Fin idag!

Idag blev det en sen kväll i stallet. Jag red i tältet och samtidigt var inger där med lilla fonzie. Inger har lärt fonzie iprincip alla rörelser som ingår i ett Grand prix-program, så hon kikade lite på mig och Arras när vi gjorde passage och försök till piaff, efter piaffjobbet fick jag till en superfin passage i honom, riktigt skoj!

Nu ska jag slänga mig i säng, en tidig morgon väntar! Godnatt!

20130228-221518.jpg

/Maria

Thule Cup 2013!

Ja det blev en Thule Cup även det här året! Nytt för i år är bland annat att högsta nivån nu är Intermediaire I och att man får 0,5 poäng per tävlingsstart. Annars är det i stort sett samma regler.

Läs mer här: http://www3.ridsport.se/Distriktssajter/Varmland/Tavling/Nyheter/2013/Succenuppreparsig/

Så både jag och Maria kommer vara med i år, och jag hoppas alla ni dressyrryttare här i Värmland kommer att anmäla sig, detta är ju en helt unik cu

014Förra årets vinnare Hanna Walfridsson och Soraya SD (Foto från Värmlands ridsportförbund)

//Emma

Lill-lördag!

Idag är det onsdag och både Arras och Elton har blivit ridna. Elton har haft en liten minivila, och har ridits ut 2 dagar i skogen. Det märktes från start då Elton var mer styv, sned och stel jämfört med i lördags, ingen katastrof men jag fick inte till någon klockren känsla. Jag ville försöka mjuka upp Elton, flytta honom för skänkeln och göra honom rund och mjuk i kroppen. Det blev aningen bättre efterhand och jag hoppas att han känns okej för Christine imorgon. 

På Arras hade jag kandar för första gången på mycket länge och han kändes riktigt fin i munnen, så det var skönt! På honom försöker jag sätta lite mer press, öka svårighetsgraden en del och idag gjorde vi lite piruettjobb som kändes helt okej. Jag provade även att göra slutor i galopp, två stycken över medellinjen. På måndag är Anki tyvärr borta, så vi får öva på själva nu framöver.

Jag provade även att trampa honom några steg för att se om han kom ihåg det jobbet sedan i höstas, och några steg fick jag allt till, det gick lite för mycket framåt kanske, man önskar att han kan trampa till mer på stället, men det får jag öva mer på framöver. Jag har en hel del jobb resten av veckan, omdömen som ska skrivas och prov som ska rättas, jag jobbar även på Stadium i helgen, så jag kommer inte blogga så jättemycket!

20130227-190807.jpg

/Maria

Resten av veckan!

Det börjar dra ihop sig till start och till min stora lycka såg jag att jag startar sist i min klass! Eftersom den även är sist på dagen, så kommer jag men all säkerhet vara helt själv inne på framridningen, åtminstone ett tag. Alldeles perfekt! 🙂

Idag ska hon få en vilodag, då jag jobbar monsterpass (7-18). Hon fick gå ett pass i ridhuset igår och kändes fin! Jag fortsatte att öva på bytena rätt över ridbanan, och la in volter när hon ville bestämma själv. Det arbetet funkar super, och så kommer jag rida på framridningen också.

I morgon ska jag försöka rida ut om det är okej väder. Jag är osäker på underlaget nu, så vi får se om det blir lite trav eller om det blir en ren skrittrunda.
På fredag får jag nog rida i tältet, så då rider jag igenom henne ordentligt på tränset. Mest lösgörande jobb.
På lördag då, dagen innan tävlingen, rider jag även då igenom henne ordentligt och testar av lite skolor och byten. Då ska jag även se över min transport, som har vilat sedan i slutet av november. Vi får se om jag dels får loss den, och dels om kopplingsanordningen samt bromsar fungerar fortfarande… 🙂

20130226-201928.jpgFinast i gårdagens sol!

//Emma

 

Mysteriet med bollen, del 78…

Minis (numera platta) boll har verkligen ställt till det för min hjärnverksamhet de senaste åren. Under de första tre åren var det aldrig någon som såg henne ens i närheten av den, trots det flög den titt som tätt ut ur hagen.

Sen blev det ett gnaghål på den, och jag började misstänka att hon faktiskt lekte med den ibland, det var även folk i stallet som hade sett henne putta runt den.
För ett par månader sen blev den platt och full av broddhål = det sista tecknet på att hon faktiskt håller på med den.

För två veckor sen försvann den spårlöst. Jag letade i hela hagen och utanför, och eftersom det var fullt med snö, grävde jag även runt i snön – men utan resultat. Ett tag trodde jag att hon hade ätit upp den, men kom på att hon nog inte skulle må så bra då.. 🙂
Men idag tittade jag in i en ponnyhagen, och där låg Minis (numera platta) boll! Mitt i hagen. Hur kom den dit? Eftersom den är platt kan den inte rulla dit. Jag tror att hon helt enkelt har kastat den dit, då i ett obevakat ögonblick eftersom såklart ingen har sett henne.

Den där bollen håller mig vaken om nätterna….. ( 😉 )

20130226-201859.jpgPonnyerna står i ett hörn och ser oskyldiga ut…

//Emma

Gårdagens träning!

(Uj vad gött att kunna skriva så! 😉 )

Anki började med att kommentera: ”Nu börjar Minardi bli lite tjock!” Varav jag direkt svarade att ja, hon vet om det.. Kalaskulan brukar dyka upp så här års, och jag har sänkt maten lite. Men förutom magen, så är hon väldigt fin i kroppen nu, och hon är otroligt blank i pälsen så jag gissar på att hon mår bra! 🙂

Eftersom det var så längesen vi tränade så började vi med att checka av alla gångarter i båda varven. Anki tyckte att hon såg väldigt mjuk och loss ut från början, och att hon såg fin ut.
Vi gick sen över och kollade av skolorna. I öppnorna blev det från början lite svag tvärning, och jag fick inte riktigt upp henne till yttertyglen, främst i höger varv. Men efter ett par försök så blev det betydligt bättre. Slutorna funkade jättebra, och Anki tyckte att skolorna var minst 7-mässiga och slutorna skulle hon sätta 8 på. Jag får vara noga med att inte bli för passiv i skolorna, utan fortsätta stämma av och ta halvhalter.

Eftersom jag ska tävla till helgen, så frågade Anki om det var något i programmet som jag tyckte var svårt. Och ja, de där j*kla bytena rätt över ridbanan! Jag blir tokig på dem!! Jag får henne inte rak, jag kan inte förbereda för då byter hon själv, och vinglar, baken ramlar ut, ja allt…
Jag fick börja med att visa två byten över banan, så Anki fick se själv hur det brukar se ut. Första bytet blev bra, och även det andra, men där kom problemet fram, fast bytet funkade ändå. Sen taggade hon till ordentligt och började studsa och ville bestämma själv.

Då fick jag rida in på linjen som om jag skulle göra ett byte, men istället lägga en 8-meters volt, och sen fortsätta i rättvänd galopp. Hela tiden skulle jag förbereda henne, men helt enkelt avbryta planen. Mini blev lite upprörd av detta, och jag fick vara ganska konsekvent med att hon faktiskt skulle lägga en volt, och sen fortsätta åt samma håll. Efter ett par gånger la jag in ett byte efter volten, och det gick bra.

Åt det svåra hållet, vänster till höger, där hon slänger in hela bakdelen åt vänster innan bytet, började vi också med att lägga volter istället. Jag beklagade mig att jag inte får någon koll på bakdelen, men då sa Anki, att visst hon slänger in baken, men hon gör sig också lång på yttersidan, alltså höger tygeln. Hon skjuter ut den bogen, och då åker baken in. Detta har ju inte jag reflekterat över, och när jag verkligen såg till att ha höger sidan på plats och att hon inte fick länga ut den, då blev hon också betydligt rakare, hade bakbenen med sig, och ja, bytte bra…

Vi avslutade passet med en väldigt fin ökad trav, och efteråt hade jag en väldigt svettig men ganska nöjd Mini-häst. Anki tyckte att vi hade gjort ett jättebra pass, och det kändes bra att vi inte ”tappat” för mycket på dessa 4 veckor hon har vart borta.

IMG_96914

(Inte från igår)

//Emma

Ankiträningen!

Idag var det som vi skrivit dags för en välbehövlig Ankiträning igen. Arras var bättre från start jämfört med förra veckan men fortfarande lite för loj och vill helst inte sätta under sig med vänster bak. Vi jobbade under första halvan av passet med att få igång vänster bak (inner skänkel mot ytter tygel). Så fort jag inte drev med inner skänkel så petade han in vänster bak. Efter ett tag blev han kvickare och satte under sig bra, då fick jag även en jämnare kontakt och en bättre känsla.

Vi checkade även av lite passage och det tycker jag faktiskt fungerade ganska bra med tanke på hur lite vi tränat på det senaste tiden. 

Förövrigt så tror jag att vi kommer matcha Elton mot ett SM-kval under våren, något som jag tänkt inte borde vara omöjligt med tanke på hur fin han varit senaste veckorna! 

IMG_9407IMG_8223

 

/Maria

Äntligen!

Idag ska jag och Mini äntligen få träna för Anki igen! Det är…ja 4 veckor sen kanske?! Väldigt länge! Jag förstår inte dessa människor som inte tränar för någon alls. (Nu menar jag de som tävlar alltså!) Jag skulle iallafall aldrig klara det – och aldrig utvecklas!

Jag har jobbat 7-22 hela helgen, men hann med att rida på rasten igår. Mini gick jättebra! Det märks att det har blivit varmare och att hon fäller nu, för hon är något mer loj. Men när hon väl kommer igång så känns hon precis som vanligt. Det är nästan bättre just för bytenas skull när hon är sådan, då väntar hon lite bättre.

Jag red väldigt mycket tempoväxlingar igår, och testade gränserna lite. Det märks att hon lägger sig lite i ”sparläge” i galoppen, speciellt när jag rider fram. Hon svarar fram direkt, men inte fullt ut. Det är lätt som ryttare att nöja sig med att de bara går framåt, men jag vill själv kunna bestämma exakta tempot, därför ber jag om lite till, när hon tycker att det är nog. (Hänger ni med…? 🙂 ) När jag samlade upp provade jag att samla så mycket det gick, på en liten volt. Det där med piruettanslagen har verkligen fastnat hos henne nu, hon gör riktigt bra arbetspiruetter åt båda hållen! Kul!
Från detta red jag sen fram igen, och då skulle hon svara direkt. Detta arbetet fungerade riktigt bra, och vi fick till ett bra pass.

bild(176)

Underbart väder har vi haft (och har!) också!

//Emma

Underbart väder!

Herregud vilket väder vi har i Karlstad idag, helt perfekt. Blå himmel och runt nollan!

Idag är det dags för Ankiträning, känns som att föregående vecka gick väldigt fort. Jag är extremt peppad inför träningen i eftermiddag och jag hoppas att Anki kommer se förbättring sedan förra veckan.

Igår när jag red satte jag ganska mycket samling i Arras, red en del passage och växlade mellan passage och samlad trav. Jag provade även att gå in i några piaffsteg. Arras svänger in vänster bak när jag gör detta, så där fick jag vara tydlig med att han skulle sätta sig även på vänster bak.

Denna veckan jobbar jag alla dagar utom onsdag. Ha en trevlig dag!

20130225-114132.jpg

/Maria

Kollar in tävlingar…

Första start är ju om en vecka, i Sunne. Då har vi inte startat sedan i mitten av oktober, och jag gissar på att Mini kommer tycka att det är väldigt kul. Det kommer nog ta ett par starter innan hon sansar sig, men förhoppningsvis kan jag få henne samarbetsvillig inne på banan, trots spänningar. Nu brukar hon ju absolut inte vara istadig på något vis, men hon kan bli ganska innesluten och opåverkbar.

Efter Sunne (där vi rider en Msvb:3) blir det en månads uppehåll innan nästa start, som blir Örebro den 1 april. Då startar vi en Msvb:2. Veckan efter finns det en Msvb:3 i Mariestad som jag är lite sugen på, dock har jag tydligen lyckas pricka in att jobba under varenda tävling hela våren, så jag måste försöka byta bort lite. Ska jag ta ut semester varje gång, så kommer jag inte ha en enda dag kvar till sommaren, och det är ju rätt så trevligt att vara ledig då… 😉

Det är lite dåligt med tävlingar under våren för oss, men fram i maj börjar det fyllas på lite! Jag känner ingen stress med att tävla, men det är ju väldigt kul att komma ut lite. Hoppas på ett bra år! 😀

IMG_9323 IMG_1144 IMG_0461 IMG_0446

 

//Emma

Elton i toppform!

Idag red jag både Arras och Elton på förmiddagen, en finfin start på lördagen med andra ord. Arras fick gå ut i skogen, något som var mycket uppskattat. Han var superladdad!

Elton red jag i ridhuset eftersom han ska tävlas imorgon i Åmål. Elton var också piggelin och kändes fin redan från start. Han var inte lika sned som sist och jag började med att lossa honom i sidorna. Jag övade sedan på bakdelsvändningarna, eftersom Christine berättade att hon haft lite problem med dem till höger. Jag checkade av dem ett par gånger och de fungerade fint.

Jag checkade av skolorna, jag red på en 10-metersvolt ungefär vid X, såg till att han var helt loss i sidan och övergick sedan i en sluta till hörnbokstaven. Inga protester, de flöt på fint och jag var väldigt nöjd med dem idag. Jag checkade även av öppnorna i båda varven och även de flöt på fint.

I galoppen kollade jag först hur han kändes i högervarvet som vi har haft lite problem med och han var klart bättre idag än senast, jag red böjda och raka spår och provade även att vända rätt upp på medellinjen för att göra halt vid X. Jag kollade även så att ryggningarna fungerade. I första ryggningen blev han lite ostadig i formen, så jag gjorde om den två gånger och då såg jag till så att han var rundare i formen!

Jag red även en del förvänd galopp, och lade in några enkla byten. Elton satte sig fint och var lugn och sansad i skritten i bytena. Ett kanonpass helt enkelt och idag kändes det som att jag kunde göra allt möjligt med Elton, jag provade till och med att rida lite arbetspiruetter, väldigt stora sådana men det kändes riktigt bra! Jag hoppas att han är i en lika fin form imorgon!

20130223-124640.jpg

20130223-124648.jpg

 

/Maria

Fredag!

Nu är jag precis hemkommen efter ett stallbesök. Idag red jag samtidigt som Emma André och Jennie, alltid trevligt med sällskap och vi har även en del givande diskussioner under tiden vi är i ridhuset. Jennie menade att hon verkligen inte känner sina sittben, vi provade att sitta på olika sätt i sadeln och kom fram till att om vi svankade aningen så kände vi sittbenen bättre.

Det är skönt att ha kunniga människor runt omkring sig, då kan man tipsa varandra om man behöver hjälp.

Arras känns bättre och bättre för varje gång jag rider, idag var han ganska eldig, så jag hade lite svårt att få honom att inte springa i 120 km/h. Men efter ett tag lugnade han ner sig och blev riktigt fin mot slutet. Det känns som att rör sig mer och mer genom kroppen nu!

 

20130222-172105.jpg

20130222-172115.jpg

 

/Maria

Från mobilen!

Lite allmänna bilder från gårdagens stallvistelse:

20130222-165940.jpg
Fällningsperioden är här…

20130222-170023.jpg
Det får plats mycket i Mini-hovar!

20130222-170110.jpg

20130222-170120.jpg
Stig-Helmer tofsar i både man och svans… Snyggt!

20130222-170237.jpg

20130222-170313.jpg
Efter ridpasset – som gick väldigt bra igår! Hon var otroligt mjuk från början, härligt! 🙂
//Emma

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798