Lördagsridning!

Hej på er!

ÅH vad jag hoppades på Childeric-sadeln, den låg så bra när Arras stod på gången och jag bara lade på den. När jag red så tryckte den på rätt hårt nedanför manken, där jag pekar på en av närbilderna. Den var dessutom lite för stor för mig (17,5″), den är fortfarande till salu alltså om någon är intresserad. Jag inser att jag kanske borde ge upp Childeric. Imorgon ska Arras få galoppera över bommar igen, och skutta lite med Elin på ryggen!

Idag red jag Montana, det var längesedan nu. Han är allt bra fantastisk och idag var han en riktig piggelin. Jag jobbade med att få in högerbogen intill kroppen och få honom jämn i båda sidorna. Jag flyttade honom för skänkeln längst med långsidorna, som skänkelvikning där nosen är mot sargen. Han är en stjärna!

Elton var något styvare än sist jag red, men är fortfarande i fin form så nu är jag bra petig när jag skriver det. Han är pigg han också och vi gjorde en del skolor han och jag, han har lätt för att flytta sig åt sidan. Jag jobbade mer med att göra honom mjuk i sidorna.

(null)

(null)

(null)

Superfin sadel!! Sporrarna hade jag kvar sedan hästen innan, men de knäppte jag av. Han har fortfarande skav från mina gamla stövlar (som jag inte rider med längre).

(null)

Lördagsfika med Christines nya kaffemaskin!

(null)

 

/Maria

Upp och ner!

Måste börja med att visa en helt underbar bild, som Emma hade lagt ut häromdagen efter att hon hade ridit Mini. Då blir man glad som matte! 😀
IMG_8081.PNGBåde Emma och Johanna (som hjälper mig nu när jag har praktik på annan ort), har varit jättenöjda med henne, och Johanna ska rida henne för Anki på måndag.

Jag är såklart också nöjd med Mini-häst, även om det finns saker som gör att jag sliter mitt hår ibland!

Sak nummer 1 är det här jättetuffa gelénackskyddet som jag köpte för ett tag sen. Det krävdes två man att få det på plats, bara för att sen inse att jag måste korta upp sidostyckena ett hål. Spännet sitter dock under padden, så detta har inte blivit gjort än. Det resulterar i att det sitter något för långt ner, inte så att det stör direkt, men när Mini är lite för energisk och lägger sig på handen, då hamnar tungan väldigt lätt på fel sida. Helst skulle jag vilja få på detta på kandaret också, men då kommer jag nog inte ha något hår kvar. 😉
IMG_8058.JPGSak nummer 2 är bytena (skräll), och då mest serievarianten. Jag red igenom Msv A:1 igår och det gick faktiskt riktigt, riktigt bra! Högerpiruetten var bättre än någonsin och Mini klämde in med de bästa travökningarna hon har gjort. Sen kom bytena i vart tredje. De ligger precis i slutet, och igår blev det inte bara dåligt utan ren katastrof. Mini studsade, slängde sig, bytte orent – ja allt blev bara pannkaka. Även fast programmet fram till det hade gått super, så är det ju bara den delen jag kommer ihåg.

Anmälan till första start öppnar på tisdag, och hade jag bara haft det här passet i ryggen, hade jag övervägt att inte åka på den tävlingen.

Men! Idag satte jag på kandaret, och Mini kändes faktiskt mycket mer tillfreds med det. Även om hon gapar lite precis när jag har tränsat, så lugnar hon sig så fort betten lagt sig rätt och alla remmar kommit på plats. Hon strulade lite med bytena i uppvärmingen, och ville inte riktigt vara kvar mellan hjälperna, men sen lossnade det mer och mer. Jag red igenom galoppdelen idag, och ja, det gick bra! Serien funkade hundra procent bättre idag, även om vi missade första bytet, så fortsatte hon relativt lugnt och gjorde fem stycken.

Vi avslutade med två travökningar, och hjälp vad mycket bättre de har blivit! Duktig Mini!

Så nu lutar det åt att det blir kandar på tävling, åtminstone första gången. Fortsättning följer…

//Emma

Childeric DFL

Igår lånade jag en sadel av Anette Thornberg (dressyrteamet) som hon ska sälja. Jag hade nästan gett upp att hitta en Childeric som passar, men tänkte ge det en chans till. Vilket tur att jag gjorde det för den ser ut att ligga mycket bättre än Dac-modellerna. Lycka 🙂

Däremot är den ganska stor, egentligen lite för stor för mig men det verkar inte finnas någon mer DFL till salu begagnat i hela Sverige (!). Jag ska ringa och prata lite med de som hjälpt mig med Childeric-sadlarna som jag lånat tidigare tänkte jag.

