Kategoriarkiv: Ponnyerna Elton och Montana

NM-guld!

Stallet har fått en nybliven guldmedaljör under helgen! Hannah och Montana ingick nämligen i det vinnande c-ponnylaget på Nordiska mästerskapen som gick på Hammarö under helgen. Så himla roligt och Hannah gjorde 3 fina ritter under mästerskapet, vi var ute och såg dem igår när de red den individuella starten och kom på en fin 7:e plats.

Det var fina arrangemang som vanligt ute på hästviken, får ni någon gång chansen att åka dit – gör det!

Under lagklassen, en ritt som gav drygt 68%! Hannah – spexarn! 😉
Dessa tre bilder är tagna av Andrea Blixt

Emma är nästan alltid med när ärevarvet ska springas, Montana blir – trots sin ålder – extremt taggad när han har rosett på sig, så Emma är med som en säkerhetslina! 😀

Hela det vinnande laget!

Nu ska jag åka till Mini och rida ett dressyrpass. Imorgon ska vi vara med på vår första Anki-träning sedan mitten av november förra året!! Nervöst och otroligt roligt!!

En dag i Filipstad!

Det blev en lyckad dag för Hannah och ponnyerna. Närmare bestämt vinst i samtliga starter med fina Elton och Montana, hur grymt är inte det? Lätt A:1 med Elton och Montana, plus en seger i Lätt AP:1 med Montana. Storslam!

Tillägger också att de två fina ponnyerna som jag red förra helgen gjorde riktigt fina prestationer med sina duktiga tjejer på ryggen idag. Så kul att vår klubb har så många duktiga ekipage som verkligen levererar.

Lilltösa längst till höger 🙂

/Maria 

Lördag!

Goddag i snöyran!

Härligt med lördag! Jag har ridit Elton, Arras och en femåring som heter Lakija. Jag har hunnit fika med Christine, Hannah, Emma Andrée, Susanne och Jonna. Efter det åkte jag till Skåre för att hälsa på pappa som hade Renault-träff i sitt nya garage där han har ett gäng bilar, där körde jag fast med bilen så vi har knuffat och buttat, skottat fram min lilla Clio så att jag tillslut kunde åka därifrån. Jag åkte raka vägen till min kära syster och hälsade på henne. Nu har jag landat hemma!

Arras var mycket bättre idag. Jämnare i sidorna och bra energi tycker jag. Jag började med att kolla av rakheten, jag brukar rida rakt mot spegeln och när jag tycker att han är rak och fin så brukar jag ställa lite lätt för att se att han kan springa rakt med kroppen men ställa utan att någon kroppsdel sticker ut åt något håll.

Vi jobbade en del med bakdelsvändningarna i början av passet och även sidvärtsrörelser, skänkelvikningar där jag lade mer fokus på bogarna än bakdelen. Efter någon skrittpaus började jag arbeta med slutorna i galopp och där blir det så tydligt om vänsterbogen är intill kroppen eller om den sticker iväg till vänster. Till en början gjorde den just så och då fick jag nästan leda båda händerna åt höger, för föra bogarna mer åt höger. När jag gjort några slutor så gjorde jag dem snett igenom ridhuset och avbröt slutan med en stor arbetspiruett eller en liten volt, just för att få ordning på alla kroppsdelar. Därefter fortsatte jag slutan snett igenom.

Mot slutet provade jag att växla till passage, vilket jag inte övat på länge nu. Jag red några steg passage och gick ned till tramp, upp i passage och sedan ned i tramp. Anki brukar säga till mig att rida passage och ett passagesteg på stället, sedan fram i passage igen. När jag gör så väntar Arras väldigt bra och försöker inte dra iväg från mig. Han blev jättefin av det jobbet!

Elton var fin idag med, lätt i handen och okomplicerad, han är i fin form. När jag rider på en liten volt i galopp i vänster varv så märks det att han inte är helt loss och rund i vänstersidan. Annars är han superfin! Lakija är en femårigt sto som Jonna Malmberg funderar på att köpa så den satte jag upp på för att de gärna ville se den från sidan. Den är inte riden så mycket och den blev emellanåt lite ostadig så den fick jag rida på framåt ganska så mycket. När jag gjorde det så tog den stöd på ett bättre sätt och blev mer stadig.

Den red jag bara rakt fram och på stor volt med i trav (lättridning) och i galopp. Den är 170 cm ungefär så det var lite speciellt att gå från Eltons 128 cm till en betydligt större häst 🙂

Arras gillar verkligen andra hästar, Elton är en favorit:

IMG_5928.JPG

IMG_5929.JPG

 

/Maria

Moelgarnedd Montana RW 114

Här kommer en presentation av Moelgarnedd Montana RW 114, (Eyarth Tomahawk – Brockwell Chuckle), C-ponny 134 cm (texten är skriven av Christine Hweem)

Montana är född i England 1996 och har även bott i Nederländerna innan han kom till Sverige. Det finns egentligen hur mycket som helst att skriva om honom, en fullständigt unik liten hingst som är guldbelönad i Storbritannien, Nederländerna och Sverige och har 30 avkommor. Han har deltagit i minst 4 Svenska Mästerskap (Guld 1 gång och Silver 2 gånger), ett Danskt Mästerskap och tävlat för både Svenska och Danska Landslaget (har bl.a. 2 lagsilver och 1 individuellt brons). Han har tävlats av bland andra Anna Drugge, Amanda Holmertz, Emma Tegelskär och Sara Aagard Hyrm.

Sommaren 2012 satt Hannah och jag på läktaren på Falsterbo Horse Show och såg Montana för första gången. Vi kunde inte varit mer imponerade och tyckte att han var helt fantastisk! Samma höst hörde vi att han hade sålts till Danmark.

Sommaren 2014 hade vi börjat fundera på att köpa ytterligare en ponny och fick då en sen fredagkväll ett meddelande av Ida Janzon som sett att Montana var till salu i Danmark. Sedan gick allt väldigt fort, på söndagen åkte jag och Hannah tåg ner till familjen Aagaard-Hyrm och provred honom där i två dagar. Och fullständigt älskade honom! Helgen efter var hela familjen plus Ida och hämtade hem honom.

Vi har nu haft Montana hos oss i drygt 5 månader. Under den tiden har han och Hannah startat LB:1 och LA:1 några gånger med bra resultat.  Trots att han är hingst är han väldigt lätt att hantera och ha med sig både på träningar och på tävlingar. Men Montana kan mycket väl vara en av Sveriges mest bortskämda hästar, han är van att få mycket godis och vill bli behandlad som den stjärna han är. En riktig superdiva. Han har ett mycket stort förtroende för sin egen kapacitet och är i princip inte rädd för någonting. Han älskar att vara i hagen och bestämmer själv när han vill gå in, tycker han att han varit ute för kort tid går han inte att fånga. Och då får hans hov helt enkelt vänta.

Hannahs mål för 2015 med Montana är att kvala nationellt.

 

/Maria

Film från gårdagens ponnyridning!

Här kommer en film från igår då jag först red Elton, som var pigg och lite skvättig till en början. Inte alls konstigt i och med att vi red i tältet och duken fladdrade, det tok snöade och blåste igår. Jag tror inte någon gick miste om det 😉

Montana red jag därpå och han är skapligt fantastisk, rena äran att få sitta på honom en stund i veckan. Varför jag frågar Christine vid ett tillfälle hur Montana är i formen är för att ibland är han kortare i formen än vad som upplevs när man sitter på. Så att växla formen på honom är inte så dumt. Känslan är också att han inte alls är så hastig som han ser ut att vara på filmen!

Här kommer ett ihopklipp, Hannah och Elton är också med en sekvens.

(En presentation av Montana kommer imorgon!)

/Maria

Brodals Elton

Eftersom det finns två fina ponnyer som flitigt förekommer på vår blogg tänkte jag att ni kanske vill veta lite mer om dom. Här kommer en presentation om Elton. (Montanas presentation kommer inom kort)

Brodals Elton (Karfälts Caruso – Mirth Master) B-Ponny 129 cm

Elton föddes på hos Ulla-Britt Claesson Brodals stuteri år 2000. Han startade SM tillsammans med Elin Nylander 2007 och 2008. Hösten 2008 exporterades han till Vilma Vuorensivu i Finland och där är också hade sina hittills största framgångar, han deltog i Finska Mästerskapen och var med i Finska Landslaget 2010.

I december 2010 importerade vi Elton tillbaka till Sverige. Hannah var då 6 år. Vi hade då en månad tidigare varit och provridit honom i norra Finland och han var precis vad vi ville ha. En välutbildad ponny som var tillräckligt snäll för en 6-åring men tillräckligt bra för att hålla många år, vi är världens sämsta på att sälja hästar nämligen. Elton har under åren visat sig vara världens bästa barnponny. Första halvåret han var hos oss så tog han inte ett galoppsteg med Hannah utan bar omkring henne i lugn trav oavsett vad som hände. I takt med att Hannah blivit större och rider bättre så ökar han successivt upp svårighetsgraden. Elton är på många sätt mycket speciell liten ponny med stor integritet. Vissa dagar kan alla hantera honom, andra dagar så tolererar han bara några få. När han tävlar vill han ha världens kortaste framridning, går han mer än 15 minuter så tröttnar han och tycker att det räcker när han väl kommer in på banan. När han tävlar får vi fjäska med honom oavbrutet och han får bete sig lite som han vill, annars blir han lätt inåtvänd och svårpåverkad.

2012 kom Maria in i Eltons liv då hon passade honom när vi var på semester i New York i början av året. Och sedan dess har vi hängt ihop, hjälps åt och rider o tränar tillsammans – ett riktigt kul och givande samarbete! Hösten 2012 hade Värmlands Hästsjukhus invigning. Där träffade vi Ida Janzon för första gången som ägde och tävlade Brodals Mistral. Det var början på ett nytt trevligt samarbete!

Från och med 2013 så tävlade Ida och Hannah Elton båda två men i helt olika klasser. Ida och Elton kvalade till nationellt på sina första 2 starter. Då hade superbegåvningen Ida bara ridit honom 2 gånger tidigare. I efterhand kan jag fundera på om jag och Helena (Idas mamma) var riktigt kloka som skickade in dem i så höga klasser med så liten träning innan, men bra gick det! Elton och Ida red SM på Hammarö i augusti samma år. Sommaren är inte Eltons bästa tävlingsperiod, men det var 13 grader varmt och snålblåst så det gick riktigt bra! Slutade på 11:e plats vilket vi var väldigt nöjda med.

2014 har Elton tävlats av både Ida och Hannah. Hannah rider nu LB med vinster och placeringar, men har fortfarande svårt att hålla ihop Elton tillräckligt för högre klasser. Ida rider enbart på tävling, men hade Elton hemma hos sig en vecka före SM. Tillsammans gjorde de tre jämna starter i SM och slutade på en total 8:e plats, vi är supernöjda! Efter SM har enbart Hannah tävlat Elton, Ida har bättre gener än oss andra i Team Elton och har blivit riktigt lång. Elton och Hannah tog silver i DM under hösten.

Hannahs mål med Elton 2015 är att försöka kvala Nationellt. Just nu en bit kvar, men inte omöjligt, han har gjort det förut!

(Skrivet av ägaren till Elton, Christine!)

20130831-125942IMG_1127-e1393069461974

/Maria