Hoppning!

Till Minis stora glädje så fick hon hoppa lite idag! Elin gjorde en studsserie och Mini skötte sig väldigt bra.
Det blev några missförstånd mellan dom ett par gånger, Mini lyssnade alldeles för bra (!) på förhållningarna och saktade nästan av till skritt innan hindret. När Elin sen smackade på henne, förvandlades hon till en kanonkula istället! 😉
En liten film ((sista klippet är i slowmotion – så man faktiskt kan se vad som händer!):

/Emma

Film från igår!

Mini var jätteduktig igår! Vi fick vara i stora ridhuset den här veckan också, väldigt lyxigt! Hon var väldigt pigg och på hugget, men ändå mjuk och loss. Ni kommer se i början att vi varierar formen i galopp i båda varven. Det är för att jag ska själv kunna bestämma vilken form hon ska ha, just i galopp spänner hon gärna upp sig, speciellt i serierna och piruetterna.

Vi jobbar även lite med piruetterna, och sista åt vänster tycker jag är riktigt fin! Åt höger är det lite svårare, men jag måste även bli lite tuffare och våga utmana oss lite. Mini klarar nog mer än vad jag tror ibland.

Serierna igår var lite väl laddade som ni kommer att se. Men Anki sa att jag ska inte lägga så mycket energi på det, hon kan byta, hon kan byta i serier, det är bara att få henne att vänta lite mer. Vi gjorde dom i slutet av passet igår, och då hade hon lite väl mycket energi i sin lilla kropp. 😉
Hon var iallafall riktigt fin i traven i slutet!

Välj gärna HD!

//Emma

AJJ

I natt vaknade jag till och skulle vända på mig, men insåg att det inte gick. En sådan smärta i ena sidan nacken som går ner i ryggen gör att jag blir liggandes dyrstill. Jag tänkte en svag sekund att det kanske går över under natten, men icke.

Jag som skulle träna tillsammans med Emma idag… Nu sitter jag här och kan inte röra mig, böja mig eller knappt hosta. Det första jag gjorde i morse var att ringa en naprapat, så i eftermiddag ska jag iväg till en kvinna som jag hoppas kan hjälpa mig. Det är lite typiskt att det händer nu, dagen innan nyår och mycket som ska fixas. Jag vill gärna kunna rida också! Nu ska jag försöka ta mig hem till min kära mor som har ordnat fram värmekudde och liniment åt mig.

Nog om min nacke, träningen igår tänkte jag nämna lite också.

Han är så pigg nu min pålle så det blir lätt lite väl överladdat, vilket inte alltid är till en fördel för då slår det ibland lite fel och energin går åt fel håll. Igår var han lite rolig för då bockade han till i bytena i början av passet, han orkade liksom inte hålla sig på mattan riktigt!

Precis som i söndags så var det vänstersidan som jag och Anki jobbade mycket med igår. Det är ganska stor skillnad på höger och vänster sida när det kommer till exempelvis slutorna. Jag fick rida slutor snett igenom ridhuset till vänster och leda med högerhanden tillbaka till andra långsidan, förstår ni då? Arras vill välta vänsterbogen till vänster och det räckte inte med att jag rundade honom för min vänstra skänkel, jag fick hjälpa till genom att leda bogarna mer åt höger.

Mamma filmade detta så ni ska få se skillnaden när det blev riktigt bra.

Vi jobbade också på en mindre volt till vänster, precis som jag gjorde i söndags med tagen bakdel. Vi gjorde några arbetspiruetter där vänstersidan skulle vara formad och vänsterbogen intill kroppen. Arras tyckte vissa stunder att han inte skulle behöva det och smög/drog ut till höger för att undvika arbetet. Jag fick göra detta arbete i korta sekvenser för att han inte skulle bli så upprörd. Vänstersidan blev bättre och bättre under passets gång.

Mot slutet jobbade vi lite med passagen, då var Arras så överladdad så han visste inte riktigt vart han skulle sätta sina fötter. Jag ska se om även det kom med på filmen så får ni se hur han blir när han blir lite eldig!

 

IMG_5462.JPG

 

/Maria

Arras och mitt 2014

Nu är det dags för en summering av året som gått. Vad gäller tävlingsresultaten så har det varit ett jämt år där procenten legat mellan dryga 64 och 67% i Intermediaire I. Träningsmässigt har det hänt mer, Arras har blivit starkare och mer aktiv än förra året. Han är ju 16 år nu Arras och jag har haft honom sedan han var 5 år. Jag tänkte nog inte att vi någonsin skulle kunna visa upp passage, piaff och så svåra moment på tävling. I år blev det dock verklighet, då vi fick till två starter i Intermediaire A.

Resultaten ser ni längre ner, men jag vill gärna skriva lite mer om min upplevelse kring debuten och andra försöket i den svårare klassen:

 

Första starten var vi inte helt redo för egentligen, men det kan vara bra att kasta sig ut och se vad som krävs. Det gjorde vi. Under sommarens meeting i Hagfors var det dags för debuten, det var ångestladdat. Under veckan var det mycket som strulade på träning och det blev jag lite frustrerad över. Det var den starten under året jag kommer att minnas som den värsta vädermässigt. Regnet vräkte ner. Det var som att vädergudarna tyckte att det var en fördel om domarna inte såg oss ordentligt (vilket kanske var sant). Det blev en herrans massa missar och vi nådde inte riktigt godkända procent. Starterna i Hagfors är jag verkligen inte nöjd med. Det blev raka vägen hem till Karlstad för att träna ännu mer!

IMG_2296-b

Start nummer två i samma klass, då var vi bättre förberedda. Det var säsongens sista tävling i Enköping och en massa fina ekipage var på plats. Arras var så fin under det meetinget och jag red för första gången på tävling i vårt nya kandar från PS of Sweden. Vi missade lite smått och gott även denna start, jag skulle säga att vi missade sådant som vi inte brukade missa. Dock satte vi några av de allra svåraste momenten, jag var supernöjd med Arras och vi fick över 60%. Roligaste minnet på hela året! Bytena i varje satt och passagen var fin 🙂

IMG_2920

 

Blandade bilder från tävlingsåret:

IMG_1406

Första tävlingen: Strömsholm, Int I – 65,39%

IMG_1461

RS Grums, Int I – 65,92%. Första tävlingen ute för i år och Arras var superduperpigg!

IMG_1533Lidköping, Int I – 64,64%. Det var då jag fick infektion efter en tatuering två dagar innan, jag borde inte ha åkt men ni vet…svårt att inse det ibland!

6

Hammarö, Int I – 67,41%. Jättefin Arras!

IMG_2013Vansbro, Int I – 65,96%. Första tävlingen i mina nya stövlar, det kanske syns? 🙂

IMG_2558

Hammarö, Int I – 66,53%, 64,16%. Arras och jag var inte alls tillfreds med det djupa underlaget…

IMG_2938

 

Enköping, Int I – 65,61% (Int A har jag redan skrivit om). 

Ett finfint år blev det och jag har bestämt för att köra på så länge som jag och Arras utvecklas tillsammans och så länge som det är såhär kul. Nästa år vill vi gärna rida de svårare Intermediaire programmen, till exempel IB och II. Vi får se om det blir verklighet, det vore så häftigt!! Jag är så glad över att Arras har varit skadefri, jag hoppas så innerligt att han kommer att vara fortsatt fräsch. Arras och ridningen betyder väldigt mycket för mig, jag älskar’t! Här har vi säsongens sista start:

 
Är det kanske någon som är nyfiken på Elton och Montana, som trots allt är med ganska flitigt här på bloggen? 🙂

/Maria

 

 

Lite film!

Min stackars mamma fick ge sig ut i iskylan idag för att jag ville ha lite film på Mini.

Min tokiga ponny var lika pigg idag som hon var igår, och det krävs ständig påminnelse till damen att man minsann inte drar iväg i hundraåttio, bara för att jag driver lite. Men för det mesta kändes hon riktigt bra idag, och väldigt fin i munnen. Jag red lite vägar ur Msv A, men det var svårt eftersom vi var på den lilla banan. Men faktum är att diagonalslutorna med ett avslutande byte på medellinjen känns riktigt enkelt!
Det kämpade vi som tusan med i våras när vi skulle starta junior-programmet där den linjen är med. Mini kunde absolut INTE byta rakt fram mot C, utan det vinglades och skuttades åt alla håll samtidigt. Nu gör hon det som den lättaste saken i världen. 🙂

Imorgon väntas det träning för Anki igen, och mamma sa i ett svagt ögonblick att hon skulle filma då med, så det kanske kommer mer klipp. Hoppas det uppskattas! 😀

 

//Emma

Hej söndag!

Efter 7 timmar i stallet är jag äntligen hemma och är så öm om fingrarna att jag har svårt att skriva på tangentbordet. Jag har haft stalljour nämligen och blev kvar i stallet lite längre än väntat!

Vi har övat tillsammans idag jag och Hannah inför vår uppvisning. Än så länge är inte programmet klart helt och hållet. Vissa moment som vi tänkt visa upp fungerar inte i praktiken, vi inser att det är klart svårare än när vi sitter och skissar vägarna på ett papper.

Vi har lite drygt en vecka på oss att träna så jag tror nog att vi ska få till något. Montana var så laddad så det såg ut som att han satsade 300% varje steg han tog. Arras var också pigg men inte på långa vägar som Montana. När vi hade övat färdigt för idag så hoppade jag upp för att få honom att sansa sig lite och slappna av. Det tog några varv men efterhand tyckte jag att han galopperade mer avslappnat, med lite lugnare språng. Han blir lite svår när han är sådär överladdad för han blir lite kort och hög, med ben precis överallt. Så otroligt häftig!

Arras var inte alls rolig idag, jag värmde upp helt kravlöst och då kändes det helt okej. När han var uppvärmd och varm bestämde jag mig för att rida bakdelsvändningar och fatta galopp i vändningarna och fortsätta i en piruett. En superbra övning som Arras ska fixa galant näst intill i sömnen. Icke idag, han sparkade bakut, vägrade att sätta inunder sig höger bak samtidigt som han skulle gå böjd. Han ville hellre kasta ut rumpan till höger och bli spikrak i vänstersidan.

Jag kämpade på med detta en bra stund men insåg att det inte blev bättre. Vissa dagar är det inte värt att ta strid, jag får istället lägga krutet på något annat och ta nya tag imorgon. När jag nästan var klar med passet så kändes han dock väldigt fin och rörlig i traven. Imorgon är Anki på plats igen så det känns skönt. Då ska även Anki få se sadeln efter att den blivit omstoppad så får vi se vad hon tycker.

IMG_3749 IMG_3752 IMG_3760 IMG_3762 IMG_3769 IMG_37662

 

/Maria

Lördag! (?)

Jag har inte alls koll på dagarna längre… Men det sägs att det är lördag idag, så vi får tro på det! 🙂

Underbart att komma ut till ett vitt Karlstad idag. Jag är absolut ingen snö-fantast men det är mycket skönare när det är lite vitt ute, än bara grått, blött och is. Minis gropiga hage önskar sig också ett par decimeter snö…

Mini vilade igår efter att ha motionerats i 5 dagar i sträck. Så idag var hon superduperpigg! Det känns så himlans väl på henne när hon är lite för pigg, dock syns det förmodligen inte alls om man tittar från sidan. Ibland när hon är så het så blir hon skvättig och tittig på allt och inget alls. Det var dock inte så farligt idag, men jag fick börja med hundra övergångar för att ens kunna komma ner i sadeln. Det kändes som att hon sköt rygg vartenda steg, och hon knep som bara den med svansen.

Tillslut slappnade hon av och stundtals kändes hon riktigt fin! Hon var väldigt liksidig idag, och det kärvade inte i något av varven.
Imorgon har jag planerat in bom-jobb, vi får se om det håller eller inte… 😉
IMG_7898.JPG//Emma

Brrr!

Nu är det kallt i Värmland och soligt. Jag trodde att Arras skulle frysa i sitt 200 grams täcke men jag var ute och kände under täcket och han var ljummen, så jag satte inte på något mer än så. Han är inte så frusen av sig direkt!

Jag red Elton först förut och satte på mig benvärmare och var lite orolig över att de skulle hasa ner, vilket de inte gjorde. Kanonbra nu när det är kallt åt låren. Jag har ju fortfarande inte köpt någon kjol så benvärmare får gå fint när det är som kallast.

Idag fick jag tillbaka min Leonardo av Rebecka. Hon har gjort ett riktigt bra jobb med sadeln, det går inte att få till det bättre än vad hon gjort. Känslan när jag satt upp var att jag inte längre satt lika långt bak i sadeln, hon har gjort så den inte längre ligger som en cementkloss på bakvalvet. Samtidigt har hon breddat den lite så att Arras ska få mer plats att röra sig med bogarna full ut.

Jag upplevde att min position i sadeln blev bättre också, inte riktigt lika bra som i Equipen. För att få den känslan så måste jag köpa en ny sadel, hon kan inte trolla mer med den jag redan har. Den är trots allt 10 år gammal och mycket har hänt i både min ridning, tycke och smak, men även i sadlarnas utveckling.

Rebecka tycker att det var skillnad i hur han rörde sig i traven och att han rörde länden på ett bättre sätt, något som även blev bättre och bättre under tiden hon var där och tittade. Hon trodde att han så småningom kommer att ta ut sina rörelser ännu mer när sadeln ligger bättre. Hon ville se honom i alla gångarter i båda varven och ville se hur han rörde sina bogar och om sadeln satt still i alla gångarter.

Hon hade på hennes sadelgjord som är en Eric Le Trixerant. Jag åkte dock till Hööks och köpte den varianten jag skrev om igår:

IMG_5426.JPG

Jag använder världens varmaste skor nu när det är såhär kallt:

 

IMG_5420.JPG

Elton sprang fint idag. Några sekunder efter att jag tagit den här bilden halkade både jag och Elton, halva manegen hade samlats under hans hovar så broddarna tog inte. Jag halkade bladask och det var flyt att jag inte hamnade under honom!

IMG_5403.JPG

Arras är världens lyckligaste för nu når han sin haggranne. Arras har alltid velat ha en kompis i hagen! Dock skulle ingen i hela världen orka med honom…

IMG_5417.JPG

 

/Maria

Lite ledigt!

Nu äntligen har jag ett par dagar ledigt, finns dock en hel del skolarbete att ta tag i, men det kan man ju åtminstone bestämma själv när det ska göras. 😉

Mini har däremot inte haft en lugn stund, både Johanna och Elin har ridit henne under veckan. Jag själv red senast i måndags, på Anki-träningen. Det gick riktigt bra, fast hon var pigg! Vi red programdelar ur Msv A:1 och Anki tyckte att det var vi redan startklara för. Så hon tyckte att vi skulle börja kolla av delar ur St George istället. Så vi började med en sekvens i galoppdelen. Man rider då en galoppsluta in till X, byte och sluta tillbaka till hörnet. Alltså en väldigt förenklad variant av saxen, som kommer i senare program.

Första slutan och bytet gick bra, men sen var det svårt att komma ut i den nya slutan. Jag fick tips av Anki hur jag skulle träna så här i början. När jag kommer till X ska jag rida ett galoppsteg fram, ställa om, rida ett steg till och sen byta. Då är hon redan ställd åt nya galopphållet och det blir mer naturligt att rida ut i en sluta åt det andra hållet. Nu blir det ju för många steg rakt fram, men Anki sa att det var bättre att börja så, istället för att stressa fram ett byte, och ut i slutan.
Dessutom lärde sig Mini väldigt snabbt att hon skulle byta där, så hon laddade lite väl mycket. Då är det också bra att rida rakt ett steg extra, för att få henne att vänta.

En rolig träning och jag har börjat kolla in årets första tävling, som eventuellt blir i Lidköping i mars. Vi går ut hårt och kör en Msv A:1 direkt isåfall. Lika bra att se vart man ligger direkt…

Mini fick vinterrocken på sig, gudars vad kallt det är nu!!

IMG_7891.JPG IMG_7892.JPG IMG_7887.JPG

 

//Emma

Inte tänkt på..

Rebecka som har hjälpt mig med sadeln är verkligen kunnig och har gjort sitt allra yttersta för att sadeln ska bli så bra som möjligt både för Arras och för mig som ryttare.

Hon berättade många saker för mig som blev som var mycket intressanta. Till exempel har jag aldrig tänkt på att sadelgjorden ska ha så stor betydelse som den har. Hon provade olika sadelgjordar och vissa av dem hamnade långt fram och nära armbågen. Detta var inte bra för då kommer den föra fram sadeln och armbågen kommer att ta i gjorden. Vi vill ju att hästarna ska kunna ta ut sina rörelser så mycket som möjligt.

Jag har en svängd lädergjord som jag trodde var bra. När Rebecka satte på en annan sadelgjord så låg sadeln bättre på plats och Arras kunde röra sig på ett bättre sätt.

Imorgon kommer min sadel tillbaka och då har Rebecka vidgat bommen 1 cm. Det trodde hon skulle göra skillnad för hon upplevde den som något trång precis nedanför mank-partiet. Hon har också lagt om stoppningen eftersom den lade sig något i bakvikt, detta var ju inte bra, eftersom Arras blodcirkulation just där som den största vikten läggs i sadeln var sämre än på andra ställen där sadeln ligger.

Rebecka hade en sadelgjord som hon tyckte mycket om, jag kan ta bild på den imorgon, den kostade närmare 2000 kr. Hon rekommenderade även andra varianter som kostar lite mindre. Hon nämnde en på Hööks som inte var i läder och som hade precis som hennes, en platta.

Jag ska kolla med henne om det var denna:

TransformedImage

/Maria 

Wow, fyller på med energi!

Vilket väder det har varit idag. Kallt som tusan och strålande solsken, kan det bli bättre? Jag har lapat lite sol och haft en toppenbra dag. Arras ska imorgon få skutta lite mer Elin i sadeln och jag har en dag ”off”. Vet inte om jag kommer kunna hålla mig borta från stallet, förmodligen inte… 😀 Hoppas att ni hade en bra julafton!

IMG_5318.JPG  IMG_5334.JPG   /Maria

GOD JUL!

Nu har vi ridit alla hästarna och dessutom haft en fantastiskt trevlig stund tillsammans på Sörmon. Christine hade styrt upp med världens dunderfika och nästan alla privathästägare var där. Detta får bli vår nya tradition.

Hoppas att alla får en mysig julafton, krama om varandra och hoppas att ni också får träffa tomen 🙂

IMG_3664IMG_3677IMG_3620IMG_3597IMG_3609IMG_3594IMG_3628IMG_3627IMG_3621

 

 

KRAM PÅ ER! /Maria

Så tyckte Anki!

Igår red jag som sagt i en Equipe Rose eftersom min sadel är tillbaka hos Rebecka tills på lördag. Jag var lite nyfiken på vad Anki tyckte, om hon skulle se det jag känner när jag rider i den.

Det hon kunde se av passet igår var främst att min sits var mycket bättre i denna sadeln. I Prestigen sitter jag inte helt still, utan glider och ”vippar” åt sidorna. I Equipen sitter jag mer still. Den ligger med andra ord still på Arras rygg. Förutom det så ligger mina skänklar i en bättre position, jag får bättre stöd för dom helt enkelt.

Jag kommer att prova sadeln ordentligt när den kommer tillbaka och hoppas på att jag kommer vara nöjd. Är jag inte det så kommer jag titta mig runt efter en ny sadel!

Träningen då?

Det jag fick med mig allra mest från gårdagens träning var att jag måste få in vänster bog intill kroppen. Tidigare har det varit höger bog som jag fått jobba mycket med men nu var det vänster. Jag har känt det under veckan att det har varit ett litet bekymmer. När jag rider rakt fram och gör en volt till vänster så välter vänster bog in mot mitten, så jag har försökt att driva in den intill kroppen men inte riktigt fått till det.

Hur vi jobbade med detta:

  • Vi red på en mindre volt runt Anki- vissa sekvenser med tagen bakdel. Vi la fokus på att han skulle runda sig i sidan kring min inre skänkel. Framförallt: in med innerbogen!
  • Vi red en del slutor där jag fick tänka att bogen ska gå rakt fram mot kortsidan ifall vi gjorde slutan snett igenom ridbanan. Arras skulle rundas kring min vänstra skänkel. Jag fick vid ett tillfälle lägga mitt spö på vänstra bogen och då blev det mycket lättare!

Härligt med träning igen och bra att få hjälp med svårigheterna jag känt under veckan. Jag är inspirerad att förbättra detta under veckan 🙂

 

 

 

IMG_5192.JPG

 

/Maria

Man ska aldrig…

Jag känner såhär: Man ska aldrig prova den dyraste sadeln som sadelmänniskan har i sitt sortiment. Jag provade två sadlar för 32 000 kronor ”bara för att känna hur det känns” och det skulle jag ju aldrig gjort. HERREGUD vilken skillnad!!!

Den som var allra skönast var en Erreplus DM. Jag kommer aldrig kunna köpa en sadel för så mycket pengar så det är lika bra att jag lägger ner den tanken. Däremot skulle jag kunna tänka mig att byta ut min Prestige mot något annat, kanske begagnat för att det inte ska bli så dyrt.

Rebecka ska göra i ordning min sadel så att det blir så bra det bara kan bli. Hon har satt om stropparna för att det ska bli mer bogfrihet, hon ska bredda bommen lite och har nu lagt om stoppningen lite så att den inte hamnar i bakvikt. Det är en hel vetenskap detta med sadlar. Dessutom så tyckte Rebecka att jag ska köpa en ny gjord, eftersom min gör så att sadeln inte ligger helt still, den åker fram något och gjorden gör att armbågen inte får den friheten den behöver.

Jag vill egentligen ha mer stöd för mina skänklar, så att de hamnar mer rakt ned mot backen om ni förstår hur jag menar. Just den detaljen kan inte Rebecka göra något åt med den sadeln jag har, hon kommer att göra sitt yttersta för att sadeln ska ligga så bra som möjligt på Arras och det är ju helt klart viktigast!

Såhär ser Equipe-sadeln ut som jag lånade av Emma och Christine:

IMG_5203.JPG

Såhär såg jag ut efter dagens besök i stallet:

IMG_5223.JPG

 

/Maria

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798