Ny vecka!

Hej på er! Nu är det ny vecka och vi går in i den bästa månaden på året. De två kommande veckorna händer det en del roliga grejer och jag gissar på att dagarna kommer gå fort. Jag har ridit lite fler hästar, en åttaårig fux som jag inte vet stam på och en fin hopphäst som heter Hyacint. Den hoppar som en klocka men ryttaren ville ha lite hjälp med dressyrarbetet. Som Emma säger, det är nyttigt och roligt att rida flera hästar 🙂

Idag red jag för Anki. Arras blir lite kort i gången på utebanan just nu när det inte har regnat på ett tag. Han är lite känslig för underlaget min farbror Arras, men kom hur som helst igång fint under passet och det blev mer och mer tryck under sulorna på honom. Vi jobbade mycket med slutorna i galopp och saxen.

När jag har gjort slutan till vänster så ska jag ställa om och byta till höger och just den omställningen och bytet krånglade lite till en början. Eller den krånglade inte men kändes inte helt enkel om vi jämför med bytet från höger till vänster. När jag gjort slutan till vänster så ska jag ställa om och tänka rakt fram mot kortsidan innan jag byter till höger galopp. Jag fick nästan tänka att jag skulle flytta bogen till höger, innan bytet och när jag gjorde det så blev det riktigt bra. Om man ser honom framifrån så hamnade nästan bakdelen till höger om framdelen i bytet till en början. Travslutorna blev efter det här jobbet SUPERFINA, det var nog de finaste travslutorna Arras gjort någonsin, riktigt kul.

Imorgon blir det en lugn promenad för Arras och på onsdag ska Emma Andrée rida för då får jag besök från en gammal pluggkompis. På torsdag ska jag rida Dimman (Nexis Xandim) en liten sväng och även Arras såklart. Då börjar även Putte i Parken här i Karlstad, en festival som pågår i tre dagar!

IMG_8928.JPG/Maria

Trötta dagar..

Jag är inte van att arbeta heltid, med allt var det innebär (oerhört tidiga mornar, kvällsjobb, helgjobb, ja hela kitet! 🙂 ). Häromdagen tvärslocknade jag klockan elva på kvällen – och vaknade elva dagen efter…

Men vad gör allt detta när jag äntligen får rida på min fina Mini-häst igen! Jag fuskade till i mitt schema och travade faktiskt några dagar innan jag hade planerat. Men med tanke på att hon springer i hagen, så tror jag inte att två varv i trav på banan gjorde något. Hon kändes väldigt fräsch och PIGG! Men hon är så fantastisk snäll den där hästen, så jag känner mig aldrig osäker på att hon skulle hitta på något hyss.

Annars har jag ridit på Minis syster Massa igen. Hon var piggare än piggast, och där ser man en skillnad i systrarna. När Mini blir sådan så blir hon stark och ”gå-påig”. Hon hetsar upp sig, och exploderar typ i serierna. Massa ville helst trava med sin största trav, eller studsa i galoppen och släppa lite på kontakten med handen. Det gäller att kunna ställa om sin ridning! 🙂
Jag har även ridit två små ponny-hästar; Amadeus och Rocky. En c- och en d-ponny. Två trevliga herrar som tävlas i dressyr.

Måste säga att det är väldigt kul att rida olika hästar igen, när jag arbetade i stall red jag 4-6 hästar per dag, och det är så himla nyttigt för ens egna utveckling! 🙂

Två bilder från de senaste dagarna:

Arras gör som alltid när han har en box som han kan titta över kanten; drar ner allt som finns, och käkar ur höpåsen…:
IMG_8971.JPG

Minis syster Massa, som är så mycket större än Mini, och det märktes när hon hittade något farligt utanför ridhuset:
IMG_8969.JPG//Emma

Sugen på att prova nytt…

Ända sedan detta träns kom ut på marknaden har jag varit väldigt nyfiken på att prova det. Jag har aldrig hört någon som är missnöjd med det, och det har väl till och med vunnit något pris om jag inte missminner mig?!

Jag pratar om Ps of Swedens träns High jump revolution. Detta får man faktiskt tävla med i dressyr, och jag såg att Emilie Nyreröd gör det på en av sina hästar, och är helnöjd!

Är det någon där ute som har testat det? Och kan ge en liten recension? 😉 Helst av allt hade jag velat prova ett innan köp, men jag vet faktiskt ingen i min närhet som har det.

IMG_8978.JPG

Bild från PS of Sweden

//Emma

Helg! 

Nu var det tydligen helg 😉 

Igår körde vi Lördagsridning igen med ponnyerna och Arras. Först ut var Elton som behövde bli lite mjukare och smidigare i sina sidor. Han fick jag jobba mycket övergångar med och även skänkelvikningar och skolor. Han blev riktigt fin i slutet och Emma Andree fick vara med och hjälpa mig med nosen, vilken placering han hade med den. Det är inte alltid lätt utan speglar att veta om nosen är 1-2 cm bakom lodplan. Därför är det bra att ha någon med som kan se det!

Jag red Montana efteråt och honom ville jag ja rakt inunder mig mellan mina hjälper. I högervarvet viker han sig lite när man vill ställa honom till höger. Just därför såg jag till att först få honom rak inunder mig och upp på yttertygeln. När han var det så började jag jobba med ställningen och böjningen till höger. 

Montana har så många växlar vilket är himla häftigt. När han svingar på framåt genom kroppen så rör han sig Jesus anåda 🙂 Galoppen är allra häftigast för den är verkligen uppåt-framåt!

Arras gick sist av alla och honom fick jag lite hjälp med av Emma. Jag jobbade med slutorna i galopp som Arras inte direkt älskar mest av alla rörelser. Jag vill ha kontroll på varje galoppsprång, vart han sätter sina fötter och hur mjuk han är i sidan. Jag fick göra om många gånger innan jag var helt nöjd med slutorna. De ska flyta på och galoppsprången ska helst vara stora och luftiga, inte små och skuttiga 🙂 

I slutet gick Emma med mig när vi tränade på övergångar i och ur piaffen. Han vill gärna ta ett stoooort kliv med höger bak istället för att sätta sig och vara kvick, så vi jobbade lite med det med hjälp från backen!

   
  
Jag har badat!!

/Maria  

Ambivalent väder!

Igår hade jag heeeela dagen på mig att rida. På förmiddagen åkte jag dit för det såg ut att vara okej väder. Jag pysslade i stallet först och så att det blev lite mörkare moln bortöver. När det var dags för mig att rida var det fortfarande uppehåll men efter ungefär 5 minuter så öppnade sig himlen. Arras gick på sned på utebanan med huvudet inkört mellan frambenen. Jag fick avbryta ridningen och gå in i stallet igen.

Vi är ju vana att ha ridhus så vi rider ju vanligtvis aldrig ute när det regnar sådär mycket. När det hade slutat ösa ner gick vi ut igen och ganska snart sprack vädret upp!

Jag insåg att om det ska fortsätta såhär måste jag köpa ett par andra tyglar. Kanske ska jag också hämta mitt gamla träns som jag kan ha de dagar det regnar som mest. Som TUR var hade jag min nya regnrock på mig så jag klarade mig fint, det var värre för Arras.

Vi travade också över kavaletti igår igen, det är ju alltid lika nyttigt. Arras kändes ganska så jämn över bommarna. Jag lade dem på volt med upphöjd ytterkant, då tycker jaga att det märks väl om hästen är sned åt något håll eller så. Efter att jag ridit Arras så hjälpte jag Ellen att trimma Dimman några minuter. Han är så liten så det räcker med att jag sitter upp på han en kort stund. Han såg väldigt fin ut när Ellen red och jag tror båda var nöjda 🙂


BLÖTA!!

  
Sedan sprack det upp!

/Maria 

Snälla Mini..

Trots att hon egentligen är jättepigg och skulle helst av allt dra i väg i en vild galopp, så håller hon sig på mattan och skrittar snällt med mig på ryggen. Idag var hon aningens spänd över ryggen när jag satt upp, så jag red med lite halvkorta tyglar och ställde igenom lite mjukt åt båda hållen. Efter några steg slappnade hon av och frustade. 

Det blev samma som igår, 10 minuter skritt för hand och 10 minuter uppsuttet. Imorgon ökar jag till 20 minuter i sadeln! Då ska jag även rida lillasyster Massa, det ska bli kul!

Redo för tur: 


Minis nya grej är att jag ska klia henne på insidan av bakbenet, då lyfter hon hela benet som en hund.. Söt! 😀 

 

//Emma

Billig och bra!

Christine var iväg till Ullared för några dagar sedan. Jag sa till henne att om hon hittar en lång regnrock så fick hon gärna köpa med en, och det gjorde hon.

399 kronor på Ullared alltså och den känns riktigt rejäl!

 
/Maria  

Härlig kväll!

Idag har det regnat och åskat i Karlstad så det har stått härliga till. Jag trodde aldrig det skulle ta slut, men lagom till kvällen så sprack det upp!

Vi tog oss ut på en väldigt trevlig uteritt med Elton, Montana, Arras och Rocky. Imorgon ska vi dressyra igen 🙂

   
 

/Maria 

Fin utsikt idag!

Världens snällaste Mini blev skrittad på i 20 minuter på utebanan idag. Exakt en månad sedan jag satt på henne senast. Planen är att skritta henne i en vecka nu, och öka på tiden successivt. Sen travar vi vecka två, galopp vecka tre. Om fyra veckor räknar jag med att kunna rida lite mer avancerat, om allt känns bra givetvis.

Jag har tittat lite på eventuella tävlingar, och det finns en på Sörmon i slutet av augusti som nog kan vara bra! Då bör vi vara i form igen! 🙂

   

 

//Emma 

Frisk?!

Det verkar som så!!

Vi började besöket på kliniken med att trava på rakt spår och på lina. Mini visade ingen hälta alls på det benet som har varit dåligt, däremot haltade hon några steg i höger varv, på det andra benet. Men det var bara de första stegen, sen sprang hon rent där med. Veterinären la inte någon större vikt på det. Sen böjdes hon, och det var inga anmärkningar där heller.

Efter det röntgade vi från olika håll och vinklar. Det var lite svårt att se på bilderna eftersom skon var kvar på, men det gick faktiskt inte att se samma streck som förra gången längre. Det var ett litet, litet streck där den misstänkta sprickan varit, men sådana fanns det lite här och var, och det var inget konstigt. Jag fick också se en annans häst röntgenbild som faktiskt hade en fraktur, och där syntes det en markant skillnad mellan gång 1 och 2 på bilderna. Frakturen blir alltså mycket tydligare när den inte längre är färsk, och inte som i Minis fall tvärtom.

Så veterinären tyckte att jag skulle börja sätta igång henne, fast samtidigt vara uppmärksam på om det blir något mer. Då måste vi in och röntga direkt.

Så imorgon ska jag skritta på min fina Mini-häst! 😀

 

//Emma

Måndag igen!

På onsdag är det exakt en månad sedan jag red Mini senast. Sjukt konstig känsla, och samtidigt känns det som vi har hittat vardagslunken med pyssel och mys. För är det något Mini är, så är det mysig. Hon lämnar gärna både gräs och mat inne i boxen för att få gosa en stund, klia och lägga mulen i håret. 

Imorgon förmiddag åker vi till hästdoktorn och röntgar hoven igen. Jag vet inte vad jag ska förvänta mig eller hoppas på, vad som är rimligt att tro. Det återstår att se helt enkelt.

Mini har fått en beundrare i stallet, ponnyn Rocky! Han var hingst tills inte så länge sen, och har valt ut Mini att beskydda mot allt ont. Så när haggrannarna började härja, blev han helt hysterisk och skulle försvara Mini mot dessa… Mini är dock måttligt intresserad tror jag!

   


Höt som jag hade bakom min rygg däremot..:

 

//Emma

  

Fin idag!

Idag red jag Arras på utebanan. Jag lyckades pricka in strålande solsken, strax efter att jag ridit drog åskan in över Grava-Rud!

Arras var fin och mjuk även idag. När jag värmer upp i en rundare form i trav och galopp har jag aldrig speciellt mycket i handen, jag vill dock att han själv söker sig framåt – nedåt och jobbar över ryggen. Arras är ganska lik Montana i känslan. Mjuka båda två och man vill att dom lite rundare i formen till en början, eftersom de gärna blir lite korta och höga om de själva får välja.

I galopp jobbade jag honom på längs med långsidorna. Jag flyttade honom för ytterskänkeln med näsan mot staketet. När vi var i höger varv så flyttade jag honom för vänsterskänkeln och ställde honom till vänster. Efterhand ställde jag över till höger och rundade honom för högerskänkeln samtidigt som jag flyttade honom för vänsterskänkeln. Det här jobbet gjorde honom väldigt fin. Jag red på med bra energi och fick ta en del halvhalter så att han inte blev för flack.

När jag jobbade honom i passage så avslutade jag varje passage-sekvens med en öppna. Eftersom Arras ibland petar in höger bak så fungerade det arbetet väldigt bra i höger varv. Ibland vill han skjuta ur passagen och släppa bakbenen, just därför fungerar öppnan väldigt bra!

Bild från häromdagen:

/Maria

Lördag hela veckan!

Jag har redan blivit dagvill, haha. Det är lördag idag hur som helst och det var jag som hade morgonfodring och utsläpp i morse. Det har varit en himla fin dag såhär långt, lite mulet till en början men efterhand sprack det upp. Vi red först ut med Arras, Montana och Elton. Arras var pigg men väldigt snäll och såklart överlycklig över att kunna rulla på i galopp på fina sandvägar. Montana är hur cool som helst i skogen medan Elton är av den hetsigare typen 😉 Jag ser fram emot fler uteritter under sommaren.

Efter uteritten red jag Montana på banan en kortis. Han är lite rolig så för han måste frusta av sig fyra – fem gånger innan han helt släpper igenom. Honom vill jag ha över ryggen och att han tar ut sina kliv i trav. Det blir lättare om jag jobbar honom i galopp först och att jag tänker framåt först, för att sedan fånga upp den energin. Sidvärtsrörelser är också alltid bra på Montana och att han tar för sig framåt i den rörelsen!

Hoppas ni haft en fin midsommar 🙂


        

/Maria 

Glad midsommar!

Arras står nu äntligen på Grava Rud och fick igår återförenas med Mini. De hälsade på varandra, Mini pep (lite roligt eftersom de ses vanligtvis 24h om dygnet) 🙂

Imorse red jag en pigg och laddad Arras. Han var så himla fin och energisk idag. Mot slutet av passet bytte jag och Christine så hon red Arras och jag Elton. Med oss var också Ellen med Dimman som är kvalade till SM i dressyr för B-ponnyer. Många fina ponnyer i samma by!

Hannah hoppar på kryckor så hon fick hålla i min mobil idag, vilket medföljde en hel del bilder (även film, kolla Instagram). Ha en fortsatt fin midsommar!


          


Ellen och Dimman!

Christine och Arras!

/Maria 

Tävling, Opel Cup och gräsmage!

Allt i en salig blandning!

Ikväll åkte jag ut till Lillerud där min klubb (RS Grums) anordnade tävling. Sista start hann jag se, och det var Tina med Apollo! Han såg lite spänd ut farbrorn, det är inte lätt att vara 24 år ung och se spöken vart man än befinner sig! 😉
IMG_8914.JPGTina är för övrigt med i Opel Cup, ni vet – tävlingen där vi värmländska dressyrryttare har chans att vinna en bil!! Anmälan är öppen till sista juli, så än finns det chans att anmäla sig, men det börjar bli bråttom nu.
Det pågår även en Instagram-tävling där man ska ta en bild som representerar tävlande eller Opel Cup i sig, göra en hashtag #opelcup2015 , sen utses det vinnare under finalhelgen som vinner en iPhone 6! Den är öppen för alla. 😀

IMG_3575Fin-bilen, som väntar på en ny ägare!

För övrigt så händer inte så mycket. Mini har semestermage, stormtrivs på Grava-Rud och har verkligen funnit sig i sitt nya, stillsamma liv. Igår släppte jag ut henne på stor hage en stund, så hon skulle få beta mer. Då blev hon skrämd av en skock fåglar som kom mot henne, och i vanliga fall hade hon dragit en runda, men nu tog hon två travsteg åt sidan, sen direkt ner i gräset igen..

Sen hon fick skon på sig igen, så är hon inte alls varm i hoven längre. Hon har inte heller någon puls, det hade hon senast för 5 dagar sedan när jag kollade sist. Då hade hon alltså varit lite varm och haft puls i över två veckor, men nu är det alltså borta. Vad betyder det kan man fråga? Det ska bli oerhört intressant att åka in på tisdag iallafall.

IMG_8899.JPG Gräsmage! 😀IMG_8897.JPG Blank och fin är hon iallafall..IMG_8901.JPG…och rätt så grinig när hon blir indragen från gräshagen!

//Emma

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798