Kvickare ben tack!

Vi passade på att träna båda dagarna i ridhuset under helgen. Under veckan blir det svårare att hinna med det så då kommer det bli något pass i ridhuset och en del pass ute. Plus uteritt givetvis. På torsdag åker vi till Anki och till helgen tävlar vi Thule finalen, himla kul att vi kom med. Den går över två dagar och jag rider Int 1 båda dagarna.

I min klass är det, förutom mig bara Erika Hasselund och Hanna Walfridsson som startar, två superduktiga tjejer som under året ridit på runt 68% i den klassen. Det blir något att bita i det. Jag får satsa på att rida så bra jag kan helst enkelt så får vi se hur långt det räcker. Att komma trea är ju inte så dumt det heller 😉

Arras har känts okej under helgen, det jag vill ha mer av är kvickare ben. Det är lite tuggummivarning faktiskt och först mot slutet har jag fått till det med bra energi, utan att det ramlar iväg. Bra energi och mellan hjälperna, då blir allt så mycket enklare och mer lättreglerat, eller hur?!

Pappa försökte hitta rätt inställningar på karmeran, några är lite småsuddiga och några är lite bättre. Han kom och fotade under första delen av ridpasset, så jag har inte satt så mycket tryck än och mot slutet tog jag upp formen lite mer mot uppvisningsform innan jag lade ner och travade av.

IMG_2442 IMG_2455 IMG_2465 IMG_2474 IMG_2473

/Maria

Hemma igen!

Nu är Mini och Arras tillbaka på Sörmon lagom till att nya underlaget är på plats, härligt! Igår blev det en lång hästig dag. Jag åkte nog hemifrån vid 10.30 och var hemma cirka 6 timmar senare!

Vi packade ihop oss, tackade så mycket förr allt och for iväg till Sörmon igen peppade till tänderna, det var ju dags att få rida i ridhuset. Vi tror att det kan vara drygt 2 månader sedan vi red där inne. Hästarna brydde sig inte nämnvärt om den nya sargen, eller det ljusa fina underlaget. De kikade lite extra men det var nog mer jag och Emma som var överlyckliga..

Det kändes att man inte ridit ordentligt på ett bra tag, Arras fick bekänna färg och det blev ett ganska kämpigt pass där jag fick påminna honom om att svara kvickare för mina hjälper och att han skulle hålla ihop sig bättre i kroppen. Det blev mycket övergångar, och många skolor. Även tusentals med halvhalter, eftersom Arras gärna ville ”bre ut sä” och bli lång och lite långsam.

Elton skulle också ridas, himla kul för han känns mycket bättre än för några månader sedan. Skillnaden är framförallt i galoppen där Elton håller ihop sig bättre själv och orkar ligga kvar fint i samlingen, istället för att skjuta ifrån och bli hög bak. Hannah har blivit mycket starkare och tekniskt fått till det bättre på honom nu vilket även märks när jag sitter upp.

Det jag fick instruktioner om att öva på var hörnpasseringarna speciellt i vänster varv. Med Hannah blir han nästan lite felställd och kör in rumpan (i de lättare programmen är det fattning direkt efter hörnet, vilket Elton är medveten om). Jag övade på hörnorna i båda varven, och fick då samla upp honom en del för att han inte bara ska springa på och bli lång, stark och hamna på snedden. Jag red några öppnor ut ur hörnet och fattade galopp ur öppnan.

Elton tyckte det var ganska jobbigt men gjorde ett jättefint jobb, han blev alldeles skummig mellan bakbenen vilket vi får se som ett gott tecken.

IMG_3103.JPG

Arras, jag och Mini i ridhuset, se så ljust och fint!

IMG_3104.JPG

 

Elton och jag efter vårt pass, svettigt!

Elton fick gå på en fyrkant för att få till hörnen i ridhuset, i höger varv är det inga problem men i vänster varv tycker han att det är lite jobbigare, där får jag vara väldigt noga med att se till att ha honom rund redan innan hörnet!

/Maria

Dressyr!

Det var längesedan nu men idag red vi dressyr på banan där våra hästar står. Återigen hade jag mockat, gjort mat och fyllt på vatten i hagen när Emma kom till stallet. Likt förbannat åker vi därifrån samtidigt…hur är det möjligt? Vi får sätta en liten kamera på mig och Emma verkar det som, varför är jag så seg?!

Det var strålande väder idag och det kändes som sommar, helt underbart. Arras var pigg och framåt idag och det kändes lovande. Jag hade ett fint och jämnt stöd i handen, fram till dess att det är dags för slutorna, då blir det mer oroligt. Tänk att det ska vara så efter så många års slit med dessa slutor. Vi tränade mycket på slutorna idag både i trav och galopp.

Känslan är att han spjärnar emot med bakbenen och blir lite stark framtill. Inte så konstigt i och med att vi inte dressyrat ordentligt på länge. Jag fick växla lite i slutorna mellan mer energi och fånga upp den energin med halvhalter. Det får inte bli för segt och långsamt, men rider jag på framåt så kan det bli ”platt” och ramla iväg. Just det jobbade jag med en del idag. Värst är det i trav till vänster och i galopp till höger, är inte det märkligt?

Det var kul att få rida dressyr igen och snart ska underlaget på Sörmon vara klart så då kan vi få rida riktigt ordentligt på bra underlag, jippie!

IMG_3051.JPG

Arras är upprörd för att Mini är kvar i hagen. När han kommer på nya ställen blir han väldigt beroende av henne och skriker som en gris!

IMG_3052.JPG

Vi spanar in Emma och Mini!

IMG_3064.JPG

Jag råkade hitta en jacka som var helt fantastiskt skön! Det ser ut som att jag har en lampa på huvudet 🙂

IMG_3065.JPG

/Maria

Mini och Arras vs travhästen!

Idag var det första gången jag fick rida i vårt ”nya” stall. Vi ska stå kvar tills på lördag är det tänkt, då ridmöjligheterna på Sörmon är väldigt begränsade, eftersom vi bara kan vara där på kvällstid den här veckan.

Jag och Maria red till samma ställe som de red till häromdagen, en raksträcka där man kan både träna dressyr och brassa på i full galopp. Det finns även en volt i varje ände, som vi red lite dressyrarbete på.

Där fick också hästarna sin första närkontakt med en travhäst, med medföljande sulky… De blev totalt skräckslagna, men kusken var så snäll att han stannade, och tillsist vågade Mini ta täten förbi…
Vi avslutade med att låta dem sträcka ut i lite friskare galopp, det uppskattade de nog! 😀

På vägen hem blev vi ikappridna av en tjej på en nordsvensk med handhäst, och jag vet inte om kvoten av märkliga saker i skogen var uppfylld i Minis hjärna, för hon fick ett totalt nervsammanbrott! Knashäst! Arras blev mest upprörd för att Mini yrade runt, men han förstod nog inte varför. 😉

En härlig tur iallafall!

IMG_7304.JPG

IMG_3021.JPG

IMG_3026.JPG

/Emma & Maria

Vilken helg!

Jisses vilken helg det här blev, och den har verkligen sprungit förbi. Arras och Mini har det jättebra där de står nu men nu har vattnet sjunkit på Sörmon och imorgon kommer hästarna kunna gå ut i hagen igen. Vi planerar att åka tillbaka imorgon!

Det största problemet är att tältet inte går att använda och ridhuset är ju inte klart än. Förmodligen kommer lektioner hållas på utebanan så vi privatryttare kan ju bara rida ut (om man inte kan rida på dagen då). Jag tror att vi kommer köra ut till Segerstad någon dag under veckan för att få träna lite mer ordentligt.

Idag red jag och Emma Andrée ut och det är helt fantastiska vägar där ute, man kan galoppera på långa fina sandvägar och träna skolor, byten eller vad man nu vill jobba med. Helt underbart!

Från igår då jag red fina Montana!IMG_2996.JPG

IMG_3004.JPG

Hannah och Montana på programridning på Färjestad. Det såg jättefint ut och Montana skötte sig exemplariskt!IMG_3007.JPG

IMG_3011.JPGHär har galopperade vi och det var SÅ kul tyckte Arras och Mini!

/Maria

 

Är det på riktigt?

Det här är nog det sjukaste jag varit med om. Jag kom till stallet strax innan åtta i morse och då var alla hagar under vatten! Tältet var dock helt torrt…tills det helt plötsligt fullkomligt vällde in vatten. Det tog inte lång tid innan tältet var vattenfyllt.

Vi insåg att vi inte kommer kunna rida och hästarna kommer heller inte kunna gå ut i hagen, vägarna runt omkring Sörmon började bli översvämmade och på vissa ställen stängde de av helt. Vi bestämde att ta Elton, Yoghurt, Mini och Arras till Grava Rud, där Christine bor. Mini och Arras får låna boxar och hagar av fantastiska familjen Kåberg, så otroligt snällt.

Så just nu står Edelbert, Yoghurt, Elton och Montana i ett stall och i grannstallet står bland annat Mini och Arras. Stackars Emma jobbar hela helgen så hon har inte kunnat vara med och se allt detta, men vi var ett gäng som hjälptes åt och körde hästar och grejer.

Helt sjukt…

IMG_2979.JPG

IMG_2973.JPG

IMG_2977.JPG

Ponnyridning på Grava Rud, jag fick rida Elton, Montana och Dimman! Så fina ponnyer 🙂

IMG_2989.JPG

IMG_2980.JPG

Här åker vi iväg!

IMG_2978.JPG

/Maria

Inspirerande och kul!

Imorse var vi på Segerstad och tränade för Anki. Väldigt peppande och kul. Jag var lite orolig över att vi kanske skulle behöva slita ganska mycket med grunderna eftersom vi inte kunnat rida ordentligt på ett tag, som ni vet. Men Arras var faktiskt fin. Anki tyckte han var ganska bra med bak och vi kunde jobba igenom mycket under ridpasset.

Jag skulle tänka lite mer på att Arras ska vara kortare bakom sadeln och att han ska vara mjuk och loss framför sadeln. Vi jobbade först med slutorna, eftersom det är de vi har svårt för och det var ett bra tag sedan jag red för Anki. Vi övade på dem både på volten och på diagonalen både i trav och galopp. Det jag ska tänka på lite extra är att ha en riktigt bra galopp, med energi innan jag går in i slutan. Annars blir det lite bromsigt. När jag rider på i ett friskare tempo vill Arras gärna bli lite för rak. Så vi övade på att komma in bra i slutan, bra böjning och med energi!

Vi lade in lite passage och piaffjobb. Det tog ett tag innan han ”hittade rätt” i balans, tempo och så. Det blev bättre och bättre, han tog i mer och mer, till slut blev han riktigt fin. Vi övade på att gå ner från passage till piaff och jag måste tänka kortare passage, snabba ben och direkt ner i piaff. Arras vill gärna gå ner i någon slags passage-skritt, så det får vi öva mer på.

Emellanåt släppte vi helt på kraven och red en enkel skänkelvikning, för att mjuka upp och slappna av. Jag ska tänka på att vara snabb i mina förhållningar, inte bli kvar för länge i dem för då blir det lite dragkampsvarning. Jag beklagade mig lite över att domarna ibland skriver att de vill se att Arras tar för sig mer uppåt-framåt i galoppökningarna. Anki berättade då att hon tyckte att man alltid vill ha lite mer, att alla inte har en Totilas-häst men att man ska vara glad för att man har en fin häst som man kan ha roligt med och som är frisk. Helt rätt, man ska vara glad och tacksam för det man har 🙂

 

IMG_2939.JPG

 

/Maria

Gulliga ni!

Vad kul det är att få så mycket bra tips från er här på bloggen, det är ju halva grejen med att blogga tycker jag. Det är väldigt skoj att få respons på inläggen, att ni kan dela med er av era erfarenheter är guld!

Imorgon bitti är det min och Arras tur att åka till Segerstad, det ska bli så himla kul. Som jag saknat att kunna träna för Anki, och att kunna rida ordentligt. Emma kommer ha samma problem som mig, att inte ha möjlighet att rida inne. Det är däremot inte så mycket att göra åt saken och vi får vara glada att vi får ett nytt fint underlag såsmåningom. Vi trodde nog allesammans att det skulle gå snabbare dock. Snart är det dags för tävling och hoppas vi innerligt att vi hinner rida ordentligt i alla fall dagarna innan. Som det ser ut nu kommer sista delen av underlaget i slutet av nästa vecka eller början av veckan efter det (den helgen är det Thule-final)!

På lördag blir det, som det är planerat nu, ponnyridning för min del. Jag ska få rida både Elton och Montana i tältet. Lektionerna börjar 10.00 så vi ska rida Arras, Elton och Montana innan. Det ska bli jättekul 🙂

Arras 1

Fin bild tagen av Sofie Sköld

/Maria

 

Träning!

Mini och jag styrde idag bilen mot Segerstad för lite efterlängtad träning! Mini ville inte riktigt vara med först och vägrade gå in i släpet… En gång per år har hon en sådan period, där hon först fryser fast och tittar på fåglarna, medan jag desperat försöker fånga hennes uppmärksamhet, sen börjar hon springa i sidleds fram och tillbaka, och låtsas vara jätterädd för släpet. Efter någon minut går hon snällt in..

Träningen gick iallfall riktigt bra! Jag fick fortsätta med exakt samma arbete som jag har gjort själv hemma, att jag ska kunna driva henne utan att hon lägger sig på i handen, och jag måste dra i bromsen. Vi fick rida en massa olika övningar och vägar – främst i galopp – där målet var att jag skulle kunna vända henne för skänkeln, aktivera bakbenen och samtidigt ha handen i kontaktläge.

Mini gjorde jättefina byten, några riktigt bra piruetter och faktiskt väldigt bra öppnor! KUL!

Nästa vecka får vi se hur mycket jag kommer kunna rida. Skolan börjar med en intensiv vecka och jag kommer inte vara i stallet förrän tidigast fem på eftermiddagen. Ridhuset är inte färdigt än, så det blir väl till att rida i skogen hela veckan, och hoppas på att monsunregnet har dragit vidare! 🙂

1290797_733469920037776_1035648681_oFrån tidigare i sommar. Fin-Mini!

//Emma

Vill…måste köpa!

Jag inser att det är dags att köpa ett till regntäcke till Arras. Han har ett Horsewear nu som är suveränt, men jag måste köpa ett att byta med. Jag har provat Amigos tunnaste variant ”Hero Lite”, det blev kondens från undersidan och blev blött. Jag tänker mig köpa ett täcke som är lite grövre i tyget än just det täcket. Arras gjorde sönder det väldigt snabbt.

22096979-origpic-3bae0c

Bilden och täcket ovanför här hittade jag på: Strömsbergsgård.se. Det kostar 610 kr där…

Täckett ovanför är från Hööks, det finns med varierad mängd fyllning och det är neopren vid bogarna (stretch). Vadderat är det vid manken också. Jag har ingen aning hur detta är i kvalitén, men det kändes som ett slitstarkt tyg. Det kostar 1099kr.

Jag ska fundera lite på vad Arras ska få för täcke!

/Maria

 

Gillar!

Jag gillar att Hööks jobbar upp sig år för år. Eller vad säger ni? En annan grej som slog mig när jag bläddrade igenom katalogen, var att modellerna inte är sådär ohälsosamt smala. Bra jobbat Hööks, gemene man/kvinna är inte size minimal!

IMG_2173-0.JPG

Här har vi något jag behöver införskaffa:

IMG_2172.JPG

IMG_2174.JPG

/Maria

 

Så fina idag!

Jag fick träningstid för Anki på torsdag, jippie. Min plan var att de närmsta två dagarna rida ut i skogen en dag och dressyr en dag. Efter att ha tittat på vädret så bestämde jag att rida dressyr idag och ut imorgon, det ska nämligen regna imorgon. Igen! Jag ville i alla fall rida dressyr den dag då det var bäst väder.

I kväll var det sol och utebanan hade tagit väl hand om regnet så det gick fint att rida där. Mini och Emma Andrée red samtidigt och hon såg väldigt fin ut, Emma var mycket nöjd med Mini.

Även Arras var riktigt fin också, han var blivit bättre och bättre de senaste dagarna. Idag var han väldigt fin i kontakten och han jobbade väldigt bra genom kroppen, det blir en enorm skillnad på Arras när han spänner överlinjen och när han svingar igenom hela kroppen. Nästan så det var lite svårt att sitta på honom idag, haha! Jag jobbade mycket med mjukheten och lösgjordheten.

Vi övade på slutor på volten och red lite S-formationer runt hindrena. Idag hade vi tillgång till hela utebanan, så det var inte det minsta trångt. Jag tänkte på att vara mjuk, gunga med i Arras rörelser och vara mjuk i mina handleder. Både jag och Emma var väldigt nöjda med våra hästar 🙂

Först har vi Emma Andree och Mini, sedan har vi Arras, Mini och Mikado. Jag tyckte det var så kul att Arras ser så väldigt intresserade ut av Mikado! Så söt 🙂

IMG_2920-1.JPG

IMG_2924-1.JPG

IMG_2932-0.JPG

/Maria

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798