Kategoriarkiv: Arras

Arras är såld!

Det gick ganska snabbt i svängarna detta och jag har inte velat skriva något, innan det var helt klart. Idag gick han igenom besiktningen lätt som en plätt. Hur fantastisk är han inte? 17 år och fräsch som en ungdom.

Han alltså såld och är i detta nu på väg till hans nya hem. Han kommer att få det toppenbra och det känns riktigt bra i mammahjärtat. Jag kommer sakna Arras något oerhört, men vetskapen om att han kommer få ett toppenbra och kärleksfullt hem är värt allt för mig! Han kommer numer vara en Malung-bo 🙂

Nu väntar en spännande tid för min del. Vad gör man utan häst? Hur länge kommer jag vara hästlös? Jakten på nya stjärnan kan börja. Ni är väl med mig?

Tack Arras för 12 helt fantastiska år <3

IMG_4922

IMG_8928.JPGIMG_8959.JPGIMG_7972.JPGIMG_2349

/Maria

Framtiden?

Igår var det dags för träning för Anki igen. Jag berättade lite hur jag har känt efter Hagfors och hon förstår mig till fullo. När jag har pratat med henne tidigare om försäljning så har hon märkt på mig att jag nog egentligen vill fortsätta ett tag till. Men nu är det annorlunda och hon stöttar mig fullt ut.. Precis som hon sa, det tar lite tid innan det landar hos en och till dess man känner att ”jo men nu känns det rätt att sälja”.

Vi skulle ju gärna se att han hamnar i Värmland, helst till en junior, men det är ju inget krav såklart. Vi pratade också om att han är så okomplicerad, man kan ta med honom överallt och han trivs så länge han får mat och en hage att gå ut i. Man kan lasta honom själv och han är snäll att ha med till nya platser. Han är en jäkla guldklimp helt enkelt!

Igår när vi tränade så släppte vi pressen lite. Vi lade nivån på St: George/Intermediaire I istället för piff och puff-klasserna. Vi gjorde lite svagare slutor än det är i de svåraste klasserna och det gör han ju superbra. Det var så skönt att göra ett positivt pass, där jag inte behövde pressa honom. Det behövde både han och jag!

Håll gärna utkik efter en gullig familj med en mjukt ridande tjej/kille. Jag önskar mer än allt annat i världen att Arras vore 5 år igen <3

arras 1arras2

/Maria

Tjo!

Hej på er! Luften gick nog ur både Emma och mig nu när Mini helt plötsligt inte är fit for fight. Vi får hålla tummarna att det inte är någon fraktur utan att det läker så smidigt som möjligt.

På lördag ska vi iväg till Strömsholm och jag insåg igår när startlistorna kom att det kommer bli galet tidigt. Jag skrev på Facebook och ropade efter hjälp med boende och uppstallning. Det var jättemånga som svarade och det är så härligt att folk är så hjälpsamma. Nu under kvällen så ändrades starttiden så den blev helt plötsligt lite senarelagd. Men vi kommer att åka på fredagen ändå tänkte vi!

Arras sprang för Anki igår. Han har ju varit fantastisk under en längre tid nu men just igår fick vi faktiskt slita tillsammans. Han var inte riktigt lika mjuk, lättändrad och smidig i kroppen. Det blev bättre och bättre under passets gång, men jag bokade faktiskt en till tid hemma hos Anki på torsdag. Jag behöver det!

Strömsholm ska bli spännande. Det är speciellt att tävla där och många hästar brukar vara väldigt spända där borta. Det är läktare på båda långsidorna, försäljningstält och en del ”ståhej”. Sist jag var där och tävlade med Arras så blev han skrämd och det händer väldigt sällan att han blir rädd. Jag hoppas att vi kan få till en ritt utan spratt och spänningar!

Är det någon av er som ska iväg och titta på tävlingarna eller kanske tävla själv? 🙂

Arras på Strömsholm för två år sedan, fin va?

/Maria

Hemma från Örebro!

Hej på er. Hoppas helgen varit alla tiders. Nu är vi hemma från Örebro och det har varit en helg med blandad kompott skulle vi kunna säga!

Det var längesedan vi hade så mycket missar tillsammans, å andra sidan har jag inte ridit de här klasserna så mycket så det vore ju konstigt om vi red in och gjorde prickfria program på den här nivån. Vi har höjt ribban lite och satt lite extra press nu i och med att det är piff och puff i programmen. Att få till det på banan är inte så lätt så lite extra energi måste till för lyckas komma upp i passagen till exempel.

I och med detta så blev Arras lite spänd idag. Det blev tyvärr taktmiss idag igen i travökning, taktmiss även i samlade skritten då Arras blev lite väl het. Bytena i vartannat gjorde Arras superfint men lade tyvärr in ett litet extra byte med bakbenen, innan han förstod att serien var över 🙂 Det blev en miss i en piruett där vi tappade balansen och han bytte bak ett språng. Passagen gjorde han så duktigt så och där fick vi bland annat 7 i betyg, det kändes ganska lätt och kanske att vi skulle kunnat fylla upp den lite till. Serien i varje satt bra idag också!

Piaffen den första där blev det lite galopp och vi fick inte till det riktigt, den andra trasslade lite i början men sedan kom den igång jättefint. Ja ni hör ju, det blev mycket missar tyvärr men jag känner såhär: Det kommer!! 

Vi red ytterligare två godkända ritter i piff och puff-program och det är jag jätteglad och stolt över 🙂

IMG_4904 IMG_4905 IMG_4915 IMG_4920 IMG_4922 IMG_4925 IMG_4930/Maria

 

Red tidigt i morse!

Det är ju tävlingar idag också på Sörmon, så jag var uppe tidigt och red innan tävlingarna. Idag valde jag kandaret. Till helgen ska jag tävla i Örebro och under veckan ska jag rida för Anki måndag och torsdag. Lyx att träna två dagar. Jag kommer att rida på både kandaret och tränset under veckan så får vi se vilket det blir till helgen.

Nu gäller det att memorera Intermediaire A som vi ska starta på lördagen. Jag startade det i Enköping i slutet av förra året och red på 60% då minns jag. Det vore ju himla kul om vi kunde förbättra vårat resultat, det är ju en del saker som jag tycker har blivit bättre sedan dess 🙂

Vi startar Intermediaire A och B i helgen. Det känns kul att rida två klasser med piff och puff under samma helg. Visst, vi plockar inga höga procent och det blir inga placeringar men det är mycket roligare och mer utmaning att rida de klasserna för oss som det ser ut nu. Inte för att vi på något sätt är överkvalificerade för lntermediaire I, men den klassen har vi startat så mycket nu så det är roligt att ta nästa steg!

I piaffen och passagen försöker jag tänka på att inte sitta för tungt i sadeln. Jag upplever att det är lättare för Arras att komma upp med ryggen om jag sitter lite lättare i sätet. Ni ser att han inte är en sådan som vinklar sig och sätter sig på bakbenen likt många andra GP hästar, men vi gör så gott vi kan 🙂

/Maria

Andra starten i Int IB!

I den här starten fick jag ju be Arras om att ta i lite extra vilket gjorde honom lite upprörd (rödhårig som han är). Man ser att han grejar med kontakten, och det kvittar hur stadig jag än är med mina händer, svårt… Ni kommer se det till exempel när jag kortar upp tyglarna innan galoppen, då blir han alltid eggad och börjar fibbla. När vi sedan är igång i galopp är allt frid och fröjd igen 🙂 Kanske skulle han bli lite stadigare på kandaret, kanske inte.

Bytena i varje fixade vi ju inte en enda gång på framridningen varken i går eller förrgår, så där fick jag ju överdriva hjälperna för att fixa dom. Men då satt de å andra sidan och jag kan fila på att använda mindre hjälper nästa gång när de inte krånglar. Det syns ju så tydligt exakt framifrån också. Förutom extra tryck i passagen behöver Arras bli starkare och hitta tekniken i och ur piaffen, övergångarna alltså. Det ser lite kämpigt ut just nu, men vi gör vårat bästa. Det var synd att vi inte fick till passagen lika bra som i lördags, men vissa små sekvenser syns det att han kan iallafall! För mig är han finast i världen <3

Lena Mårtensson tyckte att det var ett väl genomfört program, men att det önskas lite mer energi i bakbenen. Hon hade oss på 62,375%

Lena Svensson tyckte att det var mjukt ridet! Men idag ngt markbunden och ostadig i formen. Hon hade oss på 61,250%

Johan Ekenberg tyckte att det var en jämn uppvisning men behöver få mer lyft och kraft i steget. Han hade oss på 60,750%

 

/Maria

 

Bra helg!

Hej på er. Hoppas ni haft en fin helg!

Jag tänkte ge er en kort uppdatering om hur det gick idag. Anki kunde tyvärr inte närvara på framridningen så jag försökte memorera känslan jag fick igår och hennes ord ekade i mitt huvud. In med högerbogen, driv fram vänstersidan, sitt ned med vänstra sittbenet.

Jag red fram i ungefär 50 minuter och det blev en lagom lång uppvärmning. Arras kändes mjuk, jag visste att jag var tvungen att peppa honom ganska ordentligt. Jag måste ha riktigt bra snurr och energi i honom för att passagen och piaffen ska fungera på banan. Har jag för långsamma ben i honom, ja då får jag inte upp honom i passage. Det är en skör balansgång det där!

Inne på banan hade jag inte riktigt lika lätta ben som igår, passagen blev lite seg. Jag försökte tänka på att verkligen sätta honom lite extra på bakbenen, det gjorde att det blev ett litet missförstånd, han stannade nästan till i passagen när jag menade att han skulle sätta sig lite extra på bak. Piaffen var okej, inte riktigt lika bra som igår men ändå helt okej. Mycket bättre än Lidköping!

Vi lyckades sätta bytena i varje, trots att det krånglade på framridningen, saxen i galopp blev riktigt bra. Jag missade tyvärr sista galoppökningen och bytet där Arras bytte flera meter innan mig. Jag hörde hur han höll andan hela ökningen! Som det känns nu så är det piff och puff och övergångarna som vi ska fortsätta att fila lite extra på, förutom allt annat som såklart kan utvecklas och bli bättre.

Idag var det alltså en Intermediaire IB vi red, vår andra någonsin och vi landade på 61,4%. Vad domarna skrev och film kommer imorgon 🙂 Jag är supernöjd med Arras.

Bilderna är tagna av Amanda Nelander, tusen tack!

Supermycket grattis till Hanna Walfridsson från Torsby som kom tvåa i Intermediaire IB med Soraya. Hanna är med i Opel Cup. Jag vill även gratulera Erika Hassellund med Simson från RS Grums som kom trea i Intermediaire I, samt Camilla Carlsson med Pikachu från Hammarö RF blev fyra i samma klass. Nina Lundin och Dexterous kom femma i lördagens St:George.

Heja Värmland!/Maria

Första starten på Hammarö!

Då var första starten avklarad. Som jag var orolig för att inte komma ihåg vart jag skulle! Man rider snett igenom ridbanan ungefär hela programmet, hela 10 gånger korsar man medellinjen på något sätt och det gäller att komma ihåg vad man ska göra alla dessa gånger. Phuh, helst svett bara av att tänka igenom programmet.

Dock passade det här programmet oss bra då det är mycket travökningar och det behöver vi för att få lite sprutt inför passagen. Idag hade jag som mål att rida över 60%. Vi är nybörjare i klassen, första gången vi rider det och det är ju svåra moment med. Jag fick superbra hjälp av Anki på framridningen och vi fick igång piaffen bra. Något vi inte fick till var bytena i varje där han inte tog hjälpen till vänster, det krånglade lite men vi ville inte haka upp oss på det. Han kan ju det annars…

På banan var Arras fin, vi fick inte till slutorna i trav som är vårt ”värsta” moment kan man nog säga. Böjd och mjuk i sidan samtidigt som man ska korsa över och göra en brant sluta är ju nästan fysiskt omöjligt…så är känslan, haha. Passagen gjorde vi bra idag, vi fick dock allt mellan 5 och 7 på den. Piaffen var MYCKET bättre än Lidköping då vi fick allt mellan 2 och 4. Idag fick vi upp till 6,5 på piaffen som högst, vilken ökning!

Vi missade tyvärr bytena i varje men så kan det ju vara ibland och jag oroar mig inte över dem. Jag är jättenöjd med dagens ritt, att jag red rätt väg och att vi fick till svårigheterna bättre än sist. Det finns mycket kvar att plocka fram ur Arras, det är himla kul. Jag lyckades även uppfylla målet att rida över 60%, vi fick 61,4% och återigen, Lena Mårtensson hade oss över 63% och det är banne mig inte dåligt 🙂

Anki tyckte vi gjorde en bra ritt, hon tyckte att jag skulle vara jättenöjd. Vi hade hoppats (efter ritten) på någon procent till idag men men. Huvudsaken är att vi är nöjda!

IMG_4627IMG_4632IMG_4667

Grattis till Elin Hassellund som gjort jättefina resultat med Simson under helgen. Grattis också till Hanna Walfridsson som blev placerad i dagens Int B, superbra gjort!!

/Maria

 

 

Det finns så mycket mer!!

Arras är 17 år nu men han slutar aldrig att förvåna. Det finns så mycket i den där hästen och jag tycker att han verkligen blommat ut nu på senare. Det är så himla synd att han är så pass gammal för jag märker för varje träning att det finns ännu mer i honom och vi utvecklas verkligen tillsammans fortfarande. Han är underbar den där lilla röda!

Idag hjälpte Anki oss med piaffen och jag överdriver inte när jag säger att han gjorde den bästa piaffen någonsin. Mycket mer på stället, mer energi. Vi har ju fått stryka Arras medhårs under många pass genom åren, vilket förmodligen påverkat vår träning och vår utveckling. Kanske har det varit bra och allt har fått ta mer tid, då har Arras å andra sidan inte varit skadad i princip något alls under 17 års tid.

Jag önskar så mycket att Arras var 10 år och att vi hade många många år framför oss. Älskade Arras….

Idag red vi bland annat igenom Intermediaire B och det gick helt okej. Imorgon kommer jag att rida ett lösgörande pass, så att vi får en bra och positiv känsla. Anki sa att hon eventuellt kommer ut till Hammarö på lördag för att hjälpa mig på framridningen och jag hoppas så otroligt mycket att hon kommer dit. Hon kan få oss att höja oss några pinnhål till och det vill vi ju. Jag hoppas att vi kan få till de svårare sekvenserna i helgen, speciellt piaffen.

Piruetterna till höger är ett litet bekymmer, där petar han ut vänster bak istället för att sätta under sig det. Jag måste tänka på att runda till högersidan och få in höger bog intill kroppen. Gör jag inte det petas det vänstra bakbenet ut istället för in under kroppen. I övrigt så är det just piaff och passage som är lite knivigt, och övergångar. Det handlar om styrka och teknik, inte helt lätt!

Det blir en spännande helg 🙂

IMG_4600

/Maria

Hemma från Lidköping!

Nu har jag landat hemma i Karlstad. Det är alltid både skönt och lite tråkigt på ett sätt att komma hem till vardagen. När man är på meeting lever man i en liten bubbla, allt fokus på det jag älskar allra mest, HÄST. Mata, promenera, putsa, mocka, rykta, rida, tävla, äta, sova. Haha! Dessutom träffar man väldigt trevligt folk och denna helgen har jag sett oerhört många fina ekipage.

Jag åkte ner med Emma och Erik i fredags. Emma och Erik i en bil och jag ensam med Arras bakom. Väl nere var det ju fler värmlänningar på plats. Jag delade boende med Hanna Walfridsson och hennes hästskötare Julia. Syrran var ner och såg båda ritterna, pappa kom ner idag och såg till att jag fick hjälp med packning och mockning.

Hur gick det nu då? Ja jag har ju redan skrivit om första ritten. Jag startar redan nästa helg igen så jag får trimma på piaffen under veckan så att jag kan se till att få över 60% i IB, det vore himla kul. Det var inte långt borta och får vi till piafferna lite bättre så är jag säkerligen över den gränsen.

Jag red ettan idag och Arras kändes pigg och fin på framridningen. Saken är den när jag ”luras” lite och han känns fräsch, då sätter jag lite för dåligt med tryck och det blir lite platt. Det blev lite platt och pluttigt idag inne på banan. Jag hade behövt sätta honom mer över bakbenen och höja fronten för att få bättre poäng rakt igenom. Det blev mjukt och prydligt men det där lilla extra vi måste få till på den här nivån saknades lite idag. Jag måste också säga att nivån på ekipagen var fantastisk.

Vi landade på 64,21% idag, ungefär 1% upp till placering. På Strömsholm skulle man ha dryga 67% för placering men känslan var att de låg lite lägre idag. Då red jag på 65,6% men jag upplevde inte att den ritten var bättre än den vi gjorde idag. Jag hade nog trott och hoppats på någon procent till. När jag är iväg på stora meetings så önskar jag att vi hade lite mer luft under fötterna på Arras, lite mer mekanik… lite mer gratis alltså.

Jag ska dock vara glad och tacksam över att jag är där jag är och får starta de klasserna, men ni vet att tävlingsmänniskan i mig vill ju ha lite mer. Känner ni igen er? 😛 Haha. Jag hoppas på att Arras gillar underlaget på Hammarö och att vi kan ha pigga ben, spänst och luft under våra vingar nästa helg.

Jag älskar att vi ska tävla till helgen redan. På´t igen!!

IMG_4598Vacker som en dag och i mina ögon…bäst i världen <3

IMG_4623Julia, Hanna, Syrran. Fint stöd både innan och efter ritten! Hanna som kom femma idag i Intermediairen med dryga 65,7%. Mia Stockesjö med Vikking red på 64,29%.

/Maria

 

Nöjda!

Idag har vi tränat för Anki och Arras var riktigt fin redan från start. Det är alltid kul för då känns det som att man gjort ett bra jobb dagarna innan träningen. Jag berättade hur jag tänkte inför starten och hon tyckte att jag tänkte helt rätt. Nu måste bågen spännas lite!

Vi checkade av vissa saker idag, till exempel:

* Slutorna både i trav och galopp.

Till höger var de bra men till vänster fick jag ta ut högerhanden rakt ut åt höger och runda honom i vänstersidan med skänkeln. Han vill gärna ”falla” lite till vänster så detta var bra. Jag måste få upp honom lite mer på yttertygeln i slutorna åt båda håll!

* Passagen och piaffen

Här hade jag ganska bra energi i Arras och Anki var nöjd. Hon hjälpte mig lite från backen där jag red passage – ett steg i piaff – upp i passage igen. De här sekvenserna gjorde vi om ett flertal gånger och Arras blev uppmärksam på mina hjälper!

Jag fick överlag vara noggrann med att inte släppa iväg honom när jag aktiverar. Ibland gör jag det när jag vill växla på tempo och hitta mer energi. Jag kan aktivera och få honom mer energisk och fånga upp detta så att han växer uppåt och vinklar sina bakben inunder sig. Anki hjälpte mig väldigt bra med detta och Arras blev riktigt fin. Här kommer några foton i kanske lite ”fel” läge, men bättre det än inga bilder alls. Pappa fotade framridningen:

  

En svag sluta till höger!

/Maria

 

Det där gick ju bra!

I snöblandad blaskväder åkte vi tidigt i morse till Strömsholm. Arras är snäll att köra men när det regnar så blir han lite less. Det är inte så att han sparkar och lever rövare, men man hör att han vispar lite med benen och kan inte riktigt slappna av. Jag var lite orolig att han skulle göra slut på all energi på vägen till tävlingen, men icke!

Det ÖS regnade precis hela dagen. Jag kontaktade gulliga Lina Jansson som är dressyrstipendiat på Strömsholm och hon guidade oss till vita ridhuset. Där ställde vi bilen och trailern, lastade ur och gjorde iordning inne i ridhuset. Det var inte en kotte där så det var perfekt att slippa göra iordning i ösregn.

På framridningen kändes Arras som igår, mjuk och fin, taggad och glad. Jag fick en påminnelse när jag hörde Louise Nathorst säga till sin elev ”rid inte annorlunda än du gör hemma”. Helt sant, man måste försöka slappna av och inte börja spänna sig. Hästen känner ju såklart om vi helt plötsligt börjar knipa eller bara börjar rida annorlunda. Jag kände mig ovanligt lugn inför årets första start, vi har ju startat den här klassen förut och det ger en trygghet. Arras var pigg och jag red honom lite rundare i formen till en början för att få honom att slappna av och jobba genom hela kroppen. Jag gjorde mycket skolor och provade en del rörelser ur programmet. Jag gjorde dock INGA serier, jag hoppade över dom helt för att inte hetsa upp honom allt för mycket.

På banan så var Arras lugn och mjuk. Så otroligt skönt att ha en häst som inte är tittig och spänd. Min syster sa innan jag gick in ”han är lite låg i formen”, det tackar jag för Helena för jag höjde honom ett litet snäpp till och det var nog bra. Jag fick ingen kritik angående formen. Han lyssnade på mina halvhalter och blev inte minsta stark!

Det som blev lite smått pannkaka var vår ryggning då Arras bestämde sig för att skita samtidigt. Han gillar inte att rygga så att gå på toaletten samtidigt är verkligen ingen hit för honom, haha. 4, 5, 5 fick jag på den och där rök någon procent. Men mycket saker var bra också. Vi satte båda serierna, jag som varit så orolig! Piruetterna var helt okej, ökningarna var fina. Skritten blev tyvärr mindre bra då Arras började greja med bettet och blev lite av och på i kontakten. Saxen i galopp var bra…Ja bra start helt enkelt och fin kritik dessutom 🙂

Jag är jättenöjd med Arras och han tyckte att det var jättekul att få visa upp sig igen, underbara häst! Resultatet blev 65,6% och vi hamnade fyra utanför placering i ett riktigt skarpt startfält. Jag ska se om jag kan ladda upp film från tävlingen och skriva lite mer om vad domarna skrev. Det får bli ett projekt för morgondagen!

/Maria 

Litet klipp!

Efter önskemål så slänger jag in ett litet klipp från träningen på Segerstad. Jag lägger upp en del filmsnuttar på Instagram, men alla ni som läser har ju inte Insta. Inför nästkommande tävling tänker jag prova mig fram mellan kandaret och tränset för att se vilket som fungerar bäst. Här red jag med tränset:

/Maria

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798