Alla hästar skötte sig fint!

Hej på er! Det blir lite tomt och ensamt på bloggen när ni inte är med och kommenterar. Jag antar att många av er var på Friends i helgen. Hur var det jämfört med Globen? Själv har man suttit bänkad i soffan framför datorn och följt dressyren därifrån.

Idag har Montana, Elton och Arras blivit ridna på förmiddagen. De skötte sig finfint allesammans. En liten extra stjärna får Elton som var jättefin, lätt, pigg och mjuk. Montana var också mycket bättre än sist jag red, han var jämnare i sidorna och Hannah (tillsammans med Emma Andrée som hjälper Hannah) har gjort ett bra jobb.

Arras var sist ut och han gick ett lätt pass idag. Han kändes pigg och fin han med. Jag gjorde lite skolor och såg till så att han kunde variera formen. Spana in sötaste Elton som hamnar i skymundan bakom de två stjärnorna som tycker att de är snyggast i världen 🙂

IMG_4820.JPG

IMG_4826.JPG

IMG_4838.JPG

 

/Maria

Ledig lördag!

Åå, så skönt med en ledig lördag! Jag och min sambo ska snart åka på julmarknad, och med lite god vilja kan man faktiskt säga att det snöar ute! Härligt. 🙂
Edit: Dressyrsnackarna är såpass synkade att vi skrev våra inlägg samtidigt. Därav är det lite upprepningar! 😉
Maria och jag har haft framme lite bommar de senaste passen, och oj vilken verkan de gör! Igår hade vi upphöjda kavaletti på volt, och det var väldigt nyttigt (och avslöjande…). Mini blev väldigt loss i ryggen efter bara några varv över bommarna, jag måste blir bättre på att släpa ut dem.

Idag fick bommarna ligga ner på marken och det är ju också nyttigt, men det känns som att det ger mer effekt när de är lite upphöjda. Mini tycker det är kul iallafall, och hon fick även hoppa ett litet klosshinder – till hennes stora glädje!
Överlag känns hon rätt fin nu, och det är så underbart nu när hon är klippt. Vi red nästan en timme idag, och hon var knappt svett under sadeln. Skönt!

Vi drog även iväg till travshopen på Färjestad efter stallet, där de hade 40-årsjubileum. Bl.a. hade de ett erbjudande, ”köp 3 betala för 2” på schabraken, så jag och Maria köpte tre. Ett varsitt, och ett vi ska ha delad vårdnad om. 😉 Vi har inte kommit på någon bra lösning än, men vi filar på det. Jag köpte även hovlack, den har vart slut länge.

IMG_7792.JPG IMG_7801.JPG Konstig vinkel, Maria tog kort uppifrån Arras. Jag ser jättestor ut, Mini ser ut som en tax med jättehals. 😀

IMG_7800.JPGOch en liten, liten travfilm:

//Emma

 

Bommar!

Vi har ridit över bommar två dagar i rad nu. Igår la jag upp upphöjda bommar på en volt som vi travade över. Oj vad bra det var för våra hästar, Arras blev jättefin och jag fick med ryggen på ett riktigt bra sätt.

Idag var det bommar utlagda av ryttaren som red innan oss så vi passade på att trava över dom också. Idag var de inte upphöjda och då märktes det inte riktigt så stor verkan som igår. Men kul och nyttigt var det!

Äpplen i lådan, kan det vara Christine? Uppskattat både av mig och Arras:

IMG_4760.JPGIMG_4769.JPG

IMG_4780.JPG

IMG_4777.JPG

Vi har iväg till Färjestad Rid och Trav idag:

IMG_4787.JPG

 

IMG_4788.JPG

IMG_4786.JPG

Mias schabrak är en favorit!

/Maria

Grunderna!

Det har sedan ett tag tillbaka fokuserats mycket på svårigheterna i de program jag ridit. Under tävlingssäsongen blir det ju lätt så. Jag har velat sätta passagen och piaffen till exempel, då blir det mycket jobb med just det. Såklart har jag jobbat med allt möjligt och varierat mig men jag känner ändå att jag ska gå tillbaka till grundjobbet lite mer ett tag.

Jag ska tänka mer på det Kittel var noga med på clinicen jag red, att rida extremt noga från punkt till punkt. Jag har gått tillbaka till att lufsa runt och inte rida korrekt från en bokstav till en annan. När jag gjorde det på clinicen insåg jag att mina linjer gärna drar åt olika håll. Arras och jag ska befinna oss exakt på linjerna och alla kroppsdelar ska vara ”på plats”.

Jag ska återgå till att rida mer med stigbyglarna framför sadeln. Jag ska också tänka på de tips jag fick från Lussan, mer energi framåt till en hand som inte ska gå bakåt ens en mikrosekund. Fram till en mjuk och buren hand. Snabba hjälper – beröm så Arras känner sig duktig. Jag minns precis känslan, den ska jag ta med mig och försöka sträva efter.

Jag ska försöka tänka mycket på min sits, hur jag sitter med sittbenen i sadeln. För er som är intresserade rekommenderar jag att läsa denna artikel som handlar om just sits och hur Kyra tänker: http://www.kyrak.com/Kyraartikel2.pdf.

IMG_2554

/Maria

Nu är det klippt!

Ja nu är det gjort! Jag har bävat och våndats i flera år. Men nu kom förra årets uthämtade dos av Domosedan till användning (jag bangade i sista stund då), och Mini är numer en nakenfis! Jag tyckte väl inte att hon blev jättepåverkad av det medlet, men lite dämpad var hon nog. Sen tryckte jag in massa fetvadd i öronen och på med mössan, då stod hon som ett ljus i nästan två timmar!

Jag hade verkligen inte trott att det skulle gå så enkelt, men hon är faktiskt den snällaste hästen jag har klippt. Stackars Emma som hjälpte mig fick stå och hålla i grimskaftet medan jag studerade varenda fläck på Mini för att se om jag inte hade missat några små strån. Tillslut fick jag ge mig, och se vad fin hon blev:

IMG_7785.JPGIMG_7784.JPG

//Emma

Våga Maria!

Jag måste som jag redan skrivit, våga släppa lite på ”kontrollen”. Allt behöver inte bli perfekt som Anki sa.

Här övar vi på lite allt möjligt. Saxen i galopp där jag försöker få Arras att runda sig i sidan och ta sig åt sidan utan att falla. Ibland tappar vi energi och galoppen blir lite kantig, här gäller det att ha energi i galoppen utan att det ska bära iväg och bli platt fall. Vi får verkligen jobba vidare med den och på filmen tog jag med första försöket, så ni får se både förtjänster och brister.

Bytena i varje provade vi på och misslyckades vid något tillfälle, här på filmen blev jag lite överdriven i min hjälpgivning. Han är väldigt taggad här Arras och då blir det lätt lite spänt, just därför blev bytena lite korta. Här måste jag framöver lita mer på honom och försöka förbättra kvalitén på bytena i varje språng. Jag vill ha dem lugna, stora med mindre hjälper av mig. Jag är säker på att det kommer. Som sagt, allt behöver inte vara perfekt jämt Maria… Och just ja, det blev utan sporrar och med träns denna gång.

/Maria

Ljus!

Det blev som de förutspådde! Idag är det ljust ute och minusgrader, som jag längtat. Igår var det domedagen, regn och dundermörkt hela dagen. Hästarna fick komma in till lunch för att de inte skulle bli genomsura.

Jag red för Anki igår också. Hon tycker att Arras blivit mycket bättre redan från start de senaste gångerna jag ridit för henne. Han är mer aktiv och mellan hjälperna från start. Något annat om var kul var att hon tyckte att det hänt mycket med min ridning och att jag utvecklats ett snäpp till. Riktigt kul att höra.

Igår var Arras lite ”göbbgrinig” som Anki sa. Han var lite småsur när jag ville aktivera och be om lite till. Det var främst till en början, han mjuknade efter ett tag. Anki sa till mig igår att allt måste inte vara så perfekt hela tiden. Det gör inget om han tappar sig i passagen, att det blir myrsteg och att vi inte riktigt hittar rätt med en gång. Det viktigaste är att jag övar på att ändra och att det är okej med olika steglängd och tempon.

Idag ska jag och Emma (om hon hinner från skolan) fota och kanske filma lite när vi rider. Jag vill också passa på att tipsa om Instagram (vi heter dressyrsnack ;)), där lägger vi upp små filmsnuttar och bilder nästan varje dag. Där kan man ju också inspireras av varandra tycker jag!

 

IMG_4711.JPG

 

/Maria

Lördag!

Hej på er. Gött med lördag. För er som är trött på det gråa vädret kan jag säga att här i värmland ska det bli kallt och sol till veckan, underbart!

Idag red jag Montana först innan det var Hannahs tur. Hon ska tävla honom imorgon i Gyttorp så hon red igenom programmet efter att jag ridit. Han blir gärna som en liten banan i vänstervarvet och är lite svårare att få loss i höger sida, så den lilla stunden jag red så la jag krutet på det.

Jag red först i en rundare form och då var han enklare att få loss i höger sida. Jag valde att gå över i vänster varv och rida in högerbogen i det varvet. Han tyckte att jag var lite jobbig och ville hellre att Hannah skulle sitta upp tror jag bestämt.

Förvänd sluta i vänster varv, det var övningen som satte fingret på vad som var lite jobbigt idag. Då behövde han nämligen ta in bogen, bli mjuk i höger sida och dessutom trampa inunder med vänster bak. Phuh. Montana var väldigt fin när Hannah satt upp och jag tror att det kommer gå superbra för dem imorgon, heja!

Arras blev med på bild han. Honom red jag sist och tyvärr så blir bilderna inte helt bra, lite gryniga och oskarpa. Men hoppas att de duger. Kungen var fin idag, vi fokuserade på traven, vilket betyder att jag jobbar mer i galopp imorgon. Ibland skjuter Arras bakbenen bakom sig lite för långt ifrån kroppen, vilket till och med syns på vissa bilder. Jag vill att han ska vinkla sig bättre.

Utan energi går inte det, därför laddade och jag sade till honom redan från start att, bara för att jag samlar, så ska det inte gå långsammare. När jag samlar måste Arras bibehålla energin. Det var något vi jobbade på idag.

IMG_4691.JPG

IMG_4692.JPG

 

 

 

IMG_4678.JPG

IMG_4694.JPG

 

/Maria

Tjoho det är fredag!

Veckans bästa dag, eller? Lördagar är inte så dumma de heller. Imorgon ska ponnyerna och Arras ridas på förmiddagen. Jag börjar med ponnyerna först och Arras är sist ut. Alltid trevligt med lördagsridning och kul att rida Elton och Montana igen.

Sist var pappa med och fotade Montana, imorgon kommer han med kameran igen och den här gången ska vi försöka få någon av de andra två på bild. Jag tror att det blir Arras tur den här gången (beror lite på när pappa har möjlighet att svänga förbi). Det är alltid kul att ha lite bilder och filmer från när man rider. Jag brukar försöka få till det iallafall en dag i veckan. Sist vi fotade såg jag detaljer som jag skulle ändra på och det har jag jobbat med den här veckan 🙂

Lite fler bilder av varierad kvalité:

IMG_4661.JPG

IMG_4663.JPG

IMG_4660.JPG

 

Jag vet inte om jag pratar med pappa här eller om jag tänker att ett leende mot kameran kanske skulle passa just här…jag tippar på det förstnämnda!

/Maria

 

Tömkörd!

Planen var att låta Mini ta det lite lugnt idag, men samtidigt vill jag att hon ska röra på sig, det blir inte mycket av den varan ute i hagarna nu. Sen går hon oftast in till lunch i och med att det regnar så, och jag gillar inte riktigt att hon äter hö ute i leran. (Även om det finns torra plättar, envisas Mini med att dra iväg med höt överallt.)

Jag är ingen större fantast av att tömköra, och det är av helt bekvämlighetsskäl. Jag tycker det är trassligt, knövvligt och tråkigt att byta varv. Jag har inte vågat ha tömmarna lika på båda sidor, för jag har fått för mig att Mini inte gillar när de stöter i mot baken. Men idag testade jag, och hon brydde sig inte allt för mycket… Nu stannade jag i början när vi skulle gå över till det nya varvet, men efter ett tag provade jag i skritt, och det gick fint!

Det blev mest lösgörande och mycket skritt på fyrkanten. Mini är en stjärna på att göra öppnar på töm, så det gjorde vi i både skritt och trav, varvat med volter och skänkelvikningar.
Hon verkade nöjd efteråt! 🙂

IMG_7758-0.JPGJag tycker att hon är så fin i kroppen nu! Eller?!

/Emma

Bra idag!

Jag och Mini fick ha lite kvalitetstid idag innan ridningen, då det sågades och lagades inne i ridhuset. Jag tog fram min Solo comb och började kapa manen, eftersom jag hade kollat på ett gammalt filmklipp på henne där hon hade jättekort man, och tyckte det var så fint. Om det blev så fint nu vet jag inte, men ser iallfall välvårdad ut. I samma veva toppade jag av pannluggen, men dagens luftfuktighet gjorde att den stod mer rakt upp/ut, än ligga fint.

IMG_7741.JPG IMG_7748.JPGJag red med samma koner och bommar som Maria hade i morse, och även jag tackar ridskolan som inte plockade bort dem igår! Redan från start så använde jag mig av dessa, flyttade sidvärts in från en konen, rakt mellan bommarna, volt runt en annan kon, ja en massa variationer helt enkelt!

Senare i passet gjorde jag på samma sätt, fast då red jag en galoppsluta in från hörnet, rakt genom bommarna på långsidan och ett byte, och sen sluta ut till hörnet igen. Det finns så mycket övningar man kan göra med hjälp av lite koner, vi MÅSTE bli bättre på att använda de!

Mini kändes jättejättefin på slutet, lätt i handen och loss över nacken. Hon gjorde riktigt fina piruetter, åt höger börjar det verkligen lossna, hon sätter sig och väntar betydligt bättre nu.
Imorgon ska jag eventuellt tömköra henne om jag hinner innan lektionerna börjar, annars blir det nog en snabb skrittur i skogen.

IMG_7747.JPG

/Emma

 

Skillnad idag!

Ja idag var det minsann skillnad från start, skönt. Det har ju förmodligen med gårdagens ridpass att göra då jag kom en bra bit på vägen och var nöjd med honom när jag klev av.

Idag var han mer med på noterna, jämnare i sidorna och lättare att samla. Det stod koner framme i ridhuset idag och det utnyttjade jag lite senare i passet. Jag red en lite längre framridning idag, det var tidigt på morgonen, både jag och Arras behövde ”komma igång” långsamt. Efter ett tag använde jag konerna, de stod uppställda som en fyrkant. Jag tänkte extra på att:

  • Ta tillbaka strax innan konen, halvhalt.
  • Runda innersidan, små travsteg runt konen.
  • Se till så att han spårar.
  • När jag rundat konen red jag fram, längde steget innan det var dags för nästa kon.

Varför använder jag mig inte av konerna oftare? Den där fyrkanten är guld och kan användas i ALLA gångarter och oavsett om man rider på nybörjarnivå eller Grand Prix. Om jag vill göra det svårare kan jag göra det i skritt, men trampa runt konen, eller mellan konerna. I trav kan jag växla mellan trav och passage, eller bara växla mellan olika tempon och steglängd. I galopp kan jag rida runt konerna i piruettgalopp, rida fram mellan konerna osv, osv.

Jag tycker att jag får bra ordning på alla kroppsdelar, jag får igenom mina halvhalter, Arras hamnar bättre mellan mina hjälper och dessutom får jag honom mer lättändrad!

IMG_4627.JPG

Lindor och Eskadronpaddar, min favorit!

IMG_4631.JPG

 

Lite suddigt, men såhär såg vi ut!

/Maria

 

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798