Intressant med upplägg!

Hej på er! Det är lite intressant att höra hur andra lägger upp sin vardagsträning med hästarna. Under veckan som var gick Arras inte alls många dressyrpass, men de passen jag red kändes toppenbra. Kanske fungerar ett upplägg bra på en häst, men mindre bra på en annan. Valegro går tydligen ut två dagar i veckan på hackamore med en 80-årig tant på ryggen!

Hur lägger ni upp er träning? Beskriv en vanlig vecka i er hästs liv 🙂

IMG_3683.JPG

/Maria

 

20 reaktioner på ”Intressant med upplägg!”

 1. Här kommer ett exempel från ett ekipage som än så länge tävlar i lätta klasser:
  Förra veckan:
  Sö: Tävling två klasser.
  Må: Vila med skrittpromenad.
  Ti: Dressyträning
  Ons: uteritt med klättring
  To: Hoppning
  Fre: Dressyrpass i ridhus
  Lö: Tömkörning

  1. Jag tycker att det ser ut som ett bra upplägg, så kan Arras vecka också se ut då och då 🙂

 2. Jag har inget speciellt upplägg men förra veckan såg ut såhär:
  Måndag: Uteritt med fokus på variation av form, sidvärtes och lite lek med samling.
  Tiisdag: Konditionsträning på hackamoore på galoppslinga ute.
  Onsdag: Dressyr på ridbana, red fram i alla gångarter ute.
  Torsdag: Vila
  Fredag: Klättring/backträning
  Lördag: Vila
  Söndag: Longering över bommar

  Skrittrundor i skogen i lägre form, hoppträning och promenader för hand är också vanliga inslag i min och min hästs vardag. Vi tävlar och satsar på hoppning men startar dressyr ibland bara för att det är så kul och då LA-klasser 🙂

  1. Intressant! Jag kikade in på bloggen och ser att du är höppryttare 🙂 Kul att se hur en vecka kan se ut för dig!

 3. Eftersom jag först och främst tävlar i hoppning så lägger jag upp det på lite ett lite annorlunda sätt.
  Jag rider två hästar. Ett 11 årigt halvblod som gjort hoppdebut i år. Hon har inte riktigt de kroppsliga förutsättningarna eller musklerna än, i stort sätt så går alla pass ut på att få henne igenom i sidorna så man får en ärlig form som kommer bakifrån.
  En vecka som nu när det är tävling på helgen:
  Söndag: Vila
  Måndag: Dressyr/Lösgörande
  Tisdag: Vila/Skritt
  Onsdag: Dressyrträning med focus på lösgörande
  Torsdag: Ett hopppass, hoppa igenom linjer och checka av formen inför tävlingen
  Fredag: Dressyr/Lösgörande och en sista check inför tävlingen. Ett lättare pass.
  Lördag: Tävling
  Söndag: Lösgörande arbete och sträcka ut musklerna

  Min andra häst är ett 6 årigt halvblod som har det mer lätt för sig. En riktig sporthäst och som man kan få ut rätt mycket av, hon ligger på nivå 130 cm inår. Hennes tävlingsvecka ser ut ungifär på samma sätt. Jag tycker att grunden är att hela tiden ha en mjuk och lösgjord häst över tiden. Ju mer lösgjord hästen var passet innan ju snabbare kommer man till ridning och kan fokusera på större saker.

  1. Ska tillägga också att jag sällan tränar konditionspass på någon av dem. De dressyr/lösgörande passen lägger jag upp på det sättet så att konditionen byggs under tiden. Jag gör bara passen mer eller mindre intensiva.

  2. Absolut är lösgjordheten A och O så är det ju! Jag lägger också fokus på att få mjuk häst, lösgjord och mellan hjälperna 🙂

 4. På Cosima (6 år) rider jag i princip alltid efter detta:
  3 pass dressyr
  2 uteritter, ett skritt med klättring och en galopptur
  Tömkör en dag sen vilar hon en, då brukar jag gå ut och gå för hand med henne. 🙂

 5. Måndag: jogging med mycket galopp
  Tisdag: jogging med mycket trav
  Onsdag: träning
  Torsdag: vila med promenad och pharmalight
  Fredag: uteritt med galoppintervaller
  Lördag: jogging
  Söndag: uteritt

  Så här ser nästan varje vecka ut och har haft det här upplägget sedan hästen blev fem år. Det har fungerat fint och ska jag tävla kan jag lägga till eller ta bort en dag i ridhuset. Det jag har ändrat på senare tid är att uteritterna också är jobb på tygeln och kan vara bytesträning eller skolor.

 6. Hej!
  Vi tävlar inte pga att hans huvud inte riktigt pallar (än) men vi tränar på MSVB nivå. En vanlig vecka i hans liv kan se ut så här:
  Mån: Töm
  Tis:Dressyrträning
  Ons:Skrittrunda/jogg på grusväg fokus på lösgjordhet och låg rund form även detta lite lugnare pass
  Tors:Dressyrträning
  Fre:Töm
  Lör/Sön: En av dagarna ”aktiv vila” med promme eller mysskrittur ute i skogen och en av dagarna ”galoppass”, kortare men intensivare pass med mkt galopp och konditionsträning

  Det fungerar toppen för honom och hans lite nervigare och svårare psyke:) hoppa gör vi inte, han får nästintill panik av bommar och hinder, för mkt förändringar för snabbt för hans smak;)

  Kram

 7. Jag har ett 5årigt halvblod som jag har ridit in och utbildat själv. Mål att starta LA i höst.. Har gått lite långsamt pga. Sto-diskussioner.. Ibland går hon fyra dagar och ibland fem, beroende på hur mycket jag hinner (har en till och pluggar till sjuksköterska..) En vecka för oss kan se ut såhär:

  Mån: Galoppintervaller på lina eller tömkörning
  Tis: vila
  Ons: skogen + lite arbete på vägen eller någon vall
  Tors: åker iväg på dressyrträning
  Fredag: vila
  Lördag: skritt i skogen
  Söndag: vila eller kanske paddock med lite bommar..

  Hon är knappt inhoppad än för det har varit lite problem att hitta nån som kan rida henne.. Jag är fegis och hoppar inte. Men tanken är ju såklart att hon ska hoppa iallafall varannan vecka 😀

 8. 24-åringen jag rider har tidigare haft två lediga dagar (= skrittats minst en timme) i veckan, men nu har vi lagt om upplägget så att hon rids oftare men kortare pass och har vilodag (skrittdag) med kanske 10 dagars mellanrum. Vi skrittar ALLTID fram och av ute på vägarna (om det inte är storm. ösregn, farligt halt eller liknande) och skrittar fram i 30 min. Tidigare var själva ridpasset också 30 min, nu varierar de från 15 till 30 minuter. Det här upplägget har visat sig passa den här äldre hästen mycket bättre, hon är mindre stel och piggare är när hon hade två lediga dagar i veckan. Det jag skulle önska är att det gick att variera passen mera, men hennes ben klarar inte av regelbunden hoppning och våra terränger har oftast inte så bra underlag att man vill trava och galoppera ute… Och så är hon ganska hopplös att longera. Så det blir nästan bara dressyr, ibland med bommar. Men hon får ju se annat än manegen eller ridbanan varje dag ändå iom fram- och avskrittning i terrängen, det är väl alltid något.

  1. Hon rids 6dagar i veckan.
   Hon går 2 dressyr pass, ett hemma som främst fokuseras på lösgörande och ett pass för tränare.
   2ggr i veckans kondis tränas hon, hopp sadel och hackamore är det som gäller då i skog o vägar .
   1gång i veckan har hon hoppning/markarbete
   Och sista dagen rids hon ut med kompisar 😉
   Sen veckor hon tävlas går hon lite lugnare 🙂
   komp

 9. Mitt upplägg är inte lika varje vecka, jag går väldigt mycket på dagsformen och frångår ofta min plan… Min häst kan vara så olika från dag till dag att det är svårt att slaviskt följa sin plan. Men generellt rider jag dressyr 3-4 dagar / vecka, men med olika ”intensitet” – ibland bara jogg i låg form och ibland mer tävlingsfokus. Däremellan uteritter, ibland longering (särskilt om hon vilat dagen innan, så jag får bort värsta stelheten) och ca en vilodag / vecka. Ofta tränar jag mer intensivt inför en tävling, men sedan ger jag henne hela veckor med ”aktiv vila” (promenad, uteritt, longering) vid behov. Försöker variera underlag och även olika bett (tränsbett, kandar, pelham och hackamore).

  *** Antispam disabled. Check access key in CleanTalk plugin options. Antispam service cleantalk.org. ***

 10. Min femåring jobbas 4-5 gånger i veckan. Det blir två dressyrpass, ett tömkörningspass och ett eller två pass i skogen beroende på hur intensiv träningen har varit. Är väldigt noga med att inte rida henne mer än två dagar på raken utan lägga in tömkörning/longering/promenad/vila i mellan så hon får vila ryggen från ryttare. Vi rider för tränare varannan vecka vilket jag tycker fungerar bra för oss, då hinner jag rida några dressyrpass mellan träningarna. Hon är inte så mycket hoppad än (jag är en fegis) men hoppas det ska bli lite mer till hösten, då får en stallkompis vara pilot 😉

 11. Hej! Min 5 åring rids ca 4 ggr i veckan. Hon fick föl förra året, så hon går som 4 åring i år. Två av passen är dressyrpass och två rider vi ut. Varannan söndag löshoppas hon. Synd att jag inte bor närmare Karlstad, då hade ni gärna fått hjälpa mig med min häst! Tid är en bristvara med en treårig dotter och en 4 månaders son ☺️

 12. Har aldrig kört efter en bestämd plan men jag är väldigt mån om att hästen skall hålla länge så jag är sparsam med att träna på banan Och varierar arbetet mycket. Tex kan en dag vara travdag och en annan galoppdag.
  Jag rider ut väldigt mycket, om hästen är i full träning är det två dagar bana, en dag uteritt. Annars varannan dag. Det är kuperat här så backträning blir det på varje uteritt. Har bara en ridhäst nu och han hoppas ej. Vilodagar när det känns passande men jag anser att de mår bäst av att skritta ut en sväng i skogen istället för att bara stå i hagen. Jag skrittar alltid av och fram på vägen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *