Sammanställning!

Som den tävlingsmänniska jag är så tycker jag att det är intressant att gå tillbaka och se hur det gått under året. Jag har nu sammanställt mina resultat hittills i år. I vintras hade jag som mål att starta Intermediaire, och när man startar en svårare klass så vill man ju gärna få godkända resultat, men ibland skiter det sig och då är det bara att ta nya tag. Senaste starten i Hagfors lyckades vi få nästan 65% trots en del missar, det är helt overkligt och sjukt kul tycker jag!

Jag tycker inte att vi haft ett enda bottennapp i den nya svårare klassen och jag är nöjd och stolt över vad vi gjort i år. Jag hoppas på att vi kommer att få vara friska båda två så att vi kan fortsätta att träna och tävla som vi gjort! Det enda bottennappet enligt mig i år, är i Sunne där vi inte alls lyckades. Men så är det ju ibland, varken jag eller hästen kan vara på topp jämt. 

Lidköping 16/4 

FEI Prix St: Georges – 63.24%

Hammarö 29-30/4

Medelsvår A:1 – 65.5%

FEI Prix St:Georges – 65.7%

Intermediaire I – 63.94%

Örebro 14-15/5

FEI Prix St: Georges – 64.38%

Intermediaire I – 64.11%

Sunne 5/6

FEI Prix St: Georges – 62.89%

Mariefred 9-10/7

FEI Prix St: Georges – 64.82%

Intermediaire I – 63.15%

Hagfors 23-24/7

FEI Prix St: Georges – 64.91%

Intermediaire I – 64.82%

/Maria

Dagens ritt

Idag hade jag tänkt att rida ett dressyrpass med bommar, men så blev de inte. Jag red först ut en sväng eftersom det var riktigt skönt i skogen (i skuggan). Jag gick en sväng mot uteridbanan, men där kändes som att ligga i en tekpanna. Jag gick istället in i ridhuset och där kändes det som att vara i en varm kastrull med ångande vatten 😛

Jag valde kastrullen och red ett relativt kort pass. Arras kändes helt okej, fortfarande lite stel i höger sida och ville inte riktigt ta stöd i vänstertygeln. Jag red även idag en del förvända slutor speciellt i vänstervarvet. Jag tyckte att det löste mitt problem ganska bra faktiskt.

Imorgon är det dags för Ankiträning och det är bra, för jag behöver inspireras! Jag är riktigt hoppsugen så jag funderar på att hoppa lite i veckan. Jag provade huvan för första gången, och den satt riktigt bra. Men har man en häst med stort huvud, så blir den för liten.

Efter passet, det var grymt svettigt idag!

/Maria

Minis pannband!

Jag fick en fråga vart jag har köpt Minis pannband någonstans.

Det har jag beställt från http://fortisetliber.se/

Det kostade 450 kr och är så himla fint! Jag hade ganska mycket mejlkontakt med företaget, och dom var mycket tillmötesgående och trevliga. Dock är pannbandet något kort, jag beställde full storlek och det passar precis. Har man en större häst kan det bli lite litet. Dock verkade det som om dom skulle se över storleken, så det kanske blir större!

// Emma

Äntligen – lite film!

Hoppas ni mår bra i det underbara vädret, själv har jag legat på stranden och solat hela dagen. Nu är det dags för ett dressyrpass och jag funderar på att lägga ut lite bommar för omväxlings skull. 

Imorgon är det dags för Ankiträning och jag har lyckats få pappa till att filma det hela. Det var längesedan vi filmade nu, så det ska bli kul att se (hoppas jag). Det är ju alltid lärorikt att se sig själv, just för att kunna utvecklas som ryttare.

/Maria

Svar på två frågor!

Vi fick två frågor som jag tyckte hörde ihop, så jag tog dom i ett eget inlägg!

Kan ni förklara vad ”Koeff” är och vad det har för betydelse för poängen?

Det betyder koefficient och då får man betyget x 2 på den rörelsen. Alltså i tex programmet MSVC:2, där är det koefficient på skolorna. Säg att du får en 7:a på höger sluta, då får du alltså 14 poäng. Om du däremot får en 5:a, så blir det bara 10 poöng. Man kan allstå både vinna massor poäng, och förlora lika många. Får du bra på alla rörelser som det är koefficient på, så har du råd att missa på det andra (inte för mycket kanske men ändå).

Det brukar vara koefficient på de svåra rörelserna i ett program, samt på det allmänna intrycket som alltid finns med i alla dressyrprogram.

Jag undrar vad de olika tävlings”klasserna/kategorierna” står för tex. LA:1?

Jag ska försöka bena ut det här, men det är inte lätt! Jag har försökt förklara för folk på jobbet, men gett upp när jag trasslat in mig själv i olika benämningar och siffror….

Men i dressyr finns det ju klasser från LC (Lätt C) och uppåt, tom Grand Prix. I varje klass”kategori” (Lätt C, Lätt B, Lätt A osv) så finns det olika program, fast dom är hyffsat på samma nivå.

I te.x. Lätt B (LB) så finns det LB:0, LB:1, LB:2 och LB:3. Där går de första två på kort bana, alltså 20×40 bana, medans de andra två går på lång bana, 20×60 bana. Man skulle kunna tro att ju högre siffra bakom programmet, betyder att svårighetsgraden har höjts ett snäpp, och visst, det kanske är tanken. Dock tycker ju jag att det är väldigt individuellt, från häst till häst. I LA-klasserna te.x. så är LA:3 nästan det lättaste programmet, medans LA:2 är svårast, tycker jag! Men alla tycker säkert olika där.

Men är man redo för exempelvis LB, så är man redo för att starta alla programmen inom just LB. Jag rider helst på lång bana, så jag har alltid valt program som går på det.

Här finns en mycket bra sida, där man kan lära sig program, och se hur det ska ridas!

http://www.stallbacken.com/

(Gå in på dressyr —> dressyrprogram)

// Emma

Hoppning på Hammarö!

Är det någon av er som varit ute på Hammarö och tittat på deras stora hopptävlingar? Just nu pågår Riksmästerskap för amatörer, vad nu det kan betyda!? Nästa vecka tror jag att de stora hopptävlingarna äger rum.

Superfina omgivningar och riktigt bra ekipage, jag rekomenderar er att åka dit om ni bor i närheten!

/Maria

Någon foderexpert?

Jag har hört att om man ger hästen Krafft Grund, så tillgodoser man hästens behov av mineraler. Är det någon som vet något om detta och i så fall hur mycket krafft man ska ge för att komma upp i den mängden mineraler hästen behöver?

Hur mycket mineraler och vitaminer får då jag i mig? Hmmm…. Jag vill inte ens veta (typiskt hästfolk?). Hästen är viktigast!

/Maria

Tillbaka till verkligheten!

Idag red jag ett litet dressyrpass igen. Arras har ju fått tagit det lite lugnt i veckan efter tävlingen. Jag red ett inte allt för hårt pass där jag ville att Arras skulle vara mjuk och loss. Jag hade lite svårigheter med att få honom att ta stöd i vänstertygeln, men lyckades någorlunda genom att rida mycket skolor, och förvända slutor i båda varven. 

Jag har inte använt det tränset på bilden på länge och nu när jag satte på det igen så var det helt snett. Jag förstår inte vad som hänt eftersom jag inte bytt hål eller någonting på hela sommaren. Nu fick jag ställa om det helt, knasigt!

Arras biter hemskt gärna på spöet eller bara håller det i munnen.. Söt.

Vi skrittade fram ute!

Arras såg nöjd ut efter dagens pass!

/Maria

 

 

Svar på en fråga! -Att köpa häst-

Vi fick en fråga av en läsare i vår frågestund, nämligen: när man ska köpa häst vad tycker ni man ska tänka på då? har ni några tips?

Jag har skrivit ett inlägg om detta för en tid sen, så jag lägger helt enkelt in det igen!

När jag började fundera på detta, kom jag faktiskt underfund med, att jag så gott som aldrig har köpt en häst ”på riktigt”. Alltså, jag äger ju Mini, men då var det ägaren som frågade mig om jag ville köpa henne. Jag hade inte alls tänkt på det, och det kom som en chock för mig. (Fast jag tackade ja ganska så snabbt!).

Sen har jag bara haft en egen ponny, och det var nu 15 år sedan vi köpte henne. På den tiden (nu lät jag gammal) hade TV4 text-tv annonser med bland annat hästar till salu. Där i mitten av alla sidor, hittade jag min blivande ponny. (Vet dagens barn ens vad text-tv är? ;) )

Men för att återgå till ämnet. Om jag skulle köpa häst idag så är det vissa saker jag skulle kolla upp först, främst med mig själv.

  • Vill jag ha en unghäst eller en mer erfaren, äldre?
  • Härstamning, ska man stirra sig blind på den? (Avelsmässigt kan det vara bra, om man köper ett sto för ev senare avel)
  • Hur mycket pengar är jag beredd att lägga? 

Det är väl det viktigaste tycker jag, och mest övergripande. Det där med härstamning är ganska så intressant. Vissa tror att dom kan ta ut fantasisummor för att dom råkar ha ”rätt stam”. Såg ett exempel på detta ganska nyligen, en annons på Bukefalos. Toppstammad häst. Hela annonsen gick ut på att hästen hade ”rätt” härstamning. Dock var hästen fruktansvärt alldaglig. Rent tråkig att titta på. Så det är inte allt!

Sen, det allra viktigaste. Ta hjälp av din tränare eller någon annan hästkunnig person som du litar på. Jag skulle aldrig ens komma på tanken att köpa en häst, om inte Anki har sett den först.

Det kan också vara väldigt bra att ha med sig tränaren när man provrider. Är man lite oerfaren, kan man lätt bli omkullpratad av vissa försäljare. Då är det bra att ha med någon utomstående, som kan hålla kvar en på jorden. ;)

Det är också bra om man får se när hästen görs iordning i stallet, dvs när den sadlas och tränsas. Jag vet inte hur många gånger jag har sett försäljare som fuskrider sina hästar innan kunden kommer. Får bort eventuella spänningar och sadeltvång. Mycket vanligare än vad man tror!

Man ska ta tid på sig, och inte köpa ”första bästa”.

Nu blev jag nästan sugen på att köpa häst själv! ;)

// Emma

Förvaring – Ordnat kaos!

Alla som står uppstallade i vårat stall har ett var sitt skåp. Skåpet är så högt så att jag behöver egentligen dubbla stegar för att komma högst upp i skåpet. Vi har som ni ser små fack som väldigt djupa och totalt värdelösa för att de är för smala. För att få tag i det längst in måste man dra ut alla grejer och det är ju bökigt eftersom man oftast har bråttom!

Jag har ett ordnat kaos kan man säga. Det ser stökigt ut men jag har koll på vart jag  har allt. Det jag har i skåpet är ungefär 1/10 av alla hästgrejer jag har. Täcken har jag liggandes i en bod där vi hänger upp täcken som ska torkas, där ligger cirka 10 täcken. Förutom boden och skåpet så är mamma och pappas hus en (enligt dem) ”soptipp”, med flertalet kartonger med täcken som pappa så duktigt märkt upp med ”vintertäcken”, ”övrigt” osv. 

Jag borde verkligen sälja massor av grejer… Kanske ska passa på när jag har bloggen och massor av hästnördiga läsare 😛

Vi har ju precis stått på Segerstad men kommit hem till Sörmon, så schabrak och massor av annat finns nu på tvättning, så vanligtvis är det mer knökat med grejer, tro det eller ej!

/Maria

Svar på frågestund Del 2

Hur har ni finansierat era hästköp?

Maria: Vi köpte från början en billig ponny, som vi sålde och köpte en storhäst, som var lite dyrare än pengarna vi sålde ponnyn för. Sedan red jag upp en ponny från Lätt C till FEI och när den såldes fick vi en liten del av summan. Då köpte vi Arras, som var ännu lite dyrare än de pengar vi hade. Som tur var hade jag föräldrar som också ville att jag skulle ha Arras, och de gick in med de pengar som fattades för att vi skulle kunna köpa honom. Och nu är det min mammas häst, så säljs den så kan hon ju ta picket och packet och dra med pengarna i bakfickan 😛 haha.

Emma: Min första ponny kostade inte så mycket, så henne köpte mina föräldrar åt mig. (Jag var 12 år). Sen har jag haft foderhästar tills jag köpte Mini. Då var jag så vuxen att jag fick ta ett banklån! Så Mini ägs av mig och en viss del av Swedbank.. 😛

Har ni någon gång sålt någon häst för att kunna finansiera en ”bättre häst” (kapacitetsmässigt alltså)?

Maria: Vi sålde vår första ponny för att han inte räckte till kapacitetsmässigt.

Emma: Jag har bara sålt en häst och det var min uppfödning som jag hade. För dom pengarna köpte jag en transport..

Skulle ni sälja era hästar om ni fick ett bra bud? (En del hävdar ju att allt är till salu för rätt pris).

Maria: Ja men det är faktiskt så, allt är till salu och har man obegränsat med pengar så kanske man inte skulle bry sig om ifall man fick ett bud, men har man som jag, knappt råd att träna en gång i veckan, så kan man nog inte tacka nej till ett grymt bud. Men då ska det vara grymt!!!

Emma: Säger som Maria, allt är till salu. Men det ska mycket till om jag ska sälja min kompis!

Har ni ridit SM på ponny/JR/YR?

Maria: När jag var JR/YR så var Arras fortfarande ung och vi red inte de klasserna. Men när jag hade Patrick så kvalade vi till SM, vi blev dock reserver. Red ponnyderbyt och lite annat som ändå var superskoj!

Emma: Nepp, tävlade inte i de klasserna när jag var i den åldern. Tävlade knappt dressyr alls då.

vilket landskap ligger segerstad i?

Emma: I Värmland, mellan Karlstad och Grums.

kan inte ni filma runt i ert stall någon gång?

Emma: Det kan vi absolut göra! Håll utkik!

Dom där pikeur ridbyxorna du köpte, är dom sköna? (funderar på att köpa ett par såna)

Maria: Antar att du menar de som det står Pikeur på sidan av låret? De är jättesköna, jag rekommenderar de varmt! Jag vet inte hur hållbarheten är men de verkar super! Jag har helskodda och skoningen är tunn och mjuk. Nertill är det resår och det är super!

Om ni fick välja vilket land ni skulle resa till och bo där i ett år vad skulle det bli?

Emma: Oj, svårt.. Men jag tror faktiskt Irland. Jag har alltid velat åka dit, det verkar så fantastiskt vackert där. Sen är det lagomt avstånd hem också! 😛

Maria: Jag har också funderat på att åka till Irland. Men annars kan jag tänka mig Nya Zeeland! 

katt eller hund?

Emma: Hund!

Maria: Hund!

vit eller svart häst?

Emma: Svart häst

Maria: Svart häst

ridskor eller ridstövlar?

Emma: Ridstövlar

Maria: Ridstövar helt klart!

sitta på en skenande häst eller bockande?

Emma: Bockande tror jag. Känns som om man har större chans att avleda hästen då.

Maria: Skenande skulle jag nog ta. Då skulle jag nog ta tag i en tygel och styra in den i närmaste träd/buske/sarg.

hv polo eller pikeur?

Emma: Hv polo i tröjor och Pikeur i ridbyxor! 😉

Maria: Pikeur tror jag, Hv polo kan ha lite för mycket tryck enligt min smak (Är förmodligen ensam om att tycka detta)

kingsland eller jw?

Emma: Kingsland

Maria: Kingsland

hur många besökare har ni varje dag ungefär?

Emma: Det vet faktiskt inte jag riktigt, eftersom WordPress har en fantastiskt dålig statistikräknare (dom visar bara antal sidvisningar…) Men enligt bloggportalen så ligger vi runt 3-3500 unika läsare i veckan.

Det här är ju riktigt kul, det får vi göra om snart igen!

/Maria & Emma

Vill vara där…

Jag hade gärna befunnit mig på Ericsberg i helgen, där pågår en sommardressyr med klasser från Msv:a till Grand Prix. Vann St:georgen idag gjorde Sofia Möller på Channon. De stod brevid mig i Mariefred! 

Men man kan ju inte vara med på allt. Jag tror inte att jag kommer att åka på någon tävling innan Lag-SM, det blir för dyrt att åka på massa meeting för min del. 

/Maria

Mini – en barnponny?

Jag blev så himlans glad idag. Annika som äger stallet, berättade att det var en 8-årig tjej på besök, som fick leda ut Mini i hagen! Hon hade luffsat så snällt med, hela vägen till hagen. Det är ändå en bit att gå, men min snälla häst hade varit som en gammal ridskolehäst!

Till saken hör, att jag få OFTA höra att min häst är så dum att ta in/ut från hagen. Minst en gång i veckan kommer det folk som påpekar detta. Jag själv har aldrig problem med henne, och får jag det så är det bara att stanna henne och backa några steg, så blir hon lugn igen.

Men nu när hon har stått hos Annika, har hon vart som ett lamm hela tiden. Ingen av oss som har hanterat henne, har haft några problem med henne. På Sörmon är det många olika som ska hantera hästarna, och då kan det bli lite oroligt ibland.

Mini’s framtida yrke?

// Emma

Dagens!

Idag red vi för sista gången denna sommaren i Ankis underbara ridhus. Mini var lite seg i början, men lyssnade ändå bra för hjälperna. När hon känns så, brukar jag alltid galoppera igång henne under ganska lång tid. Alltså en ihållande galopp. Gärna i lätt sits, runt fyrkanten. Jag varvar detta med att sätta henne i något mer samlad galopp på volten, kanske ett varv, sen ut på fyrkanten igen.

Efter detta brukar hon ha kommit igång, och jag kan börja jobba med halvhalter och övergångar, för att få henne mellan hjälperna och bli mer uppmärksam.

Vi provade några byten idag, och det gick bra! Hon tog inte hjälpen först, men när hon gjorde det blev det ett rent och bra byte, åt båda hållen. Kul!

Det blev svettigt idag:

Vi flyttade sen hem hästarna till Sörmon igen, lite vemodigt… Men Mini gnäggade glatt åt hästarna när vi gick genom ridskolestallet, hon kanske har en kompis där som hon saknat? 😉

En till bild från idag, här ser man hennes nya pannband lite bättre. I love it! 😀

// Emma

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798