Det jag är lite orolig över är det lädret där man har sina skänklar som känns väldigt tunt, det känns som att man knappt vill röra med fingret där ifall det skulle gå sönder. Tydligen är det ingen fara enligt ägaren av sadeln så jag litar på henne. Snart ska jag nämligen till stallet och provrida den:

(null)

(null)

(null)

Aspnäs är en tidigare ägare till sadeln!

/Maria

Lite mer film!

Här kommer ett litet ihopklipp från träningen i måndags. Det som inte kom med var bland annat våra slutor som övergick i skänkelvikning och lite annat, men några små sekvenser fick vi allt med. Jag rider i den äldre Childeric-sadeln här, jag tycker att Anna-Marias Childeric låg lite bättre än denna. Jag rider fortfarande utan sporrar och har gjort i många veckor nu. Det märks skillnad när man rider utan sporrar men jag tycker absolut att det går fint att rida utan:

 

/Maria

Fortsättning på min sadelhistoria!

Hello! Snart är det helg igen, hur skönt som helst. Jag tycker att det precis var helg om jag ska vara ärlig. Ifall ni vill ha en uppdatering om mitt sadelletande så ska ni få en kort en här:

Jag har provat tre olika Childeric Dac den här veckan och de sitter tyvärr inte klockrent. Det tycker jag ändå att de ska göra med tanke på att de kostar en del pengar och givetvis vill man ha en sadel som ligger kanonbra. Igår var det en sadelutprovare i stallet som hjälpte Jonna med deras nya pålle. Jag passade på att fråga henne vad hon tyckte om sadlarna. Jag lade på den nya Childericen och den äldsta helsvarta. Hon tyckte inte någon av dem låg så pass bra att jag skulle köpa dem.

Är det någon av er där ute som har sadeln som skulle passa oss? 🙂 Såhär ligger de sadlar jag provat denna vecka:

(null)

Childeric Dac från 2005  (Sadelellen)

(null)

Childeric Dac med normal bom från 2011 (Lantz Sadelkammare)

(null)

Childeric Dac från 1999 (Sadelelllen)

IMG_6040.JPG

Equipe Oracle från 2008, +1,5 i vidd och för vid åt Arras och tippar framåt 🙁 Men annars älskar jag Equipesadlarna!

Equipesadeln här ovanför är till salu och är superfin!

/Maria

 

 

Film från träningen!

Här kommer ett litet ihopklipp från måndagens Anki-träning. Vi övar på delar ur Msv A:1 – så gott det går på kort bana. Innan debuten ska vi åka ut till Anki och programträna i fullstort ridhus.

Ni kommer att se skillnaden på piruetterna åt vänster och höger. I höger varv vill hon gärna dra isär formen lite och hon har det lite jobbigare. Det syns att det blir något bättre mot slutet, då jag verkligen får henne i en lite djupare form innan.

Tycker även att hon kändes riktigt fin på kandaret faktiskt!

//Emma

Testing!

Nu har två av sadlarna anlänt och jag red för Anki i den helsvarta från 1999. Jag älskar verkligen dom här sadlarna och denna var inte ett undantag. Man sitter ju som ett frimärke, love it! Den från 2005 har tidigare haft en ägare som inte varit så snäll mot den, så den var lite sliten. Den från 1999 har varit bättre omhändertagen och den valde jag att rida i idag.

Arras gick med spetsade öron idag och jobbar så bra över ryggen, mjuk, fin och avslappnad. Tältet var översvämmat längst ned vid A så det var väldigt trångt med plats idag. Vi gjorde så gott vi kunde och övade en del på skolor idag. Vi red in i en sluta snett igenom och övergick i skänkelvikning. I ena varvet fick jag vara extra noga med att flytta bogarna, precis så som jag skrev häromdagen. Det var när jag flyttade honom för vänster skänkel.

När jag red sluta åt vänster och avbröt med skänkelvikning undan höger skänkel så tappade vi lite tempo så där fick jag sätta lite mer snurr i traven. Vi provade några gånger åt båda hållen och det blev bättre och bättre. I galoppen gjorde vi samma övning som sist jag lade ut film, arbetspiruetter som vi avbryter och rider ut i förvänd galopp. Idag hade vi bättre energi tycker jag, Arras var positiv till arbetet och gjorde ett bra jobb.

Jag berättade för Anki att jag uppskattade det tipset jag fick av henne att växla mellan passage och något trampsteg för att sedan rida fram i passage igen. Det tyckte hon var kul att höra så det fick jag visa upp i slutet och där gav hon mig lite tips hur jag kunde tänka. Det kommer på film här på bloggen under veckan 🙂

 

IMG_5988.JPG

IMG_6001.JPG

Den ovanför är från 1999 och i fint skick tycker jag!

IMG_5994.JPG

IMG_6002.JPG

Det här är den från 2005!

/Maria

Till veckan!

Idag ska jag lämna tillbaka Childericen som jag lånat av Anna-Maria på Hammarö, så snällt av henne att låna ut den under så lång tid. Under veckan kommer jag att få tre sadlar skickade till mig!

Den ena är från Lantz Sadelkammare och det är en Childeric Dac från 2011, den är 18″ men upplevs ofta som mindre i sätet, den har kåpa 1 vilket betyder att det är en kortare kåpa, för körtisar som jag.

De andra två kommer från Ellen och Co (Sadel Ellen). De skickar en riktigt gammal sadel som det dock bytts paneler, stroppar och annat på, den är från 1999. Den andra är från 2005, jag tror båda är 17,5″ och som det verkar med franska sadlar så är de mindre i storleken, så även dessa. Jag skulle nog behöva 16,5-17″ om vi tänker svenska storlekar.

Det ska bli spännande! Jag kommer att prova samtliga under veckan så får vi se vilken jag och Arras gillar bäst 🙂 Min sadel har jag redan en nöjd köpare på vilket är hur bra som helst! Så här ser min fina Leonardo ut:

 

IMG_5619.JPG

Ha en fin söndag! 🙂

/Maria

Lördag!

Goddag i snöyran!

Härligt med lördag! Jag har ridit Elton, Arras och en femåring som heter Lakija. Jag har hunnit fika med Christine, Hannah, Emma Andrée, Susanne och Jonna. Efter det åkte jag till Skåre för att hälsa på pappa som hade Renault-träff i sitt nya garage där han har ett gäng bilar, där körde jag fast med bilen så vi har knuffat och buttat, skottat fram min lilla Clio så att jag tillslut kunde åka därifrån. Jag åkte raka vägen till min kära syster och hälsade på henne. Nu har jag landat hemma!

Arras var mycket bättre idag. Jämnare i sidorna och bra energi tycker jag. Jag började med att kolla av rakheten, jag brukar rida rakt mot spegeln och när jag tycker att han är rak och fin så brukar jag ställa lite lätt för att se att han kan springa rakt med kroppen men ställa utan att någon kroppsdel sticker ut åt något håll.

Vi jobbade en del med bakdelsvändningarna i början av passet och även sidvärtsrörelser, skänkelvikningar där jag lade mer fokus på bogarna än bakdelen. Efter någon skrittpaus började jag arbeta med slutorna i galopp och där blir det så tydligt om vänsterbogen är intill kroppen eller om den sticker iväg till vänster. Till en början gjorde den just så och då fick jag nästan leda båda händerna åt höger, för föra bogarna mer åt höger. När jag gjort några slutor så gjorde jag dem snett igenom ridhuset och avbröt slutan med en stor arbetspiruett eller en liten volt, just för att få ordning på alla kroppsdelar. Därefter fortsatte jag slutan snett igenom.

Mot slutet provade jag att växla till passage, vilket jag inte övat på länge nu. Jag red några steg passage och gick ned till tramp, upp i passage och sedan ned i tramp. Anki brukar säga till mig att rida passage och ett passagesteg på stället, sedan fram i passage igen. När jag gör så väntar Arras väldigt bra och försöker inte dra iväg från mig. Han blev jättefin av det jobbet!

Elton var fin idag med, lätt i handen och okomplicerad, han är i fin form. När jag rider på en liten volt i galopp i vänster varv så märks det att han inte är helt loss och rund i vänstersidan. Annars är han superfin! Lakija är en femårigt sto som Jonna Malmberg funderar på att köpa så den satte jag upp på för att de gärna ville se den från sidan. Den är inte riden så mycket och den blev emellanåt lite ostadig så den fick jag rida på framåt ganska så mycket. När jag gjorde det så tog den stöd på ett bättre sätt och blev mer stadig.

Den red jag bara rakt fram och på stor volt med i trav (lättridning) och i galopp. Den är 170 cm ungefär så det var lite speciellt att gå från Eltons 128 cm till en betydligt större häst 🙂

Arras gillar verkligen andra hästar, Elton är en favorit:

IMG_5928.JPG

IMG_5929.JPG

 

/Maria

Igår!

Vi tog oss en tur ut i vintern igår. Mini var väldigt laddad och bockade redan när jag satt upp. Sen fick hon gå med mulen i svansen på Arras hela vägen runt, då var hon nöjd..
Mysigt i skogen nu, dock svårt att fånga det på bild.

IMG_8023.JPG

IMG_8025.JPG

IMG_8030.JPG

IMG_8031.JPG

IMG_8021.JPG

Vi försökte ta en gruppbild oxå..

IMG_8041.JPG

IMG_8046.JPG
Gick sådär.

Men en söt bild fick vi till:

IMG_8056.JPG

Emma

Planerar mer bommar!

Jag pratade lite med Anki om att använda bommar i dressyrarbetet och hon tyckte att det var kanon!

Arras välter/drar sig inåt i vänster varv så jag tänkte bygga upp insidan med klossar, så att han inte ska välta inåt. Jag ser framför mig att det bara är att lägga upp innerkantens ”bomsida” på klossarna. Jag kommer att lägga ut bommarna på volt och använda 2, 30 m. som mått i mitten av bommarna, då kan vi både galoppera och trava över dem.

Är det någon av er som har bra förslag annars, just när hästen välter åt ett håll (förutom att bygga upp den sidan)?

IMG_5784.JPG

/Maria

Proppfulla dagar!

Ja, inte blev det lugnare i mitt liv för att jag slutade på praktiken. Den här veckan är smetad med jobb och skola, sen börjar 5 veckors praktik på måndag igen. I Karlskoga!! Det är ju typ 100 mil hemifrån (6,6 iallafall), och jag som hatar att 1) gå upp tidigt på morgonen och 2) köra bil i snömodd + mörker. Vi börjar ju klockan 7, och jag måste vara där en kvart innan, så då får jag åka hemifrån ungefär kvart i sex.

Som tur är så har jag superbra hjälp av både Emma och Johanna som ska rida Mini en hel del under den här perioden. Jag inser att jag inte kommer att hinna hur mycket som helst, eftersom jag både måste jobba på mitt vanliga jobb, och göra skoluppgifter samtidigt.

Mini ja, hon går bättre och bättre. Det märks att hon börjar stabilisera upp energinivån nu, och är inte riktigt så het längre. Vi övar vidare mot Msv A och jag tänkte att jag skulle rida igenom det programmet snart.
Jag hittade en superbra övning på Emilie Nyreröds instagram (följ den om ni vill få inspiration!!), en övning som jag har gjort förut när Mini var alldeles för hetsig i bytena. Nu är hon ju hetsig i serierna istället och då passar denna övningen utmärkt! Man rider på diagonalen och efter varje byte så gör man en volt åt nya galopphållet. Sen rakt fram ett par steg, nytt byte, och volt igen. Emilie gjorde den för att få mer luft i bytet, men den funkade utmärkt för att lugna ner hetsiga damer också! 🙂

Vi provar även kandaret igen, och Mini gick super. Så nu går hon bra med både träns och kandar, och jag velar återigen i valet vilket som ska få hänga med på tävlingar i vår. Det kanske blir så att jag provar en tävling med vardera, och bestämmer mig sen!

IMG_8015.JPG

//Emma

Nu blev det vinter!!

Det slutar aldrig snöa här i Karlstad. Det snöade hela dagen igår och har gjort även idag. Det är världens vitaste vinterlandskap utanför fönstret!

Jag hade tänkt att rida ut eller rida på utebanan idag men det toksnöade. Vi gjorde ett försök men Arras gick med huvudet på sniskan mellan frambenen och var inte nöjd alls med snöflingorna som snöade rakt i in hjärnan på honom 😉 Jag gick in i ridhuset och tänkte att det är bättre att han får röra på sig än att stå tvärstilla i en hage och sedan lika still i boxen resten av dygnet. Han var pigg idag farbrorn!

Vi har svårigheter med vänstersidan för tillfället och hade det även i måndags när jag red för Anki. Det är teknik att få till den där snedheten, det handlar om millimetrar känns det som. Han känns hela tiden ganska bra, men det är när man ska rida en mindre volt till vänster, eller göra en vänstersluta och liknande som det känns extra väl. Han välter in vänsterbogen och ställer inte sådär lätt och smidigt i vänster sida, jag tänker främst bakom nacken/ganaschen. I höger sida känns det väldigt lätt och självklart.

Idag red jag ett ganska lätt pass men fokuserade helt på vårt lilla problem. Detta betyder inte att jag bara red i vänster varv, jag jobbade med denna snedhet även i höger varv. När jag red i höger varv gjorde vi en lätt förvänd sluta. Jag rider då in i en öppna till höger men ställer om Arras till vänster. Den övningen var superbra för Arras idag. Jag fick se till så att han inte blev för böjd och sned i kroppen, jag ville ha kontroll på alla kroppsdelar under mig och en lätt ställning och böjning till vänster.

Svårt som tusan! Vänstersidan brukar vara svårare i perioder och idag var det lite extra svårt! Imorgon, om det är någorlunda uppehåll så ska vi ut i snön, wihoo!

Bilden är inte från idag men det har kommit ungefär såhär mycket snö!

/Maria

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798