Kategoriarkiv: Arras bilder

Tävlingsplanering!

Nu börjar det komma ut tävlingar på TDB och min planering fram tills maj är väl så gott som klar. Planen är att starta Msv A/St george nu, och det är de klasser vi kommer rida hela året, om inget drastiskt händer och Mini helt plötsligt gör saxar och byten i vartannat! 😉
Vi har ju bara ridit St George en gång, så jag kan ju inte direkt säga att vi är säkra på den nivån! Men jag känner mig relativt trygg med att rida den klassen även på nationell nivå, vilket gör att det finns fler tävlingar att välja mellan.

Första start blir i Lidköping den 20:e mars. Då rider vi en regional Msv A:1. Det var där vi debuterade för ett år sedan, och det är en mycket trevlig tävlingsplats.
Sedan finns det två alternativ. Antingen Strömsholms stora nationella tävlingar, eller en betydligt mindre tävling i Sunne. Det lutar åt det sistnämnda, då jag inte alls trivdes med att tävla på Strömsholm när vi var där förra året. Framridningen var totalt kaotisk med 10-talet hästar som sprang kors och tvärs, och även sådana som inte skulle tävla red omkring och visade noll hänsyn. Mini blev totalt panikslagen, och jag kunde inte ge henne en ärlig chans att prestera bra.
Sunne känns tryggare! 😉 Då finns det en St George, så det skulle passa bra!

Sen är det dags för Lidköpings stora tävlingar, och jag planerar då att starta två dagar! Vilka klasser som finns vet jag inte, men det brukar vara en Msv A och en St george.
Nu är vi framme i mitten/slutet av april. I början av maj finns det både nationella på Hammarö, regionala på Sörmon och en nationell i Örebro. Jag tror jag väljer Hammarö och kan förhoppningsvis starta två dagar även där. Den här tiden på året brukar Mini vara väldigt påverkad av vårbrunsten, så vi får se lite hur hon känns!

Vi ser mycket fram mot våren iallafall, det är allt bra roligt att tävla!

IMG_9438 IMG_8697.JPG 10407284_763781410386600_7983135703675253108_n IMG_3334 IMG_3310 IMG_4289IMG_6613.JPG IMG_2175 IMG_7656 IMG_3214.JPG 20140725-105055-39055018.jpgNu fattas det bara att Maria ska skaffa sig en ny tävlingskamrat med! 😀

/Emma

Arras är såld!

Det gick ganska snabbt i svängarna detta och jag har inte velat skriva något, innan det var helt klart. Idag gick han igenom besiktningen lätt som en plätt. Hur fantastisk är han inte? 17 år och fräsch som en ungdom.

Han alltså såld och är i detta nu på väg till hans nya hem. Han kommer att få det toppenbra och det känns riktigt bra i mammahjärtat. Jag kommer sakna Arras något oerhört, men vetskapen om att han kommer få ett toppenbra och kärleksfullt hem är värt allt för mig! Han kommer numer vara en Malung-bo 🙂

Nu väntar en spännande tid för min del. Vad gör man utan häst? Hur länge kommer jag vara hästlös? Jakten på nya stjärnan kan börja. Ni är väl med mig?

Tack Arras för 12 helt fantastiska år <3

IMG_4922

IMG_8928.JPGIMG_8959.JPGIMG_7972.JPGIMG_2349

/Maria

Framtiden?

Igår var det dags för träning för Anki igen. Jag berättade lite hur jag har känt efter Hagfors och hon förstår mig till fullo. När jag har pratat med henne tidigare om försäljning så har hon märkt på mig att jag nog egentligen vill fortsätta ett tag till. Men nu är det annorlunda och hon stöttar mig fullt ut.. Precis som hon sa, det tar lite tid innan det landar hos en och till dess man känner att ”jo men nu känns det rätt att sälja”.

Vi skulle ju gärna se att han hamnar i Värmland, helst till en junior, men det är ju inget krav såklart. Vi pratade också om att han är så okomplicerad, man kan ta med honom överallt och han trivs så länge han får mat och en hage att gå ut i. Man kan lasta honom själv och han är snäll att ha med till nya platser. Han är en jäkla guldklimp helt enkelt!

Igår när vi tränade så släppte vi pressen lite. Vi lade nivån på St: George/Intermediaire I istället för piff och puff-klasserna. Vi gjorde lite svagare slutor än det är i de svåraste klasserna och det gör han ju superbra. Det var så skönt att göra ett positivt pass, där jag inte behövde pressa honom. Det behövde både han och jag!

Håll gärna utkik efter en gullig familj med en mjukt ridande tjej/kille. Jag önskar mer än allt annat i världen att Arras vore 5 år igen <3

arras 1arras2

/Maria

Hemma från Örebro!

Hej på er. Hoppas helgen varit alla tiders. Nu är vi hemma från Örebro och det har varit en helg med blandad kompott skulle vi kunna säga!

Det var längesedan vi hade så mycket missar tillsammans, å andra sidan har jag inte ridit de här klasserna så mycket så det vore ju konstigt om vi red in och gjorde prickfria program på den här nivån. Vi har höjt ribban lite och satt lite extra press nu i och med att det är piff och puff i programmen. Att få till det på banan är inte så lätt så lite extra energi måste till för lyckas komma upp i passagen till exempel.

I och med detta så blev Arras lite spänd idag. Det blev tyvärr taktmiss idag igen i travökning, taktmiss även i samlade skritten då Arras blev lite väl het. Bytena i vartannat gjorde Arras superfint men lade tyvärr in ett litet extra byte med bakbenen, innan han förstod att serien var över 🙂 Det blev en miss i en piruett där vi tappade balansen och han bytte bak ett språng. Passagen gjorde han så duktigt så och där fick vi bland annat 7 i betyg, det kändes ganska lätt och kanske att vi skulle kunnat fylla upp den lite till. Serien i varje satt bra idag också!

Piaffen den första där blev det lite galopp och vi fick inte till det riktigt, den andra trasslade lite i början men sedan kom den igång jättefint. Ja ni hör ju, det blev mycket missar tyvärr men jag känner såhär: Det kommer!! 

Vi red ytterligare två godkända ritter i piff och puff-program och det är jag jätteglad och stolt över 🙂

IMG_4904 IMG_4905 IMG_4915 IMG_4920 IMG_4922 IMG_4925 IMG_4930/Maria

 

Bra helg!

Hej på er. Hoppas ni haft en fin helg!

Jag tänkte ge er en kort uppdatering om hur det gick idag. Anki kunde tyvärr inte närvara på framridningen så jag försökte memorera känslan jag fick igår och hennes ord ekade i mitt huvud. In med högerbogen, driv fram vänstersidan, sitt ned med vänstra sittbenet.

Jag red fram i ungefär 50 minuter och det blev en lagom lång uppvärmning. Arras kändes mjuk, jag visste att jag var tvungen att peppa honom ganska ordentligt. Jag måste ha riktigt bra snurr och energi i honom för att passagen och piaffen ska fungera på banan. Har jag för långsamma ben i honom, ja då får jag inte upp honom i passage. Det är en skör balansgång det där!

Inne på banan hade jag inte riktigt lika lätta ben som igår, passagen blev lite seg. Jag försökte tänka på att verkligen sätta honom lite extra på bakbenen, det gjorde att det blev ett litet missförstånd, han stannade nästan till i passagen när jag menade att han skulle sätta sig lite extra på bak. Piaffen var okej, inte riktigt lika bra som igår men ändå helt okej. Mycket bättre än Lidköping!

Vi lyckades sätta bytena i varje, trots att det krånglade på framridningen, saxen i galopp blev riktigt bra. Jag missade tyvärr sista galoppökningen och bytet där Arras bytte flera meter innan mig. Jag hörde hur han höll andan hela ökningen! Som det känns nu så är det piff och puff och övergångarna som vi ska fortsätta att fila lite extra på, förutom allt annat som såklart kan utvecklas och bli bättre.

Idag var det alltså en Intermediaire IB vi red, vår andra någonsin och vi landade på 61,4%. Vad domarna skrev och film kommer imorgon 🙂 Jag är supernöjd med Arras.

Bilderna är tagna av Amanda Nelander, tusen tack!

Supermycket grattis till Hanna Walfridsson från Torsby som kom tvåa i Intermediaire IB med Soraya. Hanna är med i Opel Cup. Jag vill även gratulera Erika Hassellund med Simson från RS Grums som kom trea i Intermediaire I, samt Camilla Carlsson med Pikachu från Hammarö RF blev fyra i samma klass. Nina Lundin och Dexterous kom femma i lördagens St:George.

Heja Värmland!/Maria

Bommar!

Idag hade jag flyt återigen då Elin var i ridhuset och skulle precis avsluta ett pass när jag kom in. Hon lät galoppbommarna vara kvar så att jag och Arras kunde utnyttja dem. I höger varv flyter det på väldigt fint över bommarna men i vänster varv så kapar han vägen och smyger in mot mitten. Väldigt nyttigt att trava och galoppera över bommar, det borde vi göra oftare 🙂

Pappa var med och fotade:

IMG_5782.JPG

IMG_5770.JPG

IMG_5783.JPG

IMG_5785.JPG

 

/Maria

Från idag!

Nu har vi genomfört uppvisningen och jag tror att det finns en person som kommer att sova gott i natt. Hannah var som en studsboll innan vi skulle börja värma upp och har nog varit nervös och peppad bra länge nu.

Montana var som en kanonkula, helt otroligt laddad och Hannah var jätteduktig i sadeln. Arras brydde inte sig ett dugg om att det var mycket folk och ganska så hög musik, älskade häst. Det blev lite hipp som happ. Vi visade kanske inte att vi är ett svårklassekipage direkt, då vi fattade fel galopp, missade byten, galopperade i en travökning och ändrade vägar i programmet sådär lite spontant då det inte blev som jag tänkt. Men vad gör väl det? Fina var vi i alla fall! 🙂

Här kommer några av pappas bilder:

IMG_5626.JPG

IMG_5627.JPG

IMG_5628.JPG

 

Fotona nedanför är tagna av Elin Ellström:

IMG_5629.JPG

 

IMG_5630.JPG

IMG_5632.JPG

 

/Maria

 

 

Söndag och sol!

Nu har vi övat på uppvisningen för sista gången innan tisdagens show. Jag tror att det kommer bli bra. Arras är inte alls i någon toppform, men det kommer förmodligen inte publiken bry sig om.

Igår och idag red jag även Elton och han är riktigt fin. Igår red jag en del tempoväxlingar mot slutet och då brukar han lägga sig på lite i handen, men inte igår. Det var så att jag satt och log när jag red. Idag fortsatte jag med att rida en del skolor, öppnor och slutor. De kändes stabila och fina!

Arras hamnade på bild:
IMG_3850 IMG_3871 IMG_3873 IMG_3877

Fina Elton:

IMG_5591.JPG

 

/Maria

Arras och mitt 2014

Nu är det dags för en summering av året som gått. Vad gäller tävlingsresultaten så har det varit ett jämt år där procenten legat mellan dryga 64 och 67% i Intermediaire I. Träningsmässigt har det hänt mer, Arras har blivit starkare och mer aktiv än förra året. Han är ju 16 år nu Arras och jag har haft honom sedan han var 5 år. Jag tänkte nog inte att vi någonsin skulle kunna visa upp passage, piaff och så svåra moment på tävling. I år blev det dock verklighet, då vi fick till två starter i Intermediaire A.

Resultaten ser ni längre ner, men jag vill gärna skriva lite mer om min upplevelse kring debuten och andra försöket i den svårare klassen:

 

Första starten var vi inte helt redo för egentligen, men det kan vara bra att kasta sig ut och se vad som krävs. Det gjorde vi. Under sommarens meeting i Hagfors var det dags för debuten, det var ångestladdat. Under veckan var det mycket som strulade på träning och det blev jag lite frustrerad över. Det var den starten under året jag kommer att minnas som den värsta vädermässigt. Regnet vräkte ner. Det var som att vädergudarna tyckte att det var en fördel om domarna inte såg oss ordentligt (vilket kanske var sant). Det blev en herrans massa missar och vi nådde inte riktigt godkända procent. Starterna i Hagfors är jag verkligen inte nöjd med. Det blev raka vägen hem till Karlstad för att träna ännu mer!

IMG_2296-b

Start nummer två i samma klass, då var vi bättre förberedda. Det var säsongens sista tävling i Enköping och en massa fina ekipage var på plats. Arras var så fin under det meetinget och jag red för första gången på tävling i vårt nya kandar från PS of Sweden. Vi missade lite smått och gott även denna start, jag skulle säga att vi missade sådant som vi inte brukade missa. Dock satte vi några av de allra svåraste momenten, jag var supernöjd med Arras och vi fick över 60%. Roligaste minnet på hela året! Bytena i varje satt och passagen var fin 🙂

IMG_2920

 

Blandade bilder från tävlingsåret:

IMG_1406

Första tävlingen: Strömsholm, Int I – 65,39%

IMG_1461

RS Grums, Int I – 65,92%. Första tävlingen ute för i år och Arras var superduperpigg!

IMG_1533Lidköping, Int I – 64,64%. Det var då jag fick infektion efter en tatuering två dagar innan, jag borde inte ha åkt men ni vet…svårt att inse det ibland!

6

Hammarö, Int I – 67,41%. Jättefin Arras!

IMG_2013Vansbro, Int I – 65,96%. Första tävlingen i mina nya stövlar, det kanske syns? 🙂

IMG_2558

Hammarö, Int I – 66,53%, 64,16%. Arras och jag var inte alls tillfreds med det djupa underlaget…

IMG_2938

 

Enköping, Int I – 65,61% (Int A har jag redan skrivit om). 

Ett finfint år blev det och jag har bestämt för att köra på så länge som jag och Arras utvecklas tillsammans och så länge som det är såhär kul. Nästa år vill vi gärna rida de svårare Intermediaire programmen, till exempel IB och II. Vi får se om det blir verklighet, det vore så häftigt!! Jag är så glad över att Arras har varit skadefri, jag hoppas så innerligt att han kommer att vara fortsatt fräsch. Arras och ridningen betyder väldigt mycket för mig, jag älskar’t! Här har vi säsongens sista start:

 
Är det kanske någon som är nyfiken på Elton och Montana, som trots allt är med ganska flitigt här på bloggen? 🙂

/Maria

 

 

Hej söndag!

Efter 7 timmar i stallet är jag äntligen hemma och är så öm om fingrarna att jag har svårt att skriva på tangentbordet. Jag har haft stalljour nämligen och blev kvar i stallet lite längre än väntat!

Vi har övat tillsammans idag jag och Hannah inför vår uppvisning. Än så länge är inte programmet klart helt och hållet. Vissa moment som vi tänkt visa upp fungerar inte i praktiken, vi inser att det är klart svårare än när vi sitter och skissar vägarna på ett papper.

Vi har lite drygt en vecka på oss att träna så jag tror nog att vi ska få till något. Montana var så laddad så det såg ut som att han satsade 300% varje steg han tog. Arras var också pigg men inte på långa vägar som Montana. När vi hade övat färdigt för idag så hoppade jag upp för att få honom att sansa sig lite och slappna av. Det tog några varv men efterhand tyckte jag att han galopperade mer avslappnat, med lite lugnare språng. Han blir lite svår när han är sådär överladdad för han blir lite kort och hög, med ben precis överallt. Så otroligt häftig!

Arras var inte alls rolig idag, jag värmde upp helt kravlöst och då kändes det helt okej. När han var uppvärmd och varm bestämde jag mig för att rida bakdelsvändningar och fatta galopp i vändningarna och fortsätta i en piruett. En superbra övning som Arras ska fixa galant näst intill i sömnen. Icke idag, han sparkade bakut, vägrade att sätta inunder sig höger bak samtidigt som han skulle gå böjd. Han ville hellre kasta ut rumpan till höger och bli spikrak i vänstersidan.

Jag kämpade på med detta en bra stund men insåg att det inte blev bättre. Vissa dagar är det inte värt att ta strid, jag får istället lägga krutet på något annat och ta nya tag imorgon. När jag nästan var klar med passet så kändes han dock väldigt fin och rörlig i traven. Imorgon är Anki på plats igen så det känns skönt. Då ska även Anki få se sadeln efter att den blivit omstoppad så får vi se vad hon tycker.

IMG_3749 IMG_3752 IMG_3760 IMG_3762 IMG_3769 IMG_37662

 

/Maria

Blir så pepp!

Jag ”halkade” in på tävlingsterminen för 2015. Finns det något som kan peppa en mer? Jag blev iallafall taggad och förväntansfull såhär tre månader i förväg!

I februari finns det några nationella men inte höger klasser än St George och dessutom långt bort. Det som ligger först för min del som det ser ut nu är Strömsholm i slutet av mars. De ska ha klasser upp till Grand Prix. Sedan har vi ju Lidköping i april och där har jag och Arras tävlat många år nu, superbra tävling.

Alla tävlingar kanske inte har kommit ut ännu. Har ni börjat titta på nästa termins tävlingar?

Vi fick en fråga om tävlingsoutfit och här är en del av den:

Ridbyxorna är ett par Pikeur, stövlarna De niro, Hjälmen: Uvex, Handskar: Roeckl, fracken: Pikeur (Emma lade upp bild för någon vecka sedan). Jag har också köpt ett nytt Mia´s schabrak som Arras ska ha till våren. Något som även är nytt för oss och som vi eventuellt ska tävla med nästa termin är ju vårt nya kandar från PS of Sweden. Arras har ett par tunna vita skydd som heter Stretch & Flex Flatwork wraps.

IMG_3214.JPG

 

IMG_2541

IMG_4282.JPG

/Maria

Lördag!

Hej på er. Gött med lördag. För er som är trött på det gråa vädret kan jag säga att här i värmland ska det bli kallt och sol till veckan, underbart!

Idag red jag Montana först innan det var Hannahs tur. Hon ska tävla honom imorgon i Gyttorp så hon red igenom programmet efter att jag ridit. Han blir gärna som en liten banan i vänstervarvet och är lite svårare att få loss i höger sida, så den lilla stunden jag red så la jag krutet på det.

Jag red först i en rundare form och då var han enklare att få loss i höger sida. Jag valde att gå över i vänster varv och rida in högerbogen i det varvet. Han tyckte att jag var lite jobbig och ville hellre att Hannah skulle sitta upp tror jag bestämt.

Förvänd sluta i vänster varv, det var övningen som satte fingret på vad som var lite jobbigt idag. Då behövde han nämligen ta in bogen, bli mjuk i höger sida och dessutom trampa inunder med vänster bak. Phuh. Montana var väldigt fin när Hannah satt upp och jag tror att det kommer gå superbra för dem imorgon, heja!

Arras blev med på bild han. Honom red jag sist och tyvärr så blir bilderna inte helt bra, lite gryniga och oskarpa. Men hoppas att de duger. Kungen var fin idag, vi fokuserade på traven, vilket betyder att jag jobbar mer i galopp imorgon. Ibland skjuter Arras bakbenen bakom sig lite för långt ifrån kroppen, vilket till och med syns på vissa bilder. Jag vill att han ska vinkla sig bättre.

Utan energi går inte det, därför laddade och jag sade till honom redan från start att, bara för att jag samlar, så ska det inte gå långsammare. När jag samlar måste Arras bibehålla energin. Det var något vi jobbade på idag.

IMG_4691.JPG

IMG_4692.JPG

 

 

 

IMG_4678.JPG

IMG_4694.JPG

 

/Maria

Fråga från Moa!

Hej!

Jag undrar hur ni tänker de dagar då tiden inte riktigt finns till för de ordentliga passen, men när ni ändå känner att hästarna borde få röra på sig mer än det de gör i hagen? Alltså hur ser era ridpass ut de dagar då det ska vara lite ”snabbt och effektivt”? Vill också gärna höra era synpunkter på hur långt ett ordentligt pass bör vara, alltså lite hur ni lägger upp era pass?

Hej Moa, de dagar då jag inte hinner rida ordentligt brukar jag passa på att rida ut, tömköra, eller rida ett lättare pass på utebanan (om det är väder).

Upplägget då?
Jag gillar inte att stressa igenom ett dressyrpass så när jag ska träna vill jag veta att jag har tid på mig. Jag har aldrig en exakt tidsplan men det är skönt att ha en timma på sig tycker jag, mer behöver jag aldrig. Då hinner jag med allt jag vill öva på och fram- och avskrittning hinns med, plus skrittpauser. Oftast tycker jag att det räcker med 50 minuter sammanlagt men det beror lite på hur han känns och vad vi tränar på. Givetvis rider inte jag stenhårt alla dressyrpass utan varierar väldigt mycket. Det är kanske därför Arras har varit fräsch i alla år 😛

Det kanske blir så här (Obs! Cirkatider. Jag kan vara världsmästare på att ”värma upp” väldigt länge nämligen)

10-15 min skritt
10 min uppvärmning
Skrittpaus
15-20 min lite mer ordentligt i alla gångarter + skrittpauser

Avjoggning, nedvarvning och 10 min skritt

IMG_2617

 

/Maria

Nya mål!

Nu är tävlingarna slut för i år och vi siktar mot nya mål. Eftersom jag inte kan bestämma mig om jag ska sälja eller inte och det lutar mer åt att jag inte säljer, så kan vi ju lika gärna träna mot nya höjder. Det är ju så himla kul nu så det är svårt att inte se fram emot vinterns träning. Anki tycker att vi ska sikta in oss på alla svårare Intermediaire-program. Det finns ju ett par stycken, det vi startat nu är ju Intermediaire I och A men vi ska träna mot Intermediaire IB och II.

De sistnämnda programmen är svårare än det jag ridit hittills. I Intermediaire II finns följande rörelser som skiljer sig från IA:

  • Passage – piaff – passage – piaff – passage, i just den ordningen. Betyg sätts på övergångarna och på själva piaff/passagemomentet.
  • Piruetter på medellinjen
  • 11 byten i varje

Intermediaire IB är hur krångligt som helst, jag får nästan lägga in programmet så ni får se. Det är väldigt tvära linjer åt olika håll med slutor hit och dit, snabba övergångar till exempel ökad skritt från passage, från ryggning till mellantrav, och piruetter som ligger tätt. Det vi behöver träna mer på under vintern (eller ja, vi behöver träna på allt) är ju saxen i galopp där jag måste räkna antalet språng (4 – 8 – 8 – 4) Det är riktigt klurigt att få till det med övergångar och byten.

Jag blir svettig bara att skriva om det här men samtidigt otroligt taggad. Idag tränade vi på övergångar mellan piaff och passage, att spela däremellan är något som ska bli mer vardag för oss framöver.

IMG_2696

 

/Maria

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798