Snart helg

Idag har jag varit ledig. En sak som är underbart med att jobba mycket är att när jag väl är ledig så njuter jag så enormt mycket. Hela helgen är framför oss nu, hur gött som helst.

Jag var och red Arras i morse, helt ensamma i ridhuset var vi. Målet var att rida ett lösgörande pass och jag värmde upp med fokus på mjukheten i sidorna. Jag spelade sedan med tempo och aktivitet vilket är viktigt för att få snurr på piaffen och passagen. Det är något som jag inte får glömma på framridningen, att inte hamna i samma tempo. Jag måste våga släppa på kontrollen och ändra mer!

Starttiderna är ändrade så jag kommer att starta något tidigare än vad som var sagt från början. Inte mig emot. Egentligen är jag ju en morgonmänniska så hellre 08.00 på hästen än 20.00.

Jag kommer att hålla tummarna för Emma och Mini imorgon, de startar när jag och Arras är påväg till Enköping. Hejja hejja 🙂

IMG_4303.JPG

Arras älskar den här slickstenen, men det är läskigt när den låter mot marken så jag måste lägga en padd under 😉

IMG_4312.JPG

 

Inte så dumt med en duk under gruset, jag hoppas att det kommer göra succé så vi slipper all lera!

/Maria

 

Kul!

I morse var jag ut till Segerstad och planen var att vi skulle checka av inför helgen och rida igenom Int A. Till en början kändes han lite spänd och hade inte riktigt drivet från bakbenen över ryggen fram till handen. Då blir det så att jag breddar mina händer och försöker få honom att slappna av och sänka formen. Anki fick mig att rida på ännu mer bakifrån och fram till handen och såsmåninom kändes han mer genomsläpplig.

Något jag ska ta med mig till framridningen i helgen är att rida mycket växlingar i galopp 6 språng framåt, 4 tillbaka osv. Annars kan vi lätt hamna i ett backläge. En bit in i passet fick jag göra några långa slutor över hela ridbanan i galopp, de är lättare till höger än till vänster men kändes helt okej.

Vi red igenom programmet

En bit in i passet red jag igenom programmet. Det är först en ökning och sedan upp på medellinjen där vi ska göra en sax i trav, där gäller det att Arras är loss och genomsläpplig i sidorna och den kändes okej. Sedan är det dags för passagen och idag hade vi lite problem med ingången där det blev missförstånd och istället något mitt emellan piaff och passage. Anki fick mig att tänka ”igenom hörnet, tänk som att du nu ska göra en ökning, du laddar för ökningen men samlar upp honom till passage”, då blev övergången fin.

I passagen måste jag våga slappna av och tänka fram med magen (min egen mage alltså) för om jag viker mig lite i midjan så tappar vi drivet framåt. Den första piaffen ska jag försöka att inte lägga för sent och jag ska även hålla honom något rak, för idag blev det galopp på stället eftersom han fortfarande var något vänsterställd (piaffen är direkt efter ett hörn innan C). Piaffen ur höger varv uppe vid A gick fint.

I galoppen tycker Anki att det blir något tillbakahållet, jag måste rida på med mer energi framåt. Slutorna och piruetterna tyckte hon var bra, jag missade andra bytet i varje men de var annars okej när vi hittade flytet och gjorde då 7 stycken. I slutet är det uppridning i galopp – trav – passage, den sekvensen är svår som attan. Anki tyckte att den var klart godkänd. Jag måste som sagt slappna av och bli snabb i mina underskänklar för att få igång trampet på Arras.

Anki tyckte det var bättre än i somras när vi debuterade, vi är mer redo tyckte hon. Jag har sett startlistorna och vi har hamnat i extremt fint sällskap kan jag säga! 😀

 

IMG_4277.JPG

Tiden gick så fort så när vi var klara blev jag som ”Va, redan klara?!”. Vi var nöjda både jag och Arras med dagens träning, hoppas vi kan få till det även på tävling 🙂

IMG_4287.JPG

Arras tvärnitade här och blundade, njöt i fulla drag i solen!

IMG_4289.JPG

Här händer det grejer!

/Maria

 

Mer film!

Nu är det mycket film på bloggen, vi hoppas att det är uppskattat. Det är ju i alla fall nyttigt för oss själva att se om inte annat! Imorgon ska jag ut och träna för Anki igen hemma hos henne, då ska vi rida igenom programmet Intermediaire A. Idag red jag ett lättare pass och Arras kändes fin!

/Maria

Phu!

Äntligen har jag en ”ledig” dag, efter många dagars praktik och jobb. Idag är jag bara hemma och förbereder ett seminarium vi har imorgon.

Jag har inte hunnit med Mini så bra, men jag har ju så många bra personer i min omgivning, så hon har blivit väl omhändertagen. 🙂
Hon har både fått springa över bommar och hoppat, så jag tror hennes helg har vart perfekt!

Idag ska jag träna, filmkameran är med så det blir nog lite film här senare. På lördag ska vi tävla på hemmaplan, en Msvb:5.

IMG_7309.JPG
En solig sensommardag… Visst längtar man efter lite solsken nu..!

//Emma

Vintertid!

En timme extra fick vi sova idag, var det någon som missade det? Väldigt välbehövligt! Hoppas att ni har haft en fin helg, det har jag. Om en vecka tävlar både jag och Emma så nu blir det att peppa varandra under veckan. Lite synd att vi inte ska på samma tävling, jag ska ju till Enköping och Emma tävlar på vår hemmaklubb Sörmon.

Någon av våra läsare som ska till Enköping eller Sörmon?

Arras oktoberArras okt 2014

/Maria

Blöt dag i Filipstad!

Det blev en blöt men bra dag i Filipstad idag. Hannah, Elton och Montana var väldigt duktiga. Elton kom sammanlagt på en andraplats i DM för B-ponnyer efter Wilma och Russin från vår hemmaklubb Sörmon.

Montana kom på en delad tredjeplats individuellt i Lätt A:1, vilket var debut för Hannah i den klassen. Alla var väldigt nöjda!

Fem personer och två ponnyer var vi som åkte dit och samtliga var sysselsatta eftersom det blev punktering på ett av däcken på trailern. Som tur var fanns det en däckfirma i närheten, så Robban fick rulla iväg och ordna med det mellan starterna. Slutet gott allting gott 🙂

/Maria

Fredag och lov för kidsen!

Nu är det fredag, wiho! Och eleverna har lov till veckan, vi lärare jobbar måndag till onsdag och är lediga torsdag, fredag nästa vecka. Det passar perfekt eftersom jag ska tävla nästa helg, då kan jag packa och greja i stallet hela dagarna om jag skulle vilja.

Idag har det varit världens värsta regnväder i Karlstad. Det brukar vara hyfsat ljust på morgonen när jag åker till jobbet men idag var det riktigt mörkt och ruggigt. Då finns det ju inget bättre än att komma till ett ljust stall fullt med varma och goa hästar. Eller hur?

Idag skulle Elton ridas och Arras promeneras. Imorgon ska jag följa med Hanna, Elton och hela den skaran till Filipstad där det är DM i dressyr för ponnyer. Elin ska skutta lite på Arras, än så länge får vi inte hoppa större hinder i ridhuset men det är okej att hoppa små hinder och trava över bommar. Det gissar jag att Arras kommer tycka är jättekul.

Elton är piggelin nu, även han klippt och riktigt på tårna. Jag tycker att han är perfekt att rida nu när han är så laddad, men för Hannah är det inte optimalt. Vi hoppas att han taggar ner något inför imorgon för idag var han lite skvättig för småsaker och lite ”tittig”. Dock var han väldigt fin att rida för övrigt. Jag fick träna mycket på fattningar från trav till galopp på rakt spår. Men Hannah vill han peta upp rumpan och nästan göra som ett litet bocksprång i fattningen. Han kan göra så när han är sådär laddad, så jag tränade på att han skulle sätta sig ordentligt i fattningarna och göra dom samlat!

När benen är leriga brukar jag försöka borsta om det är torr lera. Är det blöt lera brukar jag spola ordentligt och sedan torka med en handduk!

IMG_4119.JPG

IMG_4120.JPG

IMG_4121.JPG

IMG_4123.JPG

Elin och Mini mötte vi i dörren!

/Maria

Nakenfis!

Nu när Arras har blivit nakenfis så är ju livet lite enklare. Det går snabbare att borsta och göra honom ren, han blir inte svettig så jag behöver inte duscha honom efter varje pass. Sist men inte minst, så känns han piggare och mer sig själv nu!

Jag red ett kortare och lättare pass igår. I morse red jag ett lite tuffare pass i ridhuset i cirkus 50-55 minuter, inklusive fram och avskrittning. Det märktes redan igår att han gick med huvudet tre decimeter högre än innan han blev klippt, han är mer med och känns mycket mer alert. Märker ni sådan skillnad på era hästar när ni har klippt? Det kanske inte märks så stor skillnad om inte hästen har så mycket päls, men för Arras blev det en skillnad!

Om en vecka har jag och Arras vår sista tävling för året och då åker vi till Enköping. Vi startar då en Int I  och Int A. Sistnämnda klassen känns fortfarande svår och jag lägger ner ganska stor del av våra pass på att träna inför just den starten. Idag ville jag få igång passagen men det blev väldigt trevande. Jag fick inte någon höjd på den och inte den energin jag önskade. Efter ett tag red jag passagen rakt fram mot spegeln för att se så att alla kroppsdelar var på plats, men då såg jag ju att det var lite småvingligt. Ofta så är det vänster bogen som hamnar något lite till vänster och höger bak pyttelite till höger om sig. Oftast räcker det då med att han ramas in ordentligt och att jag tänker lite höger öppna. Det är väldigt svårt att känna det på böjt spår, men rider jag rakt fram och har spegeln så syns det.

Jag fick se till att rama in honom mer och vara mer noga med att han var helt rak, och vips, så blev passagen mycket bättre. Mer höjd och bättre kardens. Varför kunde jag inte fått till det snabbare? Men å andra sidan så blev det en stor skillnad mot slutet och det får jag vara nöjd med. Då kanske det går snabbare nästa gång!

IMG_4104.JPG

Nöjd med nya jackan!

IMG_4094.JPG

Det har blivit så snyggt på Sörmon nu, underlaget i ridhuset och tältet, det fylls upp med grus utanför stallarna etc! Himla kul att se 🙂

/Maria

Kan andas ut!

Nu har Arras fått tänderna raspade och det såg ganska så bra ut. Bättre än sist faktiskt, alltid skönt. Det som jag var mest orolig över var klippningen som varje år gör så att jag får en liten klump i magen. I år gick det bättre än någonsin så till vida att han fick en något mindre dos lugnande i år jämfört med förra året. Han fick inte ett enda ryck i år, det har han fått tidigare. Ett år hamnade han i knät på Christine. I år stod han still nästan hela tiden, så jätteduktig!

Vi raspade tänderna klockan 17.00 och han fick hela dosen innan vi startade, en liten mindre först, för att sedan få påfyllning då veterinären inte lyckades göra det han skulle göra med enbart första dosen. Christine kom flygandes strax innan 18.00 med klippmaskinen i högsta hugg. Så otroligt tacksam att hon ställer upp och hjälper mig, guld verkligen.

Eftersom vi ville undvika att ge fler doser så körde vi halsen först, och det märktes direkt att Arras var mer pigg och vaken än han varit tidigare. Vanligtvis brukar vi spruta honom och klippa ganska direkt. Idag raspade vi tänder och efter en timma började vi klippa. Christine körde på i räserfart och vi var klara efter en timma! Halva benen sparades och huvudet var bara att glömma, det var svårt i närheten av huvudet men annars så gick det bra 🙂

Arras fick ha på sig sitt nya täcke:

IMG_4070.JPG

IMG_4058.JPG

Svettig runt öronen eftersom han hade en ljudisolerad mössa på sig. Väldigt effektivt, extra isolerat om man har bomull i öronen också!

/Maria

Hej hej!

Under förra veckan och den här veckan har jag praktik på en psykiatrisk avdelning på sjukhuset, och jag kan ärligt erkänna att jag är helt SLUT när jag kommer hem på dagarna. Inte nog med att man ska vara ombytt och klar för rapport klockan kvart i sju (på morgonen!), det är mycket intryck, mycket att komma ihåg och lära sig.

Så Mini har fått tagit det lite lugnt nu, jag har bara ridit henne ett par gånger sen förra måndagens träning. Men min superstjärna levererade ett helt fantastiskt träningspass igår!
Hon var riktigt fin från början, och allt det där jobbet med nyanser och ändringar som vi höll på med för några veckor sen, det har verkligen gett resultat!

Vi fokuserade en del på galoppen igår, och delar ur Msv b:5 som vi ska starta om ett par veckor. Jag fick in en helt annan känsla i galoppen igår, än vad jag någonsin har haft förut. Anki sa att hon aldrig sett henne galoppera så bra förut, och allt kändes så himla lätt. Mini har ju gärna velat dra ut sig, sticka iväg åt olika håll med olika kroppssdelar och ibland helt enkelt studsat iväg när det blivit jobbigt.

Men nu var hon hela tiden kvar hos mig, aktiv och jättemjuk i munnen. Jag satt och red seriebyten, serpentiner med byten i bågarna, slutor, piruetter – ja det kändes nästan helt absurt ett tag. För tre veckor sen försökte Anki få mig att ändra tempot genom att driva mot en mjuk hand – och Mini var som en ångvält. Igår kunde vi bara be henne att göra den ena rörelsen efter den andra, och hon bara gör det! Helt enkelt, utan att stressa, utan att bli stark.
Vi var verkligen jättenöjda med henne, och hon fick så mycket beröm så hon blev nog lite mallig där ett tag. 😉

Idag satte jag på kandaret igen, efter många veckors uppehåll. Lite nervöst, men jag hade faktiskt samma fina känsla som jag har haft på tränset. Jag fick bara vara supernoga med att absolut inte ta åt mig handen, och hela hela tiden vara mjuk och driva till den kontakten. Jag tror i och med att Mini är så känslig i munnen, så blir det lätt att man tar för mycket i henne med kandaret. Då försvarar hon sig med att lägga sig på ännu mer, och det blir en ond spiral.

Däremot kommer jag rida ytterst sällan med kandaret nu, hon trivs så bra bra på tränset!

Det var en lång update om mig och Mini, vi får se när jag hinner kika in nästa gång, jag har praktik kvar och ska även jobba på mitt vanliga jobb till helgen. Ledig? Nä, varför ska man vara det?! 😛

emmamini2Jag älskar verkligen den här bilden! Foto: Sofie Sköld

//Emma

Mera mera!

Nu har jag precis ridit för Anki med Arras, även kallad björnen. Den där pälsen är grotesk och imorgon ryker den. Ångestladdat i och med att han måste drogas väldigt väldigt mycket, men samtidigt så otroligt skönt att den ryker. Just nu står Arras blöt med fleecetäcke vilket betyder att jag måste åka och byta täcke imorgon innan jobbet. Sånt som jag slipper framöver!

Arras var väldigt fin i kontakten idag, jag red med det nya kandaret och märker helt klart att han trivs med det. Det är lite för loja ben för min smak, jag gillar inte att behöva driva så mycket som jag behövde idag. Lite mer egen energi hade varit guld värt, speciellt i de jobbigare rörelserna som piaff och passage. Idag fick jag kämpa en del och Anki var på mig med att jag måste vara snabbare.

Jag måste driva en del för att hålla igång motorn i passagen, då vill Arras gärna springa framåt istället för att växa uppåt. När han drar framåt blir jag liksom hängandes lite för mycket. Det får jag absolut inte göra och det är en svår balansgång där. Jag måste driva och ta små korta halvhalter, det är ju på mikrosekunden att han då kliver iväg framåt, eller stannar upp och tar några piaffsteg. Svårt svårt, men vi fick till det riktigt bra i slutet!

Anki var väldigt nöjd med Arras och nästa vecka ska jag träna två gånger, en gång på Sörmon och en gång ute på Segerstad. Det är för att jag vill få lite mer tid för att rida igenom programpunkter, jag vill även passa på att rida en gång på stor bana innan tävlingen. Idag hann vi mest med passage och piaff ur programmet under våra 30 minuter tillsammans, plus några slutor i galopp. Jag vill även rida igenom travsaxen och lite annat, vilket får bli nästa gång!

Jag köpte en ny jacka från Zara som blir min nya ridjacka för kallare dagar:

IMG_4045.JPG

IMG_4047.JPG

/Maria

Tänker på det..

Jag har tänkt en hel del på det Patrik Kittel sa på den clinic jag red för ett år sedan. Han var oerhört noga med linjer och att många slarvar när de rider raka linjer. Jag har ridit många raka linjer den här veckan.

Det bästa är ju att rida mot spegeln och för all del, passa på att rida övergångar SPIKRAKT mot spegeln. Övergångar mellan trav – galopp och skritt – galopp utan att glida åt något håll eller att ett bakben ska kliva åt sidan. Dessutom vill jag ju ha hästen ”över bakbenen”, den ska inte bli hängandes i handen utan lätt och fin i kontakten!

Värt att tänka på är ju också att en själv måste vara mitt över hästen och inte vika sig åt något håll. Jag har märkt att jag gärna hamnar med höger armbåge lite längre fram än den vänstra. Inte bra, det måste tränas bort. Lägger ni märke till sådana små detaljer när ni själva rider?

arrasmaria/Maria

 

Regn och rusk!

I morse var jag och Arras i farten, det blev dressyr i ridhuset samtidigt som det regnade utanför. Då är en glad att det finns ridhus!

Det jag övade en del på idag var att galoppera upp på medellinjen sakta av till trav och sedan rida passage. Här är det guld att ha spegel för i den såg jag att höger bak hamnar en hov till höger om kroppen. Han sätter alltså inte riktigt höger bak inunder kroppen. Jag fick då tänka lite höger öppna och flytta framdelen något till höger. När jag gjorde det så blev passagen mycket bättre och han blev då helt rak.

Jag var på Hööks idag och köpte ett regntäcke till Arras. Det blev ett Amigo Bravo med 100 grams fyllning i storlek 145, jag hoppas att det passar som ett smäck. Imorgon ska jag försöka hinna rida innan tåget tar mig till Stockholm där jag ska spendera helgen med några kompisar 🙂

amigoBilden är från Strömsbergs gård där man kan köpa Horsewear-täcken av alla dess slag!

/Maria

Mini springer på!

Mini har gått väldigt bra de senaste dagarna. På träningen i måndags var hon mycket mer reglerbar och loss över ryggen än tidigare. Anki uppmärksammade också vad mycket bättre hon såg ut när hon går på träns. Och ja, det är något jag också har tänkt på de senaste veckorna.
Förut när jag ridit på tränset (hon går med remont) så har hon mest böjt in nacken, och släppt kontakten med bettet. Nu vet jag inte om hon blivit starkare eller jobbar på bättre bakifrån, för nu har jag en helt annan kontakt med handen. Hon blir mycket känsligare, på ett bra sätt, och det känns som hon blir mer tillfreds än med kandaret.

Sweet, tänker många nu, från och med nästa år får jag ju tävla med träns. Och ja, det är jättebra, men hur kul är det att komma med ett (jättefult) remontträns? När man har ett så väldans fint kandar hemma…( 😉 ) Jag måste helt klart lösa pannbandssituationen isåfall, med ett fint pannband kommer man undan med mycket! 😀

IMG_7426Annars är det fint, grunden är mitt gamla rundsydda Döbertträns!

Annars arbetar vi för fullt med seriebytena. Jag kan numer räkna till fyra två gånger, men till det tredje bytet kan både jag och Mini bara räkna till tre än så länge. Idag fick jag till i vart fjärde en gång, men det kändes som ett lyckokast. 😉

Vi laddar för tävlingar på hemmaplan om sisodär två veckor.

/Emma

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798