Putsning!

Jag har ju redan skrivit ett inlägg om vad jag tycker om olika sadeltvålar. Men hur använder jag dessa då?

Om nån frågade mig för två år sedan, hur ofta jag putsade mina saker, hade svaret nog blivit (om jag hade vart ärlig då…), ”när jag ska tävla, och en gång till på vintern”. Jag var verkligen jättedålig på att putsa mina saker, och jag skyllde på att i det stallet jag stod då, fanns det inga upphängare till tränsen, och inget varmvatten. Vilket då resulterade i att jag frös om händerna när jag skulle skölja svampen…:P (Dålig ursäkt va!?)

Men sen flyttade jag till mitt nuvarande stall och helt plötsligt blev allt annorlunda. De flesta som stod uppstallade där då, putsade sina saker var och varannan dag, så då gled man automatiskt in på samma spår.

Idag så putsar jag varje dag. Tränset brukar jag använda först en tvål, sen Prestige-balsamet som jag beskrev i det förra inlägget. Sadeln putsar jag ungefär 4 av 5 gånger jag använder den, och då främst med tvål. En gång i veckan använder jag bara balsamet på den.

Jag putsar även av stövlarna efter varje användning. Iallafall foten på dom, inte alltid skaftet. Under alla år har jag alltid fått höra att man inte ska putsa insidan på stövlarna, men sen var det en stövelmakare (om det nu heter så??) som sa, att man ska visst göra det, då det lädret också behöver omvårdnad. Det låter ju onekligen vettigt…

Det har gått så långt nu, att jag får dåligt samvete den dagen jag inte hinner putsa….Tänk vad det kan ändra sig!

// Emma

2 reaktioner på ”Putsning!”

  1. Hej Emma, jag är en relativt ny läsare som hittat hit. Brukar roa mig med att läsa gamla inlägg för att uppdatera mig lite om historien bakom dem jag följer.
    Fann det här inlägget fr 25/2 2011 ang. Putsning. Jag har ett (ilands)problem som jag undrar om du/ni har erfarenhet av. När jag har putsat sadeln och sedan rider i den, då gnisslar det något infernaliskt. Tror det är stigläder-sadel eller stövelskaft-sadel som orsakar ljudet. Detta gör att jag inte putsar just sadeln så ofta. Jag använder bara Stübben-tvålen, kanske balsam som du tipsar om löser problemet?

    Tack för en bra blogg från en ny läsare.
    /Lena

    1. Hej! Vad kul att du hittat hit! 🙂 Jag känner igen ditt problem, men de sista åren har jag bara använt Tibs sadeltvål, och har inte upplevt något gnissel av detta. Om det beror på tvålen eller att lädret blivit äldre och mjukare vet jag inte, men det kanske är värt att prova någon annan tvål? 🙂 //Emma

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *