Hur blev det så?

Som söndagsnöje brukar jag kolla på equipes resultatlistor (skadad? 😉 ), och så även idag!

Ett av alla meeting denna helgen bjöd minst sagt på intressanta resultat! Hur i hela friden kan det vara så ojämn bedömning? Speciellt eftersom alla domare satt på kortsidan. Den klassen som bilden kommer ifrån var extrem och flertalet av alla tävlande fick sådana ojämna siffror. Men det förekom även i flera klasser.

Hade vart intressant att höra diskussionen efteråt! (Av ren nyfikenhet, jag vet inte mycket om dessa ekipage, och har ingen aning om vart de ska vara resultatmässigt!)

20130728-184133.jpg

//Emma

15 reaktioner på ”Hur blev det så?”

 1. 58/71 😮 !!!!!! Det är ju helt sanslöst!!! Seriöst, en av domarna (eller fler) måste varit helt väck!

 2. Kan tycka det är väldigt dåligt att blir sådär. Vi är visserligen alla medvetna om att det är en bedömningssport . Men att det ska kunna skilja 13 % på samma ritt??
  Känns tragiskt…

  1. Det är väldigt märkligt! Visst att man tycker olika som domare, men det ska väl inte kunna skilja så mycket? /Emma

 3. Haha ja lite galet…
  Jag var & tävlade tidigare i år & red en LC & LB
  LC:n red jag på 65% & vann men LB:n fick jag 48% & kom sop sist…
  De olika domarna såg nog inte samma saker hos oss 😉

 4. Helt otroligt…Det är iaf tur att domarna har hållt sin ”linje” resultatmässigt. Domarna ligger i vart fall jämnt med resultatordningen, det kunde varit ännu värre om ett ekipage hamnar på 4e plats av en domare och 21e plats av en annan….

  I sånna här fall hoppas man ju att det tas upp med berörda domare för att utvärderas…

  1. Alla resultat som skiljer sig mer än 5 % måste diskuteras efter klassen. Oftast får man ju då klart för sig vad det är dom olika domarna har sett som har resulterat i skillnaden. 5 % är alltså en OK felmarginal.

   1. Ok, jag visste att man måste diskutera efteråt, men inte vart gränsen gick! Där ser man. Kul att veta! /Emma

 5. Korrigerar mig själv! Såg att det var så att ett och samma ekipage fått oerhört ojämn bedömning. .Det jag menade var att de tre domarna iaf har hållt sin linje där det skiljer som mest fyra placeringar..Svårt att förklara men hoppas ni förstår vad jag menar 🙂

 6. Tråkigt för ryttarna (och domarna) när det blir så. En föklaring kan vara att den ”låga” domaren har noterat ett grundfel (orolig/gapande mun, taktmissar etc) och slagit hårt på det, medan den ”höga” domaren inte har noterat det eller helt enkelt släppt det och tyckt att det kompenseras av andra kvalitéer. Om en domare ligger på 6:or i snitt och en annan på 7:or så skiljer det inte mycket i tyckande per bedömningsgrupp, men det blir väldigt mkt i slutänden. Inte så lätt att vara domare alla gånger… Vissa hästar kan vara svårdömda. Men visst är det olyckligt för sporten när det ser ut så här i en resultatlista.

  1. Jättetråkigt absolut! Förstår att det inte kan kännas kul som domare när man efteråt ser resultaten, och jag kan tänka mig att man får ett och annat påhopp… När man gick in och tittade punkt för punkt var det precis som du säger, en domare hade 6-6,5 medan den andra hade 7-7,5.
   Just sådana här extrema skillnader är ju inte så vanligt som tur är! 🙂 /Emma

  1. Jönköpings fältrittklubb, meeting för juniorer och ponnyryttare. Lördagens klass för juniorer skiljde sig bedömningen extremt i.

 7. Jag var inte där, men den här tävlingen (tror jag vet vilken det är) är för tillfället en rätt stor snackis… Det känns lite tråkigt att det blir så här på en tävling precis innan junior-SM;) Det påverkar ju kvalresultaten för många (både de som var där och tävlade och andra)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *