig ponny som hela tiden vill göra rätt och vara till lags. Han blir lite stressad i enkla bytena så där försökte jag jobba honom en del. Jag red in i enkla bytet och försökte med hela min kropp slappna av så mycket jag bara kunde och rida många skrittsteg innan jag fattade galopp igen. Om jag ens tänker galopp i skritten så blir Rocky taggad, så det gäller att tänka att man ska skritta lugnt och måååånga steg innan det är dags för galopp igen. Då slappnar han av mer… En trevlig individ att rida tycker jag! 

   
 
/Maria 

Fredag!

Detta skulle kunna vara veckans bästa dag, tyvärr så ska jag jobba fram till söndag kväll, så det var den helgledigheten det! 😉 Fast jag trivs på mitt jobb, så jag ska inte klaga.

Mini har haft en väldigt varierad vecka än så länge. Vi har haft markarbete två gånger, övat program och igår red jag på utebanan i snön för att prova ett nytt bett. Jag testade ett kimblewick med tungfrihet, och tänkte att jag testar det ute där hon brukar vara på hugget. Först funderade nog Mini på vad detta var för dumheter och grejade en del med det. Men efter ett tag gick det bra, men jag var jättenoga med att vara väldigt lätt i handen, så hon skulle få en chans att känna av det.

Men tillsist kom den där tungan på fel sida, så då var det bara att hoppa av och hjälpa henne rätt. Jag höjde upp det lite och provade igen, om hon inte trivs så börjar hon direkt igen. Men jag kunde rida vidare utan att det hände igen, så jag ska testa några gånger till och se. Funkar det inte, så utesluter jag raka bett, och börjar tänka om. Jag blev lite intresserad av det där Stübben-bettet, control-nånting. Men det var ganska dyrt, så då vill man ju vara lite säker på att det faktiskt fungerar!

Nu –> C-uppsatsskrivande!

IMG_3308

//Emma

Sommar i Falsterbo!

Jag tackar min kompis Maria för den fina bilden hon la ut, men samtidigt så kom jag på att jag har en hel hög ovisade bilder från sommarens Falsterbo-resa! Se och njut – och längta till sommaren!

Jag väljer att inte skriva namn och häst, då jag inte är säker på alla! Men några känner ni nog igen ändå! 😉

IMG_4010

IMG_4043

IMG_4084 IMG_4115 IMG_4122 IMG_4129 IMG_4145 IMG_4294 IMG_4316 IMG_4539 IMG_4543 IMG_4546 IMG_4585 IMG_4615 IMG_4740 IMG_4743 IMG_4779

Tryck gärna på bilderna för att se dem i större storlek!

/Emma

Hej från mig!

Nu var det ett tag sedan jag skrev här. I helgen har jag varit i Stockholm och sprungit Arena Run. En hinderbanetävling som anordnades av Petter (rapparen) och hans kvinna, plus några till kända idrottare. Det var en bana på 5 km med 23 hinder och en del trappor upp och ner inne i Friends Arena. Riktigt skoj och jag är sjukt peppad att starta fler likande lopp. Action Run och Toughest är det som lockar allra mest.

Jag red Rainy i fredags innan jag åkte iväg. Det var ett slitsamt pass, vi blev svettiga båda två och Ellen red sedan lördag och i söndags tömkördes han. Igår red jag igen och då var han bra tycker jag. Mjukare än i fredags och lite mer i ramen. Jag valde att rida på ett tredelat bett. Jag har även provat ett rakt bett med fasta ringar, men det är inte ett av mina favoritbett. Jag rider hellre på tredelat!

På onsdag och fredag är det Rainy-ridning igen, till helgen åker jag till Göteborg och klättrar. Det ser jag fram emot 🙂/Maria 

Helgen flög förbi!

Måndag igen, tyvärr utan Anki-träning men vi får klara oss! 😉
Under helgen har Mini både fått gå ett dressyrpass och ett pass med markarbete. Jag har helt bestämt mig att trotsa min rädsla och vara med ponnybarnen när de hopptränar framöver. Mini skulle ju älska det iallafall…

Imorgon har jag planerat lite programträning om hon känns bra, det är något jag gör allt för sällan, och nu är det ju bara en månad kvar till årets första start!

Ni missar väl inte att vi har ett Instagram-konto? Dressyrsnack heter vi där (med). Där lägger vi ut bilder och små filmsnuttar ganska ofta och är lite mer aktiva än här inne! 😉 (Sen funkar inte WordPress-appen från min telefon, fantastiskt störande faktiskt!! 🙁 )

IMG_0005

//Emma

Vilodagar!

Efter vår skrittur häromdagen, har Mini fått två dagars vila med bara lite promenad och pyssel såklart! Jag brukar lägga in små mikrovilor ibland, jag tror helt klart att det är bra för hästen att få en chans att återhämta sig efter träning. Nu för tiden blir det inga längre vilor, men när hon var yngre fick hon alltid vila en månad på vintern. Det tror jag dock inte att hon behöver nu! 🙂

Jag har läst alla kommentarer, både här och på instagram, angående min bett-fråga. Efter massor av tankeverksamhet från min sida har jag kommit fram till att jag ska prova ett kimblewick med tungfrihet. Jag var lite nyfiken på kombinationsbett med, men kände att det blev lite för komplicerat för mig. Missförstå mig rätt, jag förstår att det inte är svårt, men då måste jag köpa nytt träns, leta reda på något ställe som säljer ett sådan hack (jag har aldrig ridit Mini på hackamore, och jag tror inte att ett ponnyhack räcker för henne…), så ja, det blev lite för mycket jobb för att rida i skogen.

Jag tänkte också att Mini är ju ganska van vid lite skarpare bett, eftersom vi ändå rider på kandar, om än den mildaste varianten. Så jag tror inte att ett lite skarpare bett i skogen, och eventuellt vid hoppningen om det funkar, förstör den fina munnen hon har på ridbanan. Kanske räcker det med att jag rider med det ett par gånger? Jag hade en fullblodsponny en gång som gick på skarpa bett i hoppningen, men när jag hade hoppat henne ett tag så provade jag vanligt tredelat och det gick kanon. Värt att testa iallafall! Anledningen till att jag väljer med liten tungfrihet är att jag inbillar mig att det inte inbjuder till att lägga över tungan lika mycket som vanligt rakt, eftersom hon har en benägenhet att göra just detta när hon blir stark.

Utvärdering kommer när vi har testat! 😀 Tack för all hjälp!

IMG_5049 IMG_5045

Vi längtar lite till det här med….

/Emma

De senaste dagarna!

Dagarna bara flyger förbi! Jag sitter mitt uppe i c-uppsatsskrivande och pendlar mellan att vilja lägga mig ned och dö till att tycka att livet leker! 😉 Men nu är det onekligen nära, om 3 månader och 3 veckor börjar jag mitt första jobba som sjuksköterska! 😀

I måndags red vi för Anki, sista gången innan hon åker till Thailand. Vi passade på att rida igenom det nya Msv A:1-programmet, dels för att prova de nya programdelarna och dels för att vi ska få lite verktyg att jobba på tills Anki kommer hem igen.

Det var faktiskt ett riktigt bra program, men jag måste tänka på att rida ordentligt, förbereda rörelserna och tänka på att sitta mitt över hästen.
Jag red igenom hela programmet först och fick lite feedback under tiden. Det roligaste var nog att Anki påstod att den första mellantraven hade hon satt en 7:a på! 😀
Skolorna behöver flyta på lite bättre och jag måste tänka på att rida höger öppna med lite mer tvärning och att vänster sluta inte får stanna upp för mycket.
Den samlade skritten rider jag alldeles för snabbt, då jag tycker att vi nästan är på väg att stanna annars. Det är nog underlaget som lurar mig lite där, det är lite djupt fortfarande.

I galoppen blir slutorna med bytena riktigt bra, höger piruett är för första gången bättre än vänster och serien är OKEJ men inte BRA! I vänster piruett måste jag vara supernoga med att förbereda – redan genom hörnet. Gör jag inte det, går hon för snabbt in i den, häver sig runt och utgången blir pannkaka.
I serien måste jag tänka på att göra mindre hjälper, tänka lite mer framåt och framförallt – rida rakt!! Andra gången jag red om serien gjorde hon alla byten rätt, men både Anki och sa nästan samtidigt – vi gjorde en bytesserie diagonalt som en serpentin… Skärpning! Jag fick tipset att rida lite serier på kvartslinjen och längst fyrkanten. Det gör jag redan lite grann och det är verkligen jättenyttigt!

Nu ska Mini få ett par dagar ifrån ridhuset, idag red vi ut med Tina och Apollo och imorgon tänkte jag rida på utebanan, sen ska hon få en vilodag.

Jag har även anmält till en till tävling, det blir i Filipstad den 3 april, en nationell St George!

IMG_0769 IMG_0773

Jag ska be någon följa med och fota något ridpass snart, ljuset i ridhuset är ju helt perfekt för att fota i!

/Emma

Bett vid uteritt…!

Mini är egentligen världens snällaste (nåja) häst att rida ut på. Problemet är att hon blir så vidrigt stark när det går snabbare än skritt.
Vi har helt fantastiska uteridvägar på Grava-Rud och jag vill verkligen kunna utnyttja dessa fullt ut nu. Men att ligga och galoppera på en häst som man är osäker på om den någonsin kommer att stanna igen, det är inte kul. Hon är jobbig redan i traven, där hon kör fram sin tjocka hals och hänger sig på bettet.

Samtidigt vill jag inte sitta och dra i henne, egentligen är hon otroligt mjuk och fin i munnen, hon glömmer dock bort det så fort vi närmar oss skogen.
Så jag efterlyser ett bett som gör henne lite känsligare för mig som sitter på, och som gärna vill överleva uteritten utan att ha stormat rakt in i ett träd eller liknande.

Jag provade ett rakt gummi-pelham en gång, men då slängde hon över tungan ungefär 25 gånger på 2 minuter så det är uteslutet.
Jag funderar på ett tredelat baby-pelham eller kanske ett kimblewick med tungfrihet… Jag läste någonstans att hävstångsbett inte ska vara ledade (alltså två- eller tredelat), stämmer det??

Någon som har andra förslag?

IMG_0003

Så söt och oskyldig…

/Emma

 

Kul med ponnyridning!

Igår var det dags för lördagsklubben så som back in the days. Jag vaknade av mig själv 06.50 (vilket jag gör nu för tiden= börjar blir gammal). Så det var ju lika bra att kliva upp och åka iväg till stallet. Jag red Rainy först och efter honom var det Elton och Montanas tur.

Jag och Rainy hade ett tufft pass i fredags där vi blev rejält svettiga båda två. Jag skrev om det passet lite längre ner och vi jobbade ordentligt med lösgjordheten i höger sida. Det jobbet gav verkan, för det var en avsevärd skillnad igår. När jag har tagit tyglarna tidigare så har det inte varit självklart att han sökt sig nedåt och rundat till sig, men det tyckte jag att han gjorde fint igår. Jag märkte skillnad direkt vid uppvärmningen. Han var mjukare i sidorna och var mer mellan hjälperna från start – så skönt!

Jag kunde göra små skänkelvikningar åt båda håll, det var enklare för vänster skänkel. För höger skänkel var det svårare, han har nämligen lite svårt att få in högerbogen intill kroppen. Då blir det ju svårt att korsa över framdelen åt vänster. Jag insåg det igår och det var ju himla gött att jag kom åt problemet. I allt vi gjorde så fick jag rida in högerbogen intill kroppen. Mjuk i höger sida och in med bogen. När jag gjorde det så blev det väldigt mycket bättre. Han blev alltså mjukare och mer mellan hjälperna!

   
    
   
Elton var superfin redan från start, när han bär sig själv i en högre form så blir allt ganska enkelt. Det man behöver jobba på är att få honom mjuk och smidig i sidorna i den höga formen. Jag var väldigt nöjd med Elton igår.

   
 Montana har varit helt fantastisk med Hannah ett bra tag nu. Vad säger man om den där ponnyn? Det är en ära att få rida honom och jag skulle kunna rida i flera timmar. När jag såg Hannah och Montana under tiden jag red Elton så tänkte jag att, jag behöver nog inte rida honom, han ser så fin ut. Men det är allt lite finlir att jobba med, angenämt 😉 

I högerslutan kommer bakdelen lite före, så jag jobbade lite med det. Lösningen tyckte jag låg i att tänka något steg i öppna innan man går in i slutan. När jag sedan gick in i slutan så fick jag tänka på vart jag placerade min ytterskänkel. Drog jag den för långt bak så kom baken lite före. Lade jag den lite längre fram så blev tvärningen lagom. I vänsterslutan jobbade jag på att böja honom lite extra och tvärade lite extra, för att utmana honom lite och gymnastisera. Han lyssnar fint för mina hjälper och jag behöver aldrig vara stark i mina hjälpgivningar. Underbar känsla.

Jag gjorde någon ökning i galopp och tränade lite på upptagningen, där det faktiskt går att utmana Montana genom att sätta honom i näst intill piruettgalopp. Efter galoppjobbet travar Montana mycket bättre och svingar genom kroppen i en större trav. Den traven vill vi få till i skolorna. Nästa gång jag rider så ska jag starta med galoppen så att jag sedan kan prova att få till den större traven i skolorna!

   
   
/Maria 

Tjoho för helg!

Hej på er. Nu är det helg igen och jag ska rida ett gäng ponnyer imorgon. Jag red även Rainy idag efter jobbet. Det var nytt flis inlagt i ridhuset och det var ju riktigt fräscht. 

När jag red Rainy de första gångerna var han lite svårare och starkare i vänster sida, nu har han bytt så idag fick jag jobba på att få honom mjukare i höger sida. Det blev väldig mycket skänkelvikning längst med långsidorna idag där jag ställde och böjde honom till höger och flyttade honom för höger skänkel. Det ska bli intressant att rida honom imorgon igen. Då får vi se om dagens arbete gjort verkan 🙂

   

Det ser ut som att käkremmen sitter tight men det är så mycket päls på denna ponny! 

  

/Maria 

Årsdebut!

Japp, nu är årsdebuten nära! Om drygt en månad styr vi mot Lidköping och en regional start i Msv A:1! Det var där vi debuterade förra året och jag gillar verkligen att tävla där. Bra framridning, bra tävlingsbana, superfina lokaler och lugn parkering. Det gillas! 🙂

Så här såg vi ut förra året vi var där:

Är det någon av våra läsare som ska dit? Det brukar vara välbesökta tävlingar där! 😀

/Emma

 

Min helg!

Ännu en helg är slut och jag har nog hunnit med mer den här helgen än på hela året känns det som! 🙂
Vi börjar i fredags, då jag och Maria red samtidigt för första gången sedan i somras ungefär. Då kom jag till stallet och såg det här:
IMG_0704Något var inte riktigt rätt och tillslut insåg jag att Mini hade fått besök i sin hage av ponnyn Rainy! Han hade plockat bort tråden mellan vindskydden (som tydligen inte hade ström i sig såg vi senare) och gått in till henne istället. Mini tyckte väl inte att det här var så jätteskoj, hon stod på behörigt avstånd och kollade in inkräktaren som glatt gick och betade gräs. Men ingen skada skedd och nu är hagen lagad igen!

I går hade jag med mig världens gladaste medhjälpare i stallet (och nästa generations Mini-ryttare), min brorsdotter Thilde. Hon gick glatt med i flera timmar och mockade, sopade och bar hinkar. Perfekt sätt att vara barnvakt på! 😉

IMG_0718 IMG_0714

Idag började jag dagen på Bergsgården och red ponnisarna, som skötte sig utmärkt båda två, sen åkte jag vidare till stallet där det byggdes vindskydd till de sista hagarna. Min sambo var med och snickrade så jag passade på att inreda stallskåpet. Jag är SÅ NÖJD med ordningen jag har nu!! Jag ska få upp någon mer hylla längst sidan i skåpet, där jag kan ha lite handdukar och sånt. Men för första gången någonsin så får jag plats med alla mina saker i ett skåp! Eller ja, alla täcken jag inte använder ligger i tävlingsskåpet nu, men det är ju bra att utnyttja även det utrymmet!

IMG_0722 IMG_0723 IMG_0724 IMG_0725 Underlaget håller på att komma på plats, men det är en stor hög med klenflis kvar som ska skyfflas in! Men det kommer bli så bra när allt är klart. 🙂IMG_0735 Puss från världens sötaste Mini!IMG_0728

//Emma

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798