Vi laddar!

Till helgen, närmare bestämt på lördag, är det dags för tävling igen! Då ska vi starta mästerskapsprogrammet för juniorer. Ett program som jag upptäckte var rätt så mycket svårare än lagtävlansprogrammet…! Jag red iallafall igenom det igår, och det gick väl ganska så bra. Bytena ligger inte optimalt för oss, och det blev lite missförstånd på den punkten. Det är lite 50/50 om det kommer fungera. Annars är det ett trevligt program, det händer mycket på kort tid!

Mini har även för första gången i sitt liv visat brunst. Förr har jag märkt att hon brunstar genom att svansen har vart lite mer ”rörlig” i svansroten än annars, men nu… Redan förra helgen tänkte jag på att hon var extremt okänslig för skänkeln. Det liksom hände inget alls? Så brukar hon inte vara, visst är hon kanske inte den mest reaktionsnabba häst, men hon lyssnar alltid. Speciellt när man säger åt henne.
Men nu reagerade hon efter ungefär 75:e gången jag bad henne gå fram, och sådan är hon bara inte annars! I samband med detta var hon även extremt gnäggig, svansen var slapp och när hon även började kissa på stallgången för första gången i hennes 9-åriga liv, ja då fanns det inga tvivel.

Jag berättade för Anki just det här med att hon inte bryr sig om skänkeln, och hon sa att det ligger i stoets natur att inte vara så känslig för tryck mot sidorna, alltså vid brunst. Hingsten klänger ju rätt så rejält (nästan brutalt!!) på dem, och det bryr de sig inte så mycket om. Nu är det kanske inte så illa som det låter med Mini, jag vet att det finns mycket värre ston när det gäller brunst, Mini fortsätter iallafall framåt hela tiden. 😉 Efter ett tag in i passet så släpper det också, och hon blir som vanligt igen.
Jag hoppas dock att den värsta brunsten har lagt sig till helgen och att kommande brunster blir lite mildare. Nu brukar det ju vara ”värst” på våren så det blir säkert bättre!

Lite bilder från förra starten, tagna av duktiga Louisa —> http://bylouisa.blogg.se

20140430-114919.jpg 20140430-114928.jpg 20140430-114935.jpg//Emma

Framridningen

Hur lägger ni upp framridning?

Jag brukar värma upp i ungefär 50 minuter. Den tiden delar jag upp ungefär såhär:

10-15 min skritt. 10-15 min uppvärmning – Trav i lättridning i rundare form för efter ett tag fatta galopp och rida i båda varven i lätt sits. Inte så mycket krav här utan bara värma upp och slappna av. Successivt gör jag lite sidvärtsrörelser för att se så Arras flyttar sig för skänkeln. Jag rundar honom även i sidorna och ser till så att han är mjuk. Efter uppvärmningen lägger jag in skrittpaus.

20 min lite mer ordentlig ridning – då övar jag lite på olika rörelser, successivt höjer jag formen och sätter lite tryck. Här lägger jag in skritt pauser givetvis. Jag får rida mycket lösgörande arbete på Arras innan jag går in på banan och jag rider honom i en lite lägre form och är noga med att han ska arbeta genom hela kroppen. Han kan lätt bli hög och kort annars. Hade jag haft en seg häst hade jag ridit en hel del tempoväxlingar, brassat på lite för att få igång lite energi. Då hade jag nog valt att rida fram kortare tid för att spara på lite energi, kortare och effektivare framridning.

Jag brukar försöka tänka på att lägga in några moment som Arras har lätt för innan jag går in på banan, för att få till en positiv känsla både hos mig och honom!

/Maria

 

Extra träning!

Idag ska jag och Arras åka ut till Anki och träna på Segerstad. Dels var det väldigt längesedan vi tränade för Anki på stor bana och dels behöver vi lite extra träning inför tävlingen till helgen. Jag ser väldigt mycket fram emot kvällen 🙂

/Maria

Thule cup – du är väl anmäld?

Det finns nu ännu en anledning att anmäla sig till Thule Cup! Är man det, får man nämligen delta i en utlottning av en egen-designad hjälm från Samshield!

20140429-101739.jpg

Jag tycker verkligen att alla dressyrryttare i Värmland borde anmäla sig till Thule Cup och det kan man göra här: –> http://tdb.ridsport.se/meetings/24790

Det är en helt unik cup med fantastiska priser. Totalsegraren åker ju hem med en sprillans ny hästtransport, men det är väldigt fina priser även bland de övriga placerade och segrarna i respektive nivå.

734548_669029246497625_5436299921645165990_nSegraren i förra årets Thule Cup: Catarina Hjärpe och den superfina pållen Cerina E!

niQF6B_43Xv0Rq6DDWpW THULE_Logo-2

 

//Emma

Ny vecka!

Nu är det måndag och dags att återgå till vardagen och verkligheten. Hoppas att ni har haft en fin helg, folk har ju till och med legat på badstranden vad jag förstått. Emma sa att det ska bli snö på torsdag, kan det verkligen stämma?

Jag har smält gårdagen lite och har kommit fram till att med tanke på omständigheterna så ska jag vara nöjd med resultatet. Den här veckan kommer jag kunna träna som vanligt och då får vi hoppas att jag och Arras kan hitta en bättre känsla tillsammans. Jag ser fram emot när jag ätit upp min kur av medicin för jag känner mig alldeles rubbad!

På söndag är det dags för tävling igen och då är det nästan hemmaplan. Vi kommer då åka till Hammarö som ligger strax utanför Karlstad. Emma ska också tävla på Mini fast inte samma dag som mig.

IMG_1521På plats i Lidköping med pappas nya bil, han var mycket nöjd med hur den skötte sig.  IMG_1533 Arras efter en ryggning. Jag har papprena hemma så jag kommer inte ihåg vad de skrev men resultaten såg ut så här:

Lena Mårtensson hade mig på 65,0%

Britt Hammar 65,132%

Magnus Ringmark 63, 816%

/Maria

Den där känslan – radera och kom igen!

Jag hade tyvärr en riktigt trökig känsla idag både på framridningen och banan, tyvärr. Kanske borde vi inte åkt med tanke på veckan som varit, men jag ville ändå prova! Vi får hoppas att jag kan hitta tillbaka till en ”braiga” känslan igen 🙂

http://youtu.be/sAuyvBFjiRw

Ritten resulterade i 64,6% och jag kan återkomma med domarkommentarer!

/Maria

Fin idag!

Mini har fått tagit det ganska lugnt sedan tävlingen, två dagars skogritt och en vilodag igår. Men nu får vi börja röra på fläsket igen. (Btw, det kom en dam i stallet när jag mockade häromdagen och började klappa på Mini, efter ett tag sa hon; ”Det syns att hon är en tävlingshäst – hon är så smal!” 😉 😛 )

Mini kändes väldigt pigg och glad idag och vi jobbade lite med slutorna i både trav och galopp. Även om hon har väldigt lätt för dessa, så vill hon gärna räta ut sig mot slutet, sen måste jag även börja träna på att göra ett byte på medellinjen efter slutan, det är med i mästerskapsprogrammet vi ska starta nästa helg. Idag fungerade dock det bytet åt båda hållen, på första försöket. Då gjorde jag inte den övningen något mer, hon var verkligen superduktig!

Jag avslutade med lite piruettarbete, där hon är så himlans ambitiös! Mycket klapp och beröm. Imorgon ska vi rida ett pass i ridhuset först, men sen går vi nog ut i skogen om vädret håller i sig.

Ha en fin lördagkväll nu, det ska jag ha iallafall! 😀

20140401-175148.jpg

//Emma

Lördag!

Idag har jag ridit för första gången sedan i tisdags. Det gjorde ganska ont och jag har inte så mycket ork i min arm tyvärr, men jag gjorde så gott jag kunde och försökte få Arras lösgjord och mjuk. Han kändes ganska stel i sidorna, speciellt när jag skulle göra skolor, så jag fick jobba en del med dem. Jag fick även runda till honom och försöka få med ryggen för han spände sig gärna och blev lite hög i nacken och sänkt i ryggen.

Efter ett tag tycker jag att det kändes bättre och jag hoppas att jag kan få honom mjuk och smidig imorgon innan start. Jag tänker att jag åker och gör mitt bästa, går det mindre bra så har jag iallafall försökt! Jag red även Elton en stund efter Arras och han behövde kortas ihop och även han bli lite mjukare speciellt i högersidan.

Imorgon blir en väldigt tidig dag för mig och Arras, jag behöver extra många tummar som håller hårt för oss imorgon 🙂

20140426-152056.jpg

/Maria

Inte riktigt som jag tänkt…

Jag blev ganska dålig i morse och blev tillsagd att åka till akuten, så på eftermiddagen tog jag tag i saken och åkte dit. Väl där fick jag sitta där i 4 timmar, vilket betydde att jag inte kunde rida. Som tur är kunde Frida rida även idag. Jag har fått antibiotika och blivit tillsagd att ABSOLUT inte rida om jag har feber. Jag ska väl inte rida överhuvudtaget men ni vet ju hur vi hästtjejer är. Man rider sålänge man inte ligger på dödsbädden.

Inte den bästa uppladdningen inför helgens start tyvärr men jag hoppas att jag ska orka rida imorgon i alla fall! Guld att Frida kunde hjälpa mig…

/Maria

Svar på lite frågor!

Hur mycket tävlade ni under er gymnasietid? Är nämligen rädd att jag varken kommer ha pengar och tid då jag ska flytta med hästen och måste betala stallhyra…

Emma: Jag tävlade nog ”vanligt” mycket under min gymnasietid. Nu bodde jag ju hemma och hade enormt snälla föräldrar som ställde upp ekonomiskt och att köra runt på mig och pållen… Jag vill tro att jag betalade lite själv med mitt studiebidrag, men det kan vara önsketänkande. 😉 Det var så längesen att jag inte kommer ihåg!

Maria: Jag bodde också hemma och hade föräldrar som betalade, snälla som de är. Jag tävlade en hel del då jag hade en ponny som jag tävlade upp till FEI med. Vi köpte Arras när jag gick sista året på gymnasiet så då tävlade jag också en del.

skc3a5ne-023 Pållen Albert som jag hade en del av min gymnasietid

Hur lär ni in program? Har ni något tips?
Grattis också till alla fina resultat, ni är båda grymt inspirerande och det är riktigt kul att följa er! :)

Tack så mycket! 🙂
Emma:
Jag läser igenom programmet och kollar på det på Stallbacken.com. När jag tror att jag kan det, så säger jag det högt för mig själv, samtidigt som jag håller koll på att det blir rätt. Sen brukar jag alltid rida igenom nya program innan tävlingsstart.

En annan bra grej som även är bra mental uppladdning (åtminstone för mig), är att blunda och tänka sig att man rider hela programmet. Att man gör alla hörnpasseringar, halvhalter och att det går helt perfekt, enligt planen, samt såklart att man vinner med nytt svenskt rekord! 😛

Maria: Jag gör samma som Emma 🙂

Hur utbildade var era hästar när ni köpte dem?

Mini var inte inriden, men hon hade haft sadel och träns på sig.

Arras var grundriden och startklar Lätt B

Har ni själva ridit in någon häst?

Emma: Jag har ridit in ganska så många hästar, dels Mini då, men sen har jag även arbetad med främst oinridna unghästar under nästan 3 års tid.

Maria: Jag har aldrig ridit in någon häst från början

Vilken är största anledningen till erat tävlande?

Emma: Att det är så himlans kul! Jag gillar allt runt omkring tävlandet, från förberedelser till att komma tillbaka till stallet igen. Placeringar är bara en bonus, huvudsaken för mig är att det känns bra.

Maria: Jag tycker som Emma att det är himla kul, och jag behöver tävlingarna för att det motiverar mig extremt mycket!

Hur såg eran häst och ridsituation ut när ni var yngre?

Emma: Började rida på ridskola i 3-årsåldern, började tävla med ridskoleponnysar när jag var 8 år, första egna ponnyn vid 11 år.

Maria: Jag började rida på lektion när jag var ungefär 5-6 år tror jag. Jag, syrran och mamma skaffade en häst när jag var 7 år.
Kram och lycka till med kommande framgångar
Tack! 🙂

Vem/ vilka är er största förebild inom hästsporten? Och till Emma, fantiserar du om en Mini-bäbis nån gång i framtiden? Vilken pappa skulle den ha om du fick välja fritt? :D

Emma: Vår tränare Anki är helt klart en av mina förebilder! Om man ska se till eliten, så är det nog (just nu) Charlotte Dujardin och Carl Hester. Främst för deras mjuka ridning och deras fina hästhållning!
Självklart drömmer jag om en Mini-bäbis, och om jag får välja så skulle pappan heta Ampére, Sezuan (- de lösa benbitarna) eller Damon Hill.

Jag undrar hur ni gör/gjorde när ni pluggade på universitet/högskola med häst och jobb samtidigt?

Emma: Kände att jag kunde svara på den, eftersom jag är i den sitsen nu! Jag pluggar 100%, dagtid, jobbar 22% (var tredje helg, fredag-söndag) plus extra när det hinns med. Jag är hos Mini praktiskt taget varje dag, rider ca 6 dagar i veckan. Jag bor i en etta, relativt centralt, och jag betalar allt själv. Det är tufft, men det går! Allt (!) handlar om prioriteringar! Jag köper inte mängder av kläder, eller går på krogen varje helg. Men även om jag lever efter en stram budget, så kan jag unna mig saker ibland. Och även spara en slant. Nu har jag både studielånet och tilläggslånet, så det är klart – jag kommer ha studieskulder tills jag fyller 108 ungefär. 😉
Men det var ett krav som jag sa till mig själv när jag började läsa – det får inte gå ut över hästen! Det är värt för mycket för mig. Efter ett år funkar det fortfarande bra, så jag hoppas att det kommer göra det i två år till!

20140421-170527.jpgJag skulle offra mycket för den hästen!

/Emma & Maria på ett hörn!

Häromdagen..

Fick jag för mig att städa mitt stallskåp. Två och en halvtimme senare var jag klar! Jag kastade en hel del onödiga, trasiga och rent vidriga saker som hade samlat sig inne i gömmorna, och helt plötsligt fick jag plats med allt på ett bra sätt!

Här hade jag dragit ut en del av allt…:

20140424-204228.jpg

20140424-204244.jpg

Jag blev två par skydd rikare som jag hade glömt bort, och jag fick även tummen ur att sätta ihop mitt Döbert-träns igen, som har legat i delar.

20140424-204405.jpg

Lite mindre rörigt blev det åtminstone!

20140424-204439.jpg

20140424-204451.jpg

20140424-204510.jpg

//Emma

Laddar om inför helgen!

Till helgen är det dags för tävling igen och denna gång styr vi kosan till Lidköping. Dit har vi åkt på vårkanten sedan ett par år tillbaka. Det är alltid bra tävlingar där och fint underlag på ridbanan.

Igår var jag i Stockholm så Frida red en pigg Arras, jag red i förrgår och dig blir en lugn dag så ska jag försöka kravla mig upp imorgon och dressyra lite. Jag har tatuerat mig så ligger just nu raklång i sängen med värktabletter på nattduksbordet. På lördag trimmar jag inför starten som alltså är på söndag. Då är det lilla rundan som gäller igen!

/Maria

Idag och igår!

Mini har fått gå två dagar i skogen nu, efter att ha vart så duktig i måndags. Igår hade vi med farbror Arras som sällskap, och idag var vi själva. Mini var helt lugn och ville helst trampa rakt ut i skogen för att hitta den rätta grenen att sätta tänderna i.
Hon fick bara dödsångest en gång när hon höll på att drunkna i ett gyttjepöl, och gick sen i någon slags piaff-skritt-trav resten av vägen. (Hon som satt på var inte lika orolig för att drunkna, eftersom drama queen-Mini knappt sjönk mer än 2 cm).

20140423-172024.jpg

20140423-172044.jpg

Mini och jag blev intervjuade av lokaltidningen på tävlingen, och idag var vi med på mittuppslaget i sporten. Jättefin bild och väldigt bra reportage! Länk om ni vill läsa: http://vf.se/sport/ridsport/kan-saga-att-det-ar-klart-godkant”

20140423-172550.jpg

Imorgon kör vi lite dressyrarbete igen! 🙂

//Emma

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798