SM final!

Vi var nyss iväg och såg Patrik Kittel kamma hem segern i SM 2015, mycket välförtjänt. Tvåa kom Jennie Larsson med Zircoon Spring Flower, hon var ensam tjej på prisutdelningen, gött att hon klämde sig in bland grabbarna där tycker jag. Trea kom Biggles med Kristian Von Krusenstierna och fyra kom Mads Hendeliowitz med Weihenstephaner.

Något som är lite häftigt är att om jag inte minns helt fel så är Weihenstephaner, Biggles OCH Arras är lika gamla så de tävlade mot varandra nere på Flyinge som bebisar. Då har jag för mig att Jan Brink satt i sadeln på Biggles. Zircoon Spring Flower har vi också mött på tävlingsbanorna….hmm…varför är inte vi i SM final?! Haha, vi halkade efter 🙂

Jag vill passa på att säga STORT GRATTIS till Elin Hassellund och Simson. De kom 6:a i finalen för Young Riders, de tävlar för samma klubb som mig och Emma. Linnea Holmgren med Tyfonina kom sammanlagt på en 13:e plats bland juniorerna, också riktigt bra gjort!

Här är några bilder som vår stallkamrat Wilma Nyström har fotat:

11215619_1588236004783326_1512171265_o 11276058_1588236001449993_11859502_o 11293584_1588236031449990_1409935980_o11347649_1588235974783329_630307082_o 11348867_1588236058116654_1214001863_o 11356236_1588235991449994_1923041286_n

/Maria

Ponny- och Arrasridning!

Det var ett tag sedan nu som jag red båda ponnyerna. Det brukade ju alltid vara varje lördag men jag har ju tävlat ganska mycket på senare så det har inte blivit av på ett tag. Idag var det dags igen i alla fall och det är ju alltid kul att rida Elton och Montana.

Elton behövde jag trimma övergångar med. Många många övergångar mellan galopp och skritt för att korta ihop honom lite. Jag gjorde även övergångar mellan galopp och trav och fick flytta honom i en öppna i övergången ner till trav. Det gjorde jag för att han inte skulle bli stark i handen och det fungerade bra tycker jag.

Montana fick jag rida innanför spåret för att se så han var i ramen för mina hjälper. Det var lättare i vänster varv än i höger varv, där han gärna trycker sig lite utåt mot vänster skänkel. Jag fick korta upp Montana lite på vänstertygeln och sedan runda honom lätt i högersidan, då blev han fin. Vi gjorde en hel del öppnor tillsammans speciellt till vänster.

Efter galopparbetet kom Montana igång väldigt bra genom hela kroppen och tar då mycket större kliv i traven. Det har med ryggverksamheten att göra. När han jobbar bakifrån genom ryggen så blir han även mycket svårare att sitta på 🙂

/Maria

Phuhu!

Som Maria skrev så är jag mitt uppe i en flytt, från min etta som jag har bott i sedan 8 år tillbaka, till en ny, fin tvåa! Vi hade väldigt mycket mer saker än vad vi trott från början, och vi har suttit uppe till halv tre på nätterna och packat upp, stuvat om, svurit över diverse möbler som skruvats ihop etc…
Men fint är det, vi har fått iordning på det viktigaste: soffan! 😀
IMG_8787.JPGBalkong har vi med, det har jag aldrig haft förut, med en fin-fin älvutsikt!

Något som är mindre kul är att Mini inte alls är bättre i sin hov. Hon haltar i trav på böjt spår, är varm och har puls. Hovis var ute igår och ryckte av skon och klämde igenom, men han hittade inget speciellt. Hon har en del av sulan där hon tydligen är lite extra känslig, så kanske det är någon blödning eller liknande.

Jag inser att vi med all sannolikhet missar lag-sm, det är såklar jättetråkigt. Men som tur är så har vi en reserv, så laget blir av. Jag har däremot funnit mig i att inte få åka, som Maria sa, Mini är ung och vi kommer få fler chanser! Men jag tycker det är väldigt jobbigt och oroväckande att det är tredje gången på 5 månader som detta händer (dock inte på samma hov, men alla gånger fram). Jag skulle gärna vilja veta varför det händer, och om jag kan förebygga det på något sätt.

Vi ska iallafall till kliniken på måndag, så får vi ta det från där!

Mini fick stå på box i två dagar innan hovis kom – inte uppskattat och hon ville inte gå in i boxen efter promenad!
IMG_8781.JPG

//Emma

Ifall ni undrar!

Hej på er! Ifall ni undrar varför vi lyser med vår frånvaro så är det för att Emma flyttar och jag befinner mig mestadels borta på SM:et i Hästviken!

Torsdag och fredag var jag på plats och jag ska även dit imorgon och titta på finalen som börjar runt lunch. Jag gissar att de även sänder på nätet för er som inte har möjlighet att åka dit!

Igår tittade jag på GP med Kittel och gänget. Patrik och Scandic var ganska så outstanding men jag gillar ju även Emelie Nyreröds ridning. Det går knappt att se en hjälpgivning under hela programmet!

Arras fick skutta lite igår på utebanan och idag ska jag rida i ridhuset. Följ oss på Instagram för att se bilder och filmer från Wermland equestrian games (SM) 🙂

 
/Maria  

Fina framsteg!

Jag vet att jag skrivit många liknande inlägg nu men jag är ju så glad över att Arras gör så fina framsteg. Knappt jag kan tro att det är sant att det kan hända så mycket vid 17 års ålder. Det är som att han har blivit mycket starkare och tycker därför inte att det är så tungt längre. Han känns mer arbetsvillig än någonsin och VILL verkligen!

Igår red vi ett lättare pass i solen på utebanan. Jag måste se till att få in höger bog intill kroppen i vänstervarvet. För att lyckas med det red jag som på en fyrkant i trav. Inför varje hörn saktade jag av till skritt och gjorde en kvarts bakdelsvändning. När jag hade gjort det några gånger tyckte jag att jag fick med mig bogen bättre och började då istället att ta en vanlig halvhalt och fortsätta genom ”hörnet” i trav. Den här övningen fungerade superbra!

Idag red jag i ridhuset. Arras var taggad som sjutton och varje gång jag bad honom att gå upp i passage, så gjorde han det mycket arbetsvilligt. Så har det inte varit tidigare på samma vis, då har han istället försökt streta emot och gått upp i passage när det passar honom. Jag red inte alls mycket passage idag men checkade av att det funkade och att han kunde växla passage-piaff-passage. Detta gjorde han superbra och piaffen fungerar bättre när jag gör de här övergångarna än när jag ska gå från skritt till piaff, det är svårare. Något som jag skrivit förut och som jag verkligen tänker på är att inte sitta så tungt tillbaka i sadeln, jag sitter givetvis i sadeln men med en något lättare sits. Då går det ännu lättare att få till en fin passage!

Jag växlade ner till rund och lägre form, galopperade i lätt sits och avslutade passet efter ungefär 40 minuter. Supernöjd och glad!

Måndag och tisdag gick vi promenader i skogen och betade gräs 🙂

/Maria

Framridning

Jag tycker att det här med framridning inför start är intressant. Alla hästar är olika och behöver ju ridas fram på olika sätt. Själv brukar jag lägga ungefär 50 minuter på framridning men jag vet många andra som rider fram mycket kortare tid än mig. En del väljer att rida hästen på morgonen och plockar sedan ut hästen en halvtimma innan start. Den metoden har jag provat på vid något tillfälle men föredrar att rida fram vid ett tillfälle och det i samband med starten. Hur gör ni?

Jag gillar inte att ha för kort tid på mig när jag värmer upp. Det är många stora muskler som ska bli varma och jag vill inte stressa, vare sig för hästens eller för min skull.

Det jag försöker tänka på är att rida så som jag brukar göra till vardags så att hästen känner igen sig och känner sig bekväm. Jag börjar med att skritta fram givetvis, först skrittas Arras för hand och sedan sitter jag upp och kortar tyglarna. Fokus i början av passet är rund form och jag rider lätt, gärna lätt sits i galoppen. Jag vill att Arras ska bli mjuk i sidorna och därför rundar jag honom i innersidan och flyttar honom lätt för skänklarna. Skänkelvikningar och skolor är standard för oss, ganska kravlöst till en början. Jag lägger in en paus efter att jag värmt honom.

För Arras del gäller det att komma igång, energi utan att det bli för plant och rinner iväg för mycket framåt. Jag brukar ”checka av” vissa rörelser ur programmet på framridningen. Det kan vara att lägga skolor som de ligger i programmet, saxar och piruetter. Om det är en ryggning med så brukar jag kolla så att den fungerar bra. Är det piaff och passage med i programmet så kollar jag så att det finns bra med energi och att vi kan växla mellan trav – passage – trav.

Jag lägger alltid in någon serie och växlar också ut galoppen och traven för att se att han sträcker ut och även att han kan samla ihop sig igen efter detta. Jag höjer inte formen direkt på Arras utan gör det succesivt!

  

/Maria  

SM i hoppning och dressyr i Värmland!

WEG_start1

Wermland Equestrian Games med SM i hoppning och dressyr anordnas ute på Hammarö (Hästviken) onsdag till söndag under den här veckan. Hur häftigt är det inte att dressyren och hoppningen går på samma ställe?, det har aldrig hänt tidigare tror jag.

SM för juniorer, YR och seniorer alltså. Vi har några representanter från vår klubb RS Grums och det är Elin Hasselund och Linnea Holmgren. Vi får hålla alla våra tummar för dem. Dessutom ska ju Emma dit med Mini på torsdag och tävla en Msv A:1, som är en av ”kringklasserna” under meetinget. Det ser ut som ett riktigt starkt men inte så stort startfält!

/Maria

Film från gårdagens ritt!

Gårdagens Intermediaire B filmades med min mobil. Tyvärr filmades aldrig lördagens start, den hade varit riktig rolig att se!

Trots att vi har mycket att förbättra så är jag väldigt glad över att passagen förbättrats så pass mycket bara på några veckor, tycker ni inte? Ser ni också den lilla lilla störningen i samlade skritten? Den gav oss betyget 5 av alla domare (gånger två), hade vi bara fått 6 så hade vi ju haft 6 poäng extra… Det lilla omslaget i piruetten gav oss 5, 6,5 och 4 (gånger två). En domare såg nog inte omslaget. 

Samma sak med taktmissen i traven där jag fick 5, 5 och 6,5. Fadäsen i tvåorna gav oss 5, 5, 4. Det låter ju som att vi bara gjorde missar men det gjorde vi ju inte utan fick helt okej poäng på det vi gjorde bra 😉 

Första passagen fick vi 7, 6,5, 7 på. Kanske passar program med så mycket passage som möjligt Arras bättre än de lättare programmen, haha! 

Resultatet blev 60,794%

/Maria 

Arras & Patrik

 

Det här är ju lite roligt! Pappa fotade mig och Arras precis på samma plats som han även fotade mig tillsammans med fina ponnyn Patrik. Det är 13 år mellan bilderna:

IMG_4901IMG_4935Den här bilden är fotad ur ett album så det är inte jättebra kvalité! Men lite roligt att ha kvar ändå 🙂

/Maria

 

Hemma från Örebro!

Hej på er. Hoppas helgen varit alla tiders. Nu är vi hemma från Örebro och det har varit en helg med blandad kompott skulle vi kunna säga!

Det var längesedan vi hade så mycket missar tillsammans, å andra sidan har jag inte ridit de här klasserna så mycket så det vore ju konstigt om vi red in och gjorde prickfria program på den här nivån. Vi har höjt ribban lite och satt lite extra press nu i och med att det är piff och puff i programmen. Att få till det på banan är inte så lätt så lite extra energi måste till för lyckas komma upp i passagen till exempel.

I och med detta så blev Arras lite spänd idag. Det blev tyvärr taktmiss idag igen i travökning, taktmiss även i samlade skritten då Arras blev lite väl het. Bytena i vartannat gjorde Arras superfint men lade tyvärr in ett litet extra byte med bakbenen, innan han förstod att serien var över 🙂 Det blev en miss i en piruett där vi tappade balansen och han bytte bak ett språng. Passagen gjorde han så duktigt så och där fick vi bland annat 7 i betyg, det kändes ganska lätt och kanske att vi skulle kunnat fylla upp den lite till. Serien i varje satt bra idag också!

Piaffen den första där blev det lite galopp och vi fick inte till det riktigt, den andra trasslade lite i början men sedan kom den igång jättefint. Ja ni hör ju, det blev mycket missar tyvärr men jag känner såhär: Det kommer!! 

Vi red ytterligare två godkända ritter i piff och puff-program och det är jag jätteglad och stolt över 🙂

IMG_4904 IMG_4905 IMG_4915 IMG_4920 IMG_4922 IMG_4925 IMG_4930/Maria

 

Hej från Örebro!

Dagens start är avklarad, det var en Intermediaire A vi genomförde. 

Framridningen

Jag fick lite knappt om tid idag, så när det var en kvart kvar blev jag lite stressad. Ni vet att jag är lite seg med att komma igång och idag blev det lite extra segt. Ibland blir det ju så, man kanske inte är hundra procent nöjd med mjukheten eller energin och då får man ju lägga lite extra energi på det. 

Jag lyckades ändå rida igenom de moment jag ville få gjort och Arras kändes fin!

Inne på banan

Det började med en taktmiss i en travökning, vilket inte hör till vanligheten. Saxen i trav flöt på okej. Sedan var det dags för passage och den kom vi igång ganska fint med faktiskt! 

I den första piaffen hittade vi oss inte riktigt, det blev trevande och Arras lade in galopp. Det blev en del tragglande där och det var så synd iom att piaffen är något som vi ville visa att den har utvecklats.

Nästa piaff satt bättre, lite trassel i ingången men sedan kom den igång fint, riktigt kul. Galoppen flöt på bra och vi satte serien i vartannat OCH i varje (!). Piruetterna var okej, den högra lite bättre än den vänstra. 

Nu var det dags för startens pannkaka: galopp upp på medellinjen, här blev det missförstånd och Arras bytte galopp. Det var menat att det skulle vara trav och sedan passage. Vi trasslade och tragglade lite här. Tillslut kom vi igång med passagen och då trodde Arras att det var klart och att vi skulle säga hejdå vid X. Jag fick rätta honom framåt…till sista bokstaven innan domarna där jag gjorde halt och hälsning. 

Åååååh vad det grämde mig med sista uppridningen där vi då missade både övergångar och passagen. Piaffen var synd men det är ju sådant som kan hända. När jag red ut var jag ganska missnöjd, men nu har jag landat och känner mig jättenöjd med mycket på banan idag ändå.

Jag är väldigt nöjd med att vi skrapade ihop 61,4% trots trasslet! Observera att jag fått 61,4% de tre senaste starterna 🙂  (I Intermediaire A, B och IB). Jag är övertygad om att vi kan skrapa ihop ännu några till procent. Imorgon är det Int B och jag hoppas att vi kan få till ett fint flyt 🙂 

   

   

/Maria  

Hej från mig!

Igår var vi som sagt till Segerstad för att trimma lite extra inför tävlingen i helgen. Jag åkte själv med Arras så tyvärr har jag varken bilder eller film, men jag ska göra mitt bästa för att minnas tillbaka och skriva så gott jag kan.

Jag känner mig alldeles superglad bara av att sitta och tänka tillbaka på träningen. Vilken underbar träningskompis han är Arras. Han har blivit så mycket mildare i huvudet och mer benägen att faktiskt ändra sig och ta i mer när vi kräver det. Vi har ju haft en del problem med temperamentet och humöret genom åren.

Något som blev en ”Aha-känsla” för oss var när Anki bad oss om att aktivera och fånga upp för att lägga mer vikt på bakbenen och sedan få honom att ta för sig uppåt framåt. Till en början tog jag halvhalter som blev lite för uppstoppade. Jag engagerade och när jag tog halvhalten så stoppade han upp för mycket. Anki bad mig då att aktivera och när jag tog halvhalten så ska han gå kvar i samma tempo men bli mer aktiv! Jag fattade vad hon menade och provade att aktivera och ta halvhalter utan att han skulle backas tillbaka. WOW, där fick vi till mer lyft och mer kraft i benen!! (Detta skedde inte på ett voltvarv utan vi fick ju göra några försök innan det Aha-upplevelsen infann sig).

Vi provade några linjer ur Intermediaire A. Piafferna från skritt var Anki mest imponerad över. Det har ju hänt så mycket med dom under så kort tid. ”Jag sa ju att du skulle ha kvar honom ett tag till” sa Anki, så glad över att Arras utvecklas så fint. Slutorna är ju fortfarande kämpiga. Det svåraste är att han ska vara aktiv och samtidigt mjuk i innersidan, han kan vara aktiv och fin men då tappar vi mjukheten i sidan. När han är mjuk i sidan så tappar vi snurret i bakbenen….vi kämpar vidare med dem.

Såsmåningom red vi igenom programmet. Det gick över förväntan bra. Ökningarna i trav var fina, serierna satt. Slutorna var okej men jag måste se till att få upp honom på yttertygeln och få med bakdelen ordentligt. Passagen var bra, jag måste se till att han verkligen kommer igång utan att han rinner ifrån mig. Piafferna var fina så de hoppas jag att vi kan få till även i helgen. Arras blir ju lätt ganska joxig när han vet att han snart ska få komma igång i trav eller galopp från skritten, så det gäller att han är mellan hjälperna för att gå upp i piaff. Sista passagen på medellinjen är ju ingen barnlek direkt men Anki tyckte den var bra. Jag måste vara noga med att inte få höger bak till höger om mig bara…

Nu ska jag till stallet och rida ett lösgörande pass så att han är mjuk och fin imorgon 🙂 Vi hörs mer i helgen!

IMG_1707

 

/Maria

Måste bara..!

Jag är verkligen supernöjd med sadelgjorden från Hööks. Den är inte bara bra, den är billig också. När den är skitig är det bara att spola av den. 

Fem stjärnor av fem möjliga får den så här långt. Kanske är det dags att klippa av den gigantiska lappen….!

  
När jag får lite tid över ska jag berätta  om träningen för Anki från igår. Jag är otroligt nöjd och glad. Ha en fin fredag!

/Maria 

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798