Inte tänkt på..

Rebecka som har hjälpt mig med sadeln är verkligen kunnig och har gjort sitt allra yttersta för att sadeln ska bli så bra som möjligt både för Arras och för mig som ryttare.

Hon berättade många saker för mig som blev som var mycket intressanta. Till exempel har jag aldrig tänkt på att sadelgjorden ska ha så stor betydelse som den har. Hon provade olika sadelgjordar och vissa av dem hamnade långt fram och nära armbågen. Detta var inte bra för då kommer den föra fram sadeln och armbågen kommer att ta i gjorden. Vi vill ju att hästarna ska kunna ta ut sina rörelser så mycket som möjligt.

Jag har en svängd lädergjord som jag trodde var bra. När Rebecka satte på en annan sadelgjord så låg sadeln bättre på plats och Arras kunde röra sig på ett bättre sätt.

Imorgon kommer min sadel tillbaka och då har Rebecka vidgat bommen 1 cm. Det trodde hon skulle göra skillnad för hon upplevde den som något trång precis nedanför mank-partiet. Hon har också lagt om stoppningen eftersom den lade sig något i bakvikt, detta var ju inte bra, eftersom Arras blodcirkulation just där som den största vikten läggs i sadeln var sämre än på andra ställen där sadeln ligger.

Rebecka hade en sadelgjord som hon tyckte mycket om, jag kan ta bild på den imorgon, den kostade närmare 2000 kr. Hon rekommenderade även andra varianter som kostar lite mindre. Hon nämnde en på Hööks som inte var i läder och som hade precis som hennes, en platta.

Jag ska kolla med henne om det var denna:

TransformedImage

/Maria 

14 reaktioner på ”Inte tänkt på..”

 1. Hej, var det en Le Tixerant hon ville sälja till dig? En kompis till mig köpte en sån gjord av henne, tror inte hon märkte så stor skillnad faktiskt. Finns säkert lika bra gjordar till rimligare pris (såg förresten att de sålde Le Tixerant på SIHS betydligt billigare, så leta runt lite om du vill ha en sån). Rebecka har hjälpt mig med min sadel också och hon är jätteduktig, men undrar om dyrast alltid är bäst?;-)

  1. Jag vet faktiskt inte vad det var för märke, hon nämnde att hon hade sådana till salu men nämnde direkt att det fanns billiga och bra alternativ på Hööks. Jag kommer att köpa den på Hööks tror jag 🙂

   /Maria

 2. Jag har gjorden från Höörs på en av mina hästar. Han har inte ett svårt sadelgjordsläge men en del gjordar lägger sig väl långt fram på honom och värst av allt så får han skav för väldigt lite. Faktiskt så illa att en del lädergjordar som verkat mjuka inte varit bra iaf. Hööksgjorden har varit väldigt bra. Den är mjuk men stadig och plattan fördelar trycket bra. Lätt att göra ren och förhållandevis billig. Jag har haft den i några år och den ser fortfarande bra ut.

 3. Hej Maria!
  Jag har en superbra gjord med bred mjuk platta från Santa Cruz/HRS som kostar ungefär hälften av den som du blivit rekommenderad – är jättenöjd med den. Behaglig för hästen och hamnar lite längre bak för rörelsefrihet. Kolla gärna in den som alternativ. Lycka till!

  *** Antispam disabled. Check access key in CleanTalk plugin options. Request number e1aef2418beb7e203f681162c74b80fd. Antispam service cleantalk.org. ***

  1. Jag frågade Rebecka om den och hon tyckte inte att jag skulle ha den till Arras! Det kanske beror på hur magen är formad, hon menade på att hans form på magen gör att vissa gjordar inte passar så bra då de kommer att åka fram!

   /Maria

 4. Jag har en Eric le Trixerant. Betalade 1600kr för den och för mig är det värt pengarna flera gånger om.
  Min häst har slutat sura när jag spänner gjorden, den ligger still och skaver inte.
  Kände redan första gången jag red med den att han rörde sig på ett helt annat sätt och var avslappnad redan från början av ridpasset.

  1. Hej!
   Såg att det var ett tag sedan du skrev inlägget, ville bara höra vart du köpte din Eric le Tixerant?
   Mvh Catarina

 5. Jag har tixerant gjorden till båda mina pluttar, köpte dom först nu i höstas då jag tidigare tyckt det var helt sjukt med så mkt pengar för en sadelgjord, men jag fick prova en och visst, jag kanske har känsliga pluttar men jag märkte helt klart skillnad både vid sadling och ridniing.

  Jag har en sån där gjord från hööks du har bild på, och den drog fram sadeln nå fruktansvärt :O

  1. Åh nej! Jag har precis köpt en sådan! Jag hoppas att den kommer att ligga bra. Annars får jag nog beställa en Trixerant 🙂

   /Maria

 6. Intressant med bra prylar 🙂 Jag blev snabbt övertalad om att köpa en speciell Amerigo-gjord till min nya sadel av samma märke. Den var sjukt dyr (ca 2500:- tror jag) men jag är väldigt nöjd med den 🙂 Har en häst där gjorden gärna åker fram och hon har faktiskt haft stora sår vid armbågen efter vissa gjordar 🙁 Med hoppsadeln är det enklare och då anv jag helst just de som är i samma material som den på bilden. De är alltid mjuka och fina och tar ingen plats vid armbågen (obs! om de inte spricker vilket de gör när de blir riktigt gamla, missade det en gång och då snackar vi köttsår på stackars hästen!!). Jag tycker att Tixerantgjordarna faktiskt är för klumpiga och dessutom fula men har inte provat dem heller, kanske skulle ändra uppfattning då… Den gjord jag nu köpte till dressyrsadeln provade jag med flera olika sadlar och den höll verkligen alla sadlar på plats med en platta under magen för att fördela trycket (dock i läder) och väldigt utskuren och tunn vid armbågen. Sedan är det ju väldigt viktigt att gjorden är tillräckligt lång, så att spännena hamnar närmare sadeln än magen. Har verkligen sett skräckexempel på tillpassade sadelgjordar… Ser fram emot att läsa din utvärdering om den fixade sadeln! 🙂

 7. Har en ELT gjord och den är värd varje krona, min börjar dock bli gammal och måste snart köpa en ny. Min har lätt sadeltvång och den gjorde stor skillnad direkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *