I farten!

Jag har precis kommit hem och tänkte bara nämna att dagens ridpass var helt underbart. Jag skriver mer om det imorgon. Det är så skönt när man kan lyckas själv ibland. Annars brukar den där riktigt härliga känslan oftast infinna sig när man har tränare till hjälp, men idag lyckades jag tillslut på egen hand.

/Maria

I morgon..

Åker jag till Hööks och köper en sån här:

En Back-on-track ryggvärmare.

Idag när jag skulle rida tyckte jag att hon var något öm i ryggen på vänster sida. Förmodligen träningsvärk. Jag var osäker på om jag skulle rida överhuvudtaget, men till sist bestämde jag mig för att prova. Har hon ont, kommer hon protestera. Är det träningsvärk så kommer det bli bättre. Nu klämde ju Mini in med ett av våra bästa pass någonsin (top 10 helt klart!), så jag tycker det vore jättekonstigt om hon skulle ha något allvarligare ryggproblem. Efter passet visade hon ingen ömhet. Jag linimentade både före och efter, i morgon blir det promenad och då även en ryggvärmare!

Back-on-track är ju bra vid muskelömhet och det ökar blodcirkulationen i det utsatta området. Den var inte så farligt dyr heller, så vi provar!

// Emma

Dagens pass!

Idag red vi i ett jättevarmt ridhus och var svettiga lagomt efter framskrittningen… 🙂

Helt enligt planen, så red jag ett dressyrpass idag. Vi fortsatte på gårdagens arbete med bakbenen. Mini gick superbra! Hon var helt uppmärksam på hjälperna och vi red skritt–trav–skritt (och då ska hon lyssna direkt), det funkade mycket bättre än igår. Även galoppen kändes bra.

Att hon även gjorde två av sitt livs bästa travökningar idag också, bidrar en hel del till mitt glada humör! 😀

Jag red samtidigt som Maria och Arras såg kalasfin ut i slutet. Det kom en del högljudda utrop från oss under passet:

Brrraaaaaa!!

Oiiiieee!!

Hjääälpp!

(Dom två sista kom från Maria när Arras blev lite överhettad i hjärnkontoret 😉 )

// Emma

Arras fjäskar

Jag hade tänkt att försöka få till en gruppbild på Mini och Arras, när dom nosade på varandra. Vad jag inte tänkte på var att jag precis hade gett Mini en halv björkskog, och då var hon måttligt intresserad av Arras. Han däremot ville nog gärna ha en gren eller två.

Kom igen då, få smaka!

Hon kanske inte ser mig…

Nehepp, det gick inte heller…

Ett sista försök….

Sen gav han upp. Och jag med, gruppbilden får bli en annan dag!

// Emma

Veckoplanering

En dag sent kanske, men alltid något!

Måndag: Träning för Anki

Tisdag: Dressyrpass i ridhuset

Onsdag: Skrittpromenad

Torsdag: Programträning, rida igenom MSVC:1

Fredag: Jogging, lösgörande arbete

Lördag: Tävling Sunne, LA:4, MSVC:1

Söndag: Uteritt alt. skrittpromenad

Det känns som ett bra upplägg. Nu ska det följas också! 😀

// Emma

Dagens träning

Idag tränade vi, somvanligt på måndagar, för Anki. Fokuseringen låg på bakbensarbetet idag. Mini har bra bakbensaktivitet och vinklar dom bra, men när det kommer till att ändra dom, så tycker hon att vi är väldigt jobbiga. Jag fick koncentrera mig på att driva in bakbenen under henne, och samtidigt sitta stilla med en stadig hand. Hon blev riktigt fin stundtals. Vi fick också öva på avsaktningar till skritt och att hon ska vänta på mig.

Sen gjorde vi lite enkla byten, som dom ligger i MSVC:1 som vi ska rida på lördag. Det gjorde hon riktigt bra! 🙂

Vi provade även att byta lite. Från vänster till höger gick det ganska så lätt och hon gjorde två bra byten. Det är svårare från höger, då hon gärna vill hoppa iväg med bakbenen. Vi fick i läxa att jobba med den förvända galoppen i höger, och få henne att vinkla in bakbenen och vänta på mig, utan att bli stark

Mycket att tänka på, men Mini försökte verkligen, och hon tog arbetet väldigt bra trots att hon blev trött!

Taggad innan träning?

Slemmig och härlig efteråt!

Idag åkte Backontrack paddarna på och lite liniment på ryggen. Jag brukar passa på att linda henne, när jag ändå ska till stallet tidigt dagen efter!

Vi plockade med oss en ”liten” björk från skogen också. 🙂

// Emma

Svar på fråga!

Jag fick en fråga om vilka som är de största motståndarna i mina klasser jag tävlar för tillfället!

Det finns många som jag tävlat mot i år som är riktigt riktigt duktiga, jag nämner ett par av dom och informationen har jag hittat bland annat på nätet då de allra flesta har hemsidor av något slag:

Sophie Fleming Tärnström– B tränare och tävlar upp till Grand Prix

Kerstin Ahlgren– bedriver träningar och utbildar hästar från breeders till svår klass.

Sofia Möller– Tävlar ett flertal hästar på svårklassnivå, bland annat Sokrates, Royal Jester och Channon

Anna Svefors– Har Berg Dressyr AB där hon utbildar hästar och tränar elever

Mads Hendeliowitz– Tävlar upp till Grand Prix och arbetar som unghästutbildare och beridare på Segersta dressyrstall, även B-tränare i Dressyr.

Mattias Jansson– Utbildat hästar upp till internationell Grand Prix, utbildat mängder av unghästar och visat många fina hingstar.

Anette Christensson– Har placeringar och vinster upp till Grand Prix, har Normandie JB, Fortender, Farande A S och sex unghästar.

Anki Carlsson (min tränare) Har utbildat sin bästa häst till Grand Prix och har ett stall där hon utbildar hästar och är B-tränare. Hon är med i B-landslaget (om inte jag har helt fel) och tränar för Lussan.

/Maria

Svar på frågestund Part 2

Helen: Vad har Anki för utbildning och vad kostar det att träna för henne? Betalar ni några omkostnader, exempelvis som ridhusbokning eller liknande, vad kostar det?

Emma: Jag är inte helt hundra på Ankis utbildning, men hon är B-tränare och MSVB-domare. Hon har varit ridskolechef på Sörmon i många herrans år och har tävlat upp till Grand Prix om jag inte är helt fel ute.

Vi betalar 390 kr för 45 minuter och 310 kr för en halvtimme. I och med att vi står uppstallade på anläggningen, så betalar vi ingen manegehyra. Ridhuset är då inte bokat, utan vem som helst får komma in och rida, dock ska man ”hålla sig undan”.
Tränar ni bara för Anki eller varierar ni er?

Maria: Just nu tränar jag endast för Anki. Jag har tränat för flera tränare emellanåt men har alltid tränat kontinuerligt för Anki en gång i veckan. De andra tränarna jag tränat för är bland annat, Bo Tibblin, Ebba Von Essen, Elise Fredriksson, Anette Solmell och Daniel Forsback (när vi var i skåne).

Emma: Jag tränar också bara för Anki just nu, men är inte främmande för att blanda in en till tränare in emellanåt, om det finns någon som passar. Förutom Anki har jag också tränat för Bo Tibblin, Daniel Forsback, Elise Fredriksson, Anette Somell och Göran Lindstrand. Med Mini har jag bara tränat för Anki.

Vad betalar ni för uppstallning? Vad ingår? Vad finns det för faciliteter, hur är hagarna, hur lång är utevistelsen för hästarna?

Emma: Vi betalar kallhyra i vårat stall, ca 1900 i månaden. Sen tillkommer spån, hösilage och krafft som vi köper av klubben. Min stallhyra brukar ligga på ca 2850 kr i månaden. Då ingår in/utsläpp och fodringar på vardagar. På helger hjälps privatryttarna åt, det brukar bli 5-6 pass per termin. Det finns ett ridhus, ett ridtält, utebana och terrängbana. Vi har även fina uteridvägar i ett naturreservat. I stallet finns uppvärmd sadelkammare och två vattenspiltor.
Hästarna går ute mellan ca 8-15 i rasthagar.                                                                                                                                                                                                                                                   

Nu kanske jag framstår som värsta 08-idioten, haha, men ni bor ju ändå i sveriges mest vargtäta område (?), stängslar ni era hagar efter det? Är det något ni tänker på öht? Vad jag förstår går inte vargen på vuxna hästar men föl osv.. hur som helst. är det ens ett snack som går i stallarna, eller är varken så pass ofarlig för hästarna att det inte är något att bry sig om?                                                                                                                                                                                                                          

Maria: Jag har bott i värmland i hela mitt liv, men jag har aldrig sett en varg och har aldrig hört någon i min närhet vars häst blivit attackerad av en varg. Visst har detta hänt någon gång någonstans i värmland, men det är oerhört sällsynt så det är inget problem för oss. Det är heller ingenting vi snackar om i stallen…

Julia: Har ni några förebilder?  

 Maria: Min tränare är en förebild för mig. Hon har aldrig köpt sig framgångar, hon har utbildat sina hästar själv och byggt upp sin verksamhet utan att ha miljoner på fickan. DET är bra gjort. De allra flesta i toppskiktet har mycket pengar och sponsorer. Anki har kommit dit hon är idag tack vare begåvning och en jäkla vilja.

Vilka bloggar läser ni?

Maria: Jag kikar in på en del bloggar men hinner oftast inte läsa så noga. Snabbkollar lite olika bloggar, till exempel Emelie brolins blogg, Jeanna Högbergs blogg, just för att de tävlar svår klass och det är intressant att följa dem. Jag kikar in hos dressyrmupparna emellanåt för att jag är lite förtjust i Linns fux. Two lives One passion kikar jag in på ibland eftersom Wanda har jag sett när den var yngre med Jessica Andersson i sadeln och nu vill jag se hur det går för Matilda! Sedan är jag inne på våra läsares bloggar ibland (de som kommenterar) om jag hinner…:)

Emma: Jag kollar på en hel del bloggar, dock inte regelbundet. Havrepappans blogg på Hippson är en av favoriterna. Annars är det mest ”ohästiga” bloggar jag läser mer regelbundet.

Amanda: Är det fel eller har jag förstått rätt att Arras och Minardi står i samma stall? =)
Det skulle vara så kul om ni tog lite bilder på hela anläggningen och inuti stallet och grejer! Det skulle va super kul =) (Kanske en video!)

Emma: Det stämmer bra det, dom bor till och med i boxarna bredvid varandra! I nuläget finns ingen film, men det kanske dyker upp en såsmåningom!

Hur länge har ni ridit och vart började ni att rida?

Emma: Jag har ridit sedan jag var 3 1/2 år. Alltså 24 år….(herrejisses!!). Jag började min karriär på 4H-gården i Karlstad.

Maria: Jag började rida när jag var 5 år på 4H-gården.

När och var hittade ni era hästar? Hur utbildade var dom?

Emma: Jag ringde Minis uppfödare som bor i Torsby och frågade om hon hade någon lämplig häst åt mig. Hon hade en oinriden 3-åring som behövde tämjas lite, och på den vägen är det. Mini var alltså inte hanterad speciellt mycket, sadeltämjd och longerad.

Maria: Arras och Mini har samma uppfödare, jag lade ut en annons om att jag ville köpa häst och uppfödaren ringde mig. Arras var grundriden och hoppad.


Hur många år är ni?

Emma: Vi är båda 27 år.
Vad är era högsta/största mål med Arras och Mini?

Emma: Jag har inget högsta mål med Mini. Vi får se hur långt hon klarar av att gå, jag hoppas bara att hon får hålla sig frisk och kry!

Maria: Oj jag vet inte. Jag hoppas också på att Arras håller sig frisk och att vi någongång kommer att kunna starta Svår B1.

Vad är de två fina för raser?

Emma: Båda är Svenska halvblod.
Vart bor ni någonstans? (Haha, det har jag aldrig fått en uppfattning om!)

Emma: Vi bor i Karlstad.
Har ni haft några hästar/ponnyer innan?

Emma: Jag har haft 3 st ponnyer och 6 st hästar, Mini inräknat.

Maria: Jag har haft tre stora hästar och två ponnyer.
Hur ser det ut i höst för er med tävlingarna?

Emma: Jag har faktiskt inte kommit så långt i planeringen än. Jag vet inte än vilka klasser vi kommer att rida till hösten!

Maria: Ingen aning faktiskt, har inte kollat på det än.

Sofie Benneborg: Vad jobbar ni med?

Emma: Jag jobbar som undersköterska inom hemtjänsten i Karlstads kommun.

Maria: Jag pluggar till lärare men jobbar samtidigt på Stadium i Karlstad.

Sofie: Hur mycket kostade Mini och Arras när ni köpte dem?

Emma: Jag fick köpa Mini för 75.000kr. Men då hade jag haft henne i drygt 1 år och betalat en del omkostnader för henne, så man kan väl säga att det drogs av på priset. Men jag har köpt henne själv, för egna pengar (eller ja, bankens…)

Maria: Berättar man sådant här? Jag tror att jag är tråkig och säger att det är hemligt. Men inga våldsamma summor.


Om ni tittar tillbaka på när era karriärer med Mini & Arras började, hade ni då trott att ni skulle kommit så pass långt med dem som ni gjort? isf Varför eller varför inte?

Emma: Jag är inte speciellt förvånad att Mini är där hon är idag. Men jag har tvivlat på henne både en och två gånger under vägen, då hon har ett lite speciellt psyke. Det har gått lite fortare med henne än vad jag trodde från början.

Maria: Jag minns inte riktigt hur jag tänkte för åtta år sedan, men då tyckte jag att medelsvår-klass var skitsvårt. Att jag skulle kunna tävla svår klass skulle jag nog aldrig drömma om då.


Och vilka är era bästa tips/huskurer vid ridning och skötsel? Någon produkt eller märke som är extra bra?

Emma: Oj, vilken svår fråga! Jag får nog återkomma med svar på den tror jag, om inte Maria har något att säga om det!

Maria: Oj vad svårt. Jag kan inte komma på något men återkommer…

/Emma och Maria

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798