Det finns så mycket mer!!

Arras är 17 år nu men han slutar aldrig att förvåna. Det finns så mycket i den där hästen och jag tycker att han verkligen blommat ut nu på senare. Det är så himla synd att han är så pass gammal för jag märker för varje träning att det finns ännu mer i honom och vi utvecklas verkligen tillsammans fortfarande. Han är underbar den där lilla röda!

Idag hjälpte Anki oss med piaffen och jag överdriver inte när jag säger att han gjorde den bästa piaffen någonsin. Mycket mer på stället, mer energi. Vi har ju fått stryka Arras medhårs under många pass genom åren, vilket förmodligen påverkat vår träning och vår utveckling. Kanske har det varit bra och allt har fått ta mer tid, då har Arras å andra sidan inte varit skadad i princip något alls under 17 års tid.

Jag önskar så mycket att Arras var 10 år och att vi hade många många år framför oss. Älskade Arras….

Idag red vi bland annat igenom Intermediaire B och det gick helt okej. Imorgon kommer jag att rida ett lösgörande pass, så att vi får en bra och positiv känsla. Anki sa att hon eventuellt kommer ut till Hammarö på lördag för att hjälpa mig på framridningen och jag hoppas så otroligt mycket att hon kommer dit. Hon kan få oss att höja oss några pinnhål till och det vill vi ju. Jag hoppas att vi kan få till de svårare sekvenserna i helgen, speciellt piaffen.

Piruetterna till höger är ett litet bekymmer, där petar han ut vänster bak istället för att sätta under sig det. Jag måste tänka på att runda till högersidan och få in höger bog intill kroppen. Gör jag inte det petas det vänstra bakbenet ut istället för in under kroppen. I övrigt så är det just piaff och passage som är lite knivigt, och övergångar. Det handlar om styrka och teknik, inte helt lätt!

Det blir en spännande helg 🙂

IMG_4600

/Maria

Det blir Lag-SM!

Vi har dividerat fram och tillbaka men till slut bestämde vi att, VI KÖR! Jag pratar om Lag-SM i dressyr som går på Strömsholm i början av juni. Förutom farbror Arras och Mini, så har vi med oss Nina Bergström på hästen Elton. Vi kommer att representera vår klubb RS Grums!

Vi är medvetna om vilken konkurrens det kommer vara så vi går in med inställningen att ha kul och göra vårt bästa. Arras har gått Lag-SM 2011 och 2012 på Flyinge och Eriksberg, kanske blir det sista SM:et för oss så därför vill jag absolut passa på att rida i år. Det är dessutom häftigt att starta på slottsbanorna, otroligt vackert där.

För Emma, Mini, Nina och Elton är det garanterat inte sista gången de startar Lag-SM. Båda ekipagen har en ljus framtid om ni frågar mig <3 Emma och Nina kommer att rida Msv A:1 och Arras kommer gå Intermediaire I.

106887-8844304-emmamaria2Elton och Nina

/Maria

Mellanvecka!

Den här veckan har vi ingen träning och jag tog det tillfället för att ge Mini en mellanvecka. Hon kommer bara gå på utebanan och i skogen, och mest joggas. Eventuellt rider jag en sväng inne på fredag – då förhoppningsvis ska jag prova en sadel! 🙂 Jag ser jättemycket fram emot att börja prova – och förhoppningsvis snart hitta den perfekta sadeln!! (Kommer väl få äta upp den kommentaren när jag provat 32 sadlar och ingen passar… 😉 )

Annars blickar vi fram mot nästa start,  det blir på hemmaplan i mitten av maj. Då ska vi rida en Msv B:5 och Msv A:1! 

   
  

Den här ryggen ska få en sadel – frågan är vad passar?!

 

/Emma

Snutt från utebanan i Lidköping

Här kommer ett litet klipp från när jag red i lördags. Hanna hjälpte mig och det gjorde hon riktigt bra. Jag måste:

* Tänka på att kanalisera mina hjälper

* Sätta ned vänster skinka i sadeln utan att han trycker ut till höger.

* In med höger bog och

* Släppa på mina lår, långa ben

Många fina tips från Hanna 🙂 Dressyr kan vara enkelt i teorin men när man sitter uppepå är det mycket att tänka och hålla reda på!

Nu är det min tur…

Knappt har Marias sadelbekymmer lösts, och ni har ”sluppit”att läsa om alla turer fram och tillbaka, nu är det nämligen Minis tur att få en ny sadel! 😀

Jag är TOTALT nollställd när det kommer till sadel, märke, storlek osv, så jag har börjat med att ta kontakt med Lantz Sadelkammare och mejlat över bilder på Mini. Så snart ska jag förhoppningsvis få prova en Childeric DSG. Säger mig inte så mycket mer än att Maria sa att hon kommer låna min sadel hela tiden om jag köper den… 😉

DSG2011,v_storDenna ska vi prova, bild från sadelkammaren.nu

Jag har aldrig ridit i en riktigt fin sadel, som har passat mig. Min förra chef i Skåne hade en Childeric, men den var dels jättestor i sitsen och hade extra långa kåpor – ingen hit för lilla jag.

Det ska bli väldigt spännande och lite skrämmande att ge sig in i detta, men äntligen ska jag få ge Mini en riktigt bra sadel som passar henne! 🙂

/Emma

Film från debuten!

Här har vi debuten i Intermediaire IB. Piaffen och därmed övergångarna, piruetterna och missen i sista galoppökningen med bytet var det som vi tappade poäng på. Piafferna är ju ganska så katastrofal men det är fasen så svårt att få till det inne på banan. Bakbenen är lite längre bakom kroppen än när man sitter hemma och tränar oftast så faller ju Arras isär en liten smula när vi är inne på banan jämfört med framridningen. Inget spö som man kan ta hjälp av har man heller. Jag lovar att jag försökte verkligen, haha. Det är nog också så att Arras måste vänja sig vid att det ibland kommer piaff och passageinslag på banan. Jag tror att det kommer underlätta!

Det där med piaff och passage är ju nästan som nya gångarter som man ska försöka få till. En del har lätt för det och andra lite svårare. Arras har väldigt svårt för piaffen och vi började öva på den väldigt sent och alldeles för sällan. Jag tror dock att vi kommer att få till den bättre längre fram. 

Vi pratade om det på läktaren, ofta så har nog hästarna lätt för det ena eller det andra. Få hästar har superlätt för både piaff och passage. Passagen kan vi också få till bättre, mer energi, mer spänst, mer kadens. Här fick vi mest 6:or på de sekvenserna.

Snälla Lena Mårtensson hade oss på 61,2% trots alla fyror och tvåor, det tackar jag för 😉

/Maria

Hemma från Lidköping!

Nu har jag landat hemma i Karlstad. Det är alltid både skönt och lite tråkigt på ett sätt att komma hem till vardagen. När man är på meeting lever man i en liten bubbla, allt fokus på det jag älskar allra mest, HÄST. Mata, promenera, putsa, mocka, rykta, rida, tävla, äta, sova. Haha! Dessutom träffar man väldigt trevligt folk och denna helgen har jag sett oerhört många fina ekipage.

Jag åkte ner med Emma och Erik i fredags. Emma och Erik i en bil och jag ensam med Arras bakom. Väl nere var det ju fler värmlänningar på plats. Jag delade boende med Hanna Walfridsson och hennes hästskötare Julia. Syrran var ner och såg båda ritterna, pappa kom ner idag och såg till att jag fick hjälp med packning och mockning.

Hur gick det nu då? Ja jag har ju redan skrivit om första ritten. Jag startar redan nästa helg igen så jag får trimma på piaffen under veckan så att jag kan se till att få över 60% i IB, det vore himla kul. Det var inte långt borta och får vi till piafferna lite bättre så är jag säkerligen över den gränsen.

Jag red ettan idag och Arras kändes pigg och fin på framridningen. Saken är den när jag ”luras” lite och han känns fräsch, då sätter jag lite för dåligt med tryck och det blir lite platt. Det blev lite platt och pluttigt idag inne på banan. Jag hade behövt sätta honom mer över bakbenen och höja fronten för att få bättre poäng rakt igenom. Det blev mjukt och prydligt men det där lilla extra vi måste få till på den här nivån saknades lite idag. Jag måste också säga att nivån på ekipagen var fantastisk.

Vi landade på 64,21% idag, ungefär 1% upp till placering. På Strömsholm skulle man ha dryga 67% för placering men känslan var att de låg lite lägre idag. Då red jag på 65,6% men jag upplevde inte att den ritten var bättre än den vi gjorde idag. Jag hade nog trott och hoppats på någon procent till. När jag är iväg på stora meetings så önskar jag att vi hade lite mer luft under fötterna på Arras, lite mer mekanik… lite mer gratis alltså.

Jag ska dock vara glad och tacksam över att jag är där jag är och får starta de klasserna, men ni vet att tävlingsmänniskan i mig vill ju ha lite mer. Känner ni igen er? 😛 Haha. Jag hoppas på att Arras gillar underlaget på Hammarö och att vi kan ha pigga ben, spänst och luft under våra vingar nästa helg.

Jag älskar att vi ska tävla till helgen redan. På´t igen!!

IMG_4598Vacker som en dag och i mina ögon…bäst i världen <3

IMG_4623Julia, Hanna, Syrran. Fint stöd både innan och efter ritten! Hanna som kom femma idag i Intermediairen med dryga 65,7%. Mia Stockesjö med Vikking red på 64,29%.

/Maria

 

Lördag i Lidköping!

Hej på er! Idag har vi varit på tävlingsplatsen i många många timmar. Jag har inte startat men jag har hejat på värmlänningarna som tävlat idag. Mia Stockesjö tävlar för Hammarö RF och startade St:George idag med hästen Vikking. De skrapade ihop fina 63.77%. Mia och Vikking deltar i Opel Cup. Det gör även Hanna Walfridsson som startade sin fina Soraya i Intermediaire II, debut dessutom och de fick hela 64,9%, hur bra som helst!

  
Här har vi Mia och Vikking! 

 

Soraya gjorde superfina piaffer!

     

Arras fick trimmas litegrann på utebanan och Hanna var med mig och gav mig jättebra tips. Guld värt! Nu ska vi snart sova och imorgon bitti är det dags för start i Intermediaire I 🙂

  
 /Maria 

Gårdagens start i Lidköping!

Jag och Mini var ju också i Lidköping igår, och det hördes nog över hela bygden att Arras och hon var på plats, och längtade väldigt mycket efter varandra. De skrek helt hysterisk från det att vi lastade på Sörmon, tills jag kom in på framridningen, på behörigt avstånd till Arras box. När vi sen gick förbi uppstallningen, tvärtstannade Mini och började lukta i luften, sen drog hon igång igen – och Arras svarade… Häftigt ändå, att de kan känna igen varandra så! 🙂 Fast när de väl fick hälsa på varandra var det mindre spännande…

Starten då! Vi red en Msv A:1, vår tredje någonsin. Mini kändes rätt så bra, fast jag fick inte  till den där sista samlingen som behövs för klassen. Traven flöt på bra, ökningarna blev mindre bra. Överlag så var kommentarerna att hon behöver lite mer lätthet fram och lite mer igenom i sidorna. Betyg i trav var mellan 6-7.

Skritten kändes bra och galoppen var helt okej. Men där missade vi ökningen då hon bytte före mig, och höger piruett blev väl stor. Serien är jag faktiskt nöjd med, vi missade andra bytet, men sen blev det rätt. Men på grund av den missen fick vi 4-5 på den – det kostar!

Tyvärr blev det lite ojämna domarsiffror. Två av domarna hade oss på 62,6 och 62,2 medan den tredje hade procenten 59,6. Jag själv hade gissat på mellan 62-63, och blev först riktigt besviken på att en domare inte ens tyckte att det  var godkänt.

Men! När jag väl har varit besviken ett tag, så kommer tävlingsmänniskan i mig fram. Nästa gång! Då ska jag banne mig visa den domaren att vi har förbättrat oss! Det är trots allt så, som Anki sa till mig en gång, domaren dömer ju som den tycker att det ser ut för dagen. Tycker han/hon att vi inte är värda mer poäng, då får jag ta till mig det, och göra det så jäkla mycket bättre nästa gång!
Nu måste Mini bli starkare och detta året kommer vara ett mellanår för oss, där vi lär oss att tävla på en högre nivå. Men nästa år! Då ska vi visa dom! 😉

(Eller som min sambo sa, som jobbar med siffror hela dagarna, om man får en avvikande siffra i en medeluträkning, då tar man bara bort den! 😉 )

Välj gärna HD!

//Emma

Hej från Lidköping!

Idag har vi debuterat Intermediaire IB och hjälp vad kämpigt, haha. Vi har ju inte råd att missa sådana saker som vi vanligtvis sätter, men idag missade vi tyvärr på lite ”enklare” saker. Någon snubbling, korsgalopp i ökning och missat byte. Typiskt, men hästar är ju inga maskiner så sådant kan ju hända. 

Tyvärr fick vi inte till piaffen idag inne på banan och därmed missade vi ju också övergångarna mellan piaff och passage. 4:or och 2:or har vi inte råd med vid ett flertal tillfällen i programmet, inte på den här nivån. Men vet ni vad? Jag är jätteglad och nöjd ändå!! Nästan näääästan 60% och jag hade några bakom mig i listan ändå 😉 

Godnatt från Lidköping!

   

Vi ligger i lä både vad gäller färdmedel och tävlingsskåp! 

       

/Maria 

Häftigt!

Jessica Andersson från Värmland tävlade jag en hel del tillsammans med när Arras var yngre. Vi red bland annat Div 1 tillsammans. Jag har alltid tyckt att Jessica rider så otroligt fint. Nu bor och arbetar hon i Tyskland och rider superfina hästar. Jag har fått nys om att hon befinner sig i Hagen och tävlar en häst som heter Callaho’s Benicio. Igår kom de tvåa i en St:George efter självaste Damon Hill. Idag vann de tillsammans en Intermediaire I på 78%. Riktigt imponerande!!

Här hittade jag en video på dom tillsammans:

Kolla resultat; HÄR!

/Maria

Bra och mindre bra!

Det går lite upp och ned i Minis värld just nu. Förmodligen pågrund av väder och brunst, men också för att nu börjar damen få ta i lite mer än vad hon har varit van vid!

Utomhus är det inga problem med framåtbjudningen, och Mini visar ganska tydligt att hon hellre vill vara ute, än inne. (Jag fick dra hem henne när jag skrittade fram ute häromdagen, hon ville inte vända..!) Tyvärr, så måste jag rida inne mellan varven, vår utebana har inte världens bästa underlag, och den blir extremt dammig snabbt, speciellt nu när det inte har regnat på ett tag.

Det är verkligen ingen katastrof inne heller, men när jag rider utan sporrar, ja då är det svårt att få till någon samling. Hon lyssnar fin-fint fram och springer gärna snabbare än vad jag tycker, men när vi ska samla, eller flytta åt sidan – ja då struntar hon lite i mig. Däremot kommer hon alltid igång efter en halvtimme eller så, men den halvtimmen känns väldigt lång och jobbig ibland.

Nog om det! I måndags red jag lektion för Anki hemma på Sörmon. Då fick vi främst hjälp med att få igång bakbenen mer i piruetterna, och även i travökningarna. Anki sprang med och hjälpte till lite med ett spö bakom (mest snärtar i luften så hon förstår att ”jahaaa, ska vi öka här – okej!”). Mini blev väldigt fin mot slutet och verkade nöjd  med sig själv. Hon fick väldigt mycket klappar och godis…

Dagen efter begav vi oss ut till Segerstad för ytterligare en lektion för Anki – LYX med träning två dagar i rad!! 😀 Mini kändes suuuuuper från start! Bakbenen var med från första steg, och hon var pigg men ändå reglerbar. Jag fick henne till ett härligt schvung i traven och även en fin form. Sen faller det lite i galoppen, där hon vill höja formen. Rent tävlingsmässigt är den formen inte för hög, men hon blir väldigt opåverkbar där, och det går liksom inte att göra något.

Vi fick en hel timmes träning, där vi red igenom programdelar, tränade ökningar och piruetter. Jag måste vara noga med nu fram till tävlingen, att hon verkligen ska lyssna på höger skänkel och inte gå emot den. Det syns lite i hela programmet (vi red igenom det på slutet), att hon tummar lite på den hjälpen och då kommer misstagen.

Jag har INGA förväntningar på fredag, men det vore ju kul att komma över 60% igen. Startfältet är grymt och vi startar sist av alla.

Lite bilder från de senaste dagarna:

IMG_8529.JPGRedo för träning på Segerstad Dressyrstall! Till min glädje har mamma hittat mina gula lindor, jag kom inte ens ihåg att jag ägde dessa! 🙂

IMG_8469.JPGIbland är Mini ”lite” spänd, då är det bäst att man byter med hela sin lilla kropp. Så att matte inte riktigt kan sitta still… 😉

IMG_8540.JPGÄntligen har hon premiär-rullat sig ute för i år! Utan täcke och nybadad var hon.. Fram med borsten!

//Emma

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798