Skogstur!

Mini och jag tog oss en runda i skogen idag. Hon var superpigg och gick jättejätte fort, men var faktiskt hemskt snäll. Hon skuttade inte iväg en enda gång!

Däremot är hon fantastiskt jobbig när vi ska röra oss i en snabbare gångart än skritt. Hon blir så enormt stark! Hela hon lägger sig på i handen och förvandlas till en ångvält. Jag försöker ta halvhalter, samtidigt som jag är noga med att lätta av för att inte bli hängande tillbaka. Hjälper föga kan jag säga.
Därför vill jag inte galoppera i skogen, jag skulle helt enkelt inte få stopp på henne, och Mini blir ännu mer stressad och springer ännu snabbare, om hon känner att man börjar dra. Svårt det där!

Någon kanske sitter inne med ett supertips? (Att stanna henne när hon drar är inte heller någon idé, det stressar hon också bara upp sig av..)

Men det var gött i skogen iallafall! Hittade det här klippet som jag filmade för tre år sen tror jag det är. Prata inför kameran är tydligen inte min starka sida. 😉

//Emma 

10 reaktioner på ”Skogstur!”

 1. Förstår Mini, galoppera fort i skogen är ju så kul 😀 Du får ta en riktig riktig långtur och testa om hon coolar ner sig. Finns massor med härliga vägar vid Hertsöga 🙂

  1. Åå, där red jag massor när jag var yngre (och modigare). Men finns det inte en massa Mini-ätande travhästar i de skogarna? 😉 /Emma

   1. Har faktiskt inte sett någon men det kanske är för att vi inte rider där så himla ofta. Vi passerar Berglöfs stall på vägen dit och hästarna är väldigt skeptiska när vi går förbi hagarna 😀

 2. Min häst var också ostoppbar med bett, men med ett hackamore är skillnaden ENORM! Det där med att hack bryter av nosryggen är en myt (många vägrar hack pga den 😛 ). Med hacket behöver jag bara ta litegrann, och dessutom slipper man dra dem i munnen. Tummen upp för det! 🙂

  1. Hackamore hade jag alltid på min förra häst vid uteritt och det funkade super! Jag har aldrig provat på Mini, men jag är rädd för att hon bara bockar in huvudet och sticker. Det är en nackdel med hacket tycker jag, att det inbjuder till det, och hon gör redan så med vanligt bett.. /Emma

 3. Gå till sandhålet borta vid hertzöga på sörmonsidan. Där kan hon bränna ur allt hon har flera gånger ;-). Så brant att du lär kunna släppa henne totalt

  1. Där har jag galoppat mååånga gånger med mina förra hästar. Bra tips! Ska bara ta mig dit också… Men det finns ju ett sandhål precis vid masten också, dock brukar det vara fullt av diverse sport-herrar och hundar. 😉 /Emma

 4. Du har inte testat kandaret på henne ute?
  Då kan du ju ta lite i stången när hon lägger sig på, annars så kan man testa en gramantygel, ett sto jag hade red jag med graman i skogen då hon lätt blev stark men det gick inte att ta i henne för då blev hon bara mer stressad, men med graman så kunde jag ta vanliga förhållningar och bromsa med sitsen.
  Ska dock vara tydlig med att gramanen hängde löst och endast bidrog till att hjälpa mig få lite mer kontroll ute i skogen när det behövdes.

  1. Nja, kandaret har jag aldrig provat, men vill nog inte göra det heller. Dels vill jag inte att hon förknippar det med annat än dressyr, sen gillar jag inte riktigt att det är två bett i munnen på henne om jag måste ta tag lite. Då provar jag nog hellre något annat bett tror jag! 🙂
   Graman har jag haft en gång, då krullade hon ihop sig och studsade baklänges ut i skogen! 😀 /Emma

 5. Är såsvårt att säga hur andra ska göra med sina hästar när man inte känner dem. Min ena häst var ruskigt jobbig att rida ut på en period, skyggade och nojsade. Det blev bättre när jag helt enkelt bara fortsatte att rida ut, och ofta. Flera ggr i veckan. Blir det sällan av så är ju risken för ”problem” större.

  Jag har kimbelwick på nordsvensken som gärna lägger sina 700 kg i handen på mig när man travar och galopperar ute. Har det inte hela tiden, men varvar med det och jag måste säga att jag verkligen gillar det. Helt annan känsla än pelham, som ju gärna blir avknäppande med delta.
  På kimbelwick kan du välja hur ”skarpt” du vill ha det.
  Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *