Försäkringar…

Jag blev lite förskräckt när jag fick läsa att Agria har ett tak på 17 000kr när det gäller utredningar för bl.a rörelsestörningar. Det är i mina ögon ingenting, och även om jag (peppar-peppar) inte har behövt utnyttja Minis försäkring en enda gång, kan det ju lika gärna hända i morgon.

Jag blev mer sugen på att byta försäkringsbolag nu, men jag har för mig att det är både krångligt och ”farligt” att göra det. Jag har hört skräckhistorier om att hästen har blivit skadad i det nya bolaget, och de har hävdat att skadan uppkom/fanns redan innan de tog över försäkringen och då ersätter de inget alls.

Är det någon som har erfarenhet av att byta försäkringsbolag? Jag är mest intresserad av Folksam just nu, de har jag hört en del gott om + att jag har lite andra saker försäkrat där.
Tips på andra bolag?

fors

//Emma

Lyser upp vintermörkret!

Jag har gått och väntat på ett tenta-resultat i flera dagar, finns det något värre än försenade resultat?! Jag var övertygad om att jag hade fått underkänt, och hade till och med anmält mig till omtentan… Tror ni jag blev förvånad när jag gick in på sidan, förväntade mig texten underkänd, men där stod det väl godkänd!!?

I total chock åkte jag till Granngården för att köpa mat, och går ut därifrån med en lys-lila grimma åt Mini! (Maten var också med…) Den får representera humöret idag. 😉

20140130-201219.jpg

//Emma

Göteborg te hälja

Fredag till söndag kommer jag befinna mig i Göteborg. Det ska bli himla skoj att åka iväg en helg. På fredagen ska vi till Pustervik och titta på ett band som heter Deer Tick. Det ser jag väldigt mycket fram emot. Något annat jag ser fram emot är hotellfrukost, frukost är min favoritmåltid så det är ju rena drömmen för mig med hotellfrulle.

Jag har fixat beridare i form av Tina, som ska ta hand om Arras alla dagar jag är borta, guld!

/Maria

Morgonridning

På torsdagar kan jag ju rida innan jobbet, om inte det är några möten inlagda, men som oftast brukar det gå. Jag har sagt det förr, det är ju så himlans skönt att ha ridit innan jobbet. Då slipper man känna sig stressad i slutet på arbetsdagen och man kan med lugn och ro avsluta det man behöver innan det är dags att rulla hemåt.

Idag red jag i ridhuset, det var en hel del pinnar och annat utlagt så det fick bli lite kringelikrok-ridning. Vi passade på att trava över några bommar, något jag borde göra oftare. Men oftast rider jag i ett litet tält men 6 andra ekipage och då blir det svårt att samsas om utrymmet. Häromdagen när jag skulle rida för Anki var vi 7 ekipage i tältet (!) Helt galet.

Hur som helst. Det här blir mitt sista pass innan måndag, eftersom jag ska åka till Göteborg imorgon och komma hem söndag kväll. Jag satte på kandaret och tycker att Arras går bra på det nu. Han lägger sig i ett fint stöd och känns ganska stabil med munnen. Ibland blir han lite ”fibblig” när jag ska börja med passagen och piaffen, och då släpper oftast samverkan – bakben – fram till hand. Då får jag driva på lite kvickt fram till en stadig hand.

Jag red ett vanligt pass där jag kollade rakriktningen och att det även känns som att bakbenen hela tiden är med mig när jag gör övergångarna på de raka linjerna. Jag växlade mellan liten trav, när han väntar och känns mjuk där, kan jag lägga på lite tempo. Men inte så att han rinner iväg… Då får jag snabbt ta min halvhalt igen.

Jag lade in piaff och passage lite här och där. Det jag måste tänka på nu är att han verkligen ska göra övergången vid en viss bokstav. Det får inte ta 10 meter för mig att få till dessa svåra rörelser. Så skärpning där för min del! När jag ska rida programmet kan inte han välja själv, då gäller det att han lyssnar direkt på mina signaler ju.

Jag provade även att göra byten i varje och lade först in 1-2 – ett galoppsprång emellan och sedan 1-2 – ett galoppsprång emellan och 1-2 igen. Sådär höll jag på ett litet tag och då flyter det på bättre när jag sedan fortsätter med ettorna, idag gjorde vi 6 stycken iallafall, men gjorde inte så många försök att göra så många vi mäktade med!

IMG_0388

/Maria

Är egentligen nöjd men…

Jag gillar verkligen mitt kandar. Det gör många andra också, och det ramlar ständigt in kommentarer där det frågas vad det är för märke, vart det är köpt osv.
Men när man kommer nära ser man att det är långt från perfekt. Jag har bytt ut orginalnosgrimman mot en lackad variant. För att få på den var jag tvungen att klippa bort remmarna som den gamla satt i, den var av varianten ”spännen på båda sidor”. Så det gör att det finns två små extra ”flärpar” som syns om man tittar noga.

20140128-202356.jpg

Den nya nosgrimman, som verkligen är supersnygg, är lite för tjock så sidostycket trycks ut lite.
Helst av allt skulle jag vilja ha ett enkelt, snyggt kandar med så lite remmar som möjligt, men som student kan man inte riktigt unna sig sådant. Detta funkar ju absolut, men det känns som jag trär på henne en halv sadelkammare vid varje tränsning… 😉

20140128-202643.jpg

//Emma

En fråga till er!

Är det någon som vet om det finns någon stallplats i eller i närheten av Fagersta den 1-2 mars? Det är nationella tävlingar där som Elton borde vara med på, men det finns inga stallplatser. Tävlingen äger rum den 2 mars men B-ponny startar kl 08.00 och det är 25 mil dit. Så Elton behöver sovplats…

Vi är väldigt tacksamma om ni som bor i närheten kan ge tips på stall med en box över!

/Maria

Måndag och tisdag!

Igår red jag för Anki och hade världens magbesvär. Jag kände det precis innan jag skulle börja (5 minuter innan träningens starttid). Då hade jag ridit fram ungefär 25 minuter. Jag börjar tänka att det här kommer gå åt skogen, jag kan rida med hög feber och andra krämpor, men med magras och spyfärdig till råga på allt, då är man inte så kaxig.

Jag hängde i och gjorde så gott det gick, jag ville inte avbryta mina 30 minuter, just eftersom jag bara har den korta stunden. När jag hoppade av efter lektionen kastade jag Arras åt Christine, vimelkantig och vit i ansiktet sprang jag till toaletten och hängde sedan där i 1 timma (lyckades smita ut en kortis och se till att Arras kom in i boxen). Snälla Christine fick skritta av, sedan kom mamma till undsättning och fixade resten. Jag åkte hem efter ett tag och åt inget mer den dagen. (Orsak = känslig mage och förmodligen ätit något knas).

Nog om min mage. Hur gick Arras då? Jo, mycket bättre än för en vecka sedan. Jag har varit supernoga senaste veckan. Jag har krävt mer samling, mer energi. Jag har krävt att han ska vara lätt att ändra och detta har gett ett riktigt bra resultat. Arras var jättefin och vi fick beröm redan från start!

Vi övade checkade av vissa saker igår, vi tittade på någon sluta som såg bra ut. Arras var fin i munnen, bra i kontakten. Vi kollade av att jag kunde flytta honom på en liten volt i galopp med tagen bakdel, utan att han krympe galoppen och det gick också fint. Det jag får tänka på där är att höja formen något i vänstergaloppen och se till så att han höjer hela vänster framparti bättre, alltså, in med den bogen och upp mot yttertygeln med luftiga språng. Vi gick sedan in mot piruetter och det kändes också bra.

Ganska direkt kollade vi passagen. Arras måste där ha lite mer energi, när Anki gick snett bakom kändes det riktigt fint och hon behövde bara gå där en kort stund, för sedan fattade han galoppen. Vi piaffade lite också, för att sedan gå upp i passage och det får vi öva lite mer på så att han hittar rätt i timing och teknik.

Anki sade till mig att det är viktigt att jag får det svaret jag vill ha utan att behöva ta i för mycket när jag driver. Jag ska alltså få rätt gensvar i förhållande till hur mycket jag driver. Har ni tänkt på det? Värt att tänka på… Man vill ju att hästarna ska reagera snabb, och man vill inte behöva ge för stora hjälper.

Idag tömkörde jag honom i 30 minuter!

20140128-190650.jpg

/Maria

På gång!

Jag spontan-anmälde mig precis till årets första tävling. En Msv B:4 i Sunne den 9:e mars. Enda kruxet är att jag jobbar då, och kan inte ta ledigt… Ja ja, det är över en månad kvar, det löser sig! 🙂

Annars då? Vi tränade igår, och jag har ridit en gång själv sedan förra träningen. Men bästa Tina har hållit ordning på Mini så vi fick till en riktigt bra träning ändå. Traven kändes riktigt fin och min lilla häst börjar faktiskt få lite mer distinktare trav! Det känns väldigt okomplicerat och hon har blivit väldigt bra i formen där.
Då har hon svårare med det i galoppen. Mini har väldigt stor galopp men kort kropp, så hon får lite jobbigt att hålla sig på plats, speciellt i en samlad galopp. Jag måste vara väldigt snabb och driva in bakbenen så fort hon vill göra sig lång, eller slingra sig åt något håll, och då inte ta åt mig handen. Istället ska hon lätta av i en rund form, och när hon hamnar rätt så blir det sådan skillnad!

Vi övade lite byten och massor av ändringar i galoppen. Hon blev riktigt fin i traven efter detta arbetet!

Idag red jag i ett alldeles nyharvat ridhus – ensam! Lyx! Vi fortsatte på gårdagens linje och Mini klämde in med att briljera med två halvpiruetter med byten på kortsidan efter. Kanske  var det den här uppvärmningen innan som gjorde det:
20140128-184638.jpg 20140128-184653.jpgDuktig var hon iallafall, och hon försöker verkligen göra allt och göra rätt hela tiden – utan en protest. Fantastiska pålle. 🙂

20140128-184705.jpg

//Emma

Stöp

Idag red jag Arras på kandaret, och det blir ju faktiskt något helt annat måste jag säga. Jag red, som vanligt, på 3/4 linjen och gjorde övergångar mellan trav och galopp (täta övergångar). Arras ville gärna bli lite lite sned i övergångarna, krängde en aning och blev lite frustrerad när jag bad honom att samla sig och vara helt rak i mina täta övergångar.

Det tog ett bra tag men då trillade poletten ner, Arras blev fint mellan mina hjälper, rakt inunder mig och då kunde jag relativt enkelt växla mellan trav och passage utan att han krängde!

Mitt i passet vet jag inte vad som hände, uppe vid A snubblar Arras och går typ ned i spagat med frambenen (eller heter det splitt kanske). Det var riktigt obehagligt och det kändes som att det tog tre år innan han helt på benen igen. När det hade hänt travade jag lite lätt och kände så att han inte sträckt sig eller skadat sig, men han kändes fin som vanligt så det var lugnt!

/Maria

Snabbare!

Idag har jag ridit Arras och Elton. Arras började jag med. Han vill jag få mer lättändrad och snabbare/kvickare i sina små ben. Jag värmde upp som vanligt och flyttade honom sedan på  3/4-linjen i öppna. Det märks så väl när han spjärnar emot lite i kroppen, det går inte lika  lätt som jag vill. Då får jag vara bestämd och be honom att flytta sig kvickare för mina hjälper och han ska lätt gå att ändra, från öppna, till förvänd sluta, tillbaka till öppna och in i en sluta. Lätt och smidigt, snabba ändringar och utan protester. Det blev bättre och bättre, men imorgon ska jag jobba vidare med smidigheten och snabbare svar för mina hjälper.

Jag märker också tydligt att han inte är helt rak och jämn när jag börjar med bytena i varje. När han inte ligger helt rätt, så kränger han. Jag fick då se till att bogarna hamnade på plats, att han bytte rakt fram, lika mycket på båda tyglarna och inget krängande. Det blev också bättre efterhand. Jag väljer att lägga bytena rakt fram mot spegeln för då ser jag om han inte är spikrak.

Vi jobbar vidare imorgon!

Elton var det dags för efter Arras och när jag kortade tyglarna i högervarvet såg jag lite för mycket av Eltons vänsteröga. Han var alltså inte helt rak där. Jag ställde igenom till höger och insåg då att jag måste fånga upp vänstersidan, annars vart han fortsatt sned. I trav kändes det okej. Jag fick korta ihop honom lite och lossa honom så att han blev lite mjukare i sidorna. Det som fungerade bra var att rida honom i förvänd galopp, vänstergalopp i högervarvet och ställa honom till höger!

I galoppen ville han studsa upp med rumpen och gärna bli lägre i form än vad jag tyckte var okej. Jag fick driva på honom framåt och höja fronten en del. Det räcker inte med att bara höja handen där, jag måste aktivera bak och se till att han fördelar om vikten! Om jag bara höjer handen så bromsar han istället, jag vill ju att han tar för sig uppåt – framåt och även att han ska vara mjuk och fin där uppe. Det blev helt klart bättre efter hand!

IMG_0846 IMG_0841/Maria

 

Lite mer Mini-film!

Här kommer en del av travarbetet från måndagens träning. Vi provar också att ”trampa” henne lite, något vi inte har försökt mer än ett par gånger. Jag tycker hon är jätteduktig, hon vet inte riktigt vart hon ska göra av fötterna än, men hon sätter under bakbenen väldigt fint.

Öppnorna har blivit så mycket bättre, de har vi haft svårt för. Jag har inte fått upp henne på yttertygeln och hon har gjort sig lång och det har blivit ganska forcerat. Men nu börjar samlingen komma så smått!

//Emma

Sent!

Ja för mig och Arras blev det inte lika tidigt som för Emma och Mini. Jag är ju mer en morgonmänniska än kvällsmänniska men tyvärr börjar jag såpass tidigt att jag inte hinner rida på morgonen. Istället blir det kvällsridning får vår del!

I måndags när jag kom in i tältet var ju 7 ekipage, inte optimalt direkt. Idag var det lite bättre på den fronten, jag och ett ekipage till, lyx. Arras var pigg idag, pigg och fin tycker jag.

Vi gjorde mycket skolor och när det kom till galopparbetet jobbade vi med lite piruetter. De kändes ganska enkla idag, när vi övar det nästa gång i ridhuset tänker jag lägga dem på medellinjen mot spegeln, i de svåraste klasserna ligger piruetten där och det är en riktig utmaning!

20140122-211720.jpg

/Maria

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798