Mini-mat!

Vi har inte fått analysen på årets hö än, så just nu får jag gå ”lite på känn”. Dock ser Mini ut att må utmärkt och är pigg, så jag tror att foderstaten är bra.

Jag har fodrat henne med Krafft Muskel hela våren, men när vi bytte stall och hon fick börja äta gräs så tog jag bort det. I samma veva började jag även fodra med havre, mest för att det ingick i stallhyran. Hon brukar även få en ”augusti-depression” och då kan det vara bra med lite extra energi i maten. Faktiskt så har hon inte blivit trött, som hon brukar bli den här tiden på året, så kanske det har hjälpt?

Just nu äter Mini (sammanlagt över dagen):

1 kg Krafft blå müsli
1 1/2 kg havre
ca 2 1/2 dl Betfiber mix
Drygt 1 dl foderjäst
1 dl rapsolja
Löst salt – Mini slickar inte på saltstenen!
Till detta får hon ca 9 kg hösilage.

(Haha, det ser ut som jag har skrivit ut ett recept här, undrar vad jag ska baka egentligen?!)

8812047597598_1164687_7740_jpgimages-2

//Emma

15 reaktioner på ”Mini-mat!”

  1. Nä, jag blandar jästen med havren! Provade att lägga den i betfibern och det blev som cement. Betfibern funkar på samma sätt som betfor, dvs man blöter upp osv, men det är inte riktigt samma innehåll! 🙂 /Emma

 1. Varför så mycket kraft ich lite Hö menar inte att kritisera men jäst innehåller protin och varför ge hästen så lite Hö om hästen behöver protin ? Ge mer Hö för att öka protiner även om man vet analysen tills den kommer istället för att prova i massa skir och stärkelsen . Och jag skulle oroa mig för magsår min dressyr ponny går på 12 kg minst och på vintern mer . Dessutom äter den Hö . Och din ensligt de ska va dubbelt så mycket . Vet du att hästar kan bli tjocka att få för mycket energi och inte protin därför är det noga med protin och mj värdet har en bra kvot .
  Och olja ger mer mj (energ) de är därför bra att de de till tunna hästar för energi ger mer fett . Och öka höt ha Småmaskithönät . Så kan den stimuleras undvika magsår . Min stor häst som tävlas medelsvår får 20 kg ensligare och 15 om det är Hö . De måst få i sig torr substans der är de som för dem mätta och hur mycket de får tugga 🙂 de du kan ge är mer Hö kanske 13 -16 kg på din stor häst och de kanske räker med att sedan ge mineraler eftersom det alltid behövs e vitamin och selen ser är de som håller musklerna ungre jätte nog med de för tävlingshästar .
  Menar inte att klanka gillar eran blogg tar åt mig och klär mig mycket av er supper . Ni fe enig massa nya idéer och tipps och motivation och lärdom . Nu ville jag dela med mig till er <3

  1. Jo jag vet detta! När jag räknade foderstat räknades den på 10 kg hösilage och då blev det bra i slutänden.
   Skulle jag ge henne 15 kg hö per dag, skulle jag få slänga minst 5 kg, hon sprider runt det och ratar det sen. (Även om hon har hönät!)
   Jag ger jäst främst för att hålla magen i form, men även för proteinets skull då vårt förra hö hade katastrofvärden. Nu vet jag ju inte hur det ser ut.
   Som sagt, går först och främst på hur hon ser ut i hull, och det faktum att hon inte har haft magproblem de fem åren jag har haft henne måste betyda att det funkar! 🙂
   Kul att du gillar bloggen! 🙂 /Emma

   1. Tja fast för att få reda på om hon var magsår måste man ta prover . Och och ca 1 time efter hästen ätit så produceras ny magsyra som riiterar mage. ’Magsår behöver inte ens va märkbara 😉
    Har man en häat som spiller får man ju komma på något . SMHN är så fina maskör så hästar à kan inte få ner så mycket och de håller sig fräst Småmaskithönät är absolut inte samma sak som ett vanligt Hö nät 🙂
    Värt att prova . Och bara för att de funkar betyder inte att det är bra eller dåligt .

    1. Fast visst kan man se symptom på magsår? Om inte annat att hästen är stressad. Och skulle vi komma upp i rätt proteinmängd med det höt så får jag nog ge 30-40 kg, haha!
     Nä, hon får fortsätta med denna mängd ett tag till. /Emma

     1. Jag förstår vad du menar absolut 🙂 så klart gör du rätt de tvivlar jag inte på de . Men 9 kg är lite lite för så stor häst man kan nog utan problem komma upp i Eätt protin mängd utan att ge 30-40kg men man kan i alla fall ge så mycket som hästen orkar i första han och ge krafft också men 9kg är lite väl lite . Men det är rätt de du gör absolut. Men min tränare och jag hår på 9 kg minst på våra ponnyevi tränar för att sälja som tävling ponnyer . Allt funkar olika för alla men 9 kg käns lite väl lite till och med för våra skogs mullenponnyer som inte ens tränas så hårt och de är ej tjocka . Stor hästarna på 150 och uppåt hår minst på 14 kg var .
      :)<3

 2. Foderjäst är bra till mycket 😉 Det är också en av få tillskott som faktiskt har dokumenterad effekt just vid pälssättning.. Det tar ju ändå ganska mycket på dom!
  Det är svårt med hästar som inte vill äta mer hö, man kan ju inte gärna slänga in för att sedan veta att man får slänga allt igen 😛 men jag tror också man får gå på det man ser. Jag menar, inte räknar vi foderstater åt oss själva och vi kan fungera ganska bra ändå 🙂

  1. Krafft har gratis rådgivning, men då får man ha i tanken att de förmodligen vill sälja sitt eget foder. Annars finns det en sida på nätet där man kan räkna ut, lite krångligt i början, men det kan det va värt! 🙂 /Emma

 3. Krafft är bra på att räkna ut foderstat och jag använder gärna deras produkter. Jag tycker ändå att de är sunda i sitt tänk, trots att de vill sälja. Om man ändå är lite mer vetgirig och vill förstå vad och varför man ska fodra hästen med vissa saker rekommenderar jag ”Hästens näringsbehov och utfodring” av bl.a Christina Planck. där kan du som har någorlunda normalbegåvning förstå och hitta förklaringar.

 4. Emma! Har du någonsin gett Mini Groov 125? Har hört att den hetlevrade, spökjagande Briar fick det och blev mkt väl tempererad på det. Själv har jag gett mina unghästar det i alla tider och fullkomligen älskar det. Hö, Groov 125 och foderjäst is the shit!

  1. Jag har aldrig provat det! Jag vill ju gärna ha energi i henne, men det kanske de får i en lagom dos av det fodret? /Emma

   1. Jag tror att Du botar den här augustidepressionen/pälssättning bäst med mer protein. Krafft musli blå ger bara energi i form av stärkelse. Där tror jag det är mer ekonomiskt att byta ut muslin mot havre OCH ett proteinfoder. När ni fått grovfoderanalysen är det lättare att räkna. Jag tycker det är intressant och räknar gärna åt dig så har du ngt att jämföra med. Skicka ett mail bara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *