Kände känslan idag!

Idag är det sista dagen för oss att sätta betyg, detta är lite ångestframkallande. Just precis då är stallet och ridningen som allra viktigast. Det blir som min terapi. Idag när jag red cirkulerade inte en enda elev eller ett enda betyg i mitt huvud, det var endast fokus på mig och Arras.

Idag kära vänner hittade jag tillbaka till den där känslan när Arras är mellan mina hjälper, i en tydlig ram. Jag kan påverka honom hur jag vill och känslan är liksom att jag kan ta små halvhalter och Arras växer uppåt, han blir sådär fint känslig och mjuk i hela kroppen. När jag säger passage blir det så och när jag säger piaff blir det så. Jag säger inte att jag hade den känslan hela passet, absolut inte, men den glimtade till stundtals. När Arras var sådär retsamt nära att hamna exakt så som jag ville ha honom, ja då dansade han iväg tvärs över ridbanan åt fel håll. Vill jag höger, då drar Arras åt vänster. När han gör så, är jag helt på rätt väg, jag måste bara övertyga Arras att det är bättre att gå såsom jag vill. Då tycker Arras att det får vara nog. Jag får ibland lura honom lite, kanske rida en annan väg, byta varv eller byta övning. När han sedan ger med sig blir han så fin så fin!

Det tog ungefär 50 minuter att komma dit och då skrittade jag på kort tygel i 45 minuter. Arras gjorde sig styv, spjärnade emot med bakbenen och spände till över ryggen. Jag lossade en sida i taget och såg till att hitta en bjudning på yttersidan. Så att han inte bara böjde sig i sidan och då tappa ramen på yttersidan. Mjuk i innersida men samtidigt tydligt med på ytter. Inga bogar får skjuta ut här inte. Jag försökte ställa höger och sedan vänster, inte i halsen utan mer i nacken. Det gillar inte Arras alls så där fick jag driva ordentligt och vara väldigt snabb men stadig i handen. Jag vill ju gärna klappa och då tappar jag ju den där ramen. Endast beröm med rösten framöver för min del. Tills jag känner att han är inom ramen till 100%.

Jag gick i slutet upp i trav och då blev det automatiskt passage, eftersom han var så himla samlad och kort i kroppen. Jag växlade mellan trav och passage. Arras försökte göra några urspårningar men när han var helt med mig så blev han väldigt fin. Jag ska fortsätta på samma bana imorgon. Det känns som att det här var ett ganska svårt inlägg, men ibland är det svårt att sätta ord på ”känslan” man eftersträvar. Jag hittade hur som helst dit till den där riktigt fina känslan emellanåt, vilket är riktigt gött!

 

 

20140604-211218-76338156.jpg

20140604-211217-76337297.jpg

Vi fick fråga om hur vi håller stångtygeln och bridongtygeln, såhär håller jag. Bridongen som vanligt, stången runt långfingret!

/Maria

4 reaktioner på ”Kände känslan idag!”

 1. Tack så mycket för svar! Jag har verkligen undrade 🙂 Håller Emma tyglarna på samma sätt?

 2. Skönt när man känner att man kan släppa ”allt” annat när man är i stallet.
  Bra att bli påmind om hur bra o nyttigt det kan vara att ibland jobba dem en längre tid i skritt, brukar göra mkt nytta, gjorde mkt nytta för mig idag, tack! Överlag är det väldigt nyttigt att tänka på grunderna även om iaf jag ibland glömmer bort det o ibland blir lite bekväm, framför allt sena trötta kvällar…
  Har ni ngr bra tips på övningar för att få till rakriktningen? (Går gärna med inre bakbenet lite innanför sig i ena varvet.) Hade varit väldigt tacksam för lite tips.
  Tack för en super blogg!

  1. Det är verkligen superviktigt ja 🙂 man får påminna sig själv ibland! Skritten jobbar man ofta för lite med, det ska jag öva mer på framöver, olika typer av övningar i skritt 🙂

   Vad gäller rakriktning så tycker jag det är kanon om man har en spegel man kan rida mot för att se så hästen är helt rak! Har du det? Att sätta upp tydliga linjer att rida på och vara benhård att man verkligen håller den spikrak! Går den lite innanför sig i ena varvet hade jag tänkt svag öppna i det varvet för att få den rak! Svag öppna mot spegeln, good luck 🙂

   /Maria

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *