Tips från några av er!

Några av er har tipsat mig om Childeric DAC, jag rynkade lite på näsan då jag hört att den ska vara väldigt känslig i läderkvalitén. Dock ser det ut som en sadel som skulle passa mig helt PERFEKT. Jisses så skön den ser ut.

Vad säger ni som har Childeric, är ni nöjda med kvalitén? Jag kommer inte köpa en sprillans ny men skulle jag snubbla över en på nätet så skulle det vara grymt att prova en någon gång.

Kolla hur den ser ut: Här!

 

IMG_5596.JPG

Jag är nöjd med min nya sadelgjord från Hööks!

/Maria

24 reaktioner på ”Tips från några av er!”

 1. Hej, jag har haft en Childeric Dac. En jätteskön sadel! Jag har även haft Childeric D, två stycken Childeric DI och nu har jag Childeri DFL. Är väldigt förtjust i dessa sadlar. Nej så känsliga är dom inte. En brun sadel kan väl bli prickig i regn, men man får ju se till o torka av den o smörja den direkt. Men hållbarhetsmässigt aldrig varit några problem. Min DI jag precis sålde såg nästan som ny ut i lädret fastän den hade några år på nacken. Då tycker jag Amerigo jag hade innan var mkt ömtåligare.

  1. Hej! Oj vad många Childeric-sadlar du haft! Vad är det för skillnad på dem? Har du koll på vilka typer av hästar som passar de olika modellerna? Arras har ett ganska djupt sadelläge, breda bogar och kort i ryggen. Så jag vet inte ens om Dac passar hans typ av rygg… Min Leonardo blir också prickig om det regnar men det är ju bara att hålla efter och putsa så går det ju bort!

   /Maria

   1. Childeric kan vara lite olrika sadel till sadel. En Dac behöver inte vara likadan som en annan Dac som exempel. Det finns nämligen lite olika paneler och dylikt. DI är mer flat i sin sits. Trots det kan man sitta väldigt stadigt då det är såpass bra greppläder. Dac (som jag också tror kan passa dig bäst) har halvdjupt säte, eller mer normalt säte som man kan kalla det. DFL har djupare säte än DI men också bredare sittyta. DFL är ganska lång jämfört mot vad DI och DAC är i naläggningen och oftast är den lite rakare också. DI och DAC brukar svänga upp lite mer vid länd. Jag har haft mina DI till d ponnysar så anläggningsytan tror jag inte är så stor fara. Dacen var ngt längre än DI sadlarna men ändå inte så jättestor och du kommer nog inte behöva så stor tum så då blirju anläggningen lite kortare också. Sedan finns det lite olika typer av knästöd. Lite rakare, främst på DI, oftast standardstöd på Dac. Det är nog vanligast att storkåpan är paddad på Dacen av dom man ser på marknaden, men en Childeric som inte har paddad storkåpa är lika trevlig att sitta i också. D modellen är en lite äldre modell och många har inte stoppad lillkåpa. D modellen är ganska lika Dacen, för en betydligt mindre pris på begagnat marknen. Men den är lite hårdare att sitta i än dom lite nyare modellerna.

 2. Och för att komplicera det hela ytterligare så finns det även en ny modell, DIAP. Om den skriver sadel-Ellen så här: DIAP är min nya idé och är tänkt att passa hästar med något svängd rygg. Sätet har jag format lite bredare, framför allt för att passa ryttare med stort avstånd mellan sittbenen, en anatomisk egenhet som inom ridningen annars kan ge upphov till stora bekymmer som det aldrig talas högt om. Detta drabbar många, främst kvinnor.

  Vi letade sadel i 3 år åt vår cylinderformade häst, sen köpte vi en DIAP som satt perfekt. Eftersom det är en ny modell så finns den inte att köpa begagnat. Ryttaren är liten och har liten rumpa, men sitter ändå väldigt bra i sadeln. 2 veckor efter leverans av den nya, svindyra sadeln så får vi ta bort hästen i tarmvred. Ödets ironi… Men hur det nu gick till så kan vår nya häst också ha DIAP:en.

  Har även haft en DAC till en annan häst, och vi har varit väldigt nöjd med båda Childericsadlarna.

  1. Oj, hur vet man om man har långt mellan sittbenen? :O Jag tror att jag har tätt mellan sittbenen men det är bara en gissning. Men jisses vad hemskt, men också tur ändå att sadeln passar den nya hästen… Såg på din sida att du har en sadel till salu? Stämmer det?

   Med vänlig hälsning Maria

 3. Jag har en DAC och nu när jag rider andras hästar har jag alltid min egna sadel (förutsatt att den passar på hästen). Jag älskar den och det har varje provryttare gjort också 😉

  Den är gjord i fint läder som ska vårdas därefter men chefens sadlar (också de DACar) ser jättefina ut trots att de är tillverkade mellan 2004-2006 och har ridits i minst 3 ggr per dag under dessa år. 🙂

  1. Låter görbra det =) Du får fråga chefen om han/hon kan tänka sig sälja en av dom 😉

   Med vänlig hälsning Maria

 4. Älskar min Chlderic sadel. Skulle inte säga att de är mer känslig än min gamla Prestige leopnardo i lädret. Men så otroligt mkt bättre kvalitet på lädret. Det är naturligt ”klibbigt” och man sitter som en smäck.

 5. Hej! Har haft en DAC och älskade den! Dock passade den inte min häst längre, sedan behövde jag ha en sadel där man sitter längre fram (man sitter långt bak i childeric). Samt mer bogfrihet. Jag hade min sen den var ny och skötte den supernoga, men som sagt när det regnade blev den prickig så då fick man torka o smörja den direkt. Man får absolut inte lägga sadelgjorden så som du har gjort på bilden 🙂 då blir det till slut sprickor i midjan.. Jag bytte panelerna efter typ 4 år. Men i övrigt nöjd med sadeln! Nu har jag en billigare variant av sadel, Ordo Equester Venus, inte samma känsla kanske men passar bättre på min häst som börjar bli till åren med ullstoppning! Prova den, kostar ca 14 tkr ny. Behöver ridas in lite innan man tycker den är helt ok. Lycka till!

 6. Jag har haft en DAC med stoppade kåpor (både lilla och stora) och har alltid älskat den men när den inte passade någon av mina hästar längre kände jag mig tvungen att sälja den. Sålde den faktiskt för bara 3 veckor sedan. Köpte den själv begagnad och den tappade inget alls i värde de åren jag hade den. Så får du tag i en någorlunda ny (fr 2008/2009 kanske?) Childeric för runt 20000:- så kommer du nog inte ångra dig och får även helt ok betalt om du ngn gång vill sälja 🙂 Själv har jag nu gått över till Amerigo, mest för att det finns väldigt proffsig inpassning av dessa i närheten av där jag bor. Nu tycker jag nog själv att den är snäppet vassare än min gamla DAC var. Omväxling förnöjer kanske 😉

  1. Ja en del tycker nog att det är skönt med lite omväxling, andra växer fast i sin sadel 😉 Vore himla gött att hitta en som har ett bra andrahandsvärde! Jag ska kika vidare =)

   /Maria

   1. Hej ser att detta är en gammal tråd. Men har du fått tag på enluc Childeric sadel? Jag har en till salu. Skulle det vara så hör gärna av dig. Vh Tekla Rapp

 7. Något att tänka på är att childeric alltid (i stort sett) är måttbeställda så de beg sadlar som finns på marknaden kan se väldigt olika ut fast de är av samma modell. Kan vara riktigt klurigt att hitta en beg sadel som är tillverkad efter en häst (och ryttare) som ser ut precis som dig och Arras. Ska man ha childeric ska man köpa en ny o måtta tycker jag.
  Sen har childeric sittpunkten lite längre bak än t ex Prestige som du har nu. De flesta hästar kräver att ryttaren sitter långt fram för att få fritt att kunna vinkla sitt bäcken och trampa under bakbenen. Sitter man bakom hästens bärpunkt hämmar man hästen då den hela tiden måste gå o kompensera ryttarens vikt.

  Då tycker jag förr att du ska kolla på Amerigo eller de nyare Prestige. De nya Prestige med X-bommen är riktigt fina! Supermjuka och med Luxlädret är de riktigt, riktigt fina. Prova X-helen modellen i Prestige om du vill ha lite djupare säte likt childeric dac.

  Lycka till i sadeldjungeln!

  1. Tack för dina tips! Min Leonardo har legat i bakvikt under en längre tid utan att jag tänkt på det (Annars skulle jag skaffat hjälp, nu är den dock rättad) Så jag vill inte hamna långt bak igen :O Jag ska titta runt lite och se vad som erbjuds och även se vad folk har för sadlar runt ikring mig för att kanske prova lite olika =)

   /Maria

  2. Childerics är inte måttade på det sättet! man kan välja olika paneler (dock inte många att välja på) och möjligen att ngn valt framskuren kåpa men annars är dom ju ganska lika varandra men det som skiljer kan vara kåplängd och bomvidd. Sedan kan man byta paneler och dylikt i efterhand. Jag som haft både Amerigo och prestige tycker inte alls om att rida i dom nu. Så man bör testa sig fram 🙂

 8. Är du nyfiken på Childeric-sadlarna rekommenderar jag att ringa/maila Ellen (www.sadelellen.se). Du kan fråga alla möjliga frågor och får svar på allt och jag är ganska säker på att hon har lite koll på den begagnade marknaden också och/eller vad du ska leta efter.. Jag har själv en Childeric DIAP och är fantastiskt nöjd med den =)

  *** Antispam disabled. Check access key in CleanTalk plugin options. Request number a1b78d87805229d3a6aec8abab19d9f6. Antispam service cleantalk.org. ***

   1. Jag har eventuellt en childeric att sälja. Den är för liten i sitsen för mig (ridit i den 2 ggr, ska testa 1-2 ggr till innan jag bestämmer mig helt för att sälja den) Finns på Hammarö, Childeric DFI, årsmodell 2011. Storlek 17. DFI är i svensk storlek och den är ganska rymlig så passar 17-17½. Den har smal midja. Svart med bruna bossor. Paddad storkåpa och paddad lillkåpa för extra komfort för ryttaren. Stora mjuka knästöd. Sadeln är i mycket gott skick. Pris 24.000 kr eller bud.

 9. Gillar verkligen childeric sadlarna! Riktigt sköna.
  Själv har jag en prestige D1 i kalvskinn med singelkåpa. Mycket dyrare än vad jag hade planerat, men efter att ha testat att rida i min kompis d1a på min häst och kännt skillnaden i rörelse så tyckte till och med min mor att jag skulle lägga pengarna på det jag och hästen verkligen ville ha. D1an är utformad för att inte trycka på bogbladen och min häst kändes rörligare över hela ryggen. Så har du någon d1 i närheten skulle jag tipsa om att testa att rida i en.
  Lycka till i sadeldjungeln!

 10. Min mamma måttade en childeric år 2001 som jag har ”ärvt” sedan några år tillbaka, den har legat bra på alla våra hästar, kvaliteén är super, och då är inte jag den hysteriskt pedanta heller! 🙂

 11. Jag hade en childeric förut och ÄLSKADE den! Dock passade den inte unghästen så har fått sälja den… Men min var känslig i lädret vid regn och även när jag varit och jobbat i stall så har deras childeric sadlar blivit missfärgade av regn tyvärr 🙁 Förutom det är lädret fint! Däremot är det vanligt att hästarna blir ömma och får ont i ryggen av childeric sadlar. Sen om det enbart har med sadeln att göra eller om det är en tillfällighet att dessa hästar haft en childeric sadel vet jag inte. Men hört det från flera håll så man ska knaske vara lite vaksam med det 🙂 Min childeric var iallafall underbar för mig så jag kunde ha korta kåpor och stöden på rätt ställe för mina ben!!! 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *