Bort med älgflugor?!

Jag har ju fått ett helt nytt intresse i att rida ut nu när Mini har blivit så snäll. Vi har blivit attackerade av älgflugor många gånger, men då har jag lyckats borsta bort dem, sen har det vart lugnt.
Men sist jag red ut hände det som jag har vart livrädd för!
Jag red min runda, blev överfallen av älgflugor, viftade bort dem, kom hem. Inga konstigheter. Duschade, tog en kvällspromenad och skulle precis lägga mig, när jag märkte att något kröp i nacken på mig!! Tur att jag var ensam hemma kan jag säga, för jag skrek och hoppade som en tok, och den förbannade älgflugan flög all världens väg. Jag hittade den som tur var och sen var det hejdå med den. Då hade det alltså gått typ 4 timmar sen jag var i skogen. Läskigt värre.
Jag panikade (såklart) och stod med en kam och drog i håret i ungefär 1 timme innan jag vågade gå och lägga mig, övertygad om att det inte var någon kompis till den första kvar.

Morgonen efter när jag sitter och äter frukost känner jag att något kryper på axeln. Tänker att det måste vara inbillning. Men efter ett tag, så inser jag att så lång kan en inbillning inte vara, och, jag mår dåligt bara av att skriva det här, där var en jäkel till!!! En hel natt har han vandrat runt i mitt hår och snyltat sovplats, fy tusan vad äckligt!

Så nu vet jag inte om jag vågar rida ut igen, innan vintern kommer… Hur ska man göra för att slippa odjuren? Finns det någon doftspray som hjälper? Annat medel? Husmorstips? Andlig vägledning? Jag är beredd att prova ALLT! djungelkompis_167847303

//Emma

33 reaktioner på ”Bort med älgflugor?!”

 1. De är så brutalt vidriga. De älskar ju hår och päls, så man borde nog gömma allt hår! Typ en tunn mössa som man gömmer allt hår i.. Då slipper man dem iaf i hårbotten, där dom biter sig fast!

  1. Pröva med en plastmössa som tanterna hade på sig när dom duschade och hade nypermanentat hår. Det funkar också hyfsat med ett skoskydd i plast som finns på vissa allmänna inrättningar.

 2. Håller med dig!! Sist jag red ut fick min stackars häst fem stycken på sig som jag fick avlägsna direkt (han får fullkomligt spunk av dessa) sen fick jag vända hem direkt och strunta i uteritten 🙁 och funderar på när jag vågar rida ut igen… Men hade jag fått dem på mig vet jag inte vad jag gjort faktiskt.

 3. Äckelkryp! Jag har dock haft tur med såna och har sett 2 st på ca 10 år tills häromveckan när jag fick mosa typ 5 under ridturen och sedan ett antal på både mig och ponnyn när vi kom tillbaka, uäk!!
  Så vidrigt när de kryper fram ur håret långt tid efter man har ridit! Så får ni in tips på detta skriv gärna ut det i ett inlägg så alla kan slippa krypen! 🙂

 4. Har aldrig hört talas om dessa flugor förrän förra hösten här på er blogg och i år har jag upplevt dom. On mass! Vad är det för monster?? Bläärk.

 5. Fy tusan vilka vidriga djur! Bor i södra Skåne och hade aldrig hört talas om dem innan jag började läsa er blogg. Finns de bara längre norut där det finns mer älg?

  1. Jag har läst på lite om dessa varelser och det verkar som om de bara kan leva på just älgar, alltså det är bara genom de som de kan lägga ägg och käka på. Så det ligger ju nära till hands att tro att de bara lever där det finns mycket älg! 🙂 /Emma

  2. Hjortlusflugan (Lipoptena cervi), även kallad älgflugan eller lusflugan, är en blodsugande parasit som föredrar hjortdjur såsom älg, rådjur och hjort. Efter parning sker larvutvecklingen i honans bakkropp och honor kan utveckla 30 larver under en säsong. Larverna, vilka förpuppas i pälsen på värddjuret, faller ner på marken, och kläcks året efter. Efter kläckning börjar flugorna flyga omkring på jakt efter ett värddjur. När de landat på ett värddjur, släpper de vingarna och flugan kan aldrig mer flyga igen. Även nötkreatur, hästar och får kan utgöra värddjur. Flugorna tillbringar i huvudsak resten av sitt liv på värddjuret.

   Det är inte ovanligt att människor eller hundar blir bitna av hjortlusflugor och betten kan orsaka hudinflammationer av varierande grad. Detta sker ofta under skogspromenader på hösten när flugorna söker sina värddjur. Jägare blir ofta bitna under jaktsäsongen när de haft kontakt med hjortdjur, eller bara vistats i skogen. Flugan har en sugsnabel som dras in i huvudet. Snabeln är försedd med små vassa tänder i spetsen, och kan på så sätt skära hål i värddjurets hud. En annan funktion är att de kan förankra flugan vid värddjuret.

   Hjortlusflugan beskrevs första gången i Sverige 1758 av Carl von Linné, som även namngav densamma. Den finns i tempererade zoner i Sibirien, Europa och norra Kina. Namnet härrör från de grekiska orden lipo, som betyder överge, ptero, som betyder vinge. Artnamnet cervi kommer från latinets cervus vilket betyder hjort.

   Utbredningen i Sverige har normalt varit över nordligaste Skåne och Småland, samt i ett bälte från västra Värmland, Närke, södra Dalarna och Västmanland och österut till Uppland. Uppgifter gör nu gällande att flugan utökat sitt utbredningsområde både i sydlig och i nordlig riktning från ursprungsområdena.
   Hjortlusflutan kan förekomma i mycket stort antal hos en älg (1000-tals flugor) och kan bidra till hårlöshet.

 6. Åh fy dom är så vidriga!!! Har tyvärr inget bra tips från dom. Hålla sig på öppna ytor om man har, det gör jag så mycket det går när jag rider ut såhär år.

 7. Exakt samma sak hände mig !! De är så vidriga!! Här i skogarna i Småland så är de väldigt aktiva just nu så jag försöker undvika skogen helt. Vill inte ha en sådan som sovsällskap igen :S blääää

 8. Jag bor på en ö (Tjörn) och jag har aldrig sett några i hela mitt liv, men hört talas om dom. Och dom verkar riktigt äckliga. Hade också fått panik om jag fått några på mig. Jag hade defenitivt väntat med att rida ut igen tills minusgraderna kommer. Dom borde väl dö då?

  1. Jo, jag tror att de lägger ägg innan frosten kommer, och då dör de väl antar jag. Sen kläcks äggen nästa år. Tror det var nåt sånt iallafall! 🙂 Jag överväger även att flytta till din ö. 😉 /Emma

 9. I en lokaltidning i Sunne annonserade ett företag idag om medel mot just älglössen! Dock var det för människor… Men jag överväger starkt att prova detta medel även på hästarna!

 10. Skulle ut i skogen ikväll men fick ge upp då min stakars häst fick halvt panik över alla älgflugor som invaderade oss… 🙁 Men har aldrig varit med om att det är en sådan invasion som det är i år här i mitten av Småland!

 11. Men ush fy och blä, jag hatar dem!!

  De har suttit på både mig och hästen nu under sensommaren/tidig höst, de har en förkärlek till mitt ansikte, har haft dem på både hakan och ögonlocket en gång..
  Nu som tur är så har det inte hänt på länge men jag bara ryser när jag läser detta!
  Hittade en under schabraket en gång också, den var som tur va död…

 12. *dra en nylonstrumpa a’la bankrånare över huvudet
  *raka skallen

  Allt annat verkar lönlöst mot dessa snubbiga odjur!

  Hoppas den inte han lägga ägg i håret på dig… Nä, det där var fan taskigt. Sorry 😉

  1. Haha, det är lugnt, jag la även ut detta på min fb och folk tyckte det var rätt så kul att komma med diverse vidriga historier… 😉
   Ärligt, jag har funderat på rånarluva!! 😉 /Emma

 13. Själv blev jag faktiskt biten av en för en knapp månad sedan, min fot svullnade upp nästan en storlek och jag var halt och öm i 2,5 dag! Galet.

  Annars har det varit ganska få här hittills *ta i trä* men när jag var på gränsen mellan Halland/Skåne häromdagen och rastade kompisens häst så vimlade det av dom så vi fick lämna skogen igen. Efter den korta turen där jag hade slagit bort otaliga från hästen, så plockade vi ytterligare fem ur svansen och jag hade en i nacken och två med in i bilen TROTS jag hade kollat hela mig så mycket det gick!

  Hemska kryp. Men furminators och luskammar är bra redskap att få ur dom ur vinterpäls-påbörjandet!

 14. Fy tusan vad jag hatar dessa! Har tagit flera på min häst redan och hittade en i mitt hår efter flera timmar. Tycker också det är ovanligt mycket i år. Jag hatar dem!!!

 15. Dööööööör vad äckligt!!!! Här uppe i Boden i Norrbotten har jag aldrig hört talas om liknande! Och här har vi ju massor med älg 🙂 Nej då tar jag hellre myggen, alla gånger!!! 🙂

 16. Jag har fått en dräkt uppsydd med en kåpa i nät som jag har när jag rider.(hjälmen under nätkåpan då.) Hela dräkten är alltså tät förutom vid fötter och händer då förstås. Kan vara det bästa köpet någonsin!! Hör av er om ni vill ha likadana. Jag vägrar att rida ut på hösten utan den. Vidriga varelser!! Jag skriver min sida här och om det inte är ok, så får moderatorn ta bort kommentaren. 🙂 Å hör av er om ni vill se bild! Jag ser ju inte så snygg ut men hellre det än att bli attackerad av dom asen!

  https://www.facebook.com/ExellentEquine

  *** Trial period expired. Please subscribe to the service. Request number 9089ecfdf050c6e704ccee64e38fe277. Antispam service cleantalk.org. ***

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *