Omkullkastat..

Ja, sommarens planer med Mini är ju helt ändrade nu. Även om det nu inte är en spricka (vågar verkligen inte hoppas på det), så kommer hon fortfarande att ha vilat i över en månad, och några tävlingar är det inte tal om.

Närmast ligger iallafall att hon ska få flytta ut till Grava-Rud på söndag, där vi ändå skulle ha stått i juli. Där får hon en lite mindre hage, där hon kan äta gräs och vara ute hela dagen. Hoppas det kommer gå bra, och att hon inte springer för mycket, men hon brukar lugna sig snabbt.

Jag har faktiskt aldrig haft en häst som varit skadad, mer än kortare tid. Nu är ju detta långt fram i tiden, men jag vet inte ens hur lång igångsättningstid det kommer vara.. Jag har hört att det tar lika lång tid att sätta igång dem, som de har vilat. Det innebär att hon kommer vara igång lagom till nästa sommar då.

Huvudsaken är att hon blir bra, och att hon inte glömmer bort allt hon lärt sig. (Kan de det?! Jag dör om jag måste lära henne byten igen… 😉 )

IMG_7304.JPG IMG_3052.JPGPå Grava-Rud förra sommaren! Fantastisk omgivning, så lugnt och skönt!

//Emma

13 reaktioner på ”Omkullkastat..”

 1. Verkligen tråkigt att läsa 🙁 håller tummarna för att det inte är en spricka.

  Det du beskriver låter väldigt likt vad jag gick igenom med min ena häst för ett par år sedan. Mini (som min med kallas) var väldigt halt och reste sig vid böjprov. På röntgen kunde man se en fin linje, misstänkt spricka. Boxvila och sen återbesök. Hon var fortfarande ordentligt halt men röntgen såg likadan ut, även hoven röntgades och leder ultraljudades, så vi kunde stryka att det var en spricka. Vi började efter återbesöket lysa henne med PharmaLight dagligen och det hjälpte. Tror att det tog ca 12veckor totalt innan hon var helt ok och släpptes på bete. Hovslagaren hittade sen ett hål vid kronranden där en hovböld hade kommit ut. Veterinären kliar sig fortfarande i huvudet men med största sannolikhet så var det en stukning/vrickning och en väldigt envis hovböld.

  1. Det är alltid uppmuntrande att läsa sådana här berättelser, än några av de skräckhistorier som jag googlat fram.. :/ Hoppas på en envis böld! /Emma

 2. Beklagar verkligen men oavsett vad det är så blir hon bra.
  O oooom det nu tar tid så glömmer hon inte.
  Min tävlingsponny fick kraftig senskada och det tog från aug-april då enbart promenader var aktuellt. Först i juni 10 mån senare fick vi klartecken att galoppera fem min.
  Jag tränade massor under våra promenader och när jag väl red satt faktiskt allt kvar. Förvisso har vi inte kommit till galoppombyten än men ändå 🙂 kram

 3. Min häst blev halt två ggr av vad vi trodde var hovböld och sulömhet inom loppet av fem månader. Därefter blev han väldigt halt. Vet hittade inget förutom en pytteliten svart prick på röntgen. Hästen var halt i tre månader och man trodde det var en ligamentskada i hoven. Då pharmalightar jag hoven och benet. Dagen efter spricker en plommonstor böld upp i kronranden och hästen blir ohalt på direkten.
  Hade jag varit du hade jag testat pharmalight. Det skadar inte och testa är ju inte fel. Lider med dig och håller tummarna att det är det som min hade. Det var ett tufft år men nu är vi tillbaka och bytena är bättre än innan bölden :).

 4. Hon glömmer inte, jag lovar 🙂 Lider förstås med dig och håller tummarna för att hon blir bra. Alla mina egna erfarenheter av hältor har faktiskt varit just hovbölder (och det har ju Mini lite lätt för att få som jag förstår) eller fång faktiskt! Utgår förstås från att ni uteslutit det men om hästar är insulinkänsliga (EMS) kan de reagera på det pyttelilla superkraftiga gräs som kommit. Tänkte bara på om du tänkte släppa henne på gräs. Kram

 5. Håller alla tummar att det inte är en spricka!! Mitt sto hade oxå liknande skada men efter röntgen som gjordes tre veckor efter så kunde man konstatera att det inte var en spricka utan en rejäl vrickning!

 6. Hon kommer inte glömma!!! Hoppas inte att det är så farligt som befarat. Tiden o sätta igång måste ju bero på hur mkt hon får göra under sin vila. Får hon bara röra sig lite i hage o med promenader i sinsom tid gör ju mkt. Tycker ändå att det gått rätt så fort att sätta igång dem trots längre vila men det är ju klart att har de vilat 6 mån tar det ju ett par månade att bygga upp styrkan för en häst på den nivån ni är nu. Vi har haft det struligt med hunden o hästarna under våren, pust. När vi åkte första rundan till veterinären med en av hästarna var jag livrädd för att det var hovleden o det trodde veterinären också men efter röntgen o bedövning visade det sig att det satt i kotan o då var hon halt på andra kotan också. Jag blev ju lättad då hon inte varit behandlad innan. När vi kom på återbesök var hon haltare än första gången. Då visade det sig att det nog ändå satt ngt i hovleden o jag var helt knäckt. Vid tredje besöket var hon ännu mer halt men då efter mkt letande o grävande hittade de tillslut en blödning långt upp i hoven. På med gips o återbesök en veckare senare, på med en special sko o så var hon frisk!! Varken jag el veterinären hade varit med om ngt liknande innan men jag blev iaf glad! Håller verkligen tummarna för att Mini tillfrisknar snabbar!

 7. Varför ska hon inte stå på boxvila?

  Min tjej har en mindre fissur i kotbenet och ska visst stå på boxvila i tre månader, om fyra veckor och sex dagar ska vi och röntga (igen) då har halva tiden gått av boxvilan ….

  De. Är exakt en månad sen som vi var in o röntgad.första gången

  1. Funderade oxå mycket på det, men jag frågade veterinären ett antal gånger, och han sa att liten hage utan kompisar var helt okej. Så jag får lita på honom! /Emma

 8. Först och främst beklagar jag innerligt det som hänt. Jag verkligen hoppas att det är en hovböld och att ni ska slippa så lång konvalescens. Jag kan allt om igångsättningar och konvalescenser och jag tycker väl att det där med att det tar lika lång tid att få igång dem som de stått är lite överdrivet. Du kommer att få ett väldigt noggrant igångsättningsschema av din veterinär och även om du förstås inte kommer att kunna kräva samling på en tid, så är jag helt övertygad om att ni tävlar redan i vår. Det är ju mest att hon ska hinna stärka sig i sin kropp igen och även om de tappat i muskler och styrka så återfår hon naturligtvis sin forna kropp mycket snabbare än om man ska träna upp en styrka från ”scratch” så att säga. Men, som sagt, jag håller tummarna för att det ”bara” är en hovböld.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *