Som jag misstänkte!

Jag hade det lite på känn, att det inte skulle finnas någon hovböld i Arras hov. Och känslan stämde, ingen hovböld eller annat knas i hoven. Däremot kan det ha varit något i tisdags som liksom ordnat till sig eller ”pyrt ut” tills idag, vem vet?! Han var ju varm och svullen + hade puls i tisdags. Benet är inte lika svullet och varmt idag, kanske något mer ljummet än det högra. 

Veterinären trodde att hältan antingen kom från såren han hade på vf vid kronranden, som nu blivit riktigt bra, men nu har han ju istället mugg i karleden där, och även vänster bak. Jahapp, inget knas med knäet och ingen hovböld…

Idag red jag även Elton.

Han kändes pigg från start, och jag hade som mål att nyansera galoppen en del, precis som jag fick jobba med för Anki. Elton låtsades inte veta vad en galoppfattning var, så jag fick påminna honom om detta och att han skulle lyssna på mina hjälper. I galoppen när han går riktigt samlat och aktivt, vill han gärna galoppera sakta som sjutton, även här fick jag vara på honom om att gå FRAMÅT!

Han blev fin i slutet och det känns som att det är på rätt väg med honom!

20121130-113304.jpg

/Maria

Men, hur svårt kan det va?

Ja men hur svårt kan det vara att få lite kläm på en liten B-ponny egentligen?

Det kan ju tyckas enkelt att slänga sig upp på en sån där liten sak, men det är det ju inte. Både Elton och jag får verkligen slita här. Jag driver allt vad jag har, och Elton vill inte gå fram, när han kan tänka sig gå framåt vill han gärna krypa ihop och bli låg. 

Vid ett tillfälle när Anki säger mellangalopp, och jag driver mig blå i ansiktet, så går det bannemig saktare och saktare. Gudars skymning vad jobbigt det kan vara att rida!

Den här filmsnutten ”bjur” jag på 🙂

/Maria

Vilken tid det tar!

Jag trodde att jag skulle ha mycket tid över nu när Arras inte rids, så jag tog på mig att rida Elton. När jag varit i stallet i tre timmar och inser att jag måste åka och handla diverse salvor så var jag tvungen att avboka Elton, tyvärr.

Jag har tvättat benen på Arras med samma medel som igår, jag har extremt svårt att få bort de minimalt små skorporna måste jag säga. Är de inte ”mogna” att lossna eller vad gör jag för fel? Arras blir grinig som satan på mig när jag står där och försöker riva loss saker som sitter fast på hans stackars ben.

Han har inga sår eller så, det är bara ytterst små knottror under pälsen som jag inte lyckas få loss. Jag åkte sedan och köpte Jodopax på tub och Salesylsylsyrvaselin ;), som man ska blanda ihop och smörja på.

Imorgon klockan 8.00 kommer vår efterlängtade hovslagare och ska kika på Arras hov, det blir spännande att se om vi kan hitta något skit i hoven!

NU: Hetsplugg!!!

20121129-122055.jpg

/Maria

Rapsolja

Jag har alltid hört att man inte ska ge hästar rapsolja, för att det ska vara skadligt för något inre organ eller liknande. Så jag har gett majsolja istället och muttrat lite varje gång jag stått i affären, eftersom den oljan är betydligt dyrare än rapsoljan.

Men nu har jag läst bland annat den här artikeln: http://www.hippson.se/fraga-experterna/expert-foder/jenny_redgard/vilken-olja-bor-man-ge-till.htm

Och det här:

Är det skadligt för hästen att ge den rapsolja i fodret?
  Svar:
Det finns inget som tyder på att dagens rapsolja av livsmedelskvalitet ska kunna orsaka några problem. Man har i dag en olja som genom sortval och teknisk utveckling knappt innehåller något av de antinutritionella substanser som man tidigare fann i rapsolja. Vi har nyligen genomfört en smakstudie på hästar och i den verkade rapsolja smaka lika bra som t ex sojaolja.

Anna Jansson, forskarassistent på Hippocampus

Så nu kunde jag med glädje köpa en 2 litersdunk till samma pris som 1 liter majsolja! Lycka! 😉

20121129-100628.jpg

Vad ger ni för olja, ni som fodrar med det?

//Emma

Ett par timmar i stallet!

Man kan ju tro att när man inte rider blir stallvistelsen någon timma kortare, men inte idag. Jag var nog i stallet i 4 timmar tror jag.

Arras har fått stå inne på grund av bedrövliga hagar, han har inte varit jättenöjd med detta, och har stått och gnäggat fram till lunch, då några kamrater som inte ville äta maten i geggan fick komma in och göra Arras sällskap!

Benet, som igår var svullet och varmt, var idag mycket finare. Vad kommer detta sig? Bra hur som helst. Däremot var ena bakbenet svullet. Jag gick till spolspiltan för att undersöka detta och det visade sig att Arras banne mig har början till mugg på alla tre vita benen. Det är inte mycket, men när jag började ”karva” med naglarna så hittade jag små små skorpor, så små att om man bara känner med händerna över pälsen så hittar man dom inte. Vi hittade dom ju inte ens igår när vi var hos veterinären.

Jag ställde mig och tvättade hysteriskt noga med ett bakteriedödande schampo som jag fick låna av Emma. Jag tog av paketet, som de tillverkade så fint igår och inser att han även har lite lätt mugg-symptom även på det benet. Jag tvättade rent detta och tog Arras på en promenad. Jag tvättade sedan rent hoven och benen igen och paketerade in hoven efter bästa förmåga!

Jag hoppas att Lars-Göran kan komma och kika på hoven imorgon eller på fredag så får vi se vad han säger! Skumt att jag gått från knäbekymmer till mugg/ eventuell hovböld inom loppet av ett dygn. Dock är detta bekymmer som är lättare att sova med än skada i knäet eller senskador etcetera!

Eftersom Arras inte har haft några åkommor på 10 år, så har jag en extremt tunn förbandslåda och har ringa kunskaper om sådana här saker. Jag hittade en falska med Jodopax som gick ut 2008 (!). Jag fick pallra mig iväg och köpa bomull på rulle och självhäftande lindor! Kanske borde jag skaffa mig en flaska med Jodopax eller likande också, det kan ju vara bra att ha 🙂

 

20121128-172300.jpg

Ute på promenad, här var det dragkamp! 20121128-172309.jpg

Är ganska nöjd med mitt försöka att paketera in lilla hoven!

/Maria

Film från träning!

Här kommer en liten film från måndagens träning.

VI började med att få henne lite loss i sidorna och att hon ska kunna gå i en lägre form. Får Mini själv bestämma så vill hon gärna gå i en hög form, men man måste ju kunna variera! Jag tyckte hon var lite stel och oengagerad i bakbenen, men efter den öppna-övningen vi gjorde så blev hon mycket bättre. Alltså öppna —> förvänd sluta —> öppna.

I galoppen hade hon lite jobbigt. Vi ville ha henne kvickare i bakbenen, hon blir gärna långsam i samlingen och får det på så sätt ännu jobbigare. Maria kunde filma så länge, så detta är i början av passet. Efter ett tag så förstod Mini hur hon skulle göra och det blev stor skillnad. Just för piruetternas del ,och även för när vi ska börja med seriebyten, så måste hon kunna ändra bakbenen snabbare.

//Emma

Det blir inte alltid som man tänkt

Min dator krånglar och jag ska iväg nu och spela badminton. Veterinärbesöket slutade inte riktigt som jag tänkt mig. Vi åkte in för att undersöka knäet och åkte därifrån med andra bekymmer..

Knäet verkar vara ok, men Arras verkar ha skit i hoven (hovböld?) Vi är inte säkra men helt plötsligt var han halt som sjutton, puls i benet och reaktion när de använde tången vid undersökandet av hoven, närmast väntar ett besök av vår hov-expert Lars-Göran!

20121127-202725.jpg

/Maria

Inväntar ridning…

Jag sitter fortfarande hemma och har inte varit i stallet än, klockan är nu 19:46. Jag ska rida. Är jag sjukt seg? Lat? En blandning? Nej, jag är bara trött på att rida i tältet, så jag inväntar lektionernas slut för att kunna rida i ridhuset. 

Jag slutade jobba klockan 18 idag, så det var liksom det enda alternativet om jag inte vill ge mig ut i mörkret och det isande regnet. Jag är verkligen imponerad av er som trotsar blötan och ger er ut i alla väder. 

Så idag blir det kvällsridning, lektionerna slutar kl 21. Det blir dock inget längre pass, jag vill gärna komma hem åtminstone innan elva.. 

//Emma

Bra träning!

Igår fick Elton gå ett ganska så hårt pass för Anki. Han kändes fin redan från start, trots att han inte gått med en vuxen på ryggen sedan jag red sist förra veckan!

Vi började med att lossa höger sida och försökte få inte höger bog intill kroppen. Detta löste vi relativt snabbt, i vänstervarvet var det lite svårare. Elton gjorde sig lite styv i vänstersidan och blev lite sned där. Känslan var att jag var tvungen till att vara snabb i innerhanden när jag lossade den sidan, samtidigt som jag fick aktivera riktigt ordentligt, och fånga upp detta på yttertygeln, så att han inte fick bli för lång.

Jag fick göra några serpentinbågar i galopp i båda varven och överlag var det enklare i högervarvet.

Mot slutet fick jag tänja lite på elastisiteten, något som Anki bad mig jobba mer med. När Anki sa till mig att öka galoppen, så hände det i princip ingenting. Jag fick kämpa mig vinröd i ansiktet! Jag skulle kunna släppa i sär honom och rida på framåt, men jag vill ju att han ska gå i samling fast fram i mellangalopp, ni kommer få se detta på film och få er ett gott skratt!

Elton tyckte att det var lite jobbigt, det märktes inte minst när jag skulle fatta galopp och Elton fattar helt plötsligt inte vad en galoppfattning är. Han tyckte det var lite jobbigt att öka och minska i galoppen och vara kort i kroppen och aktiv bak. Han blev mot slutet lite trött och blev låg och ville gärna att jag skulle bära upp honom. Men han är ändå duktig och innan han blev lite trött så var han faktiskt riktigt fin!

Anki tyckte ändå att det var bland det bästa hon sett Elton gå, det var skoj att höra! Det är mycket som blivit bättre, men det är mycket kvar att jobba med!

Lite suddiga bilder från igår:

Tänk att man ska behöva sätta sig på en B-ponny för att benen inte ska se ut som små prinskorvar på hästen 🙂

/Maria

Bilder från idag!

Två svettiga pållar och ryttare senare:

Så här fina blir svarta lindor när svettig häst rullar sig!

Jag tror hon blev lite trött minsann!

Maria kom in och såg mycket nöjd ut. Om hon vågar bjuda på sig själv så har vi en rolig film att visa senare! 😉

Eltons efterlängtade rullning. Han var uppe i 5 gånger när jag åkte därifrån.  

Så jag skulle tro att Maria är kvar och borstar fortfarande!

För att inte Arras ska bli ledsen, får han vara med på ett hörn också!

Film från träningen kommer förhoppningsvis i morgon, den är dock inte jättelång eftersom Maria skulle rida precis efter mig. Träningen gick bra, vi jobbade mycket med att hon ska kunna ändra bakbenen och bli kvickare. Hon gör det svårare för sig än vad det behöver vara, men när hon väl förstod kändes det riktigt bra. Anki tycker att hon är väldigt rolig att jobba med nu, det går liksom göra massor av saker, och prova nya grejer och hon ballar inte ur. 

Vi snackade lite om mål under vintern och kommande säsong, och meningen är så klart att vi ska bli säkra i våra medelsvåra rörelser och stärka oss i samlingen. Vi ska också börja mer med piruetterna. Det blir en kul vinter! 😀

//Emma

Imorgon bär det av…

…till ATG med kungen. Jag har fått tid klockan 13, jag och Arras kommer att åka iväg själva för att kolla upp knäet som Arras på något vis smällde i för ett tag sedan. Jag pratade med veterinär förra veckan och sa att jag inte ville vänta längre nu, man vill ju veta vad det är och om det är någon fara!

Jag pratade även med Anki idag och hon tycker också att det var bra att jag bokat tid, jag har gett det lite tid nu, det har blivit bra mycket bättre, men inte helt bra, det är fortfarande lite svullet och vissa dagar är det lite ljummet. Arras haltar inte, men vid det här laget borde svullnaden vid knäet gått ned, så det känns bra att åka in! 

Jag ber till högre makter att det inte ska vara någon fara. Nu vill vi ju igång och trimma inför nästkommande säsong ju!

/Maria

Värt!

Det är värt att köpa sig ett par monstervarma skor inför vargavintern. Eller ja, kommer det bli någon vinter? Den kanske kommer i februari, men hur som helst så är det gött att ha ett par som klarar minus 25 om man ska rida ut eller att traska omkring i stallet.

Såhär ser mina pansarvagns-kängor ut:

20121126-115458.jpg

 

/Maria

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798