Svar på en fråga! -Att köpa häst-

Vi fick en fråga av en läsare i vår frågestund, nämligen: när man ska köpa häst vad tycker ni man ska tänka på då? har ni några tips?

Jag har skrivit ett inlägg om detta för en tid sen, så jag lägger helt enkelt in det igen!

När jag började fundera på detta, kom jag faktiskt underfund med, att jag så gott som aldrig har köpt en häst ”på riktigt”. Alltså, jag äger ju Mini, men då var det ägaren som frågade mig om jag ville köpa henne. Jag hade inte alls tänkt på det, och det kom som en chock för mig. (Fast jag tackade ja ganska så snabbt!).

Sen har jag bara haft en egen ponny, och det var nu 15 år sedan vi köpte henne. På den tiden (nu lät jag gammal) hade TV4 text-tv annonser med bland annat hästar till salu. Där i mitten av alla sidor, hittade jag min blivande ponny. (Vet dagens barn ens vad text-tv är? ;) )

Men för att återgå till ämnet. Om jag skulle köpa häst idag så är det vissa saker jag skulle kolla upp först, främst med mig själv.

  • Vill jag ha en unghäst eller en mer erfaren, äldre?
  • Härstamning, ska man stirra sig blind på den? (Avelsmässigt kan det vara bra, om man köper ett sto för ev senare avel)
  • Hur mycket pengar är jag beredd att lägga? 

Det är väl det viktigaste tycker jag, och mest övergripande. Det där med härstamning är ganska så intressant. Vissa tror att dom kan ta ut fantasisummor för att dom råkar ha ”rätt stam”. Såg ett exempel på detta ganska nyligen, en annons på Bukefalos. Toppstammad häst. Hela annonsen gick ut på att hästen hade ”rätt” härstamning. Dock var hästen fruktansvärt alldaglig. Rent tråkig att titta på. Så det är inte allt!

Sen, det allra viktigaste. Ta hjälp av din tränare eller någon annan hästkunnig person som du litar på. Jag skulle aldrig ens komma på tanken att köpa en häst, om inte Anki har sett den först.

Det kan också vara väldigt bra att ha med sig tränaren när man provrider. Är man lite oerfaren, kan man lätt bli omkullpratad av vissa försäljare. Då är det bra att ha med någon utomstående, som kan hålla kvar en på jorden. ;)

Det är också bra om man får se när hästen görs iordning i stallet, dvs när den sadlas och tränsas. Jag vet inte hur många gånger jag har sett försäljare som fuskrider sina hästar innan kunden kommer. Får bort eventuella spänningar och sadeltvång. Mycket vanligare än vad man tror!

Man ska ta tid på sig, och inte köpa ”första bästa”.

Nu blev jag nästan sugen på att köpa häst själv! ;)

// Emma

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *