Promenad med kliande häst

Mini hade vilodag idag och vi skulle bara ta en liten promenad i ridhuset, utan täcke. Det var lättare sagt än gjort, eftersom hon stannade varannan meter och kliade sig. Ibland hjälpte jag henne och klia sig, då höll hon på att välta för att hon tyckte det var så skönt.

Mini har alltid varit en kli-häst, men det har blivit värre nu när hon fått vinterpäls. Sen var det små vita djur som flög runt henne, så det gjorde nog sitt till. 

Vi promenerade i ca 30 minuter och kliade 20 av dem… I morgon blir det ett bad med antikli-schampo!

20121031-192544.jpg

//Emma

 

Onsdag i stallet…

… innebar en hel del småttingar som har höstlov och ridläger i stallet!

Jag red Elton i tältet, han ville gärna peta in sin lilla högerbog idag,  jag försökte lossa högersidan och få bogen mer ”intill kroppen”, då petade han istället ut vänster bak. I traven är Elton riktigt fin, det är främst i galoppen vi fick jobba igenom honom. 

Jag red så att jag hade spegeln framför oss, försökte rida med liten tagen bakdel i högervarvet, det tyckte Elton var ganska så jobbigt, speciellt när han samtidigt skulle vara loss och mjuk i högersidan. Jag lade inte alls så mycket fokus på formen utan lösa det jag precis beskrev. Jag red även en del förvänd galopp, speciellt höger galopp i vänster varv, där jag försökte flytta ut baken lite och lossa högersidan.

Elton provade att galoppera på stället, saktade av eller ibland galoppera fortare, ett bevis nog på att han tyckte att det var lite kämpigt med just detta arbete! Får vi ordning på detta i galoppen så kommer det bli riktigt bra.

I slutet försökte jag höja formen till en uppvisningsform och se till så att han gick i lite mer uppförsbacke, men aktiva bakben! Han var fin i traven i slutet lilleman!

image

Fina Arras får också vara med på bild, det gillar han!

image

/Maria

Videokamera!

Det var en läsare som undrade vad jag har för videokamera, och eftersom jag inte hittar kommentaren så svarar jag i ett inlägg istället! 😛

Jag har en Sony HDR-CX116. Den är ganska simpel och lätthanterlig men det blir samtidigt bra bild och kvalité. Sen finns det massor av inställningar som jag inte har utforskat än, men det kommer… Jag har ju bara haft den i snart två år!

//Emma

Bra dag!

Jag hade egentligen inte tänkt att rida idag, alla våra fordon skulle få på sig sina vinterskor och jag började jobba halv två, så det skulle bli lite stressigt. Men jag lyckades klämma in ett ridpass ändå, och oj vad glad jag är att jag gjorde det!

Liksom Maria så fortsatte jag på gårdagens arbete med att ändra traven, aktivera bakbenen och försök till tramp i skritten. Traven blir så mycket bättre av detta arbete, men jag får vara jättenoga med att hon inte smygökar farten, utan jag får vara med med halvhalter och små påminnelser hela tiden.

Jag provade också att rida lite travökningar med hjälp av den övningen vi gjorde igår, och den rekommenderar jag verkligen! Jag rider alltså på en liten volt och samlar upp traven på yttertygeln och aktiverar bakbenen med innerskänkeln. Hon ska vara med så mycket på yttertygeln att hon är nästan rak. Sen ökar jag voltens storlek samtidigt som jag rider fram i mellantrav. Hela tiden med fokus på yttertygeln och innerskänkel. Sen ska jag kunna rida ut på t.e.x. fyrkanten eller diagonalen i ökad trav och hon ska då ha med sig bakbenen, eftersom det är syftet med den lilla volten, att få med sig dem.

Hon gjorde ett par riktigt bra ökningar! Nu rider jag inte så långa sträckor, utan kanske bara 4-5 meter, men med tiden kan vi nog öka den sträckan. Nu vill jag inte sitta och rida travökningar dagarna i ända, det sliter ganska mycket på hästarna. Men man måste ju träna på dem ibland!

Jag red även lite diagonala slutor i trav och galopp, och lyckades få den där underbara känslan, att man kan ta i yttertygeln och driva med innerskänkeln och hästen svarar med att böja sig mer och tvära mer. Fantastiskt! I galoppen gjorde vi riktigt tvära slutor, något vi inte har kunnat förut! Kul!

Jag ska försöka få min kära mamma att filma oss lite någon dag i veckan, det var väldigt längesen vi filmade när jag red själv, alltså inte för tränare. Kul att jämföra lite!

//Emma

Klar i stallet för idag!

Idag fortsatte jag på samma arbete som jag och Anki jobbade med igår och Arras var mycket bättre från start idag än igår. Men jag fick ändå påminna honom om vänster bak upp mot yttertygeln, det blir en helt annan svikt och schwung i honom när han arbetar korrekt upp mot yttertygeln i öppnorna, och där känns det väldigt tydligt när han är helt loss och igenom, över ryggen!

Han har försvarat sig en del med att krulla ihop sig och inte riktigt bli så kvick i bakbenen under en tid, men det tycker jag att vi är på rätt väg med nu!

Jag jobbade lite med att växla mellan trav och passage och red en hel del lätt i passagen, och det var riktigt bra idag faktiskt. Han blev rejält taggad och i slutet lade jag ner honom och rundade till formen, då fick jag sitta och proa mest hela tiden för Arras ville springa fort fort!

Imorgon ska Arras ut i skogen och Elton ska gå ett pass dressyr!

TIB smörjer jag med!

/Maria

TR-ändringar!

Nu har TR-ändringar för nästa år fastställs. HÄR kan man läsa hur det blev! Ett undantag;  Mom 204, anmälningsavgift på 100 kronor vid anmälan till tävling. Tävlingssektionen beslutade att det ska vara en möjlighet för arrangören. Det ska utvärderas efter 2013.

Intressant också att domarna nu kan ge halvpoäng i alla klasser! 

Sen gillar jag också att man nu ska få rosetten ditsatt innan man går in på prisutdelning. Dels tycker jag det ser roligare ut när pristagarna kommer in med rosetterna på plats, och sen ser jag det till min egen fördel; det är mycket lättare att sätta på Mini rosetten utanför banan! 😉 (Nu ska vi bara se till att bli placerade nästa år…)

//Emma

Gårdagens Ankiträning!

Igår red jag ju för Anki igen, välbehövligt som bara den. Vi jobbade med ungefär samma övningar som förra veckan. Arras ville till en början inte vinkla vänster bak, först försökte han sig på varianten att vika in näsan och inte alls låta sig aktiveras, jag fick då försöka lyfta upp formen, och knacka till med vänsterskänkeln, tanken var då att han skulle bli kvickare i sina bakben och sätta sig bättre.

När jag lyckades med det kom han fram bättre med nosen och han jobbade bättre över ryggen och fram till handen. Då försökte han smygöka farten istället, men det gick ganska lätt att göra något åt, några halvhalter så fort jag märkte att han började öka, så blev han jättefin!

Jag fick göra en del bakdelsvändningar igår, speciellt till vänster, eftersom det är i vänstervarvet vi hade mest problem. Även där ville inte Arras sätta under sig med vänster bak, jag fick försöka tänka att jag skulle driva in vänster bak inunder sadeln, mot frambenen (lite knasigt förklarat kanske), men efter ett tag blev det riktigt bra och vi fick då göra ett par piaffsteg precis när vi avslutat bakdelsvändningen. Arras ville gärna sätta ut vänster bak även i piaffen, därför valde vi att göra den på långsidan så att vi fick lite hjälp av sargen. Det gick mycket lättare! 

Precis när Arras började kännas riktigt fin, så var tiden slut. Typiskt, men vi får jobba vidare på detta idag!

Spana in pälsen:

image

/Maria

Dagens träning!

Jag var måttligt inte alls sugen på att träna överhuvudtaget idag. 60 timmars jobb på 5 dagar har satt sitt spår. Och den där jäkla vintertidsomställningen som gör att jag får jetlags-känning och var som en död mask i går kväll.

Men när man väl börjar träna, då försvinner allt annat och man går rakt in i halvhalter och aktiva bakben!

Vi började med att checka av så att hon var loss och mjuk i båda sidorna. Ganska snabbt konstaterade Anki att hon såg fin ut och att jag fick välja lite vad vi skulle fokusera på. Antingen bytena eller fortsätta med förra veckans arbete med att ändra traven, lite tramp och få in bakbenen. Jag valde det senare, för det var väldigt nyttigt arbete. 

Jag fick börja med att driva in bakbenen lite i traven. Mini svarade med en bakutspark, sen skärpte hon till sig. Vi gick sen ut på fyrkanten och red öppnor, med lite mer krav på samling. Jag ska kunna driva upp henne mot ytterhanden och hon ska tänka lite mer uppåt, och aktivera det inre bakbenet. 

I början gick det ganska bra, sen saktade vi av till skritt och började trampa henne lite. Hon försökte bra och gjorde rätt flera gånger. Målet är att hon ska trampa om lite, takta till och komma in med bakbenen. När jag sen gick över till trav och öppnorna igen, var det stor skillnad! Hon känns en halvmeter kortare och betydligt mer reglerbar.

Jag fick sen gå in på en liten volt runt Anki och rida lite med ännu mer samling. Jag skulle sen fånga upp henne mycket på yttertygeln, och nästan ha henne rakställd, samtidigt som jag aktiverade det inre bakbenet med innerskänkeln. Sen fick jag gå ut på en större volt och rida mellantrav på vägen ut, hela tiden med ett starkt stöd på yttertygeln. Jag fick driva ganska så mycket för att kunna ha det stödet, men hallå! Mini ökade! Det blev något taktfel ibland och långt ifrån perfekt, men det var nog det bästa hon någonsin ökat. Och vi gjorde denna övningen 2-3 gånger i båda varven, och det blev så bra varje gång. Det finns hopp för framtiden!

Efter detta travarbetet var hon ganska laddad och i slutet av lektionen la vi bara fokus att få tillbaka samma låga form som vi hade i början, fast i galopp. Hon ville gärna krypa upp lite och smita iväg, men efter lite konsekvent ridande så blev hon riktigt loss och fin. Det är alltså därför vi inte kan göra ”allt” på samma lektion, utan vi väljer att fokusera på en sak nu i början. Det är liksom ingen idé att som idag, lägga in massa bytesarbete, då blir hon bara stressad. En sak i taget!

Det börjar bli lite lurvigt här!!

// Emma

Konstiga saker jag har för mig!

Jag har uppmärksammat nu på senare att jag biter ihop mina framtänder stenhårt när jag koncentrerar mig extra mycket när jag rider. 

När jag var hos tandläkaren för längesedan frågade de om jag ligger och ”gnager” med mina framtänder när jag sover… Hmm, hur sjutton ska jag kunna veta det? Jag sover ju… Men jag har märkt att jag biter ihop mina framtänder stenhårt när jag rider.

Knasiga saker man har för sig. Jag minns för flera år sedan när jag red fram inför en tävling och Emma hojtade åt mig att jag skulle stänga mun, tydligen så lyssnade jag på henne då för nu biter jag ihop stenhårt istället!

 Örebro 2011

/Maria

Duktig värmlänning!

Vi har en väldigt duktig ung hoppryttare här i värmland som heter Filip Ågren. Han vann igår ett kval i juniorryttarnas GHS Morgondagens vinnare med hästen Cardina! (Hindrena låg på 140 cm)

Härligt med en så duktig juniorryttare här i Karlstad, jag gissar på att han kan bli hur bra som helst! 

Fotograf: LISA OLAISON. Bildkälla: NWT

/Maria

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798