Just jogging!

Jag och Mini tog en avkopplande joggingtur på utebanan idag. Som både fram- och avskrittning red vi sandvägen som går runt hagarna.
Mini verkar trivas som fisken i vattnet där ute, hon är så tillfreds hela tiden. Jag kunde sitta upp utanför stallet och hon stod blickstill tills jag bad henne att gå, och hon var helt lugn när jag skrittade ut.
Hade jag kunnat så hade jag helt klart valt att ha henne uppstallad där, men det är tyvärr allt för långt att åka.

20130731-190641.jpg

20130731-190656.jpg
Får skylla på att det blåser, riktigt så där yvig man har hon inte… 😉

20130731-190745.jpg
Ankis fina utebana!

/Emma

Tillbaka till ”stan”

Idag är det sista dagen på Segerstad för Arras, vi har haft det helt underbart där ute och det tar verkligen emot att flytta tillbaka. Vi hoppas att vi kan komma tillbaka nästa sommar!

I måndags red vi för Anki och Arras är pigg och fräsch nu tycker jag. Vi jobbade först med att aktivera vänster bak upp mot yttertygeln. Han försökte vrida sig ur det jobbet till en början men när det tillslut släppte så kändes Arras mer mellan hjälperna och han var jämn och fin i båda varven.

Vi gjorde en del fattningar från skritt till galopp där Arras inte satte sig så mycket som vi ville, han ville gärna ta ett halvt litet travsteg vilket betyder att han inte var tillräckligt inunder med bakbenen och genom hela kroppen fram till handen, vi övade några fattningar och när det blev rätt så kände jag hur han arbetade genom hela kroppen, bakbenen var med mig och han var då även mjuk och fin i handen och han arbetade genom ryggen.

Arras är en sådan pålle som blir mer och mer taggad ju längre passet löper och då kan det bli att vi hamnar på gränsen till att det slår över och Arras blir övertaggad, så har det varit sedan han var bebis och det har blivit bättre och bättre genom åren. Kanske är det Warsteiner-generna som spökar. Dock är han inte långsint, till nästa dag brukar han alltid vara super!

Vi övade även på piaffen, till en början hade Arras lite svårt att hitta takten men vi tog det lugnt och metodiskt vilket var en bra metod för såsmåningom hittade han tekniken och trampade fint cirka 5 steg åt gången!

 

20130731-184808.jpg

/Maria

Fråga!

Jag har en fråga, både till dig och till Emma: När ni rider typ vardags-ridning, hemma på ridbanan eller i ridhuset, hur gör ni för att få ut så mycket av varje ridpass som möjligt? Med övningar och så.
Jag har extremt svårt att få mina vardags-ridpass att göra nytt, utan det blir mer att jag bara rider i en halv timme mest för att han behöver röra sig, och då rider vi väl mest runt runt på spåret i alla gångarter sen går vi in i stallet igen.
Jag har en D-ponny som är utbildad till FEI klasserna, men vi ligger väl just nu på en LB-LA nivå på träning men har inte kommit ut på tävlingsbanorna än av lite olika anledningar. Han går verkligen super bra när jag tränar för min tränare, men ridpassen mellan träningarna (tränar för tränare en gång i veckan) går väl så där eftersom jag har så svårt att göra vettiga övningar och sånt.
Hade verkligen uppskattat några tips :)

Eftersom vi har ridit sedan 5 års ålder (och är nu 29 år), så har vi samlat på oss många olika övningar som vi använder i träning och även om vi har en plan i huvudet så kanske inte hästen känns som den gjorde igår, och då får man byta övningar. Jag får massor av tips och inspiration av min/vår tränare Anki, så när vi har tränat på måndagar så har jag en del bra idéer på vad jag ska jobba vidare med. Det finns ju även många bra övningar som man kan få tips om på nätet om man söker runt lite!

Jag och Arras har vissa svagheter, de tränar vi mer på än det som vi har lättare för. Av Anki får jag många bra tips på på hur vi kan jobba på svagheterna genom olika typer av övningar, och en del kanske man hittat på själv som man tycker fungerar bra för just ens egen häst. Vi har ju tränat för flera olika tränare under åren som har gett oss mycket bra tips. Det kan vara så att jag fick det av någon tränare för flera flera år sedan, men som jag fortfarande plockar fram och använder mig utav!

Ett tips är med andra ord att snappa upp så många övningar som möjligt av din tränare, och om du minns känslan som du kände när du gjorde övningen, får du eftersträva att hitta den känslan även när du rider själv.

 

20130729-161142.jpg

/Maria

Helgens start!

Mini och jag var ju i Kristinehamn i söndags och red en Msv B:2. Måste börja med att säga vilken fantastiskt fin anläggning det var! Stort, isolerat ridhus att rida fram i (rätt så skönt med tanke på att det var 28 grader varmt ute…) och en väldigt fin tävlingsbana med havs(sjö..)utsikt. De borde ha fler dressyrtävlingar!

Mini fick så många guldstjärnor under dagen att hon nästan blev lite mallig där ett tag. Bara det att jag lastade henne själv i stallet, något jag aldrig gjort förut, och hon parkerade sig snällt på plats direkt. Skönt!
Hon var super på framridningen också, det kom till och med fram folk för att berömma henne. Sådant värmer verkligen! 🙂 Inte en enda gång skyggade hon för de andra hästarna, det har verkligen släppt jättemycket på kort tid!
Hon var också lugn att göra iordning både före och efter ritten, det är inte alltid självklart… 😉

Inne på banan kunde jag faktiskt rida, ta halvhalter och påverka henne. Hon tog tag i travökningarna, även om de inte ser så bra ut för en ”icke-Mini van”-människa, så var de väldigt bra för att vara henne! En stor miss kom i första bytet, där jag gav hjälpen två gånger, men hon struntade fullständigt i det. Tillslut fick jag ta en ordentlig halvhalt och kicka till henne lite, då bytte hon bra, men då var vi redan framme vid långsidan. På det bytet fick vi en 3:a och med koefficient så tappade vi rejält.
Andra bytet gav jag en lite överdriven hjälp, för att vara säker på att hon skulle byta, så det blev lite vingligt med annars bra.

Domaren skrev:
Härlig häst med fin utstrålning! God balans i travarbetet. Ngt svaga byten. Trevligt!

Jag är jättenöjd med bedömningen och vi fick precis de poängen vi förtjänade. Mycket 7:or fram till galoppen, sen drog det ner lite. Slutpoängen blev 63,95% och det kom vi alltså 5:a på! Tråkigt med bytesmissen, den kostade många placeringar då det var extremt jämnt, men det är faktiskt inte hela världen vart man hamnar, känslan var iallafall super!

20130728-222337.jpg

Fin tävlingsplats!20130728-222431.jpg Fini-Mini20130728-222535.jpgFör första gången på länge var jag väldigt nöjd med knopparna. Kompenserade kanske upp för förra helgens katastrof-knoppar!! :O

//Emma

Hur blev det så?

Som söndagsnöje brukar jag kolla på equipes resultatlistor (skadad? 😉 ), och så även idag!

Ett av alla meeting denna helgen bjöd minst sagt på intressanta resultat! Hur i hela friden kan det vara så ojämn bedömning? Speciellt eftersom alla domare satt på kortsidan. Den klassen som bilden kommer ifrån var extrem och flertalet av alla tävlande fick sådana ojämna siffror. Men det förekom även i flera klasser.

Hade vart intressant att höra diskussionen efteråt! (Av ren nyfikenhet, jag vet inte mycket om dessa ekipage, och har ingen aning om vart de ska vara resultatmässigt!)

20130728-184133.jpg

//Emma

Hejdå bilen!

Nu har vi lämnat tillbaka den fina Suzuki -bilen som vi fått låna av Nordmarkens Motor. Tusen tack snälla Urban Stockesjö för att vi fått låna er fina bil, Emma var bra sugen på att kidnappa den men jag övertalade henne att låta bli 😉

Vi kommer att sakna den och rekommenderar den verkligen för er som är sugen på en ny sportig bil. Otroligt fin att köra, ekonomisk är den också!

20130728-125722.jpg

/Maria & Emma

Sällskap!

I morse hade vi utsläppet i stallet och under hela tiden hade vi sällskap längs vägkanten.

20130728-102008.jpg

20130728-102057.jpg

20130728-102129.jpg
Världens största älg!! Eller ja, åtminstone för mig som är livrädd för älgar så var den gigantiskt… Hästarna brydde sig inte nämnvärt, tydligen brukar den stå där lite då och då! Totalt orädd var han iallafall..
//Emma

Duktig!

För första gången i år hade vi inte stolpe ut på prislistan! Dagens start resulterade i en 5:e plats med 63,9%!
Mini kändes superfin på banan, tyvärr missade vi ett byte totalt då hon inte tog hjälpen och bytte 10 meter försent. Det var väldigt jämnt bland resultaten, tror det skilde 1-2 poäng mellan 2:an och 5:an!
Kul!

20130727-191017.jpg

20130727-191122.jpg
Vi red en Msv B:2!
//Emma

Träna träna!

Nu känns det skönt att vara tillbaka i Karlstad och få börja träna igen. Jag tittar på filmerna från Hagfors och är inte helt nöjd, utan ser så mycket som vi måste jobba på. Så nu jäklar!

Idag pressade jag Arras en del och jobbade honom i piruettgalopp, eftersom jag inte är nöjd med ingångarna i piruetterna som blir alldeles för stora, så jobbade jag honom ordentligt just där. Han fick sitta kvar längre på sina bakben och jag kände att jag kunde påverka honom ganska bra i den galoppen. Jag provade mot slutet att byta i varje och de flöt på fint och vi var uppe i 10 stycken!

Passagen jobbade vi också med idag och från passage till piaff och tillbaka till passage igen, helt fantastiskt svårt och där har vi många timmars jobb framför oss. Där behövs styrka och snurr i maskineriet!

20130727-150328.jpg

20130727-150334.jpg

 

Såhär bra går det med mina nya skydd. Jag vet inte om jag ska sälja dom eller vad jag ska ta mig till. Jag spänner åt dem hårt som bara den men de glider ner och Arras börjar stampa…

/Maria

Tygelfattning kandar!

Vi har fått en fråga om hur man håller tyglarna när man rider på kandar.
Det är nog ganska så olika men jag och Maria håller på samma sätt.

Vi har bridongtyglen som vanligt, mellan ringfingret och lillfingret, och stångtygeln mellan ringfingret och långfingret. Vissa rider med stången utanför lillfingret, men iallafall jag trivs bäst med den första tygelfattningen!

Vill man läsa mer om kandar, tryck HÄR för att komma till ett gammalt inlägg om det!

IMG_99791Har ingen bra bild som visar en närbild, men hoppas ni förstår förklaringen!

//Emma

 

Betfiber Mix!

Jag har blivit ombedd att göra en utvärdering av Betfiber Mixen som jag har fodrat med nu i några månader.

Det är alltså något som man ger istället för betfor.

Positivt:
Jag gillar verkligen att det inte är lika mycket stärkelse i, som i betfor, det känns som man ger bara massa snabb energi med det, som inte är speciellt nyttigt.
Det är även extra proteiner och fett, något som vi har behövt då vårt hö har haft dåliga värden.
Det är rätt så billigt och det behövs bara ett par deciliter per dag. Det är också kort uppblötningstid.

Negativt:
Det är väldigt geggigt och fastnar gärna i hinken. Krävs mycket vatten! Man ska inte göra som jag gjorde i början, blanda i jäst. Då har man tillverkat cement!

Märker jag någon skillnad på Mini?
Nej! Men jag tänker fortsätta med det, främst för att det är mindre socker i. Mini, hon glufsar snällt i sig det jag erbjuder. 🙂

20130604-21114420130604-211131

//Emma

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798