Svar!

Vi fick en kommentar där en läsare undrade hur vi ser på saken att våra hästar går själva i hagen och inte får ”närkontakt” med andra hästar.

För min del får Mini mer än gärna gå med en hagkompis och det har hon även gjort till och från. Första året jag hade henne på Sörmon gick hon med ett annat sto, sen flyttade den hästen och det fanns ingen lämplig kandidat som ersättare just då.
Nu har hagarna lagts om i vårt stall, och då tyckte jag att de blev aningens för små för att det ska vara tillräckligt rum för två hästar.

Förra sommaren släppte jag ihop henne med ett sto i det stallet vi stod i då, och det var inga bekymmer. Snarare tvärtom eftersom de struntade blankt i varandra och höll sig för sig själva.

IMG_2190Mini och Ankan förra sommaren, innan de gick åt varsitt håll!

Vad Arras beträffar så är han ganska så hingstig och hamnar lätt i slagsmål om han står med någon annan. (Vi provade en gång när han var liten, och släppte ihop honom med min gamla pålle, det resulterade i att Arras nu har ett ärr på halsen…)

De får ju daglig kontakt med andra hästar, även om det bara blir genom boxgallret. Inte optimalt kanske, men de ser ganska glada ut ändå.

Jag skulle däremot inte släppa ihop Mini med mer än en häst, då jag anser att skaderisken blir för hög med flera hästar i samma hage. Jag skulle heller inte släppa ihop henne med en valack.
Mini själv skulle helst vilja ha en Shetlandsponny! 🙂bild(179)

//Emma

39 reaktioner på ”Svar!”

 1. Nu kommer jag som gillar att understryka mitt tänk med forskning.. 😉 Haha, och det finns faktiskt forskning som visar att hästarna är lika nöjda sålänge dom får se andra hästar och behöver alltså egentligen inget sällskap i hagen 🙂 Även om man många ggr hade velat ha dom ihop med andra så är det ibland inte möjligt.. och jag tycker också era hästar verkar ganska nöjda med livet 😉

  1. Kan du länka forskningsrapporten? Vore intressant att läsa hur en sådan undersökning gått till 🙂

    1. jag har tyvärr inte länken i huvudet 😉 men det jag läste var på engelska.. kanske har SLU skrivit om det, tror även någon annan hade läst om det på hippson 🙂

 2. Undrar bara hur ni då ser på djuskyddslagar, eftersom det är lag på att alla hästar dagligen måste få socialkontakt, alltså kunna nosa på en annan häst? Har själv samma problem då vi har hela väggar mellan hästarna i boxarna, och dom ser bara andra genom gallret.

  1. Det problemet har ju som sagt inte vi, eftersom vi har gallerväggar! Jag har faktiskt aldrig haft någon av mina hästar i ett stall som har haft hela väggar. /Emma

 3. De kan ju utan problem nosa på varandra genom gallret men kan inte klia t.ex. Men social kontakt har de ju absolut i Sörmons stall.

 4. Men om hästarna bara går två kan de inte alltid bli så sociala de boir det sällan . Spesielt inte om man bara har 2 hästar . De blir inte smma sak som en flock på 5 hästar. Anser jag tycker det är trångt att folk ser skadefrias på ett djur som är skapat att gå i flock . Låter man se göra upp rangordning och lära sog som unga gå i flock skulle problemen alldrig uppkomma . Min häst släpptes i hagen med ston och valkar så fort han vart kastrerad och hade läkt. Skaderisken är inte stor bara att en häst som alldrig fått va sosial blir såklart lycklg av att gå i hagen med massa kompisar . Köper inte alls att hästar mår bra av att gå ensams hur elaka de en är i flock elektriker mot andra hästar det är
  Så de gör upp rang. Sen lugnar det sig men det kan ta upp mot flera veckor . Vi mäniskor låter inte dem göra upp ifred innan de får göra
  Sitt . Och sto och valak uppdelning förstår jag . Men endå inte i naturen går hingstar med en stor flock ston och kanske en enstaka hingst som går agera som valak vilket är naturligt att ha blandflick . Men de bästa jag har på min hingstiga valak är en flock ston . Han blir så ledsen och deppig med endast valacker . Alla får ha sina hästar hur dem vill men tråkigt att man är så över deiven med dedär det är stora hållbara djur ska dr hålla för slitage som ridning måste de hålla till att gå med jag kompisar . Har då svårt att tro att en häst som ej kalarar jag kompisar klarar ridning

  1. Fy fan va bra skrivet! Håller de inte för att gå i flock håller de inte till ridning – såå klockren. Lillian, du är en riktig hästmänniska!

  2. Jag håller inte med. Har man en häst till tävling som man lägger enormt mycket pengar på, så är det inte kul om den skulle bli skadad. Och risken är ju faktiskt större att den blir det om den går ihop med någon annan häst, än om den hade gått själv.
   Ett ex: Min D ponny klarar egentligen av att gå med vilken häst som helst, eftersom hon är otroligt snäll och lägst i rang. Men en liten spark (omedvetet eller ej) ifrån en annan häst, kan det bli enorma konsekvenser. Hon blev sparkad på knäet för 3 år sen, av shetlandsponnyn hon gick med som var oskodd och denna skadan kommer jag alltid få vara väldigt försiktig med. Med många veterinär besök, tog det ett halvår innan hon var tillbaka på tävlingsbanan, (som tur var)!! Hon kommer alltid ha den stora gallan på knäet och vi får kolla upp henne med jämna mellanrum så att hon inte är halt, vilket är väldigt tråkigt. Så ja, jag anser att skaderisken är väldigt hög när hästar går ihop. Men så beror det kanske vad man har sina hästar till.

  3. Väldigt konstigt skrivet, båda innehållsmässigt och språkligt…
   Valacker finns ej i naturen och vildhästar har enorma områden att ströva på. Du kan aldrig återskapa en vild flock genom att tvinga individer att leva tillsammans i en artificiell grupp.
   Dessutom är det knappast så att vildhästar är särskilt snälla mot varann, svagare individer mobbas och det händer att de till och med dödas, svälter ihjäl eller blir mat för rovdjur pga skador flockmedlemmar gett dem.
   Är det ett öde vi önskar för våra hästar???
   Att hålla hästen frisk och skadefri har inget att göra med tävling öht, en bra hästägare vill sin häst väl, och att den hamnar på boxvila i månader pga bråk i hagen eller ständigt mobbas är väl för fasen inte snällt mot hästen!
   Att jämställa hållbarhet med hur hästen funkar i flock är så löjligt att det knappt förtjänar en kommentar. Tror du på allvar att en häst inte är hållbar för att en annan häst sparkar av den benet i hagen?? Jag har sett en ung lovande häst få sitt framben brutit av en spark pga att hästarnas ägare tyckte att hästar skulle gå tillsammans och att det var naturligt att de bråkade lite ”för att göra upp om rangordningen”. De fick lära sig den hårda vägen men det kostade tyvärr en oskyldig hästs liv.
   Har man hästar som verkligen tycker om varann och fungerar bra tillsammans utan att bråka så är det klart de har glädje av att gå i samma hage, det är en självklarhet. Men så ser inte verkligheten ut i de flesta stall, där hästar placeras i flockar som de inte har valt och som de inte kan ta sig ur pga staket. Då är det bara en tidsfråga innan någon skadas svårt.
   Kanske dags att plocka av de rosa glasögonen och ta en titt på verkligheten?

   1. Du har så rätt! För att inte glömma att hästarna idag är inte avlade på samma sätt dom var på den tiden dom faktiskt var vilda… Många raser fanns inte ens då och har aldrig varit vildhästar.. Dessutom.glömmer vi en viktig del och det är att vi också tillhör deras flock.. Eller vi bör göra det iaf, då kan ju också vi till viss del tillgodose hästen med den kontakt den behöver 🙂 utan att skada dom 😉

    1. Haha ok vad man skrev stavelse fröaktigt min handikapp sorry . Tänker inte förklara mig . Men jag har en häst som tävlar Medelsvåra klasser köpt för 2hundra tusen går på bete lösdrigt och står på box . Min häst presterat bäst när den går med sällskap . Ja hästar är inte elaka men den starkaste över lever . De finns inga elaka djur de gör de av deras instinkter . Ovs hur mycket vi avlat skyll inte på de kan vi inre avla bort flock merendels eller avla fram en häst som trivs bäst ensam. Den som är i vägen är pengarna . Det finns hingstar såm får va kvar o i flocken och agera som valak helt naturligt . Ibland kanske inte Alla hästar passar ihopp men man måste ge djuret tid .
     Och om hästarna är avlade så pass att de inte håller för något en att stå i en ruta så indrar jag vart avel. Är påvägg. Som Linn i dressyrmuppaskrev kolla på shäffethunden avel vad de gjort med dem och deras uppförsbacke som ger de höft problem . Och nu avlas våra hästar i uppförsbacke vi får de om ett par år hur friska hästarna är de kanske inte kommer kunna röra på sog mer en 2 timmar om dagen till slut för de får så ont annars vem vet ska bli kul att se . Att pengar är så viktigt . Jag lägger ned massvis med pengar med men kan inte tänka mig att ha en häst i en ruta för att det skulle kosta mig masser

     1. Det är ju jättebraom din häst trivs och presterar bra med att gå i flock. Men jag tycker inte man kan vara så kategorisk att alla andra som inte har det så har fel. Folk har ju uppenbarligen olika åsikt om hästarshagvistelse, men det finns ju inget facit i detta, bara olika åsikter. 🙂 Sen är det ju inte heller så att bara för att man inte har sin häst tillsammans med flera andra i hagen så står den i en liten ruta. Liten vs stor hagen är ju en egen diskussion i sig. Det finns ju faktiskt många som går i stor hage hela dagen fast att de går själva. Så det ena utesluter inte det andra 😉

  4. Håller med till 100%!
   Vi hade tre hästar som gick tillsammans sen flyttade det dit en ny unghäst som vi såklart släppte ut till de andra…men ledarvalacken rusade på han så fort han kom nära ( typ 20m var för nära!) och bet o sparkade honom. Vi tänkte, hur skall detta gå?! Men lät de gå tillsammans några dagar till o efter några veckor var rangordningen uppgjord bland alla hästar och de gick lugnt o betade;)

   Stackars hästar som får lov att gå ensamma av ”säkerhetsskäl” ! Usch fy!
   Låt hästen vara häst . slut enligt mej :I

  5. Jag tycker komentaren är rätt löjlig. Min ena häst jagar och slår ner andra hästar som den inte tycker om men är hur snäll som helst mot stoet den står med. De finns inget fel med att hästar går i flock så länge det finns en stor hage och alla trivs. Sen tål hästar väldigt lite. Ute i de vilda dödar hästar varandra vid fighter. Varför skulle jag vilja utsätta mina hästar för det? De är hur lyckliga som helst med att bara vara de två.

  1. Precis min åsikt också! Tycker att det var väldigt mycket trams och dåliga ursäkter i detta kommentarsfält.

   1. Alla tycker vi olika, men jag tror nog att merparten av vår hästar mår alldeles utmärkt. Sen tycker jag inte att det är konstigt att man är skeptisk mot att ha hästar i flock, det går inte komma ifrån att skaderisken existerar. Har man som jag haft en häst som fått benet söndertrasat av hagkompisar, då är det inte kul längre. Kan hända mycket skador ändå, men min häst kommer inte få gå med 5-10 andra, utan får klara sig med en hagkompis. Hon överlever. Och mår alldeles utmärkt. /Emma

 5. Hej jag har en fråga ang. mig och min hästs träning och skulle bli jätte glad om ni har tid att ge mig lite tips :)!

  ”Problemet” är alltså att jag behöver få han att trampa under sig mer, och få en jämn takt i alla gångarter. Efter en goooood tids uppvärmning eller när vi har klättrat i backar en stund är det inga problem. Men som sagt vore det jätte snällt om ni har några bra tips / övningar vi kan göra ?

 6. Det vore fint om djurskyddslagen även kom att omfatta äldrevården. Då skulle våra gamla komma ut i flock varje dag, istället för att passiviseras.

  Givetvis ska man ge sin häst ett bra liv, men om allt ska vara så naturligt ska man ingen häst ha. Oavsett om vi har dem i flock begränsar vi tillvaron med staket, diverse utrustning när vi vill bruka dem…

  Armas och Mini har ett bra liv och blir väl omhändertagna. Ursäkta det irriterade inlägget Emma och Maria. Blir lite trött när djurskyddslagen nämns i ett sammanhang där man klart och tydligt ser att djuren har det bra.

  1. Jag som jobbar inom äldrevården kunde inte hålla med dig mer! Har faktiskt haft den diskussionen med en vårdtagare, när jag berättade att hästar måste ha rätt till daglig utevistelse, eller åtminstone få komma ut för att kunna röra på sig. Tanten önskade då att hon fick vara häst istället.. /Emma

   1. Stor eloge till dig Emma som klarar av ett sådant fantastiskt värdefullt jobb! Jag skulle må alldeles för dåligt av att inte kunna ge det man tycker att äldre har rätt till!!!

 7. Men bara för att hästar lever på ett sätt i naturen i det vilda behöver väl inte det betyda att det är det bästa!? Vet vi verkligen att de vilda hästarna är lyckligare än tamhästar? Vilda hästar lever ett ganska hårt liv faktiskt! Bara så enkla bassaker som mat och vatten är inte en självklarhet för en vild häst. En gammal, sjuk eller skadad häst stöts ut ur flocken och lämnad till sitt öde att bli uppäten av ett rovdjur. En del svälter ihjäl. Tamhästar har ofta fri tillgång på bra mat och rent vatten varje dag. Skydd från hårt väder, tillgång till vård och smärtlindring vid sjukdom och skador. Självklart ska man ha i åtanke vilket ursprung hästar har men sluta glorifiera det vilda livet som någon slags utopi för det är det inte.

  1. Precis, jag är helt säker på att mina hästar är överlyckliga över att slippa svälta, frysa, ha ömma hovar och jagas av vilda djur.
   ”Naturligt” är inte alltid det bästa!
   Sen är det som sagt helt ovidkommande vad hästen kostar och hur höga klasser den går, alla hästar förtjänar att ha det så bra som de bara kan! Och det innebär inte alltid att gå i en stor flock.

 8. Oj, den här tonen är man inte van vid i den här bloggen! Tråkigt när det blir såhär.

  Mina erfarenheter: Vi delade just på vår flock om fyra valacker då min häst och en annan började bråka efter ha gått ihop i en månad. Och jag är inte villig att riskera min hästs hälsa bara för att dom SKA gå ihop. Han kom in häromdagen med tio sår, och jag har just nu ett helsike med att hålla dom rena och undvika infektioner. Tack och lov resonerar vi likadant i vårt stall och vi kom snabbt överrens om hur vi skulle lösa problemet- dela på dom och låta dom gå två och två. Och hästarna verkar inte ha något emot det.

  Och min häst har inte vuxit upp i en stor flock- han är 22 år och tränas och tävlas fortfarande för fullt= ganska bra hållbarhet på honom 🙂

  1. Jag tycker det är lite intressant att läsa alla åsikter, däremot har jag svårt att förstå när man börjar jämföra dagens rid- och tävlingshästar med vildhästar. De är så långt ifrån varandra som man kan komma inom samma art. Nä, jag tror hästarna mår alldeles utmärkt att få gå två och två med någon de trivs med! 🙂 /Emma

 9. Konstigt, bara halva mitt svar kom med. Jaja, det jag skulle skriva var att det var inte meningen att låta ”sur” jag klämde kanske i lite mkt.

 10. Intressanta kommentarer! Alla gör nog det de tror är bäst för sin/ sina hästar, tror jag.
  Vi har turen att kunna ha alla våra hästar i lag. En dressyrvalack (14 år), ett dressyrponny sto, ett 4- årigt travsto och ett pensionerat travsto! Men jag tror inte att det är många som har hästarna i lag som vi har. Det är ju ändå tre tävlingshästar. Jag är medveten om att skaderisken är stor, men väljer ändå att ha de så här. Glädjen och harmonin hästarna visar väger upp detta!

  MEN jag förstår om man inte kan ha de tillsammans och tycker då att hagar bredvid varandra är lika bra.

 11. Vi har 6 hästar varav 4 tävlingshästar , 2 hopp och 2 dressyr. Den häst av de 4a som är värd minst är en hopphäst som är värd 100.00
  Alla 6 hästar går tillsammans i hagen, ston och valacker blandade. De presterar på topp när de får gå i storflock hela dagen på stora ytor – precis som de är skapta för!

 12. Jag tycker absolut att man ska sträva efter att ha hästar i flock. De blir oftast lugnare, mer harmoniska och lätthanterliga av det. Det är väldigt svårt att som människa ersätta ”flockuppfostran”. Men för att en flock ska fungera optimalt ska det gärna vara minst fem hästar och hagarna måste naturligtvis vara så stora att de inte blir trängda.

  Det är alltid en risk att släppa ihop hästar, men å andra sidan är det en risk att t.ex. köra hästen i transport också och det gör vi ju mer än gärna. Enligt mig väger fördelarna med en häst i flock klart över risken flocken innebär.

  Om en häst har ”avsocialiserats” så pass att det är svårt att få den att fungera med andra hästar kan man prova att släppa den i en stabil, större flock som är van vid att hästar kommer och går. Såklart inte helt riskfritt, men om det inte finns någon extremt aggressiv individ i flocken brukar det gå ganska stillsamt till och hästen lär sig inom kort hur det är att vara häst igen (och blir vanligtvis mer lätthanterlig för människan också). Detta är ju ingen lösning för alla hästar (kan vara svårt med t.ex. sent kastrerade valacker), men för t.ex. en unghäst som bara gått med moderstoet hela livet är det väldigt bra.

  Har full förståelse för att det kan vara svårt att få till en bra flock (har själv bara två hästar). Det är ju inte många som har förutsättningar att ha mer än fem hästar och står man i ett inackorderingsstall kan man ju inte styra över hagstorlekar etc. Många hästar, som stimuleras på andra sätt (ridning, hästar i hagar runt omkring m.m), mår säkerligen prima ändå. Dock tycker jag att man ständigt bör reflektera över den moderna hästhållningen. Det som är bekvämast och säkrast enligt människan är inte alltid det som djuren mår bäst av.

  Superbra blogg förresten, kul med lite debatt!

 13. Min häst funkar bra både ensam och med hagkompisar. Inte förrän nu, drygt 6 månader senare har hon börjar bry sig om kompisarna. Men nu står hon och kliar med dom och har kul! Upp till varje ägare hur man vill att hästens hagvistelse ska se ut! Man märker ju ganska fort om hästen vantrivs att stå ensam! Hagar vid sidan om funkar bra dom också tycker jag om man har det alternativet.

 14. Min åsikt är att hästar får gärna gå med andra om de trivs ihop och är snälla mot varandra och inte leker sönder täcken, grimmor och flughuvor etc..
  Det kostar alldeles för mycket om de springer och skadar sig i hagen eller för den saken skull har sönder täcken m. m. Jag köper bara det bästa till min häst då det blir billigare i längden i och med hållbarheten, min går med horsewear och bucas i hagen och de täckena ligger runt 1000 kr styck, då är det fasen inte kul att komma ut till slakatade täcken som man själv måste punga ut för. Lägger hellre de pengarna på träning och tävling.
  Min förra häst fick tyvärr sluta sin tävlingskarriär i förtid då hon gick med unghäst som jagade på henne så hon ramla olyckligt och kom aldrig tillbaka igen trots flertalet veterinärbesök och försiktig igångsättning…
  Sen så anser jag att man inte ska ha mer än en tråd emellan hagarna så att de iallafall kan nå varandra över staketet.

  Men sen är vi alla olika, vissa tycker si och andra så!
  Jag står för min åsikt och sen får ni tycka vad ni vill, vet allafall att det finns ingen häst som mår dåligt av att inte ha en hagkompis men kan se och nosa på sina stallkompisar över staketet eller mellan gallret.
  De mår mycket sämre av att stängas in med en de inte gillar, tänkt till själva, hur skulle ni tycka det var om någon tvingade in er i ett rum med någon ni avskyr och sen stänger dörren och låser in er..?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *