Helg!

Äntligen är det helg och jag liksom många andra är ledig. Det är första gången i mitt liv som jag inte behöver jobba helger för att överleva ekonomiskt. Jag sitter såklart och tillbringar lite tid till jobb ändå, men det kan jag ju göra när som helst på dygnet. Hur som helst, nu till dagens ridning:

Arras började jag med idag vid halv tio i förmiddags. När jag satte mig upp märkte jag att han ville peta ut högerbogen. Jag började då med att ställa över honom till höger (efter en liten uppvärmning). Jag hade honom ställd och böjd lite lätt till höger i vänstervarvet, både på långsidorna och på volterna, när jag kände att högerbogen hamnade på rätt plats så kunde jag ställa över till vänster och högerbogen var där den skulle vara. Vi gjorde även öppnor i vänstervarvet där jag även där var noga med att högerbogen inte skulle försvinna till höger. Jag fick samla upp honom på yttertygeln och samtidigt aktivera vänster bak. Vi gjorde några öppnor och jag fick tillslut ordning på bogar och att han satte under sig och aktiverade vänster bak på ett bra sätt.

Det blev extremt tydligt när han hamnade rätt med alla kroppsdelar, då är han helt plötsligt mellan mina hjälper, jag har lika mycket stöd i båda tyglarna och han bjuder jämnt framåt. Tänkt vilket skillnad det kan bli när allt hamnar på sin plats. När jag lyckas med detta lyckas jag även med bytena i varje, idag gjorde jag endast ett försök på en långsida. Först gjorde jag några 1-2 och sedan gjorde vi 7 i varje galoppsprång. Inte nog med att bytena i varje fungerar så blir även passagen superfin och känns väldigt enkel att utföra.

Elton red jag precis efter Arras. Han och Hannah ska tävla imorgon i Hagfors och behövde trimmas lite. Han kändes bättre än i onsdags just i galoppen, där han inte kändes riktigt lika stark och styv. Jag red bara cirka 20 minuter eftersom Hannah skulle rida också. Jag försökte lossa honom lite i sidorna, red mycket böjda spår och flyttade honom för skänklarna samtidigt som jag ställde och böjde i sidorna. Jag red även lite förvänd galopp och gjorde en del övergångar.

Lycka till imorgon Hannah och Elton!

 

20130831-125936.jpg

20130831-125942.jpg

/Maria

 

Hästfri dag!

Idag är jag helt hästfri, vilket inte händer så ofta. Jag passade på ta en löptur, mycket välbehövlig sådan. Emma skrev i ett inlägg att hon var rädd att inte hinna med Mini lika bra nu när hon börjar plugga, jag kände likadant när jag började jobba för några veckor sedan. Jag håller med många av våra läsare, ibland kan tiden med hästarna verkligen vara ”räddningen” efter en stressig dag med mycket plugg eller en hård dag på jobbet. Det är ju det som är så underbart, när jag rider är den enda stunden då jag kan koppla bort omvärlden, är jag trött/ledsen/slutkörd så är stallet och ridningen det bästa botemedlet. Vad vore livet utan hästarna? Vem vore jag då? Vad hade jag gjort istället?

20130829-175238.jpg

/Maria

Morgontur!

Mini och jag styrde ut mot skogen tidigt i morse (strax efter 8!! 😉 ). Vi hade en härlig ritt som innehöll en snabb galopp, några livsfarliga orrefåglar (om det finns något som heter så, stora var de iallafall!) och en brand!

20130829-101451.jpgMini tyckte inte att hon hade ätit färdigt frukosten än, så hon var ganska så odräglig där ett tag…

20130829-101530.jpg20130829-101627.jpgHär funderar vi på om det brann inne i stan, och jag blev för ett ögonblick orolig för att jag glömt stänga av kaffebryggaren, men det visade sig att det visst brann på sjukhuset. (Dock i en ny byggnad som inte var klar än.)

20130829-101644.jpgPå väg ut i hagen, och jag var klar rekordtidigt i stallet idag! Gött!

//Emma

Elton och Arras!

Idag har jag ridit både Arras och Elton på kvällskvisten. Jag hade sådan tur att när jag skulle rida Arras så skulle ridgruppen i ridhuset rida ut, det tackade jag för och fick 50 minuter inomhus.

Idag behövde Arras en bra stund för att komma igång med alla muskler, det tog ungefär 30 minuter men sedan blev det mer och mer krut i honom och tillslut var han som en riktig tiger!

Elton red jag i tältet och honom har jag inte ridit på länge nu, han var lite små stel och tyckte det var lite jobbigt när han skulle behöva sätta sig, vara mjuk och bära sig själv, men han kändes helt okej och på lördag ska vi trimma igen. Det var kul att få rida elton igen!

20130828-212436.jpg

/Maria

Pigg – piggare – Mini!

Jag börjar bli väldigt angelägen över att få den där analysen på höet snart, det känns som att energin i det är skyhögt! Mini är SUPERPIGG! Det hör definitivt inte till vanligheten den här tiden på året, och hon är just nu fantastiskt rolig att rida. (När man har kontroll på henne… 😉 )

Igår och idag har hon fått gå dressyrpass i ridhuset, och har känts väldigt fin. Jag rider just nu på träns, eftersom jag har vart osäker på hennes mun, men snart provar jag nog kandaret igen.
Jag försöker rida mycket som Anki instruerade mig efter att hon hade provat henne, dvs att jag ska kunna aktivera bakbenen genom en snabb skänkel utan att hon ska lägga sig på i handen, eller gå iväg framåt. Mini tar detta bra och det räcker oftast med en snabb förhållning om hon börjar ge sig iväg.
Hon har blivit så mycket starkare i galoppen och orkar sätta sig långa sträckor nu, utan att ändra formen. Jag rider mycket tempoväxlingar, även där orkar hon hålla kvar formen istället för att dra isär sig som hon gärna gjorde förut. Känslan att att se frambenen på hästen i galoppökningen är rätt tuff måste jag säga! 🙂

Idag var hon som ett helt energifält att rida och det kändes som det aldrig skulle kunna ta slut. Jag varvade lite byten med förvänd galopp och det gick bra. Mini ska ju springa Junior-DM med Frida om drygt en vecka, då passar det sig inte att man lägger in några byten! (Går i LA:4 och MSVC:2!)

Imorgon har jag skola och sen direkt efter det ska jag jobba till halv tio på kvällen. Så jag tänkte rida ut i skogen på morgonkvisten, bättre start än så kan man väl inte få på dagen va?! 🙂

IMG_9515//Emma

Oj..

Manen växer som ogräs på Mini. Jag hatar att klippa och fixa frisyren på henne och det går månader mellan frisörbesöken.

20130827-192100.jpg

20130827-192141.jpg
Den här gången blev inte resultatet så bra, så jag vågar nog inte visa det.. (Tänk skolpojke möter Gustav Vasa ungefär.. 😉 )
//Emma

Igår!

Igår tränade vi för Anki. Jag berättade att jag varit nöjd med Arras, han har känts mjuk och arbetat med mig under senaste veckan. Han känns pigg och fräsch och det höll Anki med om när hon sett oss några minuter. Pigga ben!

Vi gjorde några skolor som var riktigt fina till höger, till vänster fick jag aktivera något och samla upp energin och försöka få lite mer schwung och samling. Detta genom att rida på med energi framåt och sedan samla upp energin och växla steglängden. Jag red sedan på en 15-metersvolt med tagen bakdel där jag växlade mellan piruettgalopp, samlad galopp och arbetsgalopp med bibehållen tagen bakdel och med bibehållen böjning i sidan. Han kändes fin och det kändes liksom enkelt.

Mot slutet gjorde vi några ökningar för att få igång lite snurr för att sedan samla honom upp i passage. Till en början hade vi lite för dåligt med energi, men efter ett tag fick jag till fin energi och fick vi växla mellan passage och piaff. När vi skulle gå ur piaffen upp i passage ville Arras skjuta ifrån, där får jag vara mer noga med att han ska sätta sig bättre upp i passagen. Riktigt skoj att få träna igen!IMG_9962

/Maria

En ny tid…

Idag började mitt nya liv. Låter dramatiskt? Det är det också!

Förhoppningsvis kommer jag tillbringa de kommande 3 åren på Karlstads Universitet och sedan kunna kalla mig för Sjuksköterska! Jag är grymt peppad över att klara av detta, men behöver samtidigt hitta en bra balansgång mellan skola, häst och jobb. (Det är nu jag behöver höra positiva historier om att det kommer gå bra! 😉 )

Jag hoppas självklart att jag kommer hinna med Mini, men inser också att jag definitivt kommer behöva hjälp med henne. Det verkar dock som att den biten behöver jag oroa mig minst över.
Bloggen kommer komma väldigt långt ner på prioriteringslistan, men jag kommer att uppdatera så mycket jag hinner! Kanske vill någon av mina medhjälpare skriva något inlägg då och då också. 🙂

logo

//Emma

 

Senaste dagarna!

I fredags red jag dressyr i ridhuset. Lektionen som brukar vara där var istället på utebanan så då passade jag på. Jag har bytt nosgrimma på Arras eftersom han har en tand som är lite trasig (jag vet inte vad tanden heter men den sitter ensam långt fram i munnen). Eftersom jag inte vill att remontnosgrimman ska klämma åt där så har jag bytt till en vanlig aachen.

Om det är nosgrimman eller något annat ska jag låta vara osagt men han går riktigt riktigt bra nu. Jag tycker inte att han viker in nosen lika mycket med den här nosgrimman, det känns som att halsen blir längre och jag får ett stöd ”längre fram”. Superhärligt! I går fick Arras en vilodag, idag red jag dressyr igen och imorgon är det Ankiträning. På tisdag blir det nog en uteritt i skogen om vädret tillåter.

Idag var Arras liksom i fredags jättefin, vad härligt det är när hästen jobbar med en och både en själv och hästen är glad. Jag jobbade efter värmningen med att försöka aktivera vänster bak och rida upp mot höger-yttertygeln. Det jobbet gjorde jag i galopp och där får jag vara mycket noga med att inte högerbogen ramlar ut till höger. När jag fick honom mellan mina hjälper kändes det som att han växte under mig. Formen höjdes och sprången blev rundare.

Idag tränade vi på mycket slutor i trav, vår akilleshäl. Vi kan komma i en fin trav i en öppna för att sedan tappa schwung och flyt i slutan. Idag satte jag mig ordentligt i sadeln och lyfte blicken och tänkte att vi skulle minsann upp mot taket. Jag tycker att det fungerade ganska bra, jag lyfte även innerhanden något och red i uppåt framåt. Vi får se om vi kan få till slutorna med Anki imorgon!

IMG_9948IMG_9959 IMG_9961IMG_9970

 /Maria

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798