Kategoriarkiv: Thule Cup

Minis och mitt 2014, del2!

Här kommer del 2 i min lilla årskrönika. Del 1 kan ni läsa HÄR!

Juli:

Började månaden med att tro att Mini var döende i depression. Eller möjligtvis även halt på alla benen. Efter ett besök hos farbror doktorn och efter en massagetimme med Biolight-behandling, kunde det konstateras att Mini var i utmärkt skick, om än lite sommartrött. Hon fick lite ledigt från ridningen och tömkördes ett par dagar och traskade i skogen, sen var hon sig själv igen.
20140704-102119-37279873Maria och jag åkte till Falsterbo med den sedvanliga bilen från Urban och Mia på Nordmarkens Motor. Oslagbart väder och MASSOR av fina hästar gjorde att detta årets Falsterbo toppar alla åren vi har varit där. Trots att vi fick tillbringa en natt sovandes i bilen när vårt rum på kursgården hade invaderats av människoätande tvesjärtar.
20140707-192704-70024460 20140710-000313-193657 20140710-000408-248845Vi åkte också till Hagfors och tävlade, som vanligt! Det gick fint och vi fick en 2:a plats i Msv :3 med drygt 66% som bästa resultat.

Augusti:

Den här månaden domineras totalt av det fruktansvärda vädret som förstörde halva vår anläggning. Hagarna försvann, utebanan låg under vatten, och tältunderlaget blev totalförstört. Våra hästar fick evakueras till ett stall några mil bort, och där stod vi kvar en vecka. Det positiva i det hela var att hästarna fick gå ute från tidiga morgon till kvällen i gräshagar, och de fina ridvägarna. Mini lärde sig att man kan galoppera i skogen, och till och med göra massor av byten, och faktiskt så lossnade bytena rejält efter denna veckan! Vi fick också ett nytt fint underlag i både tält och ridhus på Sörmon.
IMG_2973 IMG_2978 IMG_2979 IMG_2980 IMG_3026

September:

Vi tävlade i Thule Cupen och kom på en 3:e plats totalt i Msv B. Andra dagen blev det 2:a placering, med 65%. Tyvärr var underlaget inte bra överhuvudtaget, så det är mest det vi kommer ihåg från den tävlingen.
Mini börjar springa riktigt, riktigt fint och vi övar piruetter och seriebyten för fullt!
IMG_3080-682x1024 IMG_7364-1024x1024

Oktober:

Det regnar en hel del, och för första gången någonsin ställer jag in en tävling en halvtimme innan avfärd. Det ÖSTE ner regn, framridningen var ute och klassen hade bara två deltagare (=clear round typ). Inte värt det!
Jag hade även en nära döden-upplevelse i form av en väldigt kraftig närkontakt med ett hinderstöd på min knäskål. Det gör fortfarande ont, så här ett halvår senare.
Mini fick även en ny bil från Thule och Nordmarkens Motor. (Fick och fick…)
IMG_7575November:

Vi rivstartade november med att vinna en MsvB:5 på hemmaplan, med 65,8%! Hur kul som helst, och Mini kändes superfin den starten.
IMG_7656

I mitten av månaden fick hon en oförklarlig personlighetsförändring, och blev jätterädd för precis allt. Bland annat hela sargen i ridhuset, vilket resulterade i en och annan kontrovers mellan oss… Det höll i sig i nån vecka, men gick över lagom till sista starten för året, en Msv B:5 i Örebro. Där var hon jätteladdad och ville byta helst hela tiden. Vi missade serien och lite annat i galoppen, men fick ändå 64,7% och kom 4:a av 16 st! Bra avslut på tävlingsåret.
Annars blev Mini klippt för första gången i sitt liv. Jag drömde mardrömmar innan och skakade nästan av nervositet, men tydligen helt i onödan. Mini rörde sig inte en millimeter på två timmar, och jag precisionsklippte i all oändlighet, tills min medhjälpare Emma tröttnade på mig…
IMG_7784-1024x768December:

Vi började med att titta på nya utmaningar och gick in för en tidig Msv A-start 2015. Serier, styrka och piruetter stod på schemat, och Mini kändes fin och redo för större uppgifter! Jag hade intensiva praktikperioder och hann inte med allt, så det finns inte mycket bloggmaterial från min sida i december. Vintern kom iallafall till Karlstad!
IMG_7898-768x1024Nu ser vi fram mot 2015!!

//Emma

Igår då?

Igår hade jag en liknande känsla på framridningen som i lördags, fin tycker jag! Visst att man skulle vilja ha lite mjukare sidor men känslan var överlag bra och han svarade bra både fram och tillbaka. Vi värmde i sammanlagt 50 minuter, med skritt och det kändes lagom.

Inne på banan var det ännu djupare än i lördags, vilket inte passade Arras trötta ben så bra. Jag kände redan när jag kom in (jag red som nummer två på morgonen) att det var rejält tungt och Arras blev mycket långsammare än på framridningen. Det blev lite tuggummikänsla.. Liksom igår red jag på i galopp för att få igång lite turbo och jag gjorde några byten innan jag skulle vända upp och säga hej.

Arras har gjort fina längningar i trav den här helgen, vilket en av domarna kommenterade. Men när det kom till skolorna, speciellt slutorna så blev det alldeles för matt och tungrott (igår). Ryggningen blev inte bra någon av dagarna, så de måste jag jobba på. Andra piruetten blev extremt mödosam, det var riktigt tungt och där fick jag 4,5 och 5or. Det var koefficient på piruetterna så vi missade en hel del poäng där. Bytena i vartannat bytte Arras lite före mig i första bytet, vilket någon domare såg men någon annan inte, där fick vi mellan 5 och 7, där brukar vi få sjuor vanligtvis.

Resultatet blev 64% och mer var vi inte förtjänta av. Om vi kikar på ritterna i helgen så tycker jag att vi fick de procent vi förtjänade. Det var för matta ben i kombination med det djupa underlaget som blev för tungt igår. Christine sa efteråt att det kändes som att vi skulle drunkna i galoppsaxen, haha! Ungefär så kändes det, kämpigt 😀 Jag tar med mig den ”braiga” känslan från lördagen där vi slog poängrekord för i år, riktigt skoj! Wihoooo!

Vi fick dock fin kritik igår trots den kämpiga ritten t.ex:

Flott häst, fina ökningar i trav” ”Mjuk ridning”, ”Sitter fint och rider väl”, men även ”Lite mer eftergift önskas” och ”Lite mattare idag

Kolla bilderna innan och efter start, haha:

IMG_2617

FOKUS!!!IMG_3241.JPG

 

 

Det ser ut som att jag ber någon dra åt skogen här, men jag berättade bara för Emma om känslan inne på banan… Jag ÄLSKAR min frack! Ska peta ner de där flärparna lite i fickan på bröstet, annars är den ju urläcker. Är även supernöjd med mina stövlar!

/Maria

Tävlingshelgen är över!

Thule Cup är över för i år och likt förra året vann Catarina Hjärpe trailern med hästen Cerina E, supermycket grattis!

Jag är väldigt nöjd med Arras, mest nöjd är jag med gårdagens ritt då vi lyckades samla ihop högst procent hittills i år för vår del. Idag är jag nöjd med känslan på framridningen och mindre nöjd med känslan inne på banan. Imorgon skriver jag mer om det och lägger ut lite bilder!

Här kommer ett litet ihopklipp från dagens framridning:

/Maria

Ännu bättre andra dag!

Mini kändes nästan bättre idag, fast underlaget inne i ridhuset var (om möjligt) ännu djupare än vad det var igår. Det kändes som om min lilla häst helt plötsligt blev i b-ponnystorlek, och jag tänkte att herregudars, hur ska hon kunna röra sig i detta?! Men det märktes inte så mycket, bara att hon stod emot lite mer kanske.

Men det mesta fungerade fint idag, största missen blev i första bytet, där hon bytte före bak. Det såg dock inte en domare, som gav oss 7 på det bytet. Annars fick vi 7 på alla bytena, och det är så JÄKLA kul! Äntligen!

Resultatet blev 65,3% och idag kom vi 2:a! KUL!

En lite bättre film idag, med sedvanliga kommentarer från radarparet mamma och Maria.. 🙂

IMG_3175 IMG_3148 IMG_3126 IMG_3113

//Emma

Bra första dag!

Även Mini och jag hade en finfin första dag i Thule cup. Vi red Msv B:3 och fick ihop totalt 64,2%. Tyvärr hade vi lite ojämna domarsiffror (61,7 – 65,1 – 65,8), men det är så det är! En jättemiss hade vi också, Mini blev lite osäker på underlaget tror jag, det var väldigt djupt inne i ridhuset, och på framridningen var det snarare tvärtom. Det blev lite väl stor kontrast, så i ena travslutan missförstod vi varandra, och det blev galopp hela vägen. Kostar mycket att få 2 och 3 på en koefficient-punkt.

Annars tycker jag att hon gick riktigt bra! Inga större missar, mycket kan såklart bli bättre, men överlag så var det absolut godkänt. Bytena kändes relativt enkla, de blev luftiga och lugna. Vi fick 7 på två av dom, och de andra två 6 och 6,5. Jag fick inte riktigt till galoppökningen så bra som vi gjorde den igår på träning, men åtminstone bättre än vad vi brukar. 🙂
Väldigt kul att vi fick en hel drös med 7:or genom hela galopprogrammet!

En film kommer det här, men ni måste ha överseende med den… Min stackars sambo, som aldrig har varit på en dressyrtävling eller har hållit i en filmkamera, åkte på att filma. Det blev.. inte så jättebra. 😛

Min fina Mini!

IMG_3080 IMG_3082

Imorgon taggar vi för en start i Msv B:4!

//Emma

Thulefinal dag 1!

Nu är första starten gjord för mig och Arras. Jag var ju lite orolig över energin, att Arras skulle orka vara tillräckligt aktiv och energisk med tanke på att han har det lite jobbigt med pälsen just nu. Jag var också lite stressad över att vi inte kunnat träna mer än den här veckan på väldigt länge (i och med översvämningen på klubben).

Nog om det, hur gick det då? Jo det gick ju faktiskt över förväntan bra idag. Jag tycker att han hade mer energi än jag hade räknat med vilket var himla kul. Känslan när jag kom in på banan var att han var taggad på att få visa upp sig igen. Underbara Arras!

Jag kämpade som bara den på framridningen med att få honom lösgjord och mjuk i sidorna, det är något jag får jobba vidare på imorgon. Jag försökte också spela på tempo och steglängd med små korta förhållningar så att jag inte skulle bli kvar i handen. Vi gjorde en riktigt seg och långdragen ryggning där vi fick 5:or av domarna, men annars tycker jag att vi fick till det bra på banan. Vi fick också lite bättre på längningarna idag jämfört med tidigare starter, några 7,5or där. Skolorna kan ju bli bättre, där tappar vi lite poäng pga att han blir något rak och tappar lite bärighet.

När jag skulle samla upp tyglarna efter den ökade skritten vet jag inte vad som hände. Jag fick ena stångtygeln åt fel håll runt fingrarna och trasslade ihop mig helt och hållet. Fattningen närmade sig och jag fick helt enkelt hålla tyglarna helt galet, vilket vi inte lyckades få ordning på, haha! Helt sjukt, jag vette sjutton vad som hände där. Men det gick ju bra ändå.

Extra kul att Lena Svensson, som hade oss så lågt i Hagfors, hade oss på fem procent högre idag. Också kul att få fina poäng och omdömen om sin egen insats, då blir man glad. Imorgon är det dags igen tidigt som attan. Håll tummarna. Resultatet blev: 66,535%

Anki Tifelt, 65,395%

Pia Fälth, 67,500%

Lena Svensson, 66,711%
IMG_2523 IMG_2528IMG_25321 IMG_2533 IMG_2554IMG_2555IMG_2572 IMG_2573

Titta så fin han är <3IMG_2575Fina fracken är på!IMG_3214.JPG

IMG_3213.JPG

 

/Maria

 

 

Vi är taggade!

Mini och jag drog till Segerstad igen idag för en sista Anki-träning innan helgens tävlingar. Tänk vilken lyx det hade vart och kunna träna två dagar i veckan, detta är enbart en engångs-grej tyvärr…

Mini kändes jättefin idag, visst får jag övertyga henne lite i början, men sen kom hon igång super! Hon var mycket mjukare i överlinjen och aktiv i bakbenen. Alla bytena satt super, och jag fick träna galoppökningar som aldrig förr. Mini har ju en riktigt bra galopp, men jag mesar alldeles för mycket i ökningarna! Förr har hon blivit längre och längre under ökningen, så därför har jag inte vågat låta henne ta i för mycket. Nu är hon ju faktiskt betydligt starkare, och orkar hålla ihop sig, så  nu måste jag våga satsa lite! Det är ju kul om hon får tillfälle och visa upp sin fina galopp…

Det ska bli så kul att tävla! Dels för att det är just final i Thule Cup, det är ju alltid kul! Men sen är det länge sen vi var ute nu, och jag vet inte alls om/när det blir någon mer tävling. (I år alltså!)
Säger som Maria; Lycka till alla som ska tävla nu!

IMG_7374.JPG Mini är badad och iklädd sin kroppsstrumpa. Hon har en tendens att skita ner sig totalt i boxen, och det där spånet letar sig in precis överallt på henne. IMG_7364.JPGUnderbar kväll på Segerstad!

//Emma

Kom igen nu Mini!

Mini hade nog vant sig alldeles fantastiskt mycket vid sitt ”nya” liv på Grava-Rud, gräshage , låååång utevistelse och galopp på sandvägarna. För att komma in i ridhus, det var ju inte så väldans lajbans precis.
Hon blev ju också tokbrunstig sista dagen där ute, så det gjorde inte saken bättre. Nu är det inte så att jag sitter och nöter i ridhus varenda dag precis, sen vi kom tillbaka till Sörmon i lördags har jag ridit där två gånger. Men ibland måste man ju rida ett dressyrpass?! Jaja, det är inte totalkatastrof, men lite mer reaktion för hjälperna, det skulle jag nog önska mig.

Vi fick till ett ganska bra pass för Anki i tisdags, med total fokus på att Mini skulle ta med sina bakben lite till, lyssna på skänkeln och inte göra sig lång. Det blev rätt så bra tillslut! Jag fortsatte på samma linje igår, med lite mer fokus på programdelar. Och åter igen, (peppar, peppar, ta i alla träd, kors över allt och så vidare) så funkar faktiskt bytena super! Heja Mini! Jag hade även tänkt rida igenom program, men då kom det in 7 ridskolehästar som skulle träna kadrilj, så det blev väldigt svårt! Men Mini fick lite miljöträning i form av pållar som red i bredd över allt, och hon tog det med ro. Rättare sagt, hon brydde sig inte alls! 😉

Idag blir det antingen vila, eller skogen, sen åker vi ut till Anki igen imorgon. Till helgen väntar Thule Cup, det ska blir så spännande och se vem som vinner!! Det finns några låg-oddsare med, men man vet ju aldrig – någon kanske slår till från underläge? 🙂

Om ni inte har något för er under helgen, tycker jag verkligen att ni ska ge er ut till Hammarö Ryttarförening, där finalen kommer att vara. Det kommer vara massor av klasser  – från LB upp till Intermediaire I – och en hel del av duktiga och fina ekipage. För startlistor klicka HÄÄÄÄÄR!

THULE_Logo-2IMG_93281 IMG_9323-2 Jag och Mini vann Msv C-kategorin i cupen 2012, ingen transport blev det, men väl ett sadelskåp!  IMG_0313-e1379873024939Och Maria vann sin kategori förra året, och fick också åka hem med ett sadelskåp!

//Emma

Thule-final till helgen!

Vi ser fram emot Thule cup-finalen till helgen! Ni vet, cupen där segraren åker hem med en sprillans ny transport!
Det ska bli hur kul som helst, och väldigt spännande vem som tar hem det i år.
Jag och Mini har noll chans, men det ska bli kul ändå. Det kommer förmodligen krävas en bra bit över 70%, så det krävs ett smärre mirakel från vår sida.. 😀

Vi har ett starkt startfält i vår klass, pållen som startar efter oss går st George på 70%, och är bara 7 år gammal! Helt fantastiskt! 🙂 (Man anmäler sig till en kategori i cupen i början av året, och en del hästar utvecklar ju sig snabbare än andra, därav kan vissa starta klasser som man normalt inte tävlar!)

IMG_7343.PNG

IMG_7318.JPG
Både Mini och Arras är laddade…

/Emma

Bra träning!

Innan vi packade in oss och åkte tillbaka till Sörmon, tränade jag och Mini för Anki. Det gick riktigt bra och vi kom en bra bit på vägen i vårt ”driv höger – håll i vänster”-arbete. Mini vill gärna segla iväg utåt när jag lägger till höger skänkel, istället för att runda till sig för vänster tygeln. Hon vill gärna att jag ska släppa på den och hålla i höger istället. Hon blev lite frustrerad när jag inte släppa stödet, men tillslut så gav hon med sig. Och fick en HELT annan trav!

Jag fick också rida en sax-formation fast i trav. Det blir ju enklare än i galopp – där ska man ju krångla in ett byte också. Men vi fick iallfall känna på vägen, och efter några försök blev det bra! Mini har ju väldigt lätt för slutor, något jag vet att Maria tycker att jag ska vara väldigt glad för. 😉

Annars så la vi upp en liten plan för kommande tävling, som blir Thule Cup-finalen. Anki kommer inte komma till Sörmon och ha träningar de två veckor som ligger innan finalen, men däremot har hon avsatt hela veckan innan för oss som ska tävla där. Snällt! Så då kommer jag åka ut två gånger, en 45 minuterslektion, och sen en 30 minuters dagen innan tävlingen. Tänk om man kunde få ha det så varje vecka…!

Nu är vi som sagt tillbaka till Sörmon igen, och efter en kik in i ridhuset så ser det ut som om det snart är dags för det nya underlaget att läggas in! Spännande!

1910115_338986576226178_2772750741834544979_n

//Emma

Thule cup – du är väl anmäld?

Det finns nu ännu en anledning att anmäla sig till Thule Cup! Är man det, får man nämligen delta i en utlottning av en egen-designad hjälm från Samshield!

20140429-101739.jpg

Jag tycker verkligen att alla dressyrryttare i Värmland borde anmäla sig till Thule Cup och det kan man göra här: –> http://tdb.ridsport.se/meetings/24790

Det är en helt unik cup med fantastiska priser. Totalsegraren åker ju hem med en sprillans ny hästtransport, men det är väldigt fina priser även bland de övriga placerade och segrarna i respektive nivå.

734548_669029246497625_5436299921645165990_nSegraren i förra årets Thule Cup: Catarina Hjärpe och den superfina pållen Cerina E!

niQF6B_43Xv0Rq6DDWpW THULE_Logo-2

 

//Emma

Thule Cup 2014!

Fantastiskt! Nordmarken Motor (Urban och Mia) har bestämt att Thule Cup blir av även 2014. Superkul att de väljer att köra även i år, med superfina priser och där ALLA oavsett nivå har möjlighet att vara med!

Än så länge vet vi inte riktigt hur cupen kommer att se ut, men mer information kommer att komma inom kort!

Emma vann sin klass 2012:

Jag och Arras vann Intermediaire I klassen 2013 och då fick alla som vann respektive klass ett sadelskåp:

Arras vann en trailer 2005, då vann vi ett Kylingesläp som vi har bytt mot ett Thulesläp! Så ni förstår säkert varför vi gillar Thule Cup och tycker att ALLA som kan borde anmäla sig, även om man inte vinner så är det en riktigt rolig tävlingscup!

/Maria

Gårdagen!

Nu har jag lite mer tid till att beskriva vad som hände igår. Jag var extremt sugen på ett bra resultat, såklart är man alltid det men det var sista starten för året och då är det alltid skönt att avsluta bra!

I lördags red jag ett pass dressyr i ridhuset och Arras kändes riktigt fin, vilket är skön men samtidigt brukar man ju säga att ” det ska aldrig gå bra dagen innan tävling”. Strunt samma, känslan var fin. Starten var sent på eftermiddagen igår och vi åkte dig så att vi var där cirka 20 minuter innan jag skulle ta ut. Vi hann titta på ett ekipage innan det var dags.

Arras kändes lugn och fin när vi plockade ut honom (som vanligt) och jag började värma. Han var pigg och fräsch på framridningen, nästan så att jag fick proa lite på honom till en början. Men då är det lätt att man bara sitter och glider, vilket jag har lärt mig vid det här laget. Jag satte mer och mer samling och bad honom att ändra energi och engagemang. Jag red mycket skolor för att mjuka upp honom och även en del piruettjobb, där jag bad honom vara aktiv. Känslan på framridningen var faktiskt riktigt bra och det bådade ju gott.

Inne på banan försökte jag kvicka upp lite extra innan jag skulle rida upp för att säga hej. Det är bra eftersom det är lätt att man tappar lite när man väl sätter igång och rider programmet. Jag behöver aldrig oroa mig för att han ska vara tittig eller så, det är skönt.

Arras kändes fin tycker jag, han snubblade till på något ställe där det var lite djupt men annars skötte han sig riktigt bra. Någon gång tjabblade han lite med kontakten men det var ändå helt okej. Om man ska vara petig hade det varit gött med lite lite mer energi, men jag ska inte klaga nu när det är pälsfällning delux!

Resultatet landade på 67,412%.

RIKTIGT SKÖN AVSLUTNING PÅ TÄVLINGSSÄSONGEN!

Pia Fälth – 68,684% – Jämn och välplanerad ritt

Lena Mårtensson – 67,105% – Fin uppvisning, väl genomfört av säkert ekipage

Barbro Lindström – 66,447% – Jämn uppvisning med trevlig harmoni. Tappar aktivitet bitvis.

IMG_0293IMG_0294IMG_0280

 

Hej på dej snyggansikte 🙂

/Maria 

Vår start!

Jag kommer skriva mer i morgon och även lägga ut film, men jag kan säga att fram tills galoppen hade jag en väldigt bra känsla i Mini!

Första linjen i galoppen blev ändå helt okej. Sen tyckte nog Mini att det räckte, efter galoppökningen när man ska rida förvänd galopp och sen byta, så saktade hon av till trav. Jag försökte febrilt fatta förvänd galopp igen, men Mini brydde sig inte nämnvärt över mina alltmer desperata försök. 😉 Så vi travade oss igenom ett byte.

Det blev lite spänt efter det och jag fick inte riktigt tillbaks känslan jag hade innan.

Med 4:or och 2:or på galoppökningen och 0 av tre domare på koefficientpunkt, så blev resultatet blygsamma 58%. Men vi hade en hel del 7:or i traven och även i början av galoppdelen, och trevliga kommentarer på allmänna intrycket, så jag är faktiskt nöjd! 🙂

IMG_1632 IMG_1628

//Emma

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798