Svar på fråga!

Med jämna mellanrum dyker samma fråga upp. Om jag alltid rider på kandar. Jag har svarat på detta i ett inlägg förut, och kopierar det här. Lägger till lite nytt i slutet!

Eftersom jag nu alltid väljer att tävla på kandar, så känns det mest naturligt för mig att rida på det när jag tränar för en tränare. Så som hon funkar på träning är det meningen hon ska funka på tävling också, och då vill jag ha så lika utrustning som möjligt. Jag kanske rider 8 träningspass av 10 på kandar, när jag rider för Anki/Bosse.

Under resten av veckan rider jag relativt varvat, men absolut, jag rider mest på kandar om man börjar räkna gångerna. Säg att jag rider 3 dressyrpass på rad. Då går två av dem på kandar och ett på träns. Jag tycker att dels ska man kunna varva, utan att det för den skull blir så stor skillnad på hästen, sen är det ju faktiskt bevisat att hästens mun mår bra av olika bett och nosgrimmor. 

Nu har jag samma bridongbett på kandaret som jag använder till tränset. Alltså blir enda skillnaden med kandaret, att där kommer stången in i bilden. 

Mini trivs väldigt bra på kandar och funkar kanon på det. Då ser jag inte varför det skulle vara så negativt att rida på det? Det är ju inte så att jag sitter och hårddrar i stången, och att hon blir jättestark på vanligt träns sen. 

Sen får jag också säga att jag skriver långt ifrån om alla ridpass här. Det hinns helt enkelt inte med, och sen tror jag inte det skulle vara så jättekul att läsa om 300 näst intill identiska pass, för även om man försöker variera mycket så är kontentan den samma.

Jag fick också en fråga varför jag har kandaret, eftersom stångtyglen oftast ser ut att hänga slakt när jag rider. Och ja, jag har oftast en lösare stång (ibland blir den lite för slapp dock…), av den anledningen att jag bara använder den när den behövs! Oftast kortar jag upp den i galoppen, och låter den hänga mer i traven. Dock använder jag den mer när jag rider skolor, än rakt fram i trav. Jag har en relativt mild stång till Mini, med väldigt liten tungfrihet. Har aldrig provat något annat, och känner inget behov av det heller.

Som sagt, Mini trivs bra på kandaret men det betyder inte att jag rider på det varje dag! 

20121227-124134.jpgPå träns

 

IMG_9417Som ni ser är stången inte speciellt skarp..35902_10151148056677575_975716236_n

Lite kortare stångtygel iallafall, men jag sitter aldrig och hårddrar i stången! Behöver man det, så är det något annat som felar.

IMG_8727

Och ibland hänger den för mycket! (Okej, här travar jag fram..)

//Emma

9 reaktioner på ”Svar på fråga!”

 1. Hej,har en fråga till er.Har en valack som gärna tjurar ihop i ridhuset och stannar upp,reser sig å vänder.Har ni några tips på hur detta ska lösas?svårt att hinna med å förhindra detta ibland,men det går bra att stoppa upp det om jag hinner med,sen blir det bråk om jag inte hinner med. Tack för en super blogg,ger mkt inspiration och bra träningstips=)

 2. hej! tack för inlägget, bra svar. hoppas du förstår att mina frågor för några dagar sen absolut inte var kritik utan bara nyfikenhet eftersom jag i framtiden ska börja rida på kandar själv!

  1. Nej absolut inte! Tänkte skriva till att jag förstår om frågan kommer upp, och jag har inget emot att svara på den! 🙂 //Emma

 3. Jag gillar skarpt att du rider med stången ”rak” alltså lodrät, det är allt för många ryttare på väldigt hög nivå, som rider med stången nästintill horisontell…

 4. Hejsan! Undrar vad det är för märke på stången? Sprenger? Har du rörliga skänklar? Letar och provar oss fram till vår nya storhäst…

 5. Följdfråga på märket på stången för jag tror det är en Sprenger… Kommer du ihåg om det är artikelnr 42248? 16 mm tjock?
  Tacksam för alla tips jag kan få 🙂
  Vad rider du på för tränsbett normalt? Sprenger två-delat? Tjocklek?

  1. Det är en Sprenger-stång ja! 🙂 den är dock köpt i butik, så jag vet inte vad det är för artikelnummer.. Men det låter bekant med 16 mm! Det är inte rörliga skänklar på den.
   Jag rider med ett tredelat tränsbett, också från Sprenger. Ganska normal tjocklek.
   Båda betten är normala och stången har liten tungfrihet. Detta funkar bra på Mini, men det är nog bäst att prova sig fram! 🙂 /Emma

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *