Kategoriarkiv: Träning

Unghästar!

Ena dagen sitter jag och letar efter unghästutbildare på google, för att nästa dag få till ett helt fantastiskt bra ridpass på min ombytliga, men troligen rätt normala, unghäst!

När det smällde till och blev svinkallt förra veckan (det blev liksom 15 minusgrader över natten), så var alla hästarna i stallet lite på tårna. Fiffi inget undantag. I samma veva hade hon fått vila nästan en vecka och när jag skulle rida igen hade det då blivit vargavinter. Fiffi visade upp hela registret när jag longerade henne, och jag beslutade ganska snabbt att bara låta henne rasta av sig, och spara på ridningen. När jag var nöjd och hon hade fått bocka av sig, så skulle jag bara stanna henne. Det tyckte inte hon, utan började skena (!) runt mig i full fart, det tog säkert fem minuter innan jag fick stopp på henne. Då tänkte jag att allt arbete var förstört, hästen var förstörd, hon var rädd för all framtid och jag kommer aldrig någonsin kunna rida henne igen. Jag är en mästare på att utveckla katastroftankar av egentligen ingenting, och jag var nog inget trevligt sällskap hemma den kvällen. 😉

Som vanligt när det blir så här, så kommer Christine till undsättning. Hon har hjälpt oss så otroligt mycket under detta första år med Fiffi, med allt från inridning till hantering, och nu även mental coach till ryttaren. 😛 Vi tog nya tag och i torsdags kravlade jag mig upp i sadeln igen, lite lätt nervös och med tydliga instruktioner till Christine att hålla i longerlinan hela tiden. Det gick bra och även om Fiffi var aningens spänd, då blir hon lite av och på i bjudningen, så kändes det ändå okej.

I helgen red vi igen. Första dagen med Hannah och Delle som sällskap. Fiffi var precis som vanligt, vi red runt hela fyrkanten och hon brydde sig inte det minsta om att det var en till häst där inne! Jag som har haft Mini som var så otroligt mötesskygg och bakskygg (när hon var unghäst var det outhärdligt!), tycker att det är helt fantastiskt att Fiffi klarade av en travande och galopperande ponny både framför och bakom henne.
Däremot var framåtbjudningen lite borta och jag hade glömt spöt, så vi travade bara då och red lite volter och andra enkla ridvägar.

Vi körde på med ridning även i söndags, även då med sällskap i ridhuset. Då hade jag även med mig ett kort spö. Jag var modig och hoppade upp direkt utan att longera innan, inga problem alls! (Detta var alltså fem dagar efter att jag trodde att det aldrig mer skulle gå och rida. Drama-queen? Nej då.) Vi travade och galopperade i båda varven och Fiffi var så otroligt duktig! Det finns ett klipp på Instagram (dressyrsnack) för den som är intresserad av att se det modiga ekipaget! 😉

Jag måste verkligen lära mig att det är så här med unghästar. Det går upp och ned, och det var ju faktiskt inte konstigt att hon var så explosiv den där dagen, med tanke på hur resten av hästarna betedde sig.

Jag hade ju en tanke att kunna vara med på en Anki-träning innan året var slut, men det kommer tyvärr inte att gå. Jag jobbar alla måndagar som hon kommer till stallet, och jag jobbar även väldigt mycket under julveckan. Därför har jag bestämt mig för att Fiffi kommer, efter dagens ridpass, att få gå på vintervila. Egentligen hade jag tänkt att hon skulle börja den runt den 22:e, men det får alltså bli redan nu. Hon kommer få vila mellan 4-6 veckor, har inte riktigt bestämt mig än, men i början/mitten av januari kör vi igång igen. Då är vi redo för träning sedan när våren kommer! 😀

Fiffi, precis nykommen till oss för ganska exakt ett år sedan! Hon var så liten, men växte ganska snabbt till sig!

Hon har dock inte riktigt lärt sig att stå normalt på stallgången. Fiffi är nämligen en ”backare” och skulle nog kunna backa i två mil om det var så. Innan ridning är hon ganska jobbig att ha på gången (om man inte låter henne va, då står hon snällt), så fort jag börjar borsta henne så går hon steg för steg bakåt, tills kedjorna är helspända. Än så länge har hon inte kastat sig, men det ser ju inte så bekvämt ut… Efter ridningen däremot, står hon som ett ljus och jag kan borsta och rykta hur länge som helst, och hon rör inte en fena.

Snart ett år!

Nu har det snart gått ett helt år sedan Fiffi kom till oss. Det har hänt mycket under detta året, och även om det kanske har gått lite långsamt fram, så är jag väldigt nöjd med resultatet. Fast det är ju bara början än så länge. 🙂

Igår var det första gången som jag hoppade upp på henne utan att longera innan, vi tränade galoppfattningar och volter. Underbar känsla! Fiffi tappar framåtbjudningen lite grann, speciellt i början av passet, sen tar även bensinen slut snabbt, men hon ger en väldigt stabil känsla däremellan. I galoppen fokuserar jag inte på formen, utan jag vet att den kommer komma mer när hon går ärligt fram. Nu blir det lite som att galoppera i sirap, hon har så stor galopp att hon inte riktigt mäktar med den än. Vi har ju inte arbetat i galopp så himla mycket, så jag tycker inte att det är så konstigt. Men hon fattar rätt galopp varenda gång, och oftast nästan direkt på hjälpen.

I traven känns hon väldigt balanserad och även om jag här också vill ha fram henne lite till, så är känslan att hon är avslappnad och tillfreds. Vi har ju haft lite munbekymmer, men de är nu som bortblåsta. ?

Jag gillar att ha mål, även med en bebishäst. Jag har haft mina egna små delmål, t.ex. att kunna sitta upp från en pall, galoppera runt fyrkanten, sitta upp utan att longera – allt detta kan vi nu. Jag skulle även vilja rida ute på henne, vi kommer kanske dit innan jul. Mitt ”stora” mål innan årsskiftet är att kunna vara med på en Anki-träning! Det skulle vara så himla kul, och även om den träningen mest skulle bestå av att visa upp vad vi kan för dagen, så vill jag ändå ha lite input vad vi ska träna vidare på, vad vi ska kunna innan sommaren och hur jag ska lägga upp det.

En liten film från igår:

Mitt mössbekymmer löste sig som så att jag drog käkremmen mellan öglorna på huvan. Den blev lite stram, men satt åtminstone kvar. Husse tyckte dock att det såg ut som att Fiffi hade en vikingahjälm på sig, och alla skrattade åt henne. Stackars liten. ?

Ridning och en trött Fiffus!

Vilken helg det har varit, näst intill sommarväder – hur skönt som helst! Fiffi har fått flytta ifrån sin kompis Swea nu, och står i sin gamla hage igen. Jag vill gärna ha henne med en kompis men just nu behöver de träna på att vara ifrån varandra och bli lite självständiga. Jag har haft ganska svårt att ta in Fiffi själv från hagen och ha henne i stallet har varit en prövning… 😉
Saken är också den att den gamla hagen har stått orörd sedan i början av juni, gräset har både bränts upp under torkan i somras, och återhämtat sig nu på höstkanten, och Fiffi fick nog en chock över att komma ut på grönbete igen. När hon kom in på eftermiddagen idag var hon jättetrött och väldigt mätt. Det tar nog några dagar innan hon kommer i fas igen tror jag!

Jag har ridit igår och idag, och det känns bara bättre och bättre! Bara på några få gånger har hon blivit mycket rakare, bjuder på framåt på långsidorna och går att svänga och byta varv utan problem. Jag har även galopperat utan lina, dock bara på volt än så länge. Fiffi tappar bjudningen lite i galoppen och jag får nog försöka ta oss ut på fyrkanten där med snart!

Idag longerade jag bara en kort stund innan jag hoppade upp, troligen behövs inte longeringen alls, och jag tror jag bara kommer göra det när hon har vilat några dagar, eller om det är någon yttre omständighet som göra att hon är extra spänd.

Nu ska hon få vila åtminstone tre dagar, så får vi se om hon piggar på sig lite. Värmen gör ju sitt till också, men jag tror det ska bli lite svalare till  veckan.

Några fina bilder från idag:

Och ett par filmer! Jag inser att det förmodligen bara är jag och mina närmaste som tycker det är roligt med att se dessa träningspass, men jag tycker samtidigt att det är så roligt att dela med mig av det, så ni får stå ut! 😉

En liten film!

Bloggen fungerar långt ifrån optimalt, men jag tror åtminstone ni kan komma in och läsa här, trots att det ser lite knasigt ut kanske. (Jag och teknikerna på One.com är väl bekanta med varandra vid det här laget…)

Jag har nu hunnit rida Fiffi 4 gånger! Sista gången red jag runt halva ridhuset i trav och bytte varv. Stort! Stora ridhusporten har blåst bort (!!) i senaste stormen, så det går inte att stänga in oss, så jag vill inte göra för stora utsvävningar innan den är på plats igen.

Fiffi bjuder på lite mer fram för varje gång, och blir då automatiskt mer stabil i formen. När hon backar av lite blir hon ganska slängig med huvudet, och en unghäst ska ju bara tänka på framåt, så det är ju inte mer än rätt att hon protesterar. 😉 Väldigt snäll har hon varit hittills iallafall, och har inte alls spänt sig för vare sig ryttaren eller sadeln.
Jag är inte helt bekväm med att galoppera på henne än, men det kommer. Vi behöver ändå öva på att styra så det kanske är lika bra att öva på en gångart i taget. 🙂

Imorgon ska jag tömköra henne för att sen rida igen på tisdag eller onsdag. Stackars Fiffi är brunstig IGEN (2:a gången på en månad) och blir jättetrött och står och kissar exakt hela tiden, men jag hoppas det går snabbt över. Hon försöker med alla medel få sin boxgranne Hugo intresserad, men lyckas inte speciellt bra. Skönt att hon inte piper och håller på, men det märks på henne att hon blir dämpad. Mini fick ju munkpeppar en period, kanske ska testa det på Fiffi nästa år.

Vi fastnade iallafall på en liten film, första gången vi red utan att någon höll i oss!

Fiffi och Hugo, han förstår inte alls vad hon vill. Och visst ser hon liten ut?! Han är nämligen hela 178 cm hög! 😀

Vi har fått nya hjälpredor i stallet både gulliga (katt) och mindre gulliga (5 miljoner gråsparvar)

Måndagens träning

Jag hade en väldigt pigg och glad Mini-häst inför måndagens Anki-träning. Något även Anki påpekade, att även om vi är på henne lite om att aktivera bakbenen, att ändra sig, ställa mer, vinkla hit och dit så ser hon så glad ut hela tiden. Det finns inga protester i den lilla hästen, utan hon försöker och försöker. Jag överdriver inte om jag kan räkna gångerna hon faktiskt har satt sig på tvären till, ja kanske tre gånger? Nästan så jag minns alla tillfällena till och med! 🙂 Sen kan det lätt bli för mycket Mini att försöka reda ut, speciellt när hon hetsar upp sig och börjar ta alldeles för många egna initiativ. Dessa har dock blivit mindre med åren, men oj vad de fanns där när vi skulle börja med galoppombyten…! 😉

Åter till träningen då! Vi började att checka av traven. I höger varv så var vi väldigt nöjda från början, takten var bra, formen likaså och Mini var fint i ramen. I vänster varv var det lite svårare att få in vänster bog och få en fjädring till yttertygeln. Jag fick tänka lite öppna i volten, utan att hon fick slänga ut bakdelen, det var bogen – framdelen som skulle flytta sig. Detta blev betydligt bättre ganska snabbt.

I galoppen har vi lite kvar innan vi är tillbaka. Mini vill gärna dra isär sig och bli lite flack, istället för att runda upp ryggen och komma över bakbenen. Det har ju med styrkan att göra – hon orkar inte riktigt än. Men vi får till små sekvenser hela tiden, många förlängda halvhalter som gör att hon får samla sig några steg i taget. Det är så små marginaler och vips så har Mini fallit isär, utan att jag nästan märkt det. Det krävs alltså en aktiv ridning från min sida, här får man inte tänka på annat inte! 😉 Vi fick iallafall till det några steg då och då. Nästa träning ska vi starta med galoppen, hon blir så himla trött snabbt och då orkar hon absolut inte. Bättre att börja med det jobbiga när hon har energi kvar. Traven klarar jag av att reda upp hyfsat bra på egen hand, jag tränar ju bara 30 minuter, så det är lite knappt om tid. Mini behöver ett par skrittpauser under tiden också.

Igår red jag ett pass i ridhuset igen och tog mig igenom galoppen som stundtals kändes superfin!! Vi kommer sakta, sakta tillbaka!

Tröttsamt! Mini får varje höst knölar och små sår i ansiktet, därav massa ludd här och var. Jag provade att rida med remontnosgrimman, men det uppskattades inte, så hon får se ut så här ett tag!

Nytt schabrak från vårt stall, Vicini. Passar Mini finfint!

Magen försvinner mer och mer… 😛

Bra träning!

Måndag = Anki-träning! Det har dock inte varit så mycket av det under sommaren, då mitt sommarschema tydligen gick ut på att jobba så många måndagskvällar det gick, så jag har fått åka ut till Anki istället. Men igår kunde vi vara med, och nu har jag lagt mitt egna schema i höst, och passade på att lega veto-tid på alla måndagskvällar! 😉

Anki fick se filmen från Hagfors och även läsa protokollet. Hon tyckte att traven var det bästa hon sett henne trava inne på banan, även om vi kan bättre! Sen tyckte hon att vi (jag) slarvade bort lite poäng i övergångar och hörn – skärpning!

Vi arbetade med lite programdelar ur galoppen igår. Bland annat serierna. Vi kom på att jag måste vara mer noggrann med vägen, speciellt i serierna ur vänster varv. Mini trycker gärna lite åt vänster, och när jag upptäcker att linjen är på väg åt fel håll så börjar jag krångla till det för mycket, då struntar Mini i byteshjälpen. 😛 Jag får inte heller släppa iväg henne efter bytet, utan jag ska tänka; Byt – samla, samla, byt. Sen får jag inte släppa vänsterskänkeln, utan den ska ligga på plats hela tiden! Mycket att hinna med på en diagonal..
Men det blev snabbt mycket bättre, så detta ska vi jobba vidare med.

Vi fick även öva på saxen som är i St George. Det blir faktiskt ganska bra, även om jag tycker att det är svårt. Jag måste bara tänka på att komma ut lite tidigare i andra slutan så att vi hinner rida rakt en steg innan bytet, så det blir mer markerat.
Tillsist fick vi öva uppridningar. Det har jag slarvat lite med. För något år sedan fick vi alltid 8:or och till och med några 9:or på dessa. Mini har tyvärr lärt sig att halten kommer, det har stressat mig så jag bara har fokuserat på att hon ska galoppera hela vägen fram. Det gör att jag inte förbereder halten tillräckligt och då passar hon på att ställa ut bogen åt vänster. Jag fick öva galopp – halt på andra ställen, då blir de jättebra! Jag måste ta med mer sådan träning i vardagen helt enkelt, och varva med att rida uppridningar utan halt, så hon inte förekommer mig.

Det var en väldigt rolig och positiv träning igår, Anki tycker att Mini är så rolig att jobba med  och att det är så kul att vi märker tydliga förbättringar nu. Det finns mer att ta av, och Mini har verkligen byggt upp styrka nu under det senaste halvåret. Vi får hoppas att det håller i sig!

Till helgen väntar start i Wermlands Equestrian Games, Lag-SM går ute på Hammarö, vi ska dock rida kringklasser men det ska bli väldigt kul att bara vara med! Det pågår även hoppning samtidigt, så passa på att åka till Hammarö till helgen! Hästfest! 😀

IMG_5793 (1)

Koncentrerade…

//Emma

Badkruka eller inte?!

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798

Jag och Michaela i stallet red ut igår kväll och bestämde oss för att försöka hitta till den platsen där man kan bada med hästarna. Det visade sig vara väldigt nära stallet och med lite hjälp av gps:en så låg plötsligt Klarälven framför oss! Det var väldigt mycket sandbankar ut i vattnet och just där är älven ganska så bred så det fanns gott om utrymme att plaska i vattnet.

Mini är så himla rolig, först totalvägrar hon att gå i, sen sätter hon bara fart, rakt ut! Jag är inte jättesäker på hur djupt det blir, nu såg man botten väldigt tydligt men jag valde att vända henne innan hon kom ut på allt för djupt vatten. Hon plaskade som bara den och vill gärna köra ner hela huvudet i vattnet. Det vill dock inte jag, med fina PS-tränset på…. 😛

Hit ska vi definitivt rida tillbaka till iallafall, då förhoppningsvis med Maria som sällskap! 🙂

13595640_10155087314322575_1853058090_n 13599641_10155087314407575_1716841780_n 13624924_10155087314377575_1429206214_nStackars Lexus fick sig ett par duschar av Minis vattenlek…

Annars har vi tränat för Anki på hemmaplan i måndags, väldigt roligt! Mini fick kämpa med sin gräsmage som stod åt alla hörn, men oj vad fin hon blev tillslut! Men trött…! Hon orkar inte riktigt att hålla ihop allt än, men allt kan ju inte komma på en dag. Långsiktig uppbyggnad och styrketräning är det som gäller. 🙂 Mamma filmade och när jag får en ledig kväll så ska jag klippa ihop en film, det var allt bra längesen det var filmvisning här! Om ni är intresserade förstås! 😀

Provar att slänga in ett litet klipp från traven, tyvärr tråkig kvalité… Bättre kommer!

//Emma

Tävling till helgen!

På fredag och lördag styr jag och Mini mot Hammarö och till deras nationella tävlingar! De pågår i tre dagar och det är klasser upp till Grand Prix! Vi ska starta en Msv A:1 på fredag och en St George på lördag. Hur formen är? Njaa… Vi har inte vår absoluta topp nu direkt. Som Anki påtalade igår på träningen, vi är mellan två ”samlings-faser” nu, där vi försöker eftersträva lite mer schvung och samling, men där hon inte riktigt orkar än. Hon blir då lite snabb i takten i stället och när jag försöker dämpa takten, så försvinner framåtbjudningen och hon blir lite tom i handen. Men mellan varven glimtar hon till, och blir så där himla fin – det finns där men styrkan saknas just nu!

Jag har även lite problem med piruetterna, speciellt åt vänster. Jag måste vara jättenoga med att hon inte kastar sig in med bogen, utan verkligen stannar kvar på yttertygeln.
Men det ska bli kul iallafall och jag hoppas vi får en bättre upplevelse än på förra tävlingen. Efter denna start är det lite oklart när det blir tävling igen, jag har inte fått mitt sommar-schema än, men jag vet att det kommer bli en extremt intensiv sommar (min första som sjuksköterska!!!) och vi jobbar ju varannan helg så det gäller att pricka in de lediga dagarna.

img_1336-1Min fina! 🙂

//Emma

Fina dagar!

Dagarna flyger iväg som vanligt! 🙂 Men nu är det ju hur skönt som helst ute, ljust långt in på kvällen, värme och fågelkvitter. Underbart!

Jag är extra glad just idag, för igår red jag ut på kvällen, ensam, med Mini. Ni som följt oss vet att vi har haft lite problem i skogen… Mini vill helst ta kommandot och skena i full fart, medan jag har suttit på och försökt med all min kraft att få stopp på ångvälten. 😛 Sedan ett par månader har jag provat ett annat bett och igår var alltså premiären i skogen, utan något trygg svans att styra in i. Mini var pigg och glad, precis som vanligt. Men det stannar faktiskt där nu! Hon blir inte hysterisk och försöker öka tempot till livsfarliga hastigheter. Hon pinnar på, men är helt kvar hos mig hela tiden! Jag kunde galoppera långa sträckor, skritta och sen galoppera igen. Hur skönt som helst!!! Vi galopperade på den långa ”rakan” två gånger, sen red vi en runda runt en sjö som är ett par kilometer, där vi travade och galopperade en hel del. Jag kunde till och med ändra tempot på henne, det har liksom aldrig inträffat förut?! Äntligen kan jag också rida ut själv utan att vara livrädd för om jag ska komma hem eller inte! 😀

Träningen i måndags gick också riktigt bra. Vi försöker tänja lite på gränserna nu när det inte är någon tävling på ett tag. Anki tog i lite extra när hon helt plötsligt sa; Och så gör du två byten i varje! Varpå jag svarade; Det kan jag inte!! Men vi testade några gånger, jag var alldeles för långsam och Mini fattade inte riktigt. Två gånger fick jag till något som liknar, men i första bytet bytte hon bara fram för att sen göra ett rent. Däremot fick vi till fina byten i vartannat, alltid något! 😉

I slutet av passet fick vi till ett härligt gung i traven, Anki hojtade att ”det här måste jag nästan filma!”. Då vet man att det är bra. (En snutt finns på vår Instagram; Dressyrsnack heter vi där!)

Nästa start blir på Hammarö den 5-6 maj, då rider vi en Msv A och en St george. Sen har jag anmält mig till Strömsholms stora tävlingar i juni, men jag vet inte om jag kommer åka. Vi suger på den lite! 😉

img_0690

//Emma

Tävling igår – träning idag!

Igår var jag och Mini iväg och startade en St George. Jag hade vart ganska nöjd med henne dagarna innan och även på framridningen kändes hon relativt aktiv och bra. Serierna vet jag ju om att de är lite ”sköra” och de kan lika gärna bli jättebra, men absolut lika gärna bli total pannkaka.
När vi kom in på banan och jag skulle rida ett varv runt så visade det sig att det var jättedjupt underlag på hela ena kortsidan. Mini snubblade och höll på att lägga sig, hon liksom grävde med frambenen ned i backen. Jag provade att snedda lite, med det blev med nästan samma resultat igen. Efter detta blev Mini väldigt spänd och tappade all framåtbjudning. Inte så konstigt såklart. Jag vågade inte alls rida ut i de hörnen, utan red som på en volt på den kortsidan, vilket resulterade i att alla rörelser ur det hörnet inte blev förberedda överhuvudtaget.
På något sätt tog vi oss igenom programmet, jag var mest orolig över underlaget, Mini ville helst gå ut därifrån och ingen av oss koncentrerade oss på den faktiska uppgiften… Mycket 6:or genomgående, någon 7:a på en öppna (faktiskt den svåra!). Jag är nöjd med piruetterna, speciellt den åt höger, där fick vi en 7:a av en domare. Första serien blev ändå helt okej, miss i ett byte på mitten som drog ner. Nästa serie låg efter den dåliga kortsidan, så utan förberedelse och ett svårt moment gjorde att det blev…rätt dåligt! 😉 Hon bytte första bytet, sen tog hon inte hjälpen förrens mot slutet, så jag tror vi fick in två byten kanske?

Slutresultatet på denna katastrof blev iallafall 60,1%. Jag har inte kollat på filmen än, och vill inte göra det heller. Efter starten bestämde jag mig först för att aldrig mer tävla, sen lugnade jag mig lite och beslöt mig för att stryka alla tävlingar jag redan anmält oss till, för att ta upp det i sommar igen. Men vi får se, så här ett dygn senare kan jag nästan tänka mig att åka till Hammarö om en månad som jag har tänkt. 😛 Men fy tusan vad dålig jag kände mig efteråt, även om jag vet vad känslan berodde på.

Idag fick Mini iallafall springa för Anki, och vi fokuserade på lösgörande arbete. Jag ville även se så hon var okej efter igår, så inte ben eller senor hade tagit stryk. Hon var lite stapplig början, men det gav sig efter ett tag, så Anki trodde helt klart att hon bara var stel och hade spänt sig igår, och att det satt i. Vi fick till ett riktigt bra pass idag, otroligt skönt!

Jag har även en ovisad film från förra veckans Anki-träning, där vi bland annat rider igenom St George!

img_1123

/Emma

Vilken bra träning!

Anki har varit på semester i två veckor, så Mini och jag har fått klara oss själva under tiden. Och det hade vi gjort bra, Anki var jättenöjd med henne från start och tyckte att mitt arbete  under tiden hade varit bra. Jag berättade att jag har haft fokus på det lösgörande arbetet, och ja – det ger resultat! Jag är noga med variation, rida i den lite lägre formen, flytta henne, ställa både utåt och inåt (det ska gå lätt!).

Efter lite uppvärmning så kändes hon så jäkla fin! Bakbenen var med långt under sadeln kändes det som och hela hästen var alldeles kort och mjuk. Superfin känsla!!
Jag har haft lite problem med piruetterna, speciellt den åt vänster där hon har för bråttom och jag har ingen kontroll på stegen. Då fick jag gå tillbaka till att göra skrittpiruetter, där jag verkligen fick vara noga med att ha kolla på bjudning och stegen hela tiden. När som helst skulle jag kunna välja att gå ur den, då i en öppna. Detta arbetet var jättebra för oss, och när jag fick koll på henne i skritten så provade vi i galopp. Första piruetten blev helt okej, andra blev jättebra!
Jag har inte tänkt på det själv, men Anki gav mig det som tips, att om någon rörelse inte fungerar, prova att göra den rörelsen i en långsammare gångart. Det funkar ju såklart inte med allt kanske, men med mycket!

Efter träningen var alla nöjda och glada, Mini fick gå tillbaka till sin box och gnabba med grannen! 😉

IMG_0930 Titta inte på mig!!IMG_0931 Apollo var ganska trött efter träningen han med…IMG_0925 Vi står i ett urmysigt stall och det är så lugnt där, oerhört skönt!IMG_0932Världens finaste Mini!

//Emma

De senaste dagarna!

Dagarna bara flyger förbi! Jag sitter mitt uppe i c-uppsatsskrivande och pendlar mellan att vilja lägga mig ned och dö till att tycka att livet leker! 😉 Men nu är det onekligen nära, om 3 månader och 3 veckor börjar jag mitt första jobba som sjuksköterska! 😀

I måndags red vi för Anki, sista gången innan hon åker till Thailand. Vi passade på att rida igenom det nya Msv A:1-programmet, dels för att prova de nya programdelarna och dels för att vi ska få lite verktyg att jobba på tills Anki kommer hem igen.

Det var faktiskt ett riktigt bra program, men jag måste tänka på att rida ordentligt, förbereda rörelserna och tänka på att sitta mitt över hästen.
Jag red igenom hela programmet först och fick lite feedback under tiden. Det roligaste var nog att Anki påstod att den första mellantraven hade hon satt en 7:a på! 😀
Skolorna behöver flyta på lite bättre och jag måste tänka på att rida höger öppna med lite mer tvärning och att vänster sluta inte får stanna upp för mycket.
Den samlade skritten rider jag alldeles för snabbt, då jag tycker att vi nästan är på väg att stanna annars. Det är nog underlaget som lurar mig lite där, det är lite djupt fortfarande.

I galoppen blir slutorna med bytena riktigt bra, höger piruett är för första gången bättre än vänster och serien är OKEJ men inte BRA! I vänster piruett måste jag vara supernoga med att förbereda – redan genom hörnet. Gör jag inte det, går hon för snabbt in i den, häver sig runt och utgången blir pannkaka.
I serien måste jag tänka på att göra mindre hjälper, tänka lite mer framåt och framförallt – rida rakt!! Andra gången jag red om serien gjorde hon alla byten rätt, men både Anki och sa nästan samtidigt – vi gjorde en bytesserie diagonalt som en serpentin… Skärpning! Jag fick tipset att rida lite serier på kvartslinjen och längst fyrkanten. Det gör jag redan lite grann och det är verkligen jättenyttigt!

Nu ska Mini få ett par dagar ifrån ridhuset, idag red vi ut med Tina och Apollo och imorgon tänkte jag rida på utebanan, sen ska hon få en vilodag.

Jag har även anmält till en till tävling, det blir i Filipstad den 3 april, en nationell St George!

IMG_0769 IMG_0773

Jag ska be någon följa med och fota något ridpass snart, ljuset i ridhuset är ju helt perfekt för att fota i!

/Emma

Ett ”aha!”

Åå, vad jag verkligen älskar att rida, speciellt när man börjar få vårkänslor och världen börjar ljusna igen! (Nu har jag inget emot vintern, men det är allt bra gött med vår med! 😉 )

Jag tycker verkligen att det är så roligt att åka till stallet varje dag, jag kan sitta och längta efter att få rida ett dressyrpass och känslan när en träning gav en ”aha-upplevelse” – den är oslagbar. För i måndags fick vi nog en just sådan. Mini kändes riktigt bra från början, loss och bra aktiv hela tiden. Jag ville trampa henne lite, så efter ett tag så provade vi lite grann. Mini vill gärna göra precis som i piruetterna, sätta sig alldeles för mycket för att sen inte orka vara kvar där. Så jag måste tänka att hon ska gå fram i trampet, så hon inte försöker stå och piaffa på stället – där är vi verkligen inte än. 😉 Då fungerade det mycket bättre.

Sen fick jag rida runt Anki på en liten volt, och tänka mot passage. Mini är så snabb i sina fötter, och vi ville få henne att hitta de lite lugnare stegen. Mini blev väldigt hetsig och vi hade lite svårt att få henne dit. Men då sa Anki något som jag inte alls har tänkt på. 
”Driv i den takten du vill att hon ska gå i”
Och vad det hjälpte! Det kanske inte syntes någon wow-skillnad, men det kändes som att hon försökte förstå lite mer.

Idag red jag igen och från första travsteget kändes något annorlunda. Hela hästen var för det första som en mjuk banan och kändes så tillfreds. Nu brukar hon ju kännas bra, men det var något extra idag. Hon travade med stora, lugna steg och bjöd på bra fram, utan att bli springig. Denna känslan fortsatte passet igenom, och när jag provade att samla upp henne och verkligen tänka på hur jag drev, så fortsatte hon ta större steg, istället för att börja trippa. Hon var även mycket lugnare i galopparbetet, och kunde hålla de lite större stegen, även i arbetspiruetterna. Duktiga Mini! 🙂

Vidare ikväll har jag varit på Bergsgården och ridit Amadeuz och Milton. Båda herrarna var så duktiga och de är så roliga att rida.
En bra dag idag! 😀

IMG_5049Vi slänger in en sommarbild så här i januari!

/Emma

Träning idag!

Jag har jobbat på sjukhuset hela helgen, därav den dåliga uppdateringen här! Men nu kom måndagen igen, och jag är ledig – bakvända världen. (Eller ledig och ledig, fyra vetenskapliga artiklar på engelska ska dissikeras, tydas och förstås men det glömmer jag bort för en stund 😉 .)

Idag står det Anki-träning på agendan, första för i år faktiskt! Hon har varit sjuk de senaste två måndagarna, så nu är vi taggade för träning igen! Mini har känts relativt fin under tiden, men vi behöver helt klart Ankis ögon på oss igen.

Vi fick en fråga om hur Anki var som tränare och jag tänkte försöka besvara den.

Jag och Maria har känt och tränat för Anki sedan vi var två kottar höga (jag var runt 10-11år) så vi kan väl säga att vi känner varandra ganska väl. Anki var ridskolechef på Sörmon på den tiden, och alla vi som stod uppstallade där tränade för henne. Jag minns att vi betalade 75 kronor för 45 minuters-träning, förstår ni vad gamla vi är?!

Anki har ju då varit med mig och Mini sedan Mini blev inriden och har guidat oss genom de stapplande unghäst-åren, genom bytesträning och de nu mera avancerade rörelser. Anki har utbildat och tävlat hästar upp till Grand Prix så den kunskapen besitter hon!
Hon är väldigt pedagogisk och är expert på att lägga sig på en nivå som man som elev känner sig bekväm på. Hon kräver inte att man ska rida bättre än vad man gör, utan hjälper istället till och ger verktyg för fortsatt utveckling.

Hon pratar väldigt mycket ( 😉 ) och därför tycker jag att det är fantastiskt bra att filma träningarna så jag kommer ihåg allt. Men jag gillar det, jag har svårt för tränare som står tysta i 5 minuter och inte säger varken bu eller bä.

Vi brukar även med jämna mellanrum gå igenom vad vi har för kortsiktiga mål, långsiktiga mål och vilka tävlingar vi ska åka på. Om Anki befinner sig på samma tävling eller om det är en tävling på nära håll där hon har fler elever, då brukar hon alltid hjälpa till på framridningen.

Jag kan inte tänka mig en bättre tränare och jag känner mig helt trygg med att med hjälp av Anki kommer jag få ut det mesta av min ridning och av Minis utveckling, samtidigt som hennes träningsfilosofi ger mig en hållbar och sund häst, som inte blir sönderstressad eller pressad att utvecklas för snabbt.
Sen tycker jag inte att det är fel att komplettera med en annan tränare, vi red en del för Bo Tibblin förut, men just nu har jag varken möjlighet eller tid att åka iväg och rida för någon mer. Men i framtiden kanske! 🙂

IMG_4667-1024x683Anki och Maria taktiksnackar på en framridning!

//Emma

Film från i måndags!

Här kommer en film från måndagens Anki-träning. Både bra och mindre bra delar, självklart med ljudet kvar! TYVÄRR slutade mitt filmprogram att samarbeta med Youtube, så jag fick snabbt välja ett av de andra alternativen, (eller det enda alternativet rättare sagt) och jag är osäker på hur bra det fungerar att titta på mobil/padda.

VI tränar lite på de nya programdelarna i Msv A:1, där galoppslutan ligger från andra bokstaven och bytet är flyttat fram en punkt mot vad det var innan. Jag hade problem att få till bytena från vänster till höger, men efter ett antal tragglande försök kom jag på att ”jahaaaa, jag måste hålla kvar i yttertygeln…”. 😛 Mini vill gärna dra sig ur där i bytet, så jag får tvinga mig själv att bli stabilare i sitsen och få med samlingen även i bytet.

I travslutan så går vi över i skänkelvikning, något som är bra om hästen inte riktigt flyttar sig i slutan. Är man snabb, kan man varva sluta och skänkelvikning flera gånger under diagonalen, för att få hästen att flytta sig mer åt sidan.

Välj gärna HD om det går! 🙂

/Emma

 

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798