Svar på två frågor!

Vi fick två frågor som jag tyckte hörde ihop, så jag tog dom i ett eget inlägg!

Kan ni förklara vad ”Koeff” är och vad det har för betydelse för poängen?

Det betyder koefficient och då får man betyget x 2 på den rörelsen. Alltså i tex programmet MSVC:2, där är det koefficient på skolorna. Säg att du får en 7:a på höger sluta, då får du alltså 14 poäng. Om du däremot får en 5:a, så blir det bara 10 poöng. Man kan allstå både vinna massor poäng, och förlora lika många. Får du bra på alla rörelser som det är koefficient på, så har du råd att missa på det andra (inte för mycket kanske men ändå).

Det brukar vara koefficient på de svåra rörelserna i ett program, samt på det allmänna intrycket som alltid finns med i alla dressyrprogram.

Jag undrar vad de olika tävlings”klasserna/kategorierna” står för tex. LA:1?

Jag ska försöka bena ut det här, men det är inte lätt! Jag har försökt förklara för folk på jobbet, men gett upp när jag trasslat in mig själv i olika benämningar och siffror….

Men i dressyr finns det ju klasser från LC (Lätt C) och uppåt, tom Grand Prix. I varje klass”kategori” (Lätt C, Lätt B, Lätt A osv) så finns det olika program, fast dom är hyffsat på samma nivå.

I te.x. Lätt B (LB) så finns det LB:0, LB:1, LB:2 och LB:3. Där går de första två på kort bana, alltså 20×40 bana, medans de andra två går på lång bana, 20×60 bana. Man skulle kunna tro att ju högre siffra bakom programmet, betyder att svårighetsgraden har höjts ett snäpp, och visst, det kanske är tanken. Dock tycker ju jag att det är väldigt individuellt, från häst till häst. I LA-klasserna te.x. så är LA:3 nästan det lättaste programmet, medans LA:2 är svårast, tycker jag! Men alla tycker säkert olika där.

Men är man redo för exempelvis LB, så är man redo för att starta alla programmen inom just LB. Jag rider helst på lång bana, så jag har alltid valt program som går på det.

Här finns en mycket bra sida, där man kan lära sig program, och se hur det ska ridas!

http://www.stallbacken.com/

(Gå in på dressyr —> dressyrprogram)

// Emma

2 reaktioner på ”Svar på två frågor!”

  1. Och så långt brukar det gå bra att förklara. Men när man sen som ponnyryttare rider LA P:1, som är ett LA-program, men innehåller Msv C-rörelser, och ger samma championatspoäng som Msv C, då blir det krångligare. För att inte tala om FEI:s Inledande program för ponnyryttare 2004, hur ska man kunna förstå att det är mycket, mycket svårare än LB? Eller på stor häst, att FEI:s Inledande program för Unga Ryttare motsvarar Msv A?

    Enklast vore det ju om man döpte om FEI-programmen, och la till fler siffror. Vad är det för fel på Msv A:2?

    1. Precis! Det är en hel djungel som är näst intill omöjlig att förstå sig på, åtminstone som utomstående.. Ponnyprogrammen har jag jättedålig koll på och det verkar ju helkomplicerat! / Emma

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *