Kategoriarkiv: Tips och idéer

En bra grej!

Efter alla tävlingar brukar jag alltid ha med protokollet med på nästkommande lektion, så att Anki får läsa igenom det. Senaste gångerna har jag även haft med filmkameran så hon har kunnat titta på filmen, samtidigt som hon läst kommentarerna.

Det har vart otroligt givande för mig. Speciellt nu på sista tävlingen, när jag kom ut från banan och var riktigt nöjd, men kände att jag kanske inte riktigt fick betalt för det. Nu har jag tävlat såpass länge att jag vet att det är så här i en bedömningssport, det är domaren som dömer och då är det bara att rätta sig efter det. Sen tycker inte alla människor lika (och det är väl en himla tur), men jag ville ändå veta vad Anki tyckte. Var jag så extremt ute och cyklade i min känsla? (Nu måste jag verkligen poängtera att jag inte fick några katastrofsiffror!)

Anki tittade på filmen och fick poängen upplästa efter varje punkt. Ibland höll hon med, och ibland inte. En sak som hon inte höll med om var att det såg återhållsamt ut. Och det är jag nästan mest lättad över. Jag var jättenöjd med energin när jag kom ut, och så glad att hon var så extremt mycket bättre än förra starten. Att då få den kommentaren kändes lite.. jobbigt! Nu såg ju Anki oss i den starten när hon stod emot så, så hon hade något att jämföra med!

Hon tyckte även att vi borde fått bättre på bytena (de som blev bra!), men jag vet att en del domare inte gillar att hon tar i så mycket när hon byter. Men det blir nog stabilare med rutin och när hon slappnar av mer.

20140520-192459-69899507.jpgDen här slutkommentaren fick vi i Lagtävlans-programmet av en domare som har dömt oss en miljon gånger. Alltid kul när de ser förbättring, men jag måste snart säga till att MINI ÄR EN HON!! (I vartenda protokoll står det ”han”.. 😉 )

//Emma

Frack-koll!

Ja inom ett år iallafall, hoppas jag att jag och Mini kan vara klara att starta en Msv A, och då vill jag ju såklart ha en frack på mig!

Emma i stallet har en sjukt snygg frack som hon beställde i från England, och på samma sida hittade vi även den här:
2060212s14g

Bild 1 fråncalevo.com
Bild 2 och 3 från http://www.amirashop.co.uk/acatalog/Pikeur_Ladies_Dressage_Coats.html 

Pikeur_Dressage_Coat_JerseyJag har inte hittat den i någon butik i Sverige än, men den var visst från årets kollektion, så det kanske kommer. Man kan tydligen också byta ut tyget i fickan och ”flärpen” längs ner (om jag fattade rätt;  The points and pocket squares included are in the colours: Grey, Cream & Malve, vad är Malve för färg?!). Jag tyckte den var snygg!

Emma har den här:
Pikeur_Tails_SoftshellOch den är ju också väldigt fin!

Jag vet inte, det finns ju en uppsjö av varianter, men jag vet iallafall att jag vill ha en svart, den ska vara i bra material (typ softshell eller liknande). Om jag kommer iväg till Falsterbo i sommar kanske jag kan testa lite där med, tyvärr finns det ingen ridaffär i Karlstad som säljer frackar längre… 🙁

//Emma

Länktips!

Det har kommit en ny sökmotor för ryttare och hästägare som är väl värd att kika in på! Än så länge är bara Värmlands län inlagt, men med tiden är det tänkt att hela Sverige ska finnas med.

logo-2

Grundidén föddes för ett år sedan, att skapa ett hovslagarregister! 
Idén jag hade var att gör ett register för hästägare och ryttare. Tanken var att man lätt skulle kunna hitta en hovslagare.
Eftersom jag själv är hovslagare och tyvärr har fullt i min kundkrets så bollar jag alltid vidare kunder till nästa hovslagare. Inte alltför sällan har även den hovlagaren fullt så hon/han skickar vidare till nästa. Så håller det ofta på tills kunden så småningom hittar någon som har tid att sko hästen. Tyvärr kan detta ta tid vilket i första hand dessvärre drabbar hästen.
Tanken med sidan är att Ni går in söker hovslagare i Ert län. Ni får då upp en lista över vilka hovslagare som finns i länet, de är gröna el. röda beroende på om de tar på sig kunder el inte. Ni klickar på hovslagaren och får all info ni behöver t.ex. vart hon/ han utgår ifrån, vilken utbildning hon/han har m.m. 
Senare under hösten skenade mina idéer iväg, varför inte göra en sida där allt finns? Hovslagare, shoppar, seminstationer, foder etc. Det mesta som har med häst att göra!
En sida där man enkelt kan gå in och söka det man behöver inom det område man befinner sig! 
Den här testsidan är till för att jag vill ha feedback, är det bra/dåligt, vad saknas? Är sidan för krånglig att använda? 
Ja det som poppar upp i Era huvuden, för det är Ni som ska använda den! 
Per Wilhelm / Svehov – en sökmotor för ryttare och hästägare

http://www.svehov.se

//Emma

Mjuk!

Jag vill ha tips hur du Maria gör för att mjuka upp Arras ordentligt i sidorna. Min lilla häst är kort i kroppen har väldigt lätt för samling men svårare att böja ordentligt i skutorna. Tips på övningar och ‘tänk’?

Min herre har alltid varit mjuk och är väldigt sällan stark om man jämför med många andra hästar jag ridit. Det vi har haft svårt med är att han ska vara mjuk, ställd, böjd och förflytta sin kropp åt sidan samtidigt. Öppnor har jag själv lätt för så de brukar vi göra bra, men slutorna är desto svårare.

Vi har fått jobba mycket med lösgörande arbete med Arras. Rakt fram kan han springa riktigt fint, men när vi ska börja böja och flytta så har han tappat lite schwung och bärighet. Vad det gäller slutorna har jag fått göra många olika varianter när jag tränat.

Dels variera tvärning, sedan kan man öva på att göra slutan i trav men sakta av till skritt – sätta gång i trav igen (att göra slutan i skritt är enklare och då får man ordning på böjningen i sidan). Göra slutor som man avbrytar med öppna (sluta – öppna – sluta igen). Göra slutor som avbryts med en åtta/tiometersvolt och sedan fortsätter i slutan. Vi har gjort slutorna bättre längst med långsidan så jag får tänka som att jag har en vägg bredvid mig när jag rider slutan diagonalt. Det är svårt men det funkar, alternativt att man drar en linje som man ska följa diagonalt genom ridhuset. Det jag fått träna mycket på är ju lösgörande övningar så som:

* Öppnor, slutor, volter i olika storlekar, stora och små serpentiner, förvända slutor, mycket sidvärdsrörelser.

Jag själv gillar övningen då jag rider låt oss säga i vänstervarv längs med långsidan och ställer och böjer Arras i högersidan, nosen mot sargen och flytta baken innanför spåret för högerskänkeln. Den gymnastiserar bra tycker jag.

Man märker ju om hästen är helt loss när man rider på en åttvolt och man kan ledigt och  lätt ställa hästen från höger i högervolten över till vänster i vänstervolten. Om jag märker hästen är stel och inte vill mjukna i innersidan, lättar jag gärna av på ytterhanden så att den inte känner motstånd från min ytterhand. Att samtidigt flytta den lite för innerskänkeln tycker jag brukar fungera bra. När den ger efter klappar jag med innerhanden och fångar upp mer och mer med ytterhjälperna. Det här är ju viktigt sedan när man ska rida sax i trav och galopp då hästen enkelt ska ställa och böja över till nya ”färdriktningen”.

IMG_9851IMG_9973

/Maria

Bort med älgflugor?!

Jag har ju fått ett helt nytt intresse i att rida ut nu när Mini har blivit så snäll. Vi har blivit attackerade av älgflugor många gånger, men då har jag lyckats borsta bort dem, sen har det vart lugnt.
Men sist jag red ut hände det som jag har vart livrädd för!
Jag red min runda, blev överfallen av älgflugor, viftade bort dem, kom hem. Inga konstigheter. Duschade, tog en kvällspromenad och skulle precis lägga mig, när jag märkte att något kröp i nacken på mig!! Tur att jag var ensam hemma kan jag säga, för jag skrek och hoppade som en tok, och den förbannade älgflugan flög all världens väg. Jag hittade den som tur var och sen var det hejdå med den. Då hade det alltså gått typ 4 timmar sen jag var i skogen. Läskigt värre.
Jag panikade (såklart) och stod med en kam och drog i håret i ungefär 1 timme innan jag vågade gå och lägga mig, övertygad om att det inte var någon kompis till den första kvar.

Morgonen efter när jag sitter och äter frukost känner jag att något kryper på axeln. Tänker att det måste vara inbillning. Men efter ett tag, så inser jag att så lång kan en inbillning inte vara, och, jag mår dåligt bara av att skriva det här, där var en jäkel till!!! En hel natt har han vandrat runt i mitt hår och snyltat sovplats, fy tusan vad äckligt!

Så nu vet jag inte om jag vågar rida ut igen, innan vintern kommer… Hur ska man göra för att slippa odjuren? Finns det någon doftspray som hjälper? Annat medel? Husmorstips? Andlig vägledning? Jag är beredd att prova ALLT! djungelkompis_167847303

//Emma

Jag gjorde en bädd!

Idag har jag varit på Sörmon och gjort iordning Minis nya sovplats. Jag gjorde ju en bädd i vintras med hjälp av värmepellets och spån, men nu gjorde jag den ordentligt från grunden.

Jag började med att åka till Granngården och köpa kalk. Jag bar glatt ut 20 kilos-säcken i armarna och satte ned den med en duns i bilens bagage. Sen såg jag ut så här. Hur bilen ser ut lämnar jag utanför.

20130722-192336.jpgUngefär halva säcken gick åt till att strö över hela boxen. Det finns andra material som kanske är bättre lämpade till att grunda för en bädd, men detta har jag använt mig av ”förr i tiden” och det fungerade bra då.

20130722-192245.jpgKalk överallt!

Sen la jag in sju säckar värmepellets och fördelade jämnt över hela boxen.

20130722-192442.jpgJag har sådan tur att Minis box ligger i nära anslutning till brandslangen, så jag testade så den fungerade och vattnade all pellets på ett ögonblick!

20130722-192733.jpg 20130722-192601.jpgVattnad pellets!

Jag gick iväg i några minuter och när jag kom tillbaks hade det redan svällt upp en hel del!

20130722-192808.jpgOm ett par dagar åker jag dit igen och kollar om det behövs mer vatten. Men det ser lovande ut! Som avslutning ska jag lägga in en spånbal överst, så att man får lite höjd på det hela.. 🙂 Tror att Mini kommer att bli nöjd!

20130722-192925.jpg

//Emma

 

 

 

 

 

Ny favorit!

Jag var lite vild och vågad, och köpte ett nytt läderbalsam, som åtminstone inte jag har sett förut. Jag har tvålen i samma märke och den är jag väldigt nöjd med.

Det är alltså en spray som man tar på efter man har rengjort lädret (man kan rengöra med den också, men jag har valt att använda den som ett balsam!). Jag har tagit på en svamp och strykt på, har det blivit mycket har jag torkat lite med en trasa.
Och det blir riktigt bra! Till och med mina förstörda skor fick lite hopp om livet. Det kanske inte syns för er, men jag lovar de var fruktansvärda innan!

20130505-202703.jpg 20130505-202717.jpg 20130505-202730.jpg

Ny idé!

Är det bara jag som har tänkt på att man alltid blir kallare om den handen som man håller spöt i? Jag blir alltid det, och blir väldigt stel och kall om den handen.

Så jag kom på en superidé! Spö med värmeslinga i handtaget!! Det måste bara bli en revolution inom hästvärlden, eller hur?! (Eller finns det kanske redan…?)

20130201-190132.jpg
//Emma

Substitut för sulor?!

Jag (mitt dumma nöt) valde att inte sätta på Mini snösulor senast hon skoddes. Jag trodde faktiskt inte att vintern skulle komma igång så snabbt, med tanke på hur det var förra året, då hon lätt hade klarat sig utan. 

Det tog två dagar efter skoningen, så hade vi 2 dm snö… Så nu sitter jag här, men en häst som har 4 broddar i varje hov, men som knappt går att rida ut när det är runt nollan. Blir det kallare igen, så får de ju inte lika lätt styltor, men temperaturen har varierat väldigt nu.

Finns det något gammalt beprövat ”husmorstips” som funkar mot styltor? Jag vet att jag en gång provat att ha matolja i hoven, men det tyckte jag inte funkade så jättebra..

5543_121934952

 

//Emma

Globen på TV!

Det verkar som om vi kommer att kunna titta på både live-sändingar och sammandrag under hela Globen-helgen! Många av sändningarna går dock på SVT-play, men då kan man å andra sidan titta på dem i efterhand för de stackarna (läs; jag) som jobbar hela helgen. 

Tack Christian, vår ständige Pikeur-tipsare, för att du mejlade länken! 😛

Fredag 30 november

16.30-17:00 SVT Play/Mobil: Höjdhoppning (barbacka) och internationell tävling med Islandshästar

Kommentatorer: Maria Wallberg och Jenny Mandal

 

Lördag 1 December

12.00-14:00 SVT Play/Mobil Sammandrag från världscupen i dressyr, Grand Prix

Kommentatorer: Roger Blomquist och Gunilla Byström

15.30-17:00 SVT Play/Mobil: Matinéföreställning med bland annat riddarspel, ryttaragility och internationella shownummer

Kommentatorer: Roger Blomquist, Lotta Björe och Gunilla Byström

 

Söndag 2 december

11:00-12:00 SVT1/Play/Mobil: Direkt

Grand Prix-hoppning , världseliten tävlar i en 150-hoppning med omhoppning

Kommentatorer: Maria Wallberg och Lotta Björe

 

15.30 SVT1 (i Vinterstudion) Sammandrag från världscupen i dressyr, Kür. Världseliten gör upp om värdefulla världscuppoäng.

Kommentatorer: Roger Blomquist och Gunilla Byström

13.00-16:00 SVT Play/mobil  Direktsändning från Världscupen i dressyr, kür. Världseliten gör upp om värdefulla Världscuppoäng.

Kommentatorer: Roger Blomquist och Gunilla Byström

 

20.00 SVT24/Play/Mobil Sammandrag av internationell hoppning 1.50cm och världscupen i Fyrspann

Kommentatorer: Roger Blomquist, Lotta Björe och Kerstin Björndal

//Emma

Bloggtips!

Ni borde gå in och kolla på Sabina Olssons blogg: http://sabinaaolsson.blogspot.se

Hon har varit och tävlat mot Sverige-eliten i dressyr med sin c-ponny (!!) Lotus, och kom på en 6:e plats i Dressyrringens MsvB-final som gick i  B:5. Vi har stött på varandra på en del tävlingar under året, och tuffare ponny har jag nog aldrig sett. Verkligen imponerande, och var långt man kan komma med en häst som kanske inte har sina fördelar gångartsmässigt, men som är fantastiskt lydig och välriden. Imponerande!

//Emma

Bra skydd!

Nu har jag haft mina Catagoskydd sedan i somras och jag måste säga att de är superbra! Sen tidigare har jag ju haft de vita som tävlingsskydd, men sen köpte jag ett par bruna att ha till vardags. 

De sitter stabilt och helt still på benen, smidiga att ta på och av och är lätta att rengöra. Jag brukar bara borsta av insidan och om de är väldigt lortiga på utsidan, tar jag bara en av mina älskade våtservetter och drar över med. När det torkar ser de helt nytvättade ut! 

Bra köp!

//Emma

Think outside the box!

Revolutionerande saker händer ibland. En sådan obetydlig sak som att ta bort snokremmen på tränset kan betyda så mycket! 

Jag har alltid upplevt att Mini inte går helt hundra på tränset, men jag har inte helt kunnat sätta fingret på varför. Jag har inte heller använt det så mycket, utan rider mest på kandaret eller remonttränset. Men häromdagen satte jag på detta träns igen, och när jag skulle spänna snokremmen började hon gapa och försökte ”hugga” ifrån den. Då kom uppenbarelsen till mig; Aha! Vi tar bort den! (Ibland tar det tid för sådana tankar att komma till mig, Mini är ju bara riden i 4 år nu….)

Och vips, så hade jag en häst som trivdes med tränset! Ingen mer snokrem för vår del! (Jag har haft den löjligt löst spänd men uppenbarligen har Mini inte gillat det!)

20121104-144443.jpg

Man blir så här glad när man kommer på nya saker, och överfaller brutalt sin lätt förskräckta häst.

20121104-144505.jpg

//Emma

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/c/4/8/dressyrsnack.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798