Överben…!

Ett par dagar innan vi skulle tävla i Lidköping så hade Mini lite väl roligt i hagen och trampade sig rätt rejält överallt. Hon var lite svullen i ena frambenet, men hade samtidigt sår där, så jag tänkte att de hörde ihop. Det tog ganska lång tid för svullnaden att gå ned, men hon var aldrig varm eller öm.

Ett par veckor efter dök det upp jordens största överben, jag skojar inte det hände över en natt! Men jag har läst på och tolkar det som att det 1) kan komma jättesnabbt 2) inte är farligt så länge det inte är varmt och ömmar (aktivt). Mini är totalt obrydd men det ser ju för tråkigt ut… Hon har verkligen världens smalaste ben annars, så det ser nästan groteskt ut i vissa vinklar ? :


Nästa gång vi åker till doktorn ska jag fråga om det, men eftersom hon är totalt oöm och det är stenhårt (=ben) så tänker jag inte hetsa upp mig i onödan. Vilket jag kan vara ganska bra på annars… ?

/Emma

15 reaktioner på ”Överben…!”

 1. Usch vad tråkigt! Har själv en buse som ordnade ett fint överben på sig i vintras… Ett tips är att inte vänta för länge med att kolla upp de kan växa väldigt stora de där och då ställa till det . Det bästa är att frysa det så slutar de växa?? lycka till med din buse!!

  1. Ja, det gäller att hålla koll! Nu har hon haft det såpass länge och det har inte växt eller ömmat något, så jag känner att jag kan nog avvakta. Hovis får kika på det när han kommer nästa gång, så får jag se vad han säger! ?/Emma

 2. Fått tips av en veterinär att smörja på hydrocortison salva för att förhindra inflammationen i benhinnan och därmed minska överbyn ett. Tycker att det fungerar /Madde

 3. Min valack har ett precis likadant överben på samma ställe från när han var unghäst. Han har aldrig haft något problem av det, och lindar man eller sätter på benskydd så syns det inte längre 😉

  1. Jag googlade faktiskt överben och hittade en rad hästar med precis sådana här överben, på samma ställe! Så det känns som ett vanligt skönhetsfel… ?/Emma

 4. Vi hade en tjej installerad som hoppade 247på sin häst åkte til klinik och fick höra överansträngning . Hästar kan få
  Överben av överansträngning och hennes fortsatte växa tills de förs bort dem och hästen fick villa bra länge.

  Jag fick ett jätte litet överben på min häst i sommar när de sprang och hade sig på sommar betet gissa om jag blev ledsen ush de ser inte allt fint ut

  1. Ja, det känns ju skönt att jag vet varför hon har fått det, nu får vi hoppas att hon inte slår på sig på samma ställe igen! ☺️/Emma

 5. Beundrar inställningen, hold that thought! Är det inte varmt, svullet eller bidrar till hälta kan du säkert tar det när du ändå ska till vet. senare. Men… Håller med om att det ehrm… syntes rätt väl på det där smäckra benet 😉

  1. Ja, jag brukar säga till alla i min omgivning att de ska chilla lite med alla nojor, så jag måste nog börja efterleva det själv kände jag! ?/Emma

 6. Oj, det var ett rejält överben! Min häst har också ett och annat, men betydligt mindre. Jag brukar själv också få hårda ”bulor” när jag slår i benet och får blåmärken, tänker att det är lite samma sak på hästar… Fast efter Emmas skräckhistoria ovan så kommer jag kanske tänka om 😀

  1. Ja hon har ett till på ena bakbenet, men det är en tiondel av detta enorma! Men vi får nog lära oss att leva med det, och hoppas att det inte blir fler… ?/Emma

 7. Jag brukar säga att min häst har skånes fulaste ben, klumpig som han är har han gett sig själv en del överben, inga som blivit problem dock tack och lov. Vackert är det inte, men man kan ju inte linda in dem i bubbelplast tyvärr.

 8. Min har ett överben på höger bak, stort som en golfboll. Kan inte ha skydd som trycker på det för då blir det varmt och svullet så kör på strykkappor, teddyfodrade damasker och lindor. Uppkollat av veterinär med både röntgen och ultraljudad. Inget farligt men måste smörja med isbalsam efter ansträngning då det finns viss risk för att det blir större och det sitter nära gaffelband och senor.
  Men så länge han inte visar obehag så är det bara att köra på som vanligt.
  Hur det uppkommit vet jag inte, fanns där när jag köpte honom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *