Vad säger ni?

Har ni sett länken om vad bettet gör i hästens mun? Lite intressant tycker jag eftersom Arras går så fint på träns men gillar inte kandaret lika mycket, vad är det som gör att det tredelade bettet i kombination med stången ogillas? Jag har provat, tjock, smal, rak, hög tungfrihet, låg tungfrihet, tvådelat bett, tredelat bett i olika tjocklekar… Han går med en lös nosgrimma oavsett om jag har träns eller kandar.

Tror ni det tredelade skapar samma tryck i munnen? Både Arras och Mini (och många fler på klubben där de står) går på tredelat, inte speciellt smalt bett. Arras gillar verkligen INTE tvådelat, kanske lägger det sig så det skapar ett mer illa tryck i munnen? Det såg ut så på filmen, än vad ett tredelat borde göra?

Jag önskar vi kunde få ha det som är absolut mest skonsamt för våra hästars munnar, inte bridong och stång ”bara för att det alltid varit så”. Hoppas på en förändring här!

http://www.hippson.se/hippson-tv/darfor-gapar-hasten-vid-ridning.htm

/Maria

4 reaktioner på ”Vad säger ni?”

  1. Det ska ju bli valfri betsling ända upp till GP 2015 🙂 Eller inte helt men det är inte kandartvång utan du får rida på de betten som är tillåtna. En mkt positiv utveckling tycker jag, de flesta lär ju ha det ändå men det kan öppna upp för de som har hästar som inte trivs på kandar….

    1. Har förslaget klubbats igenom så det blir så? De flesta lär rida på kandaret ändå ja, men har jag Arras kvar så blir det förmodligen träns, man får ju till den där extra samlingen kanske på kandaret och Arras blir bättre i formen men det är mer värt att hästen trivs! /Maria

  2. Jag rider min dam på oledat tränsbett, vilket varit en jäkla resa, när jag köpte henne gick hon på delat bett, hårt avspänd nosgrimma, för trång sadel och så framtung så hon kunde inte samla sig (köpte henne förra hösten så haft henne 8månader) bytt all utrustning och nu är hon tränar vi upp till msvB/A utan problem, det jag menar är att man inte är djurplågade bara för man rider i bett och nosgrimma, allt är skadligt om det används fel, även de som lullar runt i skogen i grimma, bara man lyssnar på sin häst och kommunicerar rätt, blir inget skadligt o de kommer hästen berätta för en! Vet hästar som går bäst på kandar för de vill ha mycket o ta tag i! Tycker det är hemskt o se videon för många hästar går så men då får ju människan inse, när jag rider rör jag fingrarna lite o vinklar handleden lite vid ställning, då sker det inte så mycket med bettet tror jag 😉

  3. Det kanske blir för mycket med både bett och stång för honom? Lanerna är ju jätte vassa under tändköttet, kanske blir för mycket tryck där. Jag hade inte en aning om att dom var vassa innan jag såg videon. Hoppas reglerna om kandar ändras! Underlättar kanske för många hästar och ryttare 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *