Sista rycket!

Nu är det nära!! På söndag lämnar jag Sörmons Ridklubb, ett stall som jag stått i sedan 1995. Förstå hur länge det är!? Jag blev nästan lite gråtmild när jag tänkte på att jag aldrig mer kommer att få rida ut i skogen där… Fast å andra sidan så är den inte allt för rolig att rida i, men ÄNDÅ!!

Jag har lyckats boka upp mig på jobb hela helgen (bra Emma..) och därför packade jag ihop alla saker idag, så det bara är att ösa in i bilen på söndag eftermiddag. Just nu ser mitt skåp ut så här, men det är ett organiserat kaos. Jag har stenkoll på vad jag har vart nu, och jag har sålt och slängt en hel del! Jag inser också att jag har täcken som räcker till ungefär 5 hästar, men jag har svårt att skiljas från vissa av dem… Så de får hänga kvar, även om inte alla används flitigt. 🙂

   
 Idag har jag även upptäckt en ny, bra övning för Mini. Jag la fram kavaletti-bommar på långsidan, med ganska kort avstånd mellan. Mini vill gärna trava stoooort över, men nu ville jag komma åt lite mer samling, och tänka lite passage istället. Jobbigt tyckte Mini, som tog bommarna som studs första gången. Men när jag väl fick henne att förstå att hon skulle gå i samlad trav innan och över, då jäklar! Jättehäftig känsla, och superbra styrketräning. Hon måste ju komma på mekaniken själv med, så jag tror det är en väldigt bra övning för oss. 😀
Imorgon blir det hoppning på schemat!

   
   
/Emma

 

Ponny säljes/utlånas!

Vi behöver ganska omgående låna ut på foder (eller sälja om rätt köpare finns) vår B-ponny Nexis Xandim. Dimmans nuvarande ryttarinna behöver både växa på längden och bli något år äldre för att orka med en egen ponny.Dimman är 13 år, 126 cm och mycket nätt i modellen. Han har hunnit med 3 starter i SM (senast 2015, totalt 7:a) och har flera nationella starter i LA:P0 med vinster och placeringar. Hoppar gärna.
Detta är en snäll ponny i alla lägen men vid utlåning är det endast till ryttare som lämnat nybörjarstadiet, utlånas 1 år.
Mycket viktigt med rätt hem! Box och ordentlig hage ett krav.

Pris vid försäljning (inkl viss utrustning): 80 000kr

Maila Johanna:
j.nilsson100@gmail.com

(Foto, hoppning, Linda Modin Klemner)
   
 

Ett ”aha!”

Åå, vad jag verkligen älskar att rida, speciellt när man börjar få vårkänslor och världen börjar ljusna igen! (Nu har jag inget emot vintern, men det är allt bra gött med vår med! 😉 )

Jag tycker verkligen att det är så roligt att åka till stallet varje dag, jag kan sitta och längta efter att få rida ett dressyrpass och känslan när en träning gav en ”aha-upplevelse” – den är oslagbar. För i måndags fick vi nog en just sådan. Mini kändes riktigt bra från början, loss och bra aktiv hela tiden. Jag ville trampa henne lite, så efter ett tag så provade vi lite grann. Mini vill gärna göra precis som i piruetterna, sätta sig alldeles för mycket för att sen inte orka vara kvar där. Så jag måste tänka att hon ska gå fram i trampet, så hon inte försöker stå och piaffa på stället – där är vi verkligen inte än. 😉 Då fungerade det mycket bättre.

Sen fick jag rida runt Anki på en liten volt, och tänka mot passage. Mini är så snabb i sina fötter, och vi ville få henne att hitta de lite lugnare stegen. Mini blev väldigt hetsig och vi hade lite svårt att få henne dit. Men då sa Anki något som jag inte alls har tänkt på. 
”Driv i den takten du vill att hon ska gå i”
Och vad det hjälpte! Det kanske inte syntes någon wow-skillnad, men det kändes som att hon försökte förstå lite mer.

Idag red jag igen och från första travsteget kändes något annorlunda. Hela hästen var för det första som en mjuk banan och kändes så tillfreds. Nu brukar hon ju kännas bra, men det var något extra idag. Hon travade med stora, lugna steg och bjöd på bra fram, utan att bli springig. Denna känslan fortsatte passet igenom, och när jag provade att samla upp henne och verkligen tänka på hur jag drev, så fortsatte hon ta större steg, istället för att börja trippa. Hon var även mycket lugnare i galopparbetet, och kunde hålla de lite större stegen, även i arbetspiruetterna. Duktiga Mini! 🙂

Vidare ikväll har jag varit på Bergsgården och ridit Amadeuz och Milton. Båda herrarna var så duktiga och de är så roliga att rida.
En bra dag idag! 😀

IMG_5049Vi slänger in en sommarbild så här i januari!

/Emma

Gokväll!

Efter jobbet idag åkte jag direkt till Grava-Rud för lite ponnyridning. Jag startade med Rainy som hade gått ett pass i skogen och ett pass i ridhuset sedan sist. Det var STOR skillnad från i lördags. Rainy var mjukare från start och det fanns inte en tendens att han skulle vilja dra iväg. 

Jag gjorde väldigt mycket övergångar mellan trav och skritt. Dels för att han ska stärka sig, dels för att han ska lära sig vänta på mig och bli lyhörd för mina hjälper. Det fungerade fint tycker jag och han tog det arbetet bra. Det är en del jobb kvar men skönt att det var såpass stor skillnad bara på ett par dagar!

Efteråt red jag Montana och Elton. Montana var väldigt fin i formen idag och när jag mjuknade så tog han fint stöd ”längre fram” med nosen. Med Elton gjorde jag en hel del små volter i galopp längst med långsidorna, det är hans svåraste moment just nu tror jag. Det är svårt att lägga tyngden på bakdelen, bärig i formen och mjuk i sidan 🙂

   
   
/Maria 

Ny vecka!

Hej på er! Idag kan vi läsa om ridhusbygget på Grava-Rud i NWT. Ett helt mittenuppslag blev det. Väldigt roligt att bygget blivit så uppmärksammat och båda familjerna har verkligen slitit.

På onsdag blir det lite preliminärt ridning för min del igen på Rainy, det ska bli kul att se hur han känns. Målet är att hitta lite mer lätthet i vänster sida och att jag så småningom kan få honom att mjukna lite till. Även att jag kan få honom att gå i det tempot som jag väljer, istället för att springa ifrån arbetet.

/Maria

Snart dax för träning!

Jag är hemma från min första dag på sista terminen innan examen! Nu rivstartar vi med uppsatsskrivning i 10 veckor – skräckblandad förtjusning! (Mest skräck… ?.)

Snart ska jag åka till Mini och det är dags för Anki-träning igen. Sista gången någonsin i Sörmons lilla tält, nästa vecka står vi på Grava-Rud! Galet! ?

Igår sprang vi runt i snön på utebanan, lite styrketräning. 

   
   
/Emma

Hej!

Hej på er!

Vad händer med vädret? Häromdagen var det minus 18 grader och nu ligger temperaturen på plus 1 utanför min lägenhet. Jag funderar på hur det påverkar djuren De kanske är bättre på att anpassa sig än vad man kan tro.

Igår var jag på Grava-Rud och NWT var på plats för att göra ett repotage om det nya ridhusbygget. Repotaget kommer i morgondagens tidning så det blir spännande att se och läsa det. Jag red Elton under tiden de var där, Hannah red Montana och Ellen red Rocky. Efter en stund bytte jag och Hannah ponnyer. Till en början när jag red Montana blev Hannah intervjuad så då passade jag på att ta hjälp av Emma Andrée som ser ponnyerna och hjälper Hannah från backen ofta. Eftersom det ännu inte finns speglar i ridhuset så kan det vara svårt att veta exakt vart näsan och formen befinner sig, då är det väldigt bra att få några tips från backen. Båda ponnyerna var fina igår så vi var nöjda allihopa. Efteråt bjöds det på äggmackor och fika hemma hos Christine.

Jag nämnde för ett tag sedan att jag ska hjälpa till med en ponny under februari månad. Han står redan på Grava-Rud och igår var det dags för premiärtur. Ellen och jag kommer att hjälpas åt med ponnyn så jag kommer att rida 3-4 dagar i veckan och Ellen tar honom de andra dagarna. Han kommer att tömköras av Sandra också, han ska vara väldigt fin på töm, det är ju super med tömkörning som komplement.

Rainy har bestämt sig för att han kan göra lite som han känner för. I vänster varv blir han ganska stark och vid galoppfattning så tar han tag och drar iväg. Dragkamp med en stark ponny är inte lätt och Rainy är en ganska rejäl ponny. Jag satte upp en stund efter Ellen och han har stor och fina rörelser. Han blev stark i vänster varv även för mig, så jag flyttade honom för skänkeln ganska mycket, tänkte nästan lite öppna i det varvet. Till vänster ville han gärna välta lite och springa snabbare än vad jag tyckte var okej. Vid något tillfälle gjorde han ett försök att dra iväg i vänster varv, jag svängde snabbt vänster och bad honom flytta sig för vänster skänkel. Efter det blev det helt klart bättre. Jag satte mig i sadeln och då blev det en annan känsla, mer lättpåverkad vi nedsittning än lättridning. Jag tror att det kan bli riktigt riktigt bra med Rainy och det ska bli spännande att se hans utveckling!

Elton och Montana!

Ellen och Raniy, påpälsade båda två 🙂

/Maria 

Bommar!

Idag orkade jag faktiskt släpa ut ett antal bommar och körde lite markarbete! Mycket nyttigt och väldigt roligt med varierad träning. Jag hade en ensam bom bredvid, så jag red först en liten volt i galopp över den, sen avsaktning och trav över kavalettibommarna! 

Mini har en grej som hon gärna försöker med även i hoppning och det är att hon stannar första gångerna när man vänder upp mot hindret. När hon väl hoppar sen går det ju inte stanna henne igen, men hon testar lite om hon verkligen behöver. Det gjorde hon även idag – på galoppbommen! Ärligt Mini… När hon väl tog sig över den enorma bommen var det inga problem sen.

   
Hagstolparna fryser idag! ❄️

   
Efter Mini begav jag mig till Bergsgården för lite ponnyridning! Alltid lika trevligt och det är två väldigt fina ponnyer jag rider där. Ska bli spännande att de vad det blir av dem den här tävlingsterminen! ⭐️

/Emma

SUCK!

Jag måste verkligen rensa innan flytten nästa helg. Christine har nervös påpekat min enorma hög med, ursäkta mina ord, dret (värmländska ?) jag har i täckesboden. Sagt och gjort, jag tillbringade några timmar med att dra ut allt jag hade i skåpet och i täckesboden. Blev grinfärdig och har lovat mig själv att aldrig handla något igen!

  
Det här är bara det som fanns på golvet..

  
Här har jag dragit ut allt som fanns i småhyllorna. De stora hyllplanen orkade jag inte med idag!

En hel del ligger ute på en värmländsk till salu-sida på Facebook. Anledning till att jag inte lägger ut allt här är att jag tycker det är så krångligt att skicka, och kan aldrig uppskatta frakten rätt. Nu hade jag en hel del täcken till salu, och det är ju mycket lättare om de hämtas på plats.

Nya tag till veckan igen, här ska rensas mer!!

/Emma

Klart ridhus!!

Ja nu är faktiskt ridhuset på Grava-Rud KLART! Se vad fint det blev! Bilder är ärligt stulna från Facebook, men jag tror ägarna inte har något emot det. 😉

   
 
Ljuset är från LumineLED och är dimbart och rörelsestyrt. Himla häftigt! Vi ser mycket fram emot att prova detta ljusa, fina ridhus om två veckor! ?

/Emma

Sent gokväll!

Jag har precis duschat och landat i soffan efter ett gött spinningpass nu ikväll! Vi körde ett puls-pass och det var riktigt kul tyckte jag! Jag försöker att träna antingen spinning eller på gymmet 2-3 gånger i veckan, men ibland är det svårt att hinna med, speciellt när jag jobbar på helgen.

Mini och jag har haft ett par bra dagar. Men kalla!!! Jag tror inte dörrarna i stallet är så bra isolerade, men inne håller temperaturen iallafall 3-6 grader.

Att bli kliad är ju aldrig fel! 😉
K

 


Idag var det tomt stall när jag kom precis efter intag. Då är det som skönast i stallet, innan allt liv vid ridskolan drar igång. Det är något jag inte kommer att sakna när vi flyttar. Det är ju oundvikligt på ett sådant här stort ställe, speciellt när det är två lektioner igång samtidigt som det är vissa tider på kvällen. Då är det mycket folk på plats! img_0544-1

Imorgon är jag så gott som ledig, ska bara förbereda ett seminarium som vi ska ha på fredag – sista för den här terminen! På måndag börjar jag termin 6, sista på utbildningen!!

//Emma

Gokväll!

Hoppas alla mår alla tiders i kylan. Idag var jag och red lite på Montana i 18 minusgrader. Det var ingen fara alls med kylan när jag red faktiskt. När Hannah värmde Montana så värmde faktiskt även jag upp, till fots.

Jag var rejält kall innan jag skulle sitta upp så jag började jogga i ridhuset och vevade igång armarna för att bli varm. Det gick finfint så när jag satte mig i sadeln så var inte bara Montana utan även jag varm. Jag har sagt det förut och säger det igen, Montana är så lik Arras att rida. Underbart med andra ord 🙂 Han var pigg som en mört och det kändes som att han hade kunnat springa hela kvällen utan att bli trött. Jag red i 20-25 min!

 Jag fortsätter mitt klättrade och det känns som att jag förbättrar både teknik och styrka för varje vecka som går.

   

   
Karlstad <3

/Maria 

Träning idag!

Jag har jobbat på sjukhuset hela helgen, därav den dåliga uppdateringen här! Men nu kom måndagen igen, och jag är ledig – bakvända världen. (Eller ledig och ledig, fyra vetenskapliga artiklar på engelska ska dissikeras, tydas och förstås men det glömmer jag bort för en stund 😉 .)

Idag står det Anki-träning på agendan, första för i år faktiskt! Hon har varit sjuk de senaste två måndagarna, så nu är vi taggade för träning igen! Mini har känts relativt fin under tiden, men vi behöver helt klart Ankis ögon på oss igen.

Vi fick en fråga om hur Anki var som tränare och jag tänkte försöka besvara den.

Jag och Maria har känt och tränat för Anki sedan vi var två kottar höga (jag var runt 10-11år) så vi kan väl säga att vi känner varandra ganska väl. Anki var ridskolechef på Sörmon på den tiden, och alla vi som stod uppstallade där tränade för henne. Jag minns att vi betalade 75 kronor för 45 minuters-träning, förstår ni vad gamla vi är?!

Anki har ju då varit med mig och Mini sedan Mini blev inriden och har guidat oss genom de stapplande unghäst-åren, genom bytesträning och de nu mera avancerade rörelser. Anki har utbildat och tävlat hästar upp till Grand Prix så den kunskapen besitter hon!
Hon är väldigt pedagogisk och är expert på att lägga sig på en nivå som man som elev känner sig bekväm på. Hon kräver inte att man ska rida bättre än vad man gör, utan hjälper istället till och ger verktyg för fortsatt utveckling.

Hon pratar väldigt mycket ( 😉 ) och därför tycker jag att det är fantastiskt bra att filma träningarna så jag kommer ihåg allt. Men jag gillar det, jag har svårt för tränare som står tysta i 5 minuter och inte säger varken bu eller bä.

Vi brukar även med jämna mellanrum gå igenom vad vi har för kortsiktiga mål, långsiktiga mål och vilka tävlingar vi ska åka på. Om Anki befinner sig på samma tävling eller om det är en tävling på nära håll där hon har fler elever, då brukar hon alltid hjälpa till på framridningen.

Jag kan inte tänka mig en bättre tränare och jag känner mig helt trygg med att med hjälp av Anki kommer jag få ut det mesta av min ridning och av Minis utveckling, samtidigt som hennes träningsfilosofi ger mig en hållbar och sund häst, som inte blir sönderstressad eller pressad att utvecklas för snabbt.
Sen tycker jag inte att det är fel att komplettera med en annan tränare, vi red en del för Bo Tibblin förut, men just nu har jag varken möjlighet eller tid att åka iväg och rida för någon mer. Men i framtiden kanske! 🙂

IMG_4667-1024x683Anki och Maria taktiksnackar på en framridning!

//Emma

Kylslaget!

Det blev visst kallt igen! Än så länge tror jag vattnet i stallet håller sig från att frysa, men det är med hjälp av dieselvärmare, element och värmefläktar…!

Mini har fått en vilodag efter skogsturen och igår red Emma, och då hade hon inte varit så jätterolig. Pigg, spänd och inte loss alls, vilket inte var så konstigt med tanke på att hon vilat och väderomslag. 

Idag valde jag att tömköra för att försöka lite kravlöst få henne loss över ryggen, och det lyckades väl ganska bra. Vi får fortsätta det arbetet imorgon!

  
Mini mötte mig även så här i hagen, absolut oskyldig till massförstörelsen av vattenhink, bildäck och boll…

   
 

/Emma

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798