Sadelproblem… 

Det finns två bra saker med att Mini inte rids så mycket nu. 

1) Jag behöver inte ha på mig stövlar eller shortchaps, jag kan rida i skor och jacka. Super ???

2) Jag kan glömma bort det faktum att jag måste göra något åt Minis sadel… ??

Hennes sadel är typ 9 år gammal kanske? Och jag har aldrig gjort något med den. Den är inte omstoppad, inte kollad av någon och den är inte utprovad till Mini. Ja, jag har världens sämsta samvete över detta, men till mitt försvar så har den legat bra (hyfsat) och enligt mina amatörögon så är det inte större fel på den. Men den har mer och mer hamnat i framvikt på henne, och nu rider jag med ett Mattes-padd med ilägg framtill. Det funkar ju för stunden, men jag börjar mer och mer bli rädd för att sadeln hindrar henne mer än hjälper.

Köp en ny då tänker ni? Ja, men det är inte bara!! Jag var faktiskt på väg för ett par år sedan, och fick en massa sadlar skickade till mig från ett företag. Inte en enda passade. Mini är klotformad och har inte så mycket manke = omöjligt? Jag behöver någon på plats som hjälper mig. Sen kommer nästa problem.. det är så fasansfullt dyrt med en sadel! Jag har inte riktigt den ekonomin att köpa en sadel för 20 tusen känner jag… 

Jag behöver ju inte ”bry” mig om detta just nu, att prova ut en sadel till Mini nu vore lönlöst eftersom hennes muskler numera är omvandlade till fett på olika ställen, så det är isåfall inte aktuellt förrän tidigast till höst/vintern. 

Någon som har erfarenhet av en Mini-formad häst och vet vad som skulle passa? ??


//Emma

18 reaktioner på ”Sadelproblem… ”

 1. Jag har haft ett par Prestige-sadlar till min förra häst som hade den kroppsformen. Modellen Top Dressage funkade kanon, och är inte så dyr i andra hand.
  Annars är väl Amerigo ett hett tips, men mycket dyrare. ?

 2. Jag kan varmt rekommendera malma sadelmakeri. Hon har både nytt och begagnat och är jätte duktig ☺

 3. Jag har en häst som är formad som en tunna alla sadlar åkte fram. Erreplus adeline super bra sadel. Inga anti glid paddlar längre för oss. Den går att värma om.

 4. Har du kollat Sadelmagasinet? De har en en hel del sadlar och man får prova dem hemma. Numera finns det faktiskt rätt många bättre sadlar begagnat till vettiga priser. Man kan få t ex Childeric eller Eguipe begagnat för 10-15 000. Och du kanske kan få en liten slant för din. Jag köpte en Equipe Oracle, uttagen 2011 för 15 000:-. Nu är nog inte den modellen rätt för en helt rund häst även om min också har lite rund form men just Equipes sadlar upplever jag ligger bra på många hästar och de har många modeller. Vet inte hur deras ”budgetsadel” Emporio ligger men de kostar 20 000:- nya så de borde kosta betydligt mindre begagnade.
  Annars tycker jag att Santa Cruz Leopold ser riktig skön ut. Vill du ha i prisklassen runt 10 000:- så finns det en del äldre Amerigo, Jaguar, Equipe, Childeric, Prestige i den prisklassen och de är bra sadlar. Jag gillade också min Bates Isabell och de kan du få för runt 5000:-. Passar raka ryggar men går ju att ändra bomvidd på och jag upplevde att den passade många hästar. Bara min nya pålle som den inte har passat faktiskt, men å andra sidan är jag väldigt glad för min Equipe så den sorgen har jag kommit över 😉

 5. Rekommenderar Rebecca Andersson, R.A Saddelattention, från Kristinehamn. Kommer ut till dig och hjälper dig på plats, superproffsig, kunnig och väldigt kundvänlig! Kan både trolla med det du har om den i grunden passar, ger annars tips på vad som kan passa. Många nöjda kunder i Karlskoga iaf 🙂

 6. Har hon kort rygg ser i alla fall ut så. I så fall skulle jag säga Amerigo alla gånger. Vegan är ju deras budgetsadel (om man kan kalla den budget) och brukar gå att hitta till bra pris begagnad.
  Andra sadlar som kan passa är: Jaguar eller Equipe. Finns säkert Prestige-modeller som kan passa. Childeric är dyyyyyra, och svåra att köpa beg eftersom de från början alltid är specialdesignade till den häst den beställs åt.
  Bates är en av de längsta sadlarna på marknaden.

  Men testa Amerigo. DJ är helt klart deras skönaste modell tycker jag, men CC passar flest hästar och ät den modell som är lättast att hitta beg.

 7. Jag har en fin Albion till salu som du kan få för ett bra pris, den passar inte på Lexus stora manke men den passar Future väldigt väl som har mer en ”mini-rygg” dock säljer vi den eftersom vår Antares passar Future också 😉 Hör av dig om du är intresserad

 8. Novan har samma rygg som mini det enda som fungerat helt är bates innova, så jag köpte en ny sådan presic innan hon fick senskada ?? du får säga till om du vill testa den 🙂

 9. Min unghäst har lite den modellen och han har en Prestige X D1 Iceland, den ligger kanon! Den är ju egentligen för islandshästar men även perfekt för andra gångartshästar så jag blev tipsad om den av utprovaren! Dock svindyr men det har den varit värd, både för honom och för mig! 🙂

  1. Fast Bates funkar inte på hästar med korta ryggar. Även om den går att ändra i bommen så betyder det ju inte att sadeln passar alla hästar =)

 10. Jag köpte en ett år begagnad equipe emporio för 14.500 för något år sedan. Den ligger bra på min lite klotformade mycket korta dressyrhäst!

 11. Du kan åka till sadel utprovade eller Peter Winslow googla bara på honom ska du se . Super bra sen kan du ju köpa begagnat nästan bättre faktiskt. Och så kan man åka med honom till en plats med sadlar och titta ?

 12. Mina två rätt, eh – runda, hästar har haft Albion SLK Platinum (i x-vid) och en Lippo Azzario Alto (vid). Nya hästen var dock av annan modell och hemskt picky med vad hon vill ha så där blev en Erreplus.

 13. Prestige brukar ligga bra på såna ryggar. Köp en äldre begagnad så är de dessutom billiga! Min favoritmodell är den gamla Venus D som du kan hitta under 10.000 kr nu. Leonardo D och Top Dressage är också fina. Jag hade en arab av den grova modellen med breeed platt rygg och Prestige 37 låg superbra på honom. Har numera Childeric och älskar dem, men de är lite trixiga att köpa begagnade eftersom de varierar så mycket, två sadlar med exakt samma märkning kan vara helt olika i passformen. Men hittar du en gammal Childeric som passar kan du få en fantastisk sadel för 10-15.000 kr. Räkna dock med att de är slitna och mindre vackra i den prisklassen, men det gör ju faktisk ingenting.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *