Flyinge!

Hej hej! Jag har smält Flyingeveckan nu och tänkte dela med mig om vad som hände där nere 🙂

Penny skötte sig suveränt. Åt, drack och sov toppenbra. Det är mycket intryck för en treåring att vara där nere. Det mesta är nytt och det är väldigt mycket folk, hästar, lastbilar, vimplar, flaggor och rörelse. Vi hade hästarna i det permanenta stallet vilket var helt fantastiskt. Där var det lugn, toaletter i stallet, uppbindningsmöjligheter etc. Ska jag dit med en häst igen tänker jag utan tvekan önska om att få stå där igen.

Första dagen jag kom ner gick vi till veterinärbesiktningen. Bara att ta sig dit med en energifylld treåring var ett träningspass. Men det gick bra och hon blev ”godkänd”. Jag red båda dagarna innan start. Inte något långt pass men ville ändå att hon skulle få röra på sig. Hon var pigg men snäll!! Dagen innan start visade jag Penny banan och hon skötte sig super!

När det var dags för start kändes det bra i magen. Penny hade fått aklimatisera sig och sett banan kvällen innan. Vi gick in med två ekipage till så ingen behöver vara ensam där inne. Penny skötte sig helt otroligt bra. Hon var cool lugn. Vi fick ta täten och rida de olika momenten domarna ville se. Så bra som hon gick inne på banan vet jag nog aldrig om hon gått. Hon var så avslappnad och fin. Något steg kände jag i traven att det blev lite obalans/ojämnt men la inte så mycket fokus på det.

När vi ridit våra 15 minuter berättade domarna först om de andra två ekipagen och gav dem betyg och omdömen. När det kommer till mig och Penny säger de att de är lite osäkra och tyckte sig se någon liten ojämnhet i traven. Domaren pratade engelska så jag hade lite svårt att höra vad hon sa. Men hon frågade mig om jag kände av någon liten ojämnhet i traven och jag nickade, eftersom jag hade känt något steg att hon var lite i otakt. Sedan fortsätter domaren på engelska och jag uppfattade det som att hon frågade om ”borde vi ha avbrutit dig under ritten” – något sådant. Jag nickade för jag tänkte att om de tycker att hon är oren så är det ju klart att de ska be oss sakta av, inte genomföra ritten. Om hon sa det här var oklart (ingen verkar ha hört), så de tackade för sig och vi fick lämna arenan. SNOPET? Jag fattade det som att de tyckte hon var oren och därför fick jag inga betyg. Men varför lät de mig rida hela ritten?

Jag var så kluven när jag kom ut för jag var så glad över hur Penny hade presterat där inne, jag var så stolt!! Men var hon halt? Hade hon gjort sig något?

När vi kom tillbaka till stallet åkte vi iväg till Barbro, veterinären som var på plats. Hon kollade upp Penny och vi fick springa igen. Hon tyckte att de inte alls Penny var halt. Däremot är hon bara tre år, har inte balans och styrka som en mer vuxen häst så hon tyckte inte att det var så konstigt att hon ibland var lite ojämn. Jahapp? Penny var alltså okej enligt veterinär men vi fick ändå inga betyg eller omdömen från domarna. Ni förstår nog att allt blev så himla snopet… Vi fick åka hem, med en Penny som sprungit så fint, inte halt enligt vet, men enligt domarna var hon inte helt 100%. Nu står Penny hemma hos sin ägare Ewa och vilar kropp och knopp efter några månaders träningsläger på Grava-Rud. Det är hon värd. I magen ligger en liten bebis. Pappa heter Touchdown och honom såg vi nere på Flyinge, så fin och cool hingst!

Fredagen var starten med Penny, jag åkte 05:15 på lördagen till Göteborg och sprang Toughest, kom på 13:e plats av 1348 personer och vann kvalgruppen till Elite. Snacka om händelserik vecka….


 

/Maria 

11 reaktioner på ”Flyinge!”

 1. Så snopet med Flyinge, trist, men det är en fin häst hur som. Grattis till placeringen i toughest! Jäklar va bra gjort!!!

 2. Supertråkigt 🙁 men stort att du kan se bortom den enda dagen. Tror också att ni kommer bevisa er i framtiden 🙂

  Du Maria… Jag har en fråga som jag klurat på ett tag. Innan du läser den, ta utgångspunkt i att jag bemödar mig att fråga för att jag tycker att både du och Emma verkar så vettiga och för att jag verkligen vill höra ett svar från dig som jag ser upp till. Inte för att jag vill döma.

  Har du reflekterat över såpass unga hästar som treåringar i så stora tävlingssammanhang? Fanns det som alternativ att Penny inte hade känts redo, eller SKULLE hon till Breeders? Hur upplevde du evenemanget, rent generellt; att Penny var cool vet vi ju redan, men kan ”vilket treårigt halvblod som helst” som följer utbildningsmålen klara av en bedömning på Breeders, eller ska de vara ännu lite längre fram i utbildningen än var skolboken säger?

  Min syn på det hela är väl rätt uppenbar 😉 att jag är lite ifrågasättande till ifall man pressar unga sporthästar för hårt, för tidigt. Vissa hästar är ju som gjorda för stora sammanhang, men som jag upplever Breeders ska man kunna ta sig dit med en ”normal” (om än bättre än genomsnittet) häst och inte bara superman-hästarna.

  1. Hej! Tack för peppen 🙂

   Intressant fråga helt klart! Nu är ju inte jag ägare till Penny men jag skriver utifrån min synpunkt på det hela. För min del var det ett mål att åka till Flyinge men ABSOLUT inte på vilken bekostnad som helst. Jag vill inte pressa en så ung häst för hårt och jag tycker också att man får se till varje individ. Om jag märkt att Penny inte mådde bra i det här, om jag märkt att hon inte var redo så skulle jag aldrig åkt ner och visat henne. Det viktigaste är att hästen ska blir stark och den ska ju hålla under många år framöver. För min del är det inte ”det får bära eller brista” som gäller när det handlar om djur.

   Det tar verkligen på krafterna för en så ung häst att både åka så långt och även alla intryck på plats. Penny är väldigt cool i boxen, äter, dricker och sover bra, vilket känns väldigt bra och tryggt för mig. Om jag hade haft en häst som är väldigt orolig, nervös och dessutom äter, sover och dricker dåligt så hade även jag varit ett nervvrak där nere tror jag!

   Om hästen är redo att tas med ner dit tror jag är lite från häst till häst med andra ord. En del hästar kanske växer för fullt under sommaren och är supervingliga. Andra hästar kanske inte är redo mentalt. Det är verkligen inte alla som åker ner med sina hästar även om de är kvalade.

   Jag tycker inte att det bara var ”superman” hästar där nere, men alla har ju kvalat för att det är fina hästar. För min del kändes det viktigt att detta skulle bli en bra upplevelse för Penny, inte någon skräckupplevelse…

   Känns som att det kanske blir lite flummigt svar (skriver på mobilen) men fråga gärna igen om det var något jag missade! Kul och intressant fråga 🙂

   1. Hej!

    Nej, det var ett jättebra svar, utförligt. Tack för att du tog dig tid och inte tog frågan som kritik!

    Som jag misstänkte kan jag hålla med dig i ditt resonemang. Du får sitta kvar på piedestalen 😉 Haha, nej, men som du säger sker det mycket med de unga hästarna. Min var t.ex. jättefin på treårstestet, men nu ser hon ut som en överbyggd raggboll med gravidmage och skulle inte vara till sin fördel vid visning. Vidare tror jag att det är viktigt att ”våga låta bli” ifall hästen är i ofas eller inte redo mentalt, trots att man har kvalat. Till ett evenemang som Breeders åker man ju för att visa upp hästens alla bra sidor, då är det viktigt att den får förutsättningar att visa dem också 🙂

    Nu finns det ju 1000 frågor till, som kanske inte ens du vet svaret på 😉 Vad händer med Penny nu? Ska hon hem och graviditetsvila? Ska du ha tillbaka henne sen? Hur ser din hästsituation ut i vinter?

 3. Såg er nere i Flyinge. Tyckte du visade en väldigt harmonisk häst och trevlig ridning. Jag tyckte domaren skulle blåst av er isåfall..

  1. Å tack tack! Ja det kan man ju tycka, men men. Även de är ju mänskliga och säkerligen var de osäkra på hur de skulle göra..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *