Kategoriarkiv: övrigt

Första veckorna med Lalle!

Dagarna springer i väg och nu har Lalle bott hos oss i 3 veckor! Han har bott in sig ordentligt nu och kommit in i rutinerna, känner till hagens alla hörn och har kommit underfund med hur lunchhagen fungerar. Det gick förvisso väldigt snabbt eftersom han är ungefär världens hungrigaste häst! ☺️

Jag har ridit honom ungefär 3 gånger i veckan och longerat några gånger till. Det har varit lite krångel med utrustningen på honom, först med sadel, sen träns och bett och nu senast med sadelgjord. Men nu tror jag att vi har funnit ett bra koncept med allt, men det är väl så det är i början när allt är nytt!

Lalle är iallafall väldigt snäll, även om han är vaken så blir reaktionen kortvarig. Det har varit lite si och så med kommunikationen i ridningen men vi blir mer och mer samspelta och förstår vad som menas. Jag måste tänka på att jag faktiskt ska utbilda honom (ja det vore ju vara en självklarhet i all ridning, men med det menar jag att utveckla också!) och inte bli för velig eller passiv. Sen får jag ju komma ihåg att han bara är 3 år och är väl framme för sin ålder. (Mini var inte ens inriden i samma ålder…)

Planen är att han ska få vila från jul ungefär, sen får vi se hur länge det blir. Jag vet inte än om planen blir att visa honom något i vår, tror att unghästtestet i Värmland går redan i början/mitten av maj. Jag tänker inte stressa fram något och jag tyckte inte att det var roligt sist så det är inte lockande just nu, även om det är med en ny häst. Kanske roligare att satsa på 4-årsklasser senare på sommaren istället, vi får se! ☺️

Ett litet klipp från förra veckan! ❤️

Så vacker…

Jag tänkte nog inte så mycket på det när jag provred Lalle, men oj vilken vacker häst han är!

Hur fin? ?

Igår red jag samtidigt som Maria red på Hannahs ponny Rolf. Jag longerade lite innan då han hade vilat i två dagar, så det blev lite brall och stoj, men han höll sig ändå på mattan. Själva ridningen började inte så jättebra. Jag vågade inte riktigt trycka på honom framåt utan blev lite bromsande och avvaktande – helt fel på en unghäst jag vet! Jag blev så arg på mig själv, men mitt självförtroende har fått sig en rejäl törn, trots att inget egentligen har hänt med vare sig Fiffi eller någon annan häst jag ridit. (Har jag blitt gammal?!)

Hur som, så red jag på och sen släppte spärren efter ett tag, Lalle började frusta och jag började driva. Jag avslutade passet med några galoppfattningar åt båda hållen, och det kändes tryggt och bra.

Idag red jag igen, den här gången var jag helt själv i stallet och då i ridhuset med. Jag valde att inte longera innan (han är inte riktigt van att man gör det och funderar nog på vad vi sysslar med! ?), utan hoppade upp efter framskrittningen. En bra grej med Lalle är att han är väldigt van vid att man sitter upp med pall, och står som ett ljus då! Jag hade innan bestämt mig för att inte vara så mjäkig och oj vad mycket bättre det gick då! Vi travade på friskt framåt från start och Lalle kände sig nog mycket tryggare med det. Vi tränade lite galoppfattningar och avbrott, och det gick bra!

Så himla härligt att kunna fixa iordning honom ensam inne i stallet, när de andra är ute i hagen, kunna rida helt själv utan att vara beroende av att andra ska kunna hjälpa till. Sen är det alltid bra att ha någon på backen som kan säga till mig att rida på mer fram och så, men det känns bra att det faktiskt går ändå!

Vi har en liten inkörningsperiod Lalle och jag, men det kommer bli bra i slutänden! ??

En bild från provridningen!

Välkommen Lanvin OC!

Nu börjar en ny resa! I fredags kom min nya stjärna! Lanvin OC, kallad Lalle, är en 3-årig valack e: Heston for U – San Remo. Jag hade ju tänkt mig en något äldre häst nu, men jag föll direkt för denna charmiga individ. Han är riden sedan i våras, och har inte gått något treårstest. Däremot är han både uteriden själv, lite hoppad och riden både i ridhus och utebana, så han har allt hunnit med en del. En cool kille, men som ändå är lite vaken.

Jag var och provred honom i Falkenberg för några veckor sedan och hade då bett om att få vara med och göra iordning honom. Just hanteringsbiten kändes väldigt viktigt för mig, så när vi kom dit var Lalle fortfarande i hagen. Men han var så snäll och totalt okomplicerad att ha och göra med, så redan där fick han mig lite på fall! 😉

Ridningen gick också bra, efter ridpasset skrittade vi ut en sväng i västkustsblåsten – som inte påverkade Lalle nämnvärt! Jag bestämde mig relativt snabbt och i förra veckan besiktigas han och kom sedan som sagt i fredags!

Han bodde in sig väldigt snabbt och är redan bästis med nya haggrannen Lennart, de står och drar varandra i grimmorna dagarna i ända.
Jag hoppade upp och red premiärpasset hemma i söndags, och med tanke på att precis allt är nytt för honom och att han hade vilat i en vecka, så skötte han sig super. (Ett litet klipp finns på vår Instagramsida; Dressyrsnack) Tanken är att jag rider lite fler, kortare pass nu i början, så vi lär känna varandra ordentligt, innan han får vintervila. Om några månader är han 4 år och vi får se vad vi har för mål då!

För första gången på 18 år har jag en valack, och för första gången någonsin har jag en fux! Hoppas på att det blir en bra kombo! Jag hoppas att vi får många roliga år framöver, jag och Lalle!

Uppdatering

Längsta uppehållet här någonsin. Suget att skriva något har varit som bortblåst, vi uppdaterar en del på Instagram ibland (Dressyrsnack heter vi där!). Men okej, en liten summering av våren och sommaren! 🙂

Well, det största är ju såklart att Fiffi är till salu! Hon har stått på utbildning hos Angelica Byström sedan i slutet av maj, och ska nu säljas. Hon har utvecklats något enormt mycket under sommaren och om någon är ute efter en superhäst till ett bra pris, hör av er. Anledning till att jag säljer är att jag och Fiffi inte har klickat. Hon är en väldigt känslig häst och kräver en trygg och lugn människa som kan hantera hennes nervösa sida. Hon har redan blivit mycket bättre under Angelicas hantering, men behöver fortfarande en fast hand. Sen är hon ju bara 4 år…

Jag däremot har insett att det är inte hästen för mig, och för bådas skull är det bättre om vi går skilda vägar. Jag kommer absolut inte sluta med hästar och jag kommer börja leta ny så fort Fiffi är såld. Jag vet ungefär vad jag är ute efter, men mer om det när det blir aktuellt.

Hon har en underbar personlighet ?
Fiffi i vintras

Sen har vi nästa grej! Jag och min sambo har köpt en liten hästgård! En dröm går i uppfyllelse, och äntligen har vi hittat det vi letat efter. Den ligger precis i utkanten av Karlstad, bara 2 mil från centrum (och mitt jobb!). Det finns ungefär 3,5 ha betesmark precis runt huset (+ några hektar skog en bit bort) och stallet är precis nyrenoverat. Det är 3 boxar inne och en lösdrift där det finns plats för två hästar. Det finns även en liten utebana (20×40) som är relativt nygjord. Tanken är att vi ska fixa iordning det sista som är kvar (göra stallplan, kolla över hagar) och sedan kunna ha hästar hemma från nästa vår! Superskoj!!

Nära till stallet ?

Ridningen då? Den håller jag i! Med hjälp av min favoritponny Magic Design, ”Delle”. Hennes ägare Hannah åkte till Danmark för att jobba, och då fick jag rida Delle under en månad. Riktigt kul och vi hann med några träningar för Anki med! Delle var sedan med på ponny-SM och visade sig från sin bästa sida och kom till A-final! Hannah och Delle slutade på en total 4:e plats för c-ponnierna, hur bra som helst! Och så himla kul att Delle äntligen beslutade sig för att visa för resten av världen, vad vi här hemma redan visste, att hon är så otroligt fin!
Jag rider nu henne ca 2 gånger i veckan, så lite håller jag igång iallafall!

Världens snällaste ponny!
Hannah och Delle under SM!

Maria rider ju en del också, även det på ponnisar! Verkar som det är det som gäller för de forna Dressyrsnackarna!

På återseende! (Och som sagt; vid intresse av Fiffi, eller om ni vill veta mer, skicka ett mejl! Em_maandersson@hotmail.com)

Snö, igångsättning och mycket mer


Nu var det ett tag sen jag uppdaterade här! Det har hänt en del, men ändå inte. 😉 Fiffi hade ju slagit sig i hagen sist jag skrev, sedan dess har hon blivit mycket bättre (eller ja, helt bra!) och har fått promenera ca 30 minuter varje dag. Det kan ju lätt bli spännande i en unghästs liv, som dessutom skulle stå i liten hage, men jag upptäckte att hon var mycket lugnare att gå med ute, så vi har traskat runt på utebanan så gott som varje dag.

Nu har hon återhämtat sig såpass att det är dags för lite lugn igångsättning. Veterinären tyckte att jag skulle skritta uppsuttet, men jag avstår det tror jag… Så jag har börjat longera henne lite försiktigt och då bara i trav. Min ”nya” metod är att försöka hålla henne lugn och fokuserad. En avspänd Fiffi är en bra Fiffi! Så nu har jag i två dagar longerar i ridhuset (alldeles för mycket snö ute!!) och hon har varit väldigt avspänd. Jag kör ganska kort och avslutar med en bra känsla i kroppen hos oss båda, och även om då Fiffi blir rädd för något, blir reaktionen så mycket mildare när hon i grunden är avspänd. (Känner mig klok! 😀 )

Finaste, tokiga, Fiffus

Igår fick hon även skor bak, med snösulor, brodd och hela grejen! Inget mer omkullramlande i hagen tack. Hovis sa även att det var dags för skor bak, hon hade slitit mycket på hovväggen nu. Jag var lite osäker på hur det skulle gå, hon är ganska känslig om bakbenen, men det gick verkligen över förväntan. Liten reaktion när han slog i skon, men ändå bra!

Små söta hovisar!

Annars då? Jag rider lilla Delle en gång i veckan ungefär. En oerhört trevlig ponny, men med ett oerhört märkligt temperament stundtals. Hon kan med lätthet springa över presseningar, få flaggor över huvudet och rör inte ett öra när hon travar förbi paraplyer som ligger på backen. Men om det ligger en snöklump inne i manegen, eller ett täcke i en stol, då avlider hon nästan av skräck. Delle är en c-ponny (Hannahs, som även har Montana och Justice) och har tävlat de högsta klasserna i dressyr. Hon har helt fantastiska gångarter, och när hon är med på noterna är hon svårslagen. Väldigt rolig att rida, fast man kliar sig i huvudet ibland och försöker förstå hur hon tänker. 🙂 Som tur är så är hon relativt lättövertalad.

Jag tyckte att en fux minsann skulle kunna ha rosa på sig, så det fick hon ha! 😛

Och till slut, om någon har missat det så har det kommit lite snö i Sverige! Vi har fått nästan 4 decimeter på kort tid, helt galet! Vi hade stalljour i morse, det var lite svettigt eftersom det inte var plogat än! 🙂

Fiffus är nöjd..
…och får massor av morötter av husse

Vinterland!

Hej på er!

Jag bara älskar vintern. Gör ni? Så länge snön får ligga kvar är det ju underbart med det vita. Det ljusar upp så härligt tycker jag.

Just nu är jag påväg till Branäs för skidåkning. Jag ska åka Öppet spår och Stafettvasan i år så jag åker en hel del skidor. Utöver skidåkningen rider jag fortsatt en dag i veckan på fina Justice.

Det vankas första start för Hannah så nu gäller det att toppa formen 😉 Lille skutt är pigg som en liten bomb och energin bara spritter i gossen. Jag red igår och jobbade med ungefär samma som förra veckan. Jag värmde upp och när Justice ville öka takten valde jag att rida svaga öppnor eller ställa lätt in mot sargen, flytta honom svagt för skänkeln.

Detta gjorde jag för att då ”bromsar han upp sig själv” istället för att jag ska behöva bromsa med händerna. Då sög han ta i bettet ganska bra upplevde jag.

Han blev väldigt taggad i galoppen och även där flyttade jag honom för skänkeln och bad honom att jobba på för att jag skulle komma till drivning. Det är svårt med så laddade hästar, just att komma till drivning. Arras var likadan speciellt som ung. Då fick jag ha samma tänk som med Justice igår.

Jag jobbade också med att forma bålen. Alltså att han inte enbart ska vara böjd i halsen utan också att kunna forma och flytta bogarna.

I galoppen övade jag även på att galoppera spikrakt framåt på 3/4 linjen utan att höger bak ska sticka något till höger. Då tog jag spegeln till hjälp. Det gick fint.

Ha en fin helg!

/Maria

Två dagars!

Hej på er! Det var längesen. Jag kom helt av mig, hade ju tänkt blogga här lite mer ofta då jag faktiskt rider hela en dag i veckan 😉 Men jag rider på fredagar. På fredagar är vi allt som oftast inbjudna på tacofredag ungefär en timma efter att vi är klara i stallet. Ska jag blogga om träningen gör jag gärna det när jag har allt färskt i huvudet.

Jag gillar att blogga om träningen för då får jag tänka igenom allt en gång till. Vad hände? Hur gjorde jag då? Vad kunde jag gjort annorlunda? Hur var känslan? Sådant tycker jag är utvecklande att tänka igenom efter träningen.

Idag red jag Justice och ska även göra imorgon, det är alltid kul och nyttigt att rida två dagar i rad. Då kan jag fortsätta med det jag vill jobba vidare med och hitta den där känslan lite tidigare i passet kanske. Hur gick det idag då? Jo, jag jobbade med följande:

  • Att Justice inte ska bli kort i halsen. Jag jobbade med att få honom mjukare i sidorna. Inte hasta iväg för då är det lätt hänt att man börjar bromsa = Justice blir lite kort i halsen. Alltså – rund i sidorna – vila lite på steget – lätta i fronten utan att öka tempot.

 

  • Att han skulle sakta av från galopp till skritt precis i det språnget jag vill. Inte när han själv känner att det är läge. Hur gjorde jag då? Jag samlade upp galoppen, som om jag skulle sakta av, istället för att sakta av till skritt red jag på framåt i galopp igen. Ibland har han en tendens till att själv välja tempo, så jag fick vara noga med att han var lyhörd för vilket tempo jag ville att han skulle gå i. Justice ville ibland krumma ihop sig lite i den samlade galoppen, då gav jag honom signal att ta för sig framåt. När jag sedan kände att han lyssnade på mina signaler så förberedde jag och saktade av. Och berömde såklart!

Jag är jättenöjd med dagens arbete och ser fram emot att fortsätta jobbet imorgon 🙂

/Maria

Men hur söt?!

Jag fick en massa bilder från en tjej som har haft hand om Fiffi när hon var föl, jag fullkomligt älskar fölbilder, och då speciellt på min egen pålle!

Men hur söt var (är) hon inte?!

Första promenaden utomhus! ?

Med bästa kompisen (Fiffi till höger.) ?❤️

Här har hon vuxit till sig lite!

Busan idag! ❤️

Skräcken

Fiffi har verkligen lyckats skrämma slag på oss. Igår tog jag in henne mitt på dagen för ett longeringspass. Hon sattes igång efter sin vintervila i helgen och har varit allt annat än lugn. Så igår skulle hon få rasta av sig lite och tanken var att jag skulle börja rida till helgen – så blir det inte!

Jag valde att prova ett nytt schabrak igår och när jag sadlade på så började hon skjuta upp ryggen och spände sig som bara den. Känsliga häst muttrade jag och tänkte att hon vänjer sig säkert. När vi skulle gå ut så gick hon väldigt avvaktande och under själva longeringen så stod hon emot en del. Jag skyllde fortfarande på schabraket och var mest glad (och lite förvånad) att hon inte bockade.

När jag skulle slänga på täcket sen blev hon jätterädd och höll på att sätta sig på baken. Där började jag ana oråd, men trodde fortfarande att hon bara var väldigt känslig.

Lite senare ringde de från stallet och sa att Fiffi gick jättekonstigt in, liksom lite vingligt och som att hon var halt fram. Jag åkte dit och kände igenom benen – inget konstigt – tog sen av täcket och skulle börja känna igenom ryggen, när hon höll på att ramla omkull så fort jag kom i närheten av baken. Jag tog ut henne och longerade i grimma, i trav syntes inget alls, men hon kunde inte gå rakt fram.

Nu hade jag blivit jätteorolig och ringde direkt till vår hästklinik som hade kvällsöppet, och bokade in oss direkt på morgonen idag. Jag fick i samma veva reda på vad Fiffi hade haft för sig under morgonen… Hästarna hade blivit lite uppspelta i hagarna och då hade Fiffi galopperat i full fart från bortre änden i hagen, men råkat glömma bort att det är en översvämning i mitten, som nu är en skridskobana. Hon brukar vara jätteförsiktig där, men nu ramlade hon rätt rejält åt sidan och gled sen fler meter på isen. Som tur var så fläkte hon sig inte, utan benen hamnade åt samma håll. Det förklarade hennes märkliga beteende när jag skulle longera, detta hade hänt bara nån timme innan!

Iallafall, Fiffi hade inte åkt transport sedan i slutet av augusti och förvånade oss med att gå rätt in. Hon var ganska spänd i början av alla ljud, men stod snällt ändå. Vi har ju bara 10 minuter till kliniken, väldigt lyxigt!

Jag hade ju såklart googlat symtom och kommit fram till att hon förmodligen hade krossat bärbensknölen och att de skulle behöva ta bort henne så fort vi kom in (Minis snabba sjukdomsförlopp har helt klart satt sina spår…), men väl där så möttes vi av en väldigt lugn och trevlig veterinär, som började med att känna igenom henne. Fiffi är ju otroligt känslig i sin kropp och om man råkar göra något mot henne som gör ont, då kommer hon ihåg det i all evighet. Men hon reagerade inte nämnvärt först, utan vid mer provokation så ömmade hon. Vi fick springa rakt och på volt, Fiffi skötte sig super och travade hur fint som helst åt båda håll. Veterinären var ganska säker på att hon skadat mjukdelarna, hade det varit en fraktur skulle hon inte ha travat så obehindrat. Nu ska hon äta smärtlindring och antiinflammatoriskt i en vecka, gå i mindre hage sen får hon börja sättas igång när hon slutar att ömma. Eventuellt får en equieterapeut komma och titta på henne innan, något veterinären rekommenderade.

Hursom skrämde Fiffi halvt ihjäl mig, jag har sovit minimalt lite inatt och trodde inte att hon skulle få följa med hem igen. Otroligt skönt att så blev fallet. Nu har vi delat av hagen så hon kommer inte åt isen, vi har ändå grusat så gott det går men det har inte vart möjligt överallt. Till nästa vinter kommer hon ha bakskor med brodd…

Men stackarn, hon har fortfarande väldigt ont och kniper in rumpan så fort man tittar på henne. Jag har aldrig haft en lårkaka, men det lär göra väldans ont..!

Alla hästarna välkomnade henne hem, hon var tydligen efterlängtad! ❤️

Min plutt! ?

Roligt nästan jämnt!

I torsdags hittade jag Fiffi i hagen med världens största skrapsår på utsidan av hasen. Jag vet inte riktigt vad hon har gjort, men två alternativ är att hon antingen har rullat sig inne i vindskyddet och skrapat upp sig mot en bräda, eller så har hon drattat omkull och skrapat upp sig mot isen.

Hur som så kom jag fram till att det ”bara” var skrapsår, det kom inget blod och hon ömmade inte. Men det såg groteskt ut…

Dag 2 hade det börjat svullna. Då kom jag på att jag kunde ju testa appen First vet, där man har ett gratis rådgivningsbesök via sitt försäkringsbolag! Himla smidigt, skrev en kort beskrivning, skickade in några bilder, sen fick jag en tid 20 minuter senare. Pratade med en veterinär via FaceTime och fick rådet att hålla såret rent, röra på henne och hålla koll på att hon inte fick feber. Hon tyckte även att jag skulle köpa en honungssalva som ska verka antiseptiskt.

Idag såg såren bättre och ser helt torra ut, men hela utsidan av benet är svullet. Fiffi däremot är totalt obekymrad över det och är hur pigg och glad som helst! Så här mitt i vintervilan blev hon mycket uppiggad av att få gå på promenader och bli extra ompysslad.

Men svullnaden oroade mig lite så snälla Christine lånade ut sina Ice-vibes. Jag var osäker på hur hon skulle reagera (Fiffi alltså! ?) eftersom hon inte uppskattade när jag provade att sätta bakskydd på henne, men detta verkade det som hon tyckte var ganska skönt! Jag lindade henne även efter med Back on track (också premiär ✌️), så det får hon stå med under natten.

Nu hoppas jag att svullnaden ger med sig snart, eller åtminstone går ned, men med tanke på hur såret såg ut så tycker jag inte att det är alltför konstigt att hon ser ut som hon gör. Svullnaden är så gott som bara på utsidan av benet och hon är inte alls varm. Och som sagt, totalt oberörd av hela den uppståndelsen hon har orsakat! ?

❤️

Fick till ett bra pass!

I fredags red jag Justice igen och fick till ett finfint pass som jag tänkte dela med mig av. Jag kallar mig numer ”gästbloggare” här och lär titta in och skriva så länge chefen tycker det är okej 😉 (Emma)!

Justice var pigg som en lärka i fredags och när jag kortade tyglarna började han småtrava. Montana reds samtidigt av Hannah och även han var på tårna. Så roligt med energi i pållarna.

Han var fin i höger varv men något sned i vänstervarvet. Sådär svårt att förklara hur jag menar, det var bara en känsla att han inte var lika jämn i ställning och böjning i det varvet. Hur gjorde jag då, jo:

  • Red öppna till höger där jag ställde om och rundade honom till vänster. Lösningen fungerade bra!
  • Fortsatte med ganska så tvära (en definitionsfråga) slutor till vänster för att gymnastisera honom. Mjuk i sidan och korsa över till vänster.
  • Kortare sekvenser av förvänd galopp där jag kollade av att han var mjuk i båda sidor. Alltså att jag i tex vänster galopp kunde ställa över lite lätt till höger.

Med lite gymnastiska övningar blev han klart jämnare i sidorna och galoppen var superfin!

Häromveckan red jag även Montana! Alltid en ära att sitta upp på honom 🙂

/Maria

Ridning och nya skor!

Fiffi har fått vila sedan förra onsdagen, då hon kändes lite trött och även var superbrunstig (precis som alla andra ston i vårt stall…). I måndags fick hon springa på lina för att få ut lite energi, då var definitivt den pigga Fiffi tillbaka! ?

Igår började vi dagen med att få på framskor igen. Hon har gått barfota sedan i juni men nu vill jag ja skor åtminstone fram, så hon kan få broddar när det behövs. Med hjälp av en halv påse morötter var Fiffi en ängel när hovis bankade på fötterna! ? Hon är fortfarande väldigt valpig med att lyfta ben, lära sig att hålla balansen, stå still… Men igår skötte hon sig ypperligt!

Jag fortsatte med att rida Delle, en c-ponny som står i samma stall. En söt liten dam, som är riktigt trevlig när man förstår sig på henne.

På kvällen var det dags att rida Fiffus! Hon fick gå några varv på lina eftersom hon inte blivit riden på nästan en vecka. Precis i början när jag sitter upp är det lite som att rida i sirap. Hon går så låååååångsamt och det känns lite som hon fortfarande är osäker på att hon verkligen ska springa med någon på ryggen. Det går dock över snabbt, jag hade ett litet spö och petade henne på bogen, det räckte för att hon skulle komma på att röra sig framåt.

I traven kändes hon fantastiskt fin, bjöd på superfint på långsidorna och var stadig och bra i formen. Hon gjorde även fina galoppfattningar, men sen är det svårare att få till framåtbjudningen rakt fram. Hon galopperar så stort och blir lite hög i formen, sen tappar hon bort sig och bryter av. Vi gjorde massor av fattningar och fick lite hjälp av Christine från backen att komma framåt, i slutet gjorde vi ”nästan en galoppökning” (citat från publiken ?). Ett av de bättre passen faktiskt!

Krasslig i sadeln!

Jag skulle aldrig få för mig att gå ut på en löptur med halsont. Men rida? Javisst! Jag har tävlat med streptokocker, hostat blod och proppat i mig smärtstillande för att kunna rida. Ni hör ju själva, ”det är ju galenskap”, som pappa Ebbe skulle sagt.

I fredags skulle jag ridit Justice men fick ställa in pga rejäl förkylning. Det sätter sig i luftrören på mig och mina lungor slemmar igen helt. Stort att ställa in, det händer ju typ aldrig. Under helgen började jag pigga på mig litegrann och skrev till Hannah att jag kunde rida söndag istället.

Jag kände när jag suttit upp och hostat slem som vare sig vill komma upp eller ner, att det där var nog ingen bra idé. Men jag red på en stund ändå, ni vet, när man väl kommit igång så kommer man in i bubblan på nått sätt. Jag skulle ju aldrig trimma en häst som springer runt och hostar, men en själv är det ju inte så noga med. Är jag ensam eller känner ni igen er?

Justice har sprungit superfint i veckan och det glädjer mig. Han kändes fin även i söndags. Min uppgift är inte att ”finrida” om ni förstår hur jag menar. Jag ska ju trots allt rida för att det ska ge någonting. Så jag försökte få honom än mjukare i sidorna/kroppen. Jag jobbade lite med slutorna i skritt innan jag tog dem i trav. Jag vill såklart att han är mellan mina hjälper så att jag har honom samlat under mig.

När jag växlade på steglängd i galoppen, blev han aningen spänd i överlinjen i det samlade läget. Jag red lite för kort tid för att hinna jobba på det där lite mer noga kände jag. Men han var aktiv och jag fick till några fina övergångar ändå. Jag lyckades nog lite bättre förra veckan, men å andra sidan hade vi då trimmat tillsammans 5-6 dagar och nu var det ändå en vecka sedan jag satt upp. Jag och Hannah ger ju inte exakt samma signaler så det är ju inte alls konstigt att vi inte får till det tusen procent på momangen!

Han såg väldigt fin ut när Hannah red efter mig och det är ju faktiskt det som är allra viktigast.

På fredag ska jag rida igen ❤️

/Maria

Sista dagen!

Imorgon kommer Hannah hem från Danmark och min vecka med Justice är till ända. Idag var det sista passet ihop. Alltså det låter ju drastiskt, jag lär ju sitta upp i sadeln igen framöver, men ni fattar. Det var sista dagen på den här veckan tillsammans.

Nu känner vi ju varandra skapligt ändå och det är en skön känsla tycker jag. När jag tar tyglarna och vi har koll på varandra. Han känns mjuk i min hand från start. Idag värmde jag upp på utebanan. Jag galopperade i lätt sits och lätt honom sträcka ut galoppen. Det gillade han. Han var pigg och framåt men ändå fokuserad på mina signaler. Jag log inombords.

Underlaget är bäst längst med långsidorna så jag red mestadels på fyrkanten i trav och galopp. Sedan gick jag in i ridhuset och travade över bommar jag lagt ut. Till min förvåning låg bommarna i en perfekt distans till varandra 😉 Det var ju tusen år sedan jag lade ut bommar men det blev verkligen bra, haha. Justice var som en klocka över bommarna. Drog inte åt något speciellt håll, han tuffade på och behöll mjukheten.

Jag kollade av alla gångarter och checkade även av att han kunde samla ihop kroppen i galoppen. Jag checkade av att han var mjuk i sidorna och att jag kunde flytta honom för skänkeln. Detta för att jag vill att han ska vara så vältrimmad som möjligt nu när Hannah kommer hem. Jag tvivlar inte på att veckans arbete har gjort gott. Han känns jättefin verkligen.

Han var med på noterna och jag avslutade passet med att skritta ut en sväng. Vi traskade förbi stona och Fiffi i hagen, han sneglade lite på dem men gav dem inte mer uppmärksamhet än så. Skönt. Ett riktigt bra avslut på veckan tillsammans!

/Maria

Höstlov!

Ojojoj vad det bloggas från min sida nu. Jag gillar ju att skriva av mig efter ett träningspass. Det är liksom gött att tänka igenom passet i efterhand och reflektera lite över hur det gick och varför det gick som det gick. Det är inte alls samma sak med min egen träning. Det är klart roligare att skriva av sig om ridpassen än långdistanslöpningen eller klätterpasset 😉

När jag tränat mycket ”egenträning” efter att jag sålde Arras har jag haft hjälp av en coach som lägger upp mitt träningsschema. Jag har haft som mål att bli både snabbare, starkare och mer uthållig. Grundtanken i träningsupplägget är inte så dumt att ha med sig när man lägger upp träningen för hästen. När jag hade häst tänkte jag att den skulle få varierad träning. För att min kropp ska hålla behöver jag varierad träning och återhämtning. Det samma gäller ju för hästen tänker jag. Också för att hålla glädjen och motivationen uppe.

Hannah hoppar/arbetar sina hästar över bommar, de rids ut i skogen och får en fin variation i vardagen <3  Dä ä fint dä!


Idag jobbade jag vidare med det arbetet jag gjorde i förrgår. Jag värmde upp honom i skritt och trav, tog en skrittpaus innan jag satte igång med galopparbetet.

Efter en liten stund startade jag med övergångarna och jag var inte hundra nöjd med dem till en början. Men vem är nöjd från start? Vore man det hade man inte haft något att jobba med. Det smög sig in något litet mini travsteg innan skritten och upp i galopp ville jag att han skulle sätta sig lite bättre. Det handlar ju om att jag måste förbereda honom så bra som möjligt för att lyckas. Han är såpass stark att han ska kunna gå i en samlad galopp och gå ned till skritt i balans och samling, det handlar bara om att jag ska göra ett bra jobb i sadeln så att förutsättningarna blir goda 😉

Jag jobbade med flera övergångar och lade in extra snurr (energi) i den samlade galoppen. Rätt vad det var, så kändes det som polletten trillade ner. Han satt liksom kvar på bakdelen och lugnt gjorde övergången till skritt som om det var världens enklaste grej. Det var som att han sa ”Jahaaa, var det så du menade, okej då gör jag så”. För jag provade några övergångar till för att se så det inte var rena turen, men samtliga kändes fina. Jag berömde ordentligt och övergick till travarbetet.

Det är precis den där känslan som är så fantastisk. Eller hur?

Travarbetet gynnades av att vi fick till galoppen såpass bra. Hans energi var fin och jag fick tänka på att lägga in en del halvhalter. Halvhalterna uppmärksammade honom på att han inte bara kunde ösa på framåt. När halvhalterna gick igenom, fick jag upp fronten lite mer på honom. Då kunde jag även lätta av/mjukna lite framtill. Den känslan var fin!

/Maria

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